09.07.10, 10:18
20 dag makaronu(wstązki, kokardki)
1/2 szklanki mleka
50 dag tłustego twarogu
3 jaja
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy

10-20 dag smietany 18%

Makaron ugotować al dente
jaja ubic z cukrem i cukrem waniliowym
dodać ser. smietane i mleko


naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem(wystarczy łyzka oliwy)
wszystko razem wymieszac
przelozyc do naczynia

wstawic odkryte do gorącego piekarnika (180 stopni)
zapiekać ok. godziny - po 15 minutach zmiejszyc temterature
zapiekac calośc okolo godziny

podawać od razu

moim zdaniem na zimno smaczniejsze)

Można dodac rodzynki i posypac wierzch cynamonem


pozdrawiam
Obserwuj wątek
        • krysia2000 Re: pychota 09.07.10, 12:56
          Dawno temu się zażerałam czymś podobnym: świderki i włoskie orzeszki zapiekane z
          masą z twarogu, cukru, żółtka i śmietanki. Dla ortodoksyjnego Włocha pewnie
          zgroza, ale co ja, biedna podówczas, wieczorowa uczennica technikum
          zoologicznego, miałam zrobić?
            • pinkink3 zydowski KUGIEL 02.10.10, 18:58

              marciasek napisała:

              > A nie nie, ty mówisz o kuglu z ziemniaków (litwackim), a ja o słodkim - łoks
              > zn kugiel
              . Łokszn = kluski = makaron.

              Bywa tez Lokshen Kugel w wersji nieslodkiej.
              Tez interesujacy, moim zdaniem, ale wersje z miodem, skorka pomaranczowa, cytrynowa, rodzynkami i orzeszkami to jest to!
              www.myjewishlearning.com/holidays/Jewish_Holidays/Shavuot/At_Home/Foods/Cheese_Lokshen_Kugel.shtml
              albo to:www.justfoodnow.com/2010/04/26/butter-part-3-b-russia/
              pozwolilam sobie przelozyc przepis, bo prosty, smaczny i moze ktos zechce zrobic:


              LOKSHEN KUGIEL czyli Noodle Puddingczyli ZAPIEKANE KLUSKI NA SLODKO


              skladniki

              * 500 g makaronu, np. wstazki
              * 5 jaj
              * 250 ml smietanki
              * 180 g cukru
              * 150 g masla
              * 1 lyzeczka cynamonu
              * ½ lyzeczki mielonej galki muszk.
              * 6 lyzek miodu
              * 200 g rodzynek
              * 2 kwasne jablka, obrane i poszatkowane
              * 200 g orzechow lub migdalow

              wykonanie

              *ugotowac w lekko posolonej wodzie makaron
              * podsmazyc jablka na masle do miekkosci, odlozyc.
              * ubic jajka z cukrem, dodac cynamon, galke muszk. szczypte soli, smietanke, miod i miekkie maslo
              * wymieszac starannie z makaronem i jablkami
              * umiescic w natluszczonej formie i piec przez 1 godzine w temp. 160 C .
              * jesli serwowane na goraco, odczekac 10 minut.
              * podawac na zimno lub goraco.

    • gladys_g mmmmm 09.07.10, 13:03
      Albo o - lazanię taką można zrobić. Płaty makaronu przekładane masą serową. To
      musi być niezłe no. Kolejny przepis na 'pociąży' :)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka