quba 15.05.02, 07:59 Jak sie robi kebabczete ? Czy ktoś moze mi pomóc? Jakie przyprawy dodac do mięsa, żeby wyszla taka pychota, jaka robią poludniowi Europejczycy ? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Inka Re: kebabczete? IP: *.proxy.aol.com 16.05.02, 03:26 quba napisał(a): > Jak sie robi kebabczete ? Czy ktoś moze mi pomóc? Jakie przyprawy dodac do > mięsa, żeby wyszla taka pychota, jaka robią poludniowi Europejczycy ? > Pozdrowienia Ha ha ha....to tez z moich ston!Kiedy jeszcze tam mieszkalam bardzo lubilam jesc te smieszne kotleciki.Nie jestem pewna co do skladnikow,ale pamietam ze nie wolno bylo dodawac jajko do miesa i jakas nie za bardzo popularna przyprawa trzeba bylo dodac.I ociewiscie musza byc pieczone na skara(po polsku grill). W niedzela sie dowiem dokladny przepys. Nie spodziewalam sie ze sie znajdzie amator kebabczeta wsrod polakow.A czy ljutenica tez probowales? Pozdrowka! Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: kebabczete? 16.05.02, 07:20 Gość portalu: Inka napisał(a): > quba napisał(a): > > > Jak sie robi kebabczete ? Czy ktoś moze mi pomóc? Jakie przyprawy dodac do > > > mięsa, żeby wyszla taka pychota, jaka robią poludniowi Europejczycy ? > > Pozdrowienia > > Ha ha ha....to tez z moich ston!Kiedy jeszcze tam mieszkalam bardzo lubilam jes > c > te smieszne kotleciki.Nie jestem pewna co do skladnikow,ale pamietam ze nie wol > no > bylo dodawac jajko do miesa i jakas nie za bardzo popularna przyprawa trzeba by > lo > dodac.I ociewiscie musza byc pieczone na skara(po polsku grill). > W niedzela sie dowiem dokladny przepys. > Nie spodziewalam sie ze sie znajdzie amator kebabczeta wsrod polakow.A czy > ljutenica tez probowales? > Pozdrowka! Z wielką niecierpliwościa czekam na Twój dokladny przepis na kebabczete (niesamowita pychota), a jeśli chodzi o ljutenicę - także poproszę i przepis, jeśli nie sprawi Ci to klopotu. Pozdrowienia i buźka Quba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: kebabczete? IP: *.proxy.aol.com 17.05.02, 02:52 quba napisał(a): > Z wielką niecierpliwościa czekam na Twój dokladny przepis na kebabczete > (niesamowita pychota), a jeśli chodzi o ljutenicę - także poproszę i przepis, > jeśli nie sprawi Ci to klopotu. > Pozdrowienia i buźka > Quba > Masz to jak w banku,ale zaczekaj do niedzele.Zadzwonie do Bulgarii i sie dowiem. Pooozdrowka! PS.A gdzie mieszkasz,jezely wolno sie zapytac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: kebabczete? IP: *.proxy.aol.com 18.05.02, 02:51 quba napisał(a): > mieszkam w Polsce, a Ty ? > pozdr Obecnie w USA,ale mieszkalam 5 lat w Polsce. Pozdrowka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowal Re: kebabczete? IP: 212.39.78.* 30.05.02, 09:59 Gość portalu: Inka napisał(a): > quba napisał(a): > > > mieszkam w Polsce, a Ty ? > > pozdr > > Obecnie w USA,ale mieszkalam 5 lat w Polsce. > Pozdrowka! Inko! pozdrawiam Cie z Sofii. Mieszkam tu juz od roku i musze pogratulowac Ci bulgarskiej kuchni. Jest naprawde swietna, a bulgarskie kebabczeta sa o niebo lepsze niz bosniackie cevapcziczi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: kebabczete? IP: *.we.client2.attbi.com 17.05.02, 22:46 quba napisał(a): > Jak sie robi kebabczete ? Czy ktoś moze mi pomóc? Jakie przyprawy dodac do > mięsa, żeby wyszla taka pychota, jaka robią poludniowi Europejczycy ? > Pozdrowienia Przeczytaj link " potrawy balkanskie " Smacznego !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max7760 Re: kebabczete? Po ang IP: *.CHCGILGM.covad.net 17.05.02, 23:39 W oryginale nazywa sie to Cevapcici. Mam taki przepis: Cevapcici 0.5 kg mielonej baraniny (lub wieprzowiny) 0.5 kg mielonej wolowiny 1 jajko ("rozbeltane") 5-6 kropel sosu Tabasco lyzeczka majeranku lyzeczka soli lyzeczka mielonej papryki ostrej swiezo zmielony pieprz do smaku rozgnieciony duzy zabek czosnku 3-4 lyzki bulionu wolowego Wszystko dokladnie rozmieszac. Z masy uformowac 6-8 cm waleczki . Grillowac (mozna tez smazyc na patelni) powoli obracajac czesto, zeby sie rowno upiekly Mieso powinno byc brazowe na zewnatrz i lekko rozowe w srodku. Podawac bezposrednio po upieczeniu z zimnym sosem jogurtowym: szklanka jogurtu naturalnego sredni ogorek swiezy sol, pieprz do smaku, troche octu lub soku z cytryny zabek czosnku rozgnieciony Posiekac drobno ogorek, wymieszac wszystko i odstawic na godzine do lodowki. SMACZNEGO !!! Pozdr, Max Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: kebabczete? Po ang IP: *.proxy.aol.com 18.05.02, 02:48 Pytnie do Max. Skad masz ten przepis?Mam na mysli jakie narodowosci.Domislam sie ze to jest makedonska(macedonska).Mnostwo potraw na polwyspie Balkanskim sa prawie identyczne ale czasami troche sie roznia w skladnikach,w zaleznosci od regionu,kraju.Ja moge powiedzic o Bulgarskej,tym bardzej ze moja mama i siostra sa zawodowy kucharze.W niedzela podam Wam bulgarski przepis na kebabczeta. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max7760 Re: kebabczete? IP: *.chcg3.il.corecomm.net 18.05.02, 03:58 Przepis mam od kolegi - Serba zamieszkalego w Chicago. Podal mi go po angielsku, poczatkowo chcialem go tylko przekopiowac, ale zdecydowalem sie go przetlumaczyc na polski (stad "Po ang" w tytule, ktorego zapomnialem usunac wysylajac). Pozdr, Max Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: kebabczete? IP: *.proxy.aol.com 18.05.02, 04:38 Gość portalu: max7760 napisał(a): > Przepis mam od kolegi - Serba zamieszkalego w Chicago. Podal mi go po angielsk > u, poczatkowo chcialem go tylko przekopiowac, ale zdecydowalem sie go przetluma > czyc na polski (stad "Po ang" w tytule, ktorego zapomnialem usunac wysylajac). > > Pozdr, > > Max Prszeciucie mnie nie zawiodlo.Tak na marginesie,serby tez lubia dobrze zjesc i wypic. Pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max7760 Re: kebabczete? IP: *.chcg3.il.corecomm.net 20.05.02, 18:25 Sprobowalem w sobote zrobic z tego przepisu, ktory podalem. Nie mialem coprawda mielonej baraniny, ale uzylem pol na pol wolowiny i wieprzowiny. Nie zebym sie chwalil, ale zrobilem dokladnie wedlug przepisu i wyszly WSPANIALE !!! Pozdr, Max Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ines Re: kebabczete? IP: 213.158.197.* 21.05.02, 15:24 Dzieki za przepis! Mam w zamrazalce mieso mielone (wiep./wol.) i zastanawialam sie co z nim zrobic poza klasycznymi kefthedes lub zapiekaniem go w baklazanach. A dzieki Tobie mam cos nowego! Mysle, ze dobre bedzie z kuskusem, zeby sos ogorkowy ladnie sie melanzowal. Ines Odpowiedz Link Zgłoś