Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      projekt

projekt

(81 wyników)
    • Czy w zawiadomieniu o zebraniu WM w porządku obrad wymieniono, że będą podejmowane pewne uchwały o danej problematyce (np. projekty uchwał z inicjatywy Zarządu WM nie związanych z tzw. corocznym zebraniu dotyczącym absolutorium dla Zarządu) Zarząd WM ma obowiązek dołączyć do tego zawiadomienia również treść tych uchwał tak jak to mówi art. 32 ust. 2 ustawy o własności lokali "..W wypadku zamierzonej zmiany we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli lokali należy wskazać tr...
    • Witam Zwracam się z pytaniem do ciebie czy mogłbyś mi wyjaśnić jeśli to możliwe zapisy w umowie o projekt techniczny na docieplenie budynku.Otrzymaliśmy projekt umowy od zarządcy celem zatwierdzenia go do podpisu, ale mamy pewne wątpliwości co do kilku pkt.tej umowy. Zacytuję te pkt.: §1 pkt.2.Szczegółowy zakres opracowania z podziałem na etapy, stanowiące przedmiot odrębnego odbioru i zapłaty,zawiera harmonogram prac stanowiący załącznik nr l do niniejszej umowy. Czy ten pkt. dotczy zak...
    • Podjęlismy decyzję o wymianie instalacji co .Właściwie nie tyle wymiana starego na nowe ale konieczne jest JESZCZE zmiana rozprowadzenia ciepła (jedni mają 25 stopni a inni 13-14 ).Na dodatek nie mamy dokumentacji istniejącego co(rocznik 1956.Osłabiły mnie ceny zaproponowane przez projektantow (od 4 do 9 tysięcy)Czy to są normalne ceny?Nasz blok ma 504 m pow. mieszkalnej, 12 mieszkań,jednopiętrowy.
    • Jestem właścielem mieszkania w budynku w którym drugi lokal komunalny stanowi własnośc gminy. W budynku są tylko te dwa mieszkania. Udziały rozładaja się 2/3(moje) i 1/3 Gmina).Zamierzam starac się o adaptacje strychu(pod którym mam mieszkania) w związku z czym chciałbym podjąć uchwałę wspólnoty (jak rozumiem mojej osoby i burmistrza) o wyodrębnieniu lokalu (strychu) i zbyciu go na moja rzecz.W związku z powyzszym proszę o pomoc jak ma wyglądać projekt takiej uchwały, jakie winn...
    • Witam, Niewielka WM w Warszawie ( 39 lokali)poszukuje banku, który udziela korzystnego kredytu na finasowanie projektu termomodernizacyjnego. Mamy w tej chwili ofertę BISE, BOŚ oraz BGŻ. Musimy zaciągnąć kredyt na ok. 300 tys. Może jakaś wspoólnota ma za sobą realizację takiego projektu i mogłaby się z nami podzielić swoimi doświadczeniami. Podaję adres mailowy do korespondencji: bunio8@gazeta.pl Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
    • proszę o opinię czy cena 2000 zł za projekt remontu instalacji kominowej 12 mieszkan i wymiany pokrycia dachowego 400 m , do pozwolenia na budowę to rozsądna cena czy szukać tańszego projektanta. może ktoś się orientuje. nadmieniam że jest to małe miasto. z góry dziękuję za odpowiedź.
    • W naszej wspólnocie, której historię opisywałem juz w wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=39844817 część członków zarządu bez porozumienia z innymi rozesłała poprzez zarządcę zaproszenia na zebranie, w których przedstawiła miedzy innymi propozycję uchwały w sprawie zasad podejmowania uchwał i zwoływania zebrań. Mam wątpliwości(jedne z wielu po przeczytaniu zaproszenia) co do punktu w którym ci członkowie zarządu (ci lekceważący innych) proponują, że: "sprawy nie umies...
    • Bardzo proszę o podesłanie na adres gazetowy sensownego wzoru umowy na prace projektowe oraz roboty budowlane. A może znacie strony z takimi wzorami?
    • Witam Czy zarząd Wspólnoty jest zobowiązany aktualizować usytuowanie ścian działowych łazienki właściciela jeśli nastąpiło jej przeniesienie w inne miejsce lokalu w trakcie wykonania remontu. Czy są jakieś sankcje karne jeśli takiej aktualizacji nie ma? Pozdrawiam Państwo
    • PROJEKT ZMIAN W PRAWIE SPÓŁDZIELCZYM Do Sejmu trafił projekt ustawy, która ma ułatwić życie tysiącom spółdzielców i dać im większe prawa. Władze spółdzielni będą pod większym nadzorem. Projekt zakłada m.in. zmianę spółdzielczego prawa własności na wyodrębnione prawo własności. Z nowelizacji cieszy się Marek Konieczny z Kłodzka. - W końcu właściciele mieszkań sami decydować będą o tym, w jaki sposób chcą zarządzać swoją własności - zaznacza. Zadowolony jest też Krzysztof Bączkiewicz...
    • Wspólnota wymienia c.o. w budynku. Dotąd marzliśmy, cierpliwie czekając do remontu (mam wysokie – 3,5 m mieszkanie, zimą było w nim średnio 16 stopni, w duże mrozy 13-14). Planowany jest montaż grzejników o takiej samej mocy jak stare, czyli 20W/m3 (norma to 35-40W/m3). Kamienica jest zabytkowa, nie będzie ocieplana. Obawiam się, że blaszane grzejniki będą jeszcze gorzej grzały niż stare żeliwne. Zimą co miesiąc płacę kilkaset złotych za dogrzewanie farelką. Jak wymusić na wspólnocie mo...
    • Witam W 2008 roku wykonaliśmy projekt remontu dachu i docieplenia elewacji, w maju zleciliśmy wykonanie audytu, który jest zgodny z projektem. Przeglądając fora zorientowałam się, że projekt wykonuje się na podstawie audytu a nie odwrotnie.Staramy się o premię, na dokumentach są daty i tu pytanie, czy można to tak zostawić
    • W marcu 2009r nastapiło rozszczelnienie instalacji gazowej w naszym bydynku zamieszkałym przez 5 rodzin z czego 4 są właścicielami i 1 najemcą (właściciel gmina). Jako wspólnota podjeliśmy uchwałę o wykonaninie projektu remontu i wymianie wewnetrznej instalacji gazowej. W czrwcu tegoż roku remont został ukończony. Po fakcie dowiedzialem się że w ramach remontu części wspólnej została tez wykonana wymiana instalacji gazowej w 2 lokalach mieszkalnych. W trakcie remontu nie zwracal...
    • Przyszła na mnie kolej że ja potrzebuje pomocy.Mieszkam w budynku /blok/ gdzie jest duża wspólnota.W tym roku planowaliśmy ocieplenie budynku i tu powstał problem.Okazało się że na ocieplenie budynku jest potrzebny projekt budynku.Czy ktoś wie lub gdzie szukać wiadomości na ten temat.Czy jest potrzebny taki projekt,jaka cena projektu i czy po uzyskaniu takiego projektu/jeżeli jest potrzebny/ jak długo jest ważny.Chodzi nam oto że prace te chcemy wykonać etapami ze względu na koszt.
    • Falbala napisała: Witam, moja koleżanka ma problem. Kupiła na wolnym rynku lokal użytkowy na strychu (w akcie notarialnym jest określony jako lokal użytkowy), niestety nie było w nim ogrzewania. Po rozmowach ze SPEC, których kotłownia znajduje się budynku, podciągnęła kawałek piony CO i podłączyła kaloryfery. Fachowcy ze SPEC twierdzili, że to tak małe kaloryfery, że z punktu widzenia jakiejś mocy itp nie ma żadnego problemu. Również zarządca twierdził, że wszystko jest ok...
    • Witam. W mojej wspólnocie (10 lokali) maja się rozpocząć prace polegające na ociepleniu kamienicy- zabytek 500 m2. Mamy już wszystkie wymagane pozwolenia (wydział architektury, konserwator zabytków). Mam pytanie czy można zmienić to, co jest w projekcie np. parapety blaszane mieszkańcy chcą parapety ceramiczne to samo tyczy się koloru elewacji mamy ustalony jasny beż mieszkańcy chcą inny, dwóch lokatorów cześć swojej elewacji chce ocieplić grubszym styropianem 12 cm (niby ich ...
    • Chcemy odwołać członka zarządu. Zwołujemy zebranie, dużo wcześniej rozdajemy pisemne zawiadomienie z opisem kolejnych punktów: wybór przewodniczącego, uchwała w sprawie sposobu głosowania itp. Najważniejszy punkt: Głosowanie uchwały w sprawie zmian w składzie zarządu wspólnoty (czyli bez konkretnych nazwisk). Czy tekst tego projektu uchwały musi być wcześniej gotowy i na żądanie któregoś z właścicieli mu okazany czy można go stworzyć dopiero na zebraniu? Obstawiam, że można stworzyć do...
    • wprowadzić nowe uchwały? I w jaki sposób.
    • Ministerstwo szykuje nowe uregulowania odnośnie licencji zarządcy nieruchomości. Wprowadzić ma licencje I i II stopnia. Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie jak będzie wyglądała kwestia tych zarządców, którzy zdobyli już uprawnienia. Czy automatycznie wszyscy będą zaliczeni do zarządców z typem licencji I stopnia? Przystępując do zdobywania uprawnień, a co za tym idzie do prowadzenia działalności nie było przecież mowy o planach dotyczących konieczości zdobywania kolejnych stopni ...
    • Witam, Mam pytanie do doswiadczonych w tej materii. :) Chce zrobic remont w swoim mieszkaniu polegajacy na czesciowym wyburzeniu sciany nosnej. Mam odpowiednie papiery (architekt, konstruktor z uprawnieniami, projekt, opis techniczny). Własciwy urzad (wydzial architektury) zostal poinformowany i wyraza zgode na taka przebudowe. Niestety, problemy zaczynaja sie ze wspolnota. Zarzad powiedzial, ze taka decyzja musi byc podjeta na drodze uchwaly wspolnoty - wyrazenie zgody na przebudowe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się