Dodaj do ulubionych

ciasto włoskie - pychota

07.12.04, 16:49
włściwie, to nie wiem skąd mam przepis - znalazłam go robiąc porządki i
polecam, rewelacyjne na święt Bożego Narodzenia, a jak pachnie:)
6 jabłek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. bakali(rodzynki, orzechy włoskie, migdały)
jabłka pokroić w kostkę dodać cukier i bakalie, wymieszać i zostawić na
godzinkę w chłodnym miejscu.
po godzinie dodać: 2 szkl. mąki, 2-3jaja, 1 łyżeczka sody, 1łyżeczka proszku
do pieczenia. wszystko wymieszać drewnianą łyżką. piec w nagrzanym
piekarniku - 180stopni ok. godziny

jesli jabłka są słodkie należy zmniejszyć ilość cukru. ciasto można przełożyć
masą budyniową: 1 masło roztrzepać z 1 żółtkiem (do białości) dodawać do
schłodzonego ugotowanego wcześniej budyniu osłodzonego 3/4 szkl. cukru.
mniam mniam. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: anew Re: ciasto włoskie - pychota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 23:46
      Bardzo ciekawy przepis i mało pracy przy nim,ale czy to bez tłuszczu czy
      zapomniałaś?Chciałabym upiec,pozdrawiam.
      • kasia.perkowska Re: ciasto włoskie - pychota 08.12.04, 17:27
        tak, bez tłuszczu.życzę powodzenia i czekam na opinię Twoja po upieczeniu.
        • Gość: Dora Re: ciasto włoskie - pychota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 18:48
          Polecam dodac jakies 6 łyzek oleju (oliwy) i 2-3 lyzeczki cynamonu. Bedzie bardziej aromatyczne. I sporo orzechów- grubo zmielonych. Swietne, wilgotne, pachnace ciasto. Sama niedawno odkryłam podobny przepis i sie uzaleznilam ;) Przypomina piernik z jabłkami.
          • Gość: Dora Re: ciasto włoskie - pychota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 18:50
            A, i piec zdecydowanie dłuzej niz godzine, ja piekłam prawie 2 i pół, bo jabłka trzymają wilgoć i ciasto potrzebuuje troche wiecej czasu.
        • Gość: anew Re: ciasto włoskie - pychota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 23:39
          będę piekła na niedzielę i napiszę jak mi wyszło,ślinka mi cieknie ,ale nie dam
          rady prędzej i do pracy chodzę.Sobota i niedziela wolne więc
          pieczonko,pozdrawiam wszystkich i dzięki za rady.
    • Gość: Bożena Re: ciasto włoskie - pychota IP: *.isp.tvkg.net 08.12.04, 19:08
      Mam ten przepis z forum ale dochodzi tam jeszcze pół szklanki oleju.Piekę go 50
      min. w 150 stop. Jest przepyszny i zawsze w myślach pozdrawiam osobę która go
      podała. POZDRAWIAM
      • Gość: Hanna Re: ciasto włoskie - pychota IP: 64.213.237.* 09.12.04, 02:24
        Uwielbiam jablka i bakalie! Cos dla mnie!! Ale mam pytanie-czy ten tluszcz
        pominalas specjalnie, czy to pomylka. Wolalabym bez tluszczu, mowiac prawde.
        • Gość: Cynamoon Re: ciasto włoskie - pychota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 09:28
          Robilam to ciasto kilka razy w roznych wersjach: z jajkami i bez jajek, z
          tluszczem i bez tluszczu. Kiedys zamiast jajek i tluszczu dodalam szklanke
          smietany kremowki, bylo bardzo fajne.

Za kazdym razem wychodzi inaczej smakujace i wygladajace ;-)
        • kasia.perkowska Re: ciasto włoskie - pychota 09.12.04, 11:02
          już pisałam wcześniej, ja piekłam bez tłuszczu i było bardzo fajne.
          • Gość: anew Re: ciasto włoskie - pychota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:51
            kasiu ciasto było pyszne i robiłam wg twojego przepisu i gościom
            smakowało,teraz będę go piekla częściej.Pozdrawiam i dziękuję,pędzę spać,bo
            rano do pracy.
            • Gość: sionia Re: ciasto włoskie - pychota IP: *.udn.pl 13.12.04, 06:26
              jakiej wielkosci te kostki jablek?
    • polomel Re: ciasto włoskie - pychota 13.12.04, 13:12
      Witaj. Zrobiłam to Ciasto na niedziele i musze przyznać że wyszło super. To
      chyba najprostrzy przepis jaki znam. Dzieki i pozdrawiam.
      • kasia.perkowska Re: ciasto włoskie - pychota 13.12.04, 15:29
        cieszę się, że smakowało.pozdrowienia.kasia
        • Gość: Bera Re: ciasto włoskie - pychota IP: *.chello.pl 14.12.04, 09:47
          Niestety, bez rewelacji. Straszny gniot. Nie wiem czym sie tak zachwycacie.
    • basiul Re: ciasto włoskie - pychota 14.12.04, 14:44
      a na jaką blachę te proporcje? raz już mi ciasto wykipiało, nie chciałaby tego
      powtarzać...
      pozdrawiam
    • Gość: Gabi Re: ciasto włoskie - pychota IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.12.04, 15:00
      A czy do tego ciasta pasuje bita smietana ?
      • Gość: jajaja Re: ciasto włoskie - pychota IP: *.tarchomin.pl / *.crowley.pl 15.12.04, 15:47
        ja dodaje jeszce 2 lyzki oleju i pieke w blaszce keksowce 40-50 min w tem 180
        st. pycha!!!!!!!!aha, a do tych jablek z bakaliami dodaje lyzke miodu.
        smacznego.
        • alfredka1 Re: ciasto włoskie - pychota 15.12.04, 16:44
          takie ciasto piekę od lat 20. Dodaję, na ilości podane na początku/ 1/3
          szklanki oliwy z oliwek i sporo cynamonu.Jeżeli nie lubicie cynamonu, mogą być
          zmielone gożdziki, ale nie za wiele /kilka sztuk/
    • Gość: Gabi Re: ciasto włoskie - pychota IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.12.04, 17:05
      Dzieki za przepis, upiklam wczoraj i wszyscy byli zachwyceni :))) Jest pyszne,
      faktycznie troche jak piernik. Najfajniejsze jest w tym ciescie, ze chyba
      trudno je zepsuc, a ja jestem poczatkujaca, wiec to dla mnie duzy plus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka