Dodaj do ulubionych

Pomysł na pstrąga

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.10, 09:58
Chciałabym zrobić pstrąga, ale inaczej niż zazwyczaj. Moje wcześniejsze doświadczenia kulinarne to:
-pstrąg pieczony z masłem czosnkowym
-pstrąg pieczony w folii pod pierzynką chrzanową
-pstrąg pieczony w płatkach migdałowych

Macie jakieś inne pomysły? Mało jest ciekawych przepisów na pstrąga.
Obserwuj wątek
    • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 10:26
      ciekawa ma być książka,a pstrąg ma być smaczny.Nie ma lepszego niż smażony na maśle klarowanym i podany z ćwiartkami cytryny...
      • jarek_zielona_pietruszka Re: witaj 10.11.10, 11:17
        Yśty masz rację.
        Moja propozycja jest jednak trochę inna.
        Zamarynuj pstrągi w marynacie ziołowej, do brzuszków włóż po kilka gałązek świeżej mięty i ugotuj na parze. Podaj z ziemniakami z wody i strzępami masła oraz cząstkami cytryny.
        Dobry będzie do tego jakiś delikatny sos.
        • 363636r Re: witaj 10.11.10, 11:30
          Albo w bulionie warzywnym, ja bardzo takie lubię. Ważne tylko, żeby nie przegotować.
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87596555,87596555.html
          • Gość: Kacha Re: witaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.10, 11:50
            super, dziękuję!
        • Gość: kacha Re: witaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.10, 11:50
          Mm, brzmi dobrze. Zwłaszcza, że bardzo rzadko robię rybę na parze. A pstrąga zawsze piekłam. dzięki
      • Gość: Kacha Re: witaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.10, 11:47
        No proszę, a ja często używam określenia, że coś ma ciekawy smak, jeśli faktycznie samk jest intrygujący, inny, specyficzny na plus :)
        Nieważne, zwał jak zwał.

dzięki za przepis
        • bene_gesserit Pstrag pieczony w boczku i tymianku 10.11.10, 11:56
          Ciekawy oznacza rowniez 'budzacy zaintersowanie', wiec sie nie tlumacz :)

z tyminakiem i chudym boczkiem - (najlepiej swiezy) tymianek, plasterek cytryny i czosnek wepchnij do osolonej i opieprzonej w srodku ryby, na niej zas uloz kilka galazek tymianku, na tym kolejny plaster cytryny, owin to wszystko boczkiem i do pieca. Cytryna w trakcie pieczenia powoli uwalnia sok i niesamowity aromat, ktory wgryza sie w rybe razem z zapachem ziol i czosnku.
          Do tego wsadzone wczesniej do pieca roznokolorowe pieczone warzywa: ziemniaki w plasterkach, cukinia, baklazan, marchew, pasternak, papryka - doprawione jakimis nieskomplikowanymi przyprawami i spryskane oliwa przed pieczeniem

Gdzies mam jeszcze recepture na pstraga na parze po tajsku, ale tej nie probowalam i musialabym przetlumaczyc, wiec wrzuce, jesli cie to zaintryguje :)

Poza tym - przepisow rowniez sporo tutaj - najfajniejszy imho ten pierwszy - ze szpinakiem i serem wedzonym lub oscypkiem.
          • Gość: Kacha Re: Pstrag pieczony w boczku i tymianku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.10, 12:21
            Bardzo Ci dziękuję, ale teraz sama już nie wiem jakiego pstrąga zrobić :)

Ten z tymiankiem, boczkiem i warzywami SUPER! Zwłaszcza, że warzywa przez Ciebie wymienione mam na stanie. Jeśli dostanę świeży tymianek to zrobię koniecznie, tylko zastanawiam się co zamiast boczku, bo gość dla którego robię pstrąga z mięs je tylko wołowinę i ew. indyka. No, ale coś tam pomyślę :)
            • bene_gesserit Re: Pstrag pieczony w boczku i tymianku 10.11.10, 15:46
              Tymianek od biedy moze byc suszony, albo mozesz go wymienic na rozmaryn (ale malo, raczej same igielki, a nie galazki, bo jest o wiele mocniejszy). Wedlina z indyka jest potwornie sucha, wiec w piecu zrobilby sie z niej smutny wior. Moze pod koniec pieczenia zdejmij galazki ziol i cytryne i poloz na rybie pare plastrow oscypka - zeby sie podgrzal, zrumienil i oddal jej troche zapachu dymu?
        • em_es Re: witaj 10.11.10, 11:59
          ja bardzo lubię pieczonego pstrąga napakowanego cytryną, natką pietruszki i wiórkami masła, przy czym masła wystarczy odrobina, ale cytryny i pietruszki koniecznie dużo, one są dla smaku, nie do ozdoby ;)
    • myga Re: Pomysł na pstrąga 10.11.10, 15:52
      najlepszy jest smazony na rumiano z chrupiaca skorka.
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Pomysł na pstrąga IP: *.chello.pl 10.11.10, 16:21
      Najbardziej lubię pieczonego pstrąga, którego kropię sokiem z cytryny, posypuję: solą, pieprzem, przyprawą do ryb KAMIS(tylko ta mi pasuje), pokruszoną gwiazdą anyżu, posiekanym czosnkiem, obkładam plastrami cebuli.Tak doprawionego fileta owijam folią alu i piekę jakieś 20-30 minut.
      • horpyna4 Re: Pomysł na pstrąga 10.11.10, 18:27
        A ja wprawdzie nie robiłam, ale jadłam pstrąga nadziewanego... łososiem. W knajpce z grillem nad jeziorem niedaleko Włodawy. Czegoś takiego wcześniej nie spotkałam, dobry był.
        • Gość: miki202 Re: Pomysł na pstrąga IP: *.limes.com.pl 10.11.10, 22:24
          A w soli? Wiadomo, doprawionego przykryć górką zwilżonej soli. I też na soli położyć. Tak uklepać, żeby wystawała płetwa grzbietowa. Piec jakie pół godziny, jak lekutko pociągnięta płetwa wychodzi, ryba gotowa. Później sól się rozbija, każdy dostaje swoją rybę i młotek.
    • bebiak Re: Pomysł na pstrąga 14.11.10, 13:41
      A ja czasem usuwam ości, które tylko dam radę usunąć i napycham pstrągowi brzuszek szpinakiem zesmażonym z fetą i gałką, po czym go piekę.
    • Gość: aqua48 Re: Pomysł na pstrąga IP: 77.236.26.* 15.11.10, 18:44
      Mój ulubiony to w folii z masłem, solą i orzechami włoskimi (połówki).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka