Dodaj do ulubionych

ciasto włoskie - pychota

07.12.04, 16:49
włściwie, to nie wiem skąd mam przepis - znalazłam go robiąc porządki i
polecam, rewelacyjne na święt Bożego Narodzenia, a jak pachnie:)
6 jabłek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. bakali(rodzynki, orzechy włoskie, migdały)
jabłka pokroić w kostkę dodać cukier i bakalie, wymieszać i zostawić na
godzinkę w chłodnym miejscu.
po godzinie dodać: 2 szkl. mąki, 2-3jaja, 1 łyżeczka sody, 1łyżeczka proszku
do pieczenia. wszystko wymieszać drewnianą łyżką. piec w nagrzanym
piekarniku - 180stopni ok. godziny

jesli jabłka są słodkie należy zmniejszyć ilość cukru. ciasto można przełożyć
masą budyniową: 1 masło roztrzepać z 1 żółtkiem (do białości) dodawać do
schłodzonego ugotowanego wcześniej budyniu osłodzonego 3/4 szkl. cukru.
mniam mniam. pozdrawiam
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka