Dodaj do ulubionych

Prosze przeczytaj

30.08.17, 15:30
Witam. Wlasnie moja sytuacja jest bardzo dlugo moje zycie jest dlugie i ciezkie. Sprobuje wszystko opisac. Mam dwuch braci i siostre. Kiedy mialam 9lat mama od nas odeszla uciekla w domu bylo duzo problemow klotni mama teraz twierdzi ze to tata byl zly wiec nie wytrzymala i uciekla twierdzi ze potem przez pare lat byla na dworcach i nic nie pamieta. Mnie siostra wychowywala chodzilam do psychologa trauma zostala do dzis. U siostry mialam dobrze przez jakies dwa lata potem wyjechala do pracy do Wloch na 10lat. Mieszkalam z tata. Tata pil nie interesowal sie mna. Tez zeszlam na zla droge. Wszystko sie zmienilo jak mialam 18lat poznalam bylego juz meza i zaszlam w ciaze byl szybki slub siostra nam pomagala jak mogla dzis juz ma swoja rodzine i nie moze pomoc. Zylismy przez 1rok dobrze potem moj syn sie popoarzyl wrzadkiem bylam z nim pare tygodni w szpitalu i zlamalam nige tylko maz mnie wtedy mogl wymienic i go zwolnili tak sie zaczely problemy. Maz nie mogl niewiem chcial znalesc pracy. Byly klotnie. Zaczelam brac kredydy michal byl malutki potzebowal jedzenia pampersow kremow na blizny. Musialam. Siostra wrocila my sie rozstalismy mieszkalam jakis czas u niej. Mialam od roku telefoniczny kontakt z mama. Siostra miala partnera wiec musialam wynajac mieszkanie z tata ktory ma rente. Bylo bardzo zle chcialam nie raz zaczepulam sie o jakas prace to trwalo pare dni bo pil nie moglam synka powierzyc takiej osobie. Wiec naeiazalam kontakt z mama. Przykechala dalam hej szanse pracuje jest dobrze wybaczylam jedyna z rodzenstwa. Mama dlatego nie ma ani grosza. Ja dostaje 1400zl reszte bierze komornik dla mopsu itp nie liczy sie ze mam komornika tylko wszystkie przychody nic mi sie wedlug prawa nie nalezy.Witam. Zdecydowalam się prosić o pomoc dobrych ludzi którzy są w stanie oddać chodź parę groszy. Moja sytuacja wygląda następująco. Jestem samotna matką mieszkam z synem i mamą, staram się jak mogę pracuję lecz dostaje najniższa krajowa ponieważ mam komorników. Kredytów narobilismy razem z byłym mężem lecz z nim nie mam kontaktu i on nie poczuwa się do splacania razem zemna. Mama nie ma kompletnie nic zajmuje się moim synem kiedy jestem w pracy. Bardzo chciałam prosić o pomoc w splaceniu długów abyśmy mogli zacząć spokojnie żyć.W marcu tego roku lezalam w szpitalu poniewaz mialam zalamanie psychiczne aktualnie lecze sie na depresje. Proszę was bardzo pomozcie nam! Numer do mnie 533207644 mieszkam aktualnie w Gniewkowie. Proszę Sz.P. o nie skladanie mi propozycji matrymonialnych itp.
Obserwuj wątek
    • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 30.08.17, 19:39
      Moze ktoras z was pomoze chodz by w ubraniach butow dla syna 134cm nr buta 33. Zapraszam na kawe zapoznanie sie z nasza sutuacja wszystkie dokumenty przedstawie.
      • julka-4 Re: Prosze przeczytaj 30.08.17, 21:12
        My zapraszamy z zapoznaniem się z zasadami forum.
      • malinowe_lody Re: Prosze przeczytaj 24.09.17, 23:15
        Chętnie prześle ubrania dla Twojego syna. Buty mam nowe, zimowe, ale rozmiar 35. Jeśli byś była zainteresowna napisz malinowe_lody@gazeta.pl. paczke mogę wysłać najwcześniej za dwa tygodnie.
        • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 25.09.17, 15:58
          Będę bardzo wdzieczna
          • penelopa40 Re: Prosze przeczytaj 25.09.17, 17:06
            Plusia pisze: "Nigdzie widocznie nie moge liczyc na pomoc niewiem nie rozumiem komu wogole wy Emamy pomagacie sytuacja ciezka sie potwierdzila i to za malo???"
            - ale co za mało? moment, chwileczkę, tu nie ma żadnej instytucji! nie ma magazynów żywności ani ubrań!, ani banku z gotówką - tu jest jedynie kilka osób, wcześniej było kilkanaście, w porywach kilkadziesiąt, które pomagają z własnej woli, z własnej kieszeni... naprawdę trudno wymagać żeby te e-matki słały pieniądze czy żywność, kosmetyki, ubrania tak na zawołanie.... w pierwszej kolejności jest rodzina, przyjaciele, znajomi, potem instytucje pomocy, świeckie, kościelne, gminne, jakieś fundacje... a dopiero na samym końcu całkiem obcy ludzie, ewentualnie... pomagałam na tym forum od 2001 do ok 2015-2016 roku, wysłałam setki paczek i przekazałam naprawdę sporo rzeczy po moim dziecku ale nie tylko, także rzeczy kupionych specjalnie z myślą o kimś, oraz pieniędzy, część pieniędzy "utopiłam" bo się okazało, że potrzebujący potrzebującymi nie byli... obecnie nie mam ani sił, ani środków, dziecko jest dorosłe więc już pomagam tylko radą i pomocą w zredagowaniu dokumentów itp.
            "Inne matki nie pracuja pija biora uzywki nie innteresuja sie dziecmi i maja wszystko pomoc z lazdej strony makabra. A tu kobieta sie stara jak moze i nic..." - które matki? skąd mają tę pomoc? znasz je czy tak tylko piszesz "ogólnie"...
            • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 25.09.17, 17:47
              Oczywiście rozumiem. Poniosło mnie z nerwów. Tabletki zle na mnie dzialaja. Osobiscie znam jedna moja sasiadkie maja wszystko kazda pomoc a co z nich za ludzie lepiej nie pisac i duzo sie w pracy slyszy o takich rodzinach. Nie jestem osoba ktora sie interesuje innymi ale oczywiscie wierze ze sa talie matki takie eodziny. Ja jestem osoba zamknieta w sobie nie mam znajomych w pracy zadko z kim rozmawiam.
              • chynia Re: Prosze przeczytaj 26.09.17, 16:09
                Napisz do mnie na coorde@wp.pl czego najbardziej potrzebujecie,dla takiego małego chłopca nie mam nic,bo moi już dorośli,ale może coś do domu się znajdzie
                • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 26.09.17, 17:37
                  Ok
                  • renata.36 Re: Prosze przeczytaj 26.09.17, 18:26
                    Nie mam na dziecko nic a nic ale jak napiszesz swoje rozmiary, to może dla Ciebie cos znajdę do ubrania. Najlepiej na paren.966@gmail.com.
                    • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 26.09.17, 18:50
                      Ok
          • penelopa40 Re: Prosze przeczytaj 25.09.17, 17:10
            Plusiu,
            twoja sytuacja finansowa jest ciężka z powodu długów i komornika, myślę, że kluczowym jest znalezienie prawnika, który pociągnie do odpowiedzialności finansowej eks-męża i zdejmie z ciebie obciążenia komornicze. Druga sprawa to uregulowanie sytuacji twojej mamy, musi być gdzieś zameldowana czy zamieszkiwać i tam dostać pomoc z Gminy skoro nie pracuje i nie ma żadnego dochodu, jakieś wyjście musi być aby mogła uzyskać pomoc, przy zerowym dochodzie będzie się jej należała...
            trzecia sprawa - restrukturyzacja czy konsolidacja kredytów....
            • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 25.09.17, 17:36
              Mama nie ma zadnego meldunku i my tez i nie ma mozliwosci nas zameldowac. Byly maz pracuje na czarno i ma dlugow tyle ze do konca zycia sie nie wyplaci. Narazie nie mam jak sie ruszuc gdzie kolwiek na okraglo praca nawet na poerwszej wywiadowce mnoe nie bylo. Rece mi na wszystko opadaja. W marcu jak juz pisalam lezalam w szpitalu atak padaczki spowodowany nadcisnieniem tetniczym. Mam depresje i nerwice. I to wszystko sie stalo wlasnie po wizytach w mopsie u Prezydenta wszedzie tylko slyszalam te same slowa Nie Mozemy Pani Pomoc. Staram sie choc troche myslec pozytywnie jak mi zalecila psychiatra. Ale jak tu funkcjonowac jak zyc jak gdzie kolwiek udam sie pi pomoc slysze NIE. Naprawde na sama mysl ze mam znow tam isc mnie trzesie i cisnienie mi skacze. Do tego mam umowe do listopada a u nas na zime jest malo pracy. Juz niechce mi sie o niczym myslec nawet co bedzie dalej...
            • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 26.09.17, 17:39
              Mogłabyś napisać od a do z na czym polega ta konsolidacja kredytów?
            • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 28.09.17, 12:09
              Czytalam o konsolidacji kredytów jesli by mi w listopadzie przedluzyli umowe to by bylo dla mnie rozwazanie lecz oczywiscie nie mozliwe dlatego ze znow chodzi o meldunek
    • ewencja Re: Prosze przeczytaj 30.08.17, 21:35
      forum.gazeta.pl/forum/w,615,155056510,155056510,Zasady_korzystania_z_pomocy_.html

Odpowiedz na pytania, przeczytaj regulamin.
      Kasy tu nikt Ci nie wyśle, ale jak poprzez swoją sytuację odpowiednimi dokumentami, jest szansa na pomoc z naszej strony.
    • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 31.08.17, 15:40
      Odpisuje na regulamin. Najwazniejsze jest dla mnie splacenie dlugow. To okolo 20tys. Od rozwodu w 2012roku trwa moja sytuacja. Dwa lata wczesniej wczesniej syn poparzyl sie wrzatkiem bylaz z nim w szpitalu przez pare tygodni niestety zlamalam noge wtedy maz mnie zmienil i tak stracil prace poniewaz nie mogl dostac urlopu. Bylam zmuszona dzialac zostalismy bez grosza bralam laptopy telefony na raty i je sprzedawalam i 10tys kredyt na wyposarzenie mieszkania i remont mieszkania. Tak wpadlismy w dlugi. Mieszkam w Gniewkowie kuj-pom.Mam ukonczona szkole podstawowa. Obecnie pracuje na umowe ktora konczy sie 23listopada2017r. Nie mam partnera. Otrzymuje na syna alimenty w kwocie 450zl od ojca. Nie moge liczyc na nikogo z rodziny. Nie moge korzystac z mopsu itp poniewaz wszedzie przekraczaja mi dochody.Nikogo nie interesuje ze komornik pobiera i mam na reke 1400zl. Jezdze do psychiatry raz w miesiacu po pobycie w szpitalu w marcu tego roku. 1400zl wyplata +4500zl alimenty. Calkowicie za mieszkanie plus oplaty place do 800zl w lata w zime dochodzi do 1100zl. Wynajmuje z mamai synem pokuj z kuchnia i lazienka to 45m2. Przyjme rowniez odziez i obuwie dla syna 8lt 134 odziez 33/34 cm roz butow. Pozdrawiam i dokumenty wysylam na adres email
      • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 31.08.17, 21:02
        plusia1989 napisała:

> Odpisuje na regulamin. Najwazniejsze jest dla mnie splacenie dlugow. To okolo 2
        > 0tys. Od rozwodu w 2012roku trwa moja sytuacja. Dwa lata wczesniej wczesniej sy
        > n poparzyl sie wrzatkiem bylaz z nim w szpitalu przez pare tygodni niestety zla
        > malam noge wtedy maz mnie zmienil i tak stracil prace poniewaz nie mogl dostac
        > urlopu. Bylam zmuszona dzialac zostalismy bez grosza bralam laptopy telefony na
        > raty i je sprzedawalam i 10tys kredyt na wyposarzenie mieszkania i remont mies
        > zkania. Tak wpadlismy w dlugi. Mieszkam w Gniewkowie kuj-pom.Mam ukonczona szko
        > le podstawowa. Obecnie pracuje na umowe ktora konczy sie 23listopada2017r. Nie
        > mam partnera. Otrzymuje na syna alimenty w kwocie 450zl od ojca. Nie moge liczy
        > c na nikogo z rodziny. Nie moge korzystac z mopsu itp poniewaz wszedzie przekra
        > czaja mi dochody.Nikogo nie interesuje ze komornik pobiera i mam na reke 1400zl
        > . Jezdze do psychiatry raz w miesiacu po pobycie w szpitalu w marcu tego roku.
        > 1400zl wyplata +450zl alimenty. Calkowicie za mieszkanie plus oplaty place do
        > 800zl w lata w zime dochodzi do 1100zl. Wynajmuje z mamai synem pokuj z kuchnia
        > i lazienka to 45m2. Przyjme rowniez odziez i obuwie dla syna 8lt 134 odziez 33
        > /34 cm roz butow. Pozdrawiam i dokumenty wysylam na adres email
        • mondaymorning1987 Re: Prosze przeczytaj 31.08.17, 23:38
          Mogę wysłać paczkę z jedzeniem i chemią, zaoszczędzone pieniądze będziesz mogła przeznaczyć na spłatę długu. Odezwij się izadwojak1977@gmail.com
          • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 01.09.17, 20:54
            Z góry dziękuje za wszystko. Mam malo czasu zadko sprawdzam forum i poczte poniewaz robie nadgodziny w pracy aby jak najwiecej szlo do komornika. Wszystko nam sie napewno przyda i za wszystko z calego serca dziekuje.
            • renata.36 Re: Prosze przeczytaj 03.09.17, 21:20
              jeśli chcesz uzyskać pomoc musisz przesłąc do moderatorki potwierdzenie swojej sytuacji.Czyli po prostu dokumenty. Nie licz natomiast na pieniądze, tu ich nie dostaniesz.
              • renata.36 Re: Prosze przeczytaj 03.09.17, 21:21
                renata.36 napisała:

> Jeśli chcesz uzyskać pomoc musisz przesłać do moderatorki potwierdzenie swojej
                > sytuacji.Czyli po prostu dokumenty. Nie licz natomiast na pieniądze, tu ich nie
                > dostaniesz.
                • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 04.09.17, 02:04
                  Rozumiem. Ale ja wyslalam dokumenty i cisza. Zadnej odpowiedzi czy mam jeszcze cos doslac.
                • mondaymorning1987 Re: Prosze przeczytaj 04.09.17, 13:00
                  Ja też czekam z wysyłką na potwierdzenie dokumentów.
                  • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 04.09.17, 13:55
                    A jak to potwierdzenie sie odbywa??? Jesli moge wiedziec. Wyslalam do Pani penelopy dokumenty jakis czas temu. Dzis otrzymalam od niej wiadomosc. "O co chodzi"
                    • renata.36 Re: Prosze przeczytaj 04.09.17, 16:03
                      To napisz do penelopy,że założyłaś wątek na PE i te dokumenty są do weryfikacji.Jesli napisze tu,że potwierdza twoją sytuację, to możliwe,że pomoc otrzymasz.Bez tego nie da rady.
                      • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 04.09.17, 16:05
                        Rozumiem. Oczywiscie napisalam do penelopy. Czekam na odp
                        • penelopa40 Re: Prosze przeczytaj 05.09.17, 09:58
                          witam wszystkich,
                          otrzymałam maila, ale że nie było żadnego wyjaśnienia to spytałam o co chodzi... ja na forum już nie bywam, maile na gazecie odbieram sporadycznie, a do tego ludzie zwyczajnie miewają urlopy, na którym to byłam w sierpniu...
                          ale do rzeczy : otrzymałam dokumenty - niepełne - potwierdzające rozwód oraz rentę alimentacyjną ojca dziecka dla syna, oraz dwa rachunki za opłaty mieszkanie/media i dokument medyczny dot. matki.
                          moim skromnym zdaniem potwierdza to częściowo sytuację pani Plusia1989, brak jakichkolwiek dok z opieki społecznej, dok. kredytowych, zajęć komorniczych i dok. potwierdzających zarobki....
                          chłopcu, ile ma lat? należy się może jakieś dożywianie w szkole czy inna pomoc???
                          te kredyty są w różnych bankach? w jednym? jest możliwość konsolidacji? skoro ojciec dziecka płaci tę rentę to czy mógłby płacić część kredytu??? warto by skorzystać z pomocy prawno-finansowej... to tak na szybko...
                          pozdrawiam penelopa
                          • renata.36 Re: Prosze przeczytaj 05.09.17, 12:20
                            Penelopa, pytanie na przyszłość, kto BYWA na forum i weryfikuje dokumenty?

Plusia 1989- rachunki /opłaty nie są żadnym dokumentem tak naprawdę.
                            • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 05.09.17, 13:38
                              Prosze mi napisac co mam wyslac
                              • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 05.09.17, 14:16
                                Myślę że niektóre Panie "pomocne emamy" moglyby byc milsze. Ponieważ wystarczy napisac jakie dokymenty doslac trzeba aby potwierdzily sytuacje. Tez mysle ze takowe dokumenty powinny trafiac do danej Pani ktora chce pomóc. Skora sama moderatorka stwierdzila ze juz praktycznie sie tym nie zajmuje nie wchodzi na forum i zadko poczte sprawdza to na jakiej podstawie inne Panie emamy ktore chca pomagac maja to robic. Szybciej by bylo dlatego wysylac dokumenty do danej Emamy lub ustalic nowa Pania moderatorke ktora ma czas i chce pomagac. Mam nadzieje ze nikt mnie zle nie zrozumial. Niewiem co mam teraz robic. Gdzie wyslac dokumenty do kogo??? I czy wystarczy jak wysle z ostatnich trzech miesiecy zarobki z pracy, dokumenty od komornikow??? Z opieki nie pisiadam zadnych decyjzji poniewaz jak juz pisalam Pani z opieki powiedziala mi ze nic mi sie nie nalezy. Mam zeszcze dwie decyzje odmone o mieszkanie socjalne.
                                • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 05.09.17, 14:39
                                  Na sprawie rozwodowej sedzia powiedzoala ze kiedy splace wszystkie dlugi dopiero bede mogla zalozyc sprawe o splate polowy dlugow od bylego meza. Umowe mam do listopada tego roku wiec konsolidacyjny nie wchodzi w gre. Dlugi sa w roznych bankach. Jeden kredyt inne rzeczy na raty w roznuch bankach.
                                  • miedzymorze Re: Prosze przeczytaj 05.09.17, 15:47
                                    Znalazłam taki link:
                                    www.bid.com.pl/aktualnosci/zobowiazanie-solidarne-wspolkredytobiorcow-a-roszczenie-regresowe/
                                    z którego wynika że nie musisz spłacić wszystkich długów, żeby wystąpić o regres do męża.
                                    Niestety nie jestem prawnikiem, ale wg mnie ma to sens.

Czy dobrze zrozumiałam, że mama jest na Twoim utrzymaniu ?
                                    Może i Ty przekraczasz widełki mopsu, ale jesli ona nie ma żadnych dochodów, to niech składa pisma o zasiłki, z dochodem 0 raczej nic nie przekroczy suspicious

Masz racje, że to forum jest raczej opuszczone, więc uzbrój się w cierpliwość, bo mało osób zagłada.

pozdr,
                                    mi

ps. Na 134 mam kilka sztuk ubrań, napiszę później co dokładnie
                                    • renata.36 Re: Prosze przeczytaj 05.09.17, 15:55
                                      Jeszcze za czasów, kiedy to forum "Żyło", trzeba było miec decyzje MOPS. Nawet odmowną,że nie udziela pomocy. Skąd kto może wiedzieć, czy ta jest w rzeczywistości. I nie obrażaj się, tu byli różni ludzie, dlatego jest weryfikacja.
                                    • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 05.09.17, 16:00
                                      Tak mieszkamy bez meldunku widniejemy jako bezdomni. Wlascicielka nie melduje i co pol roku przedluza umowe najmu. Mieszkamy w gniewkowie od trzech lat. Mama tez nic nie otrzyma poniewaz nie ma tu meldunku. Jestesmy z Chełmży. Pani z opieki tu powiedziala aby mama zwrocila sie do Chelmzy do opieki tam jej powiedziano ze nie otrzyma pomocy poniewaz juz tam nie mieszka od kilku mastu lat. Mame ja utrzymuje to jest bardzp dluga opowiesc dlaczego ja wzielam do siebie a zostawila mnie i moje rodzenstwo kiedy mialam 9lat. Tata sie nami zajmował i zaczal pic potem sipstra mnie wychowywala.moje rodzenstwo nie wybaczylo mamie tylkp ja i ja wzielam. Mialam ku temu powody i jest dobrze ja moge pracowac mama zajmuje sie moom synkiem i domem. Oczywiscie pojde do radcy prawnego jak tylko bede mogla duzo moglo sie zmienic w prawie od 5lat od rozwodu. Pozdrawiam
                                      • miedzymorze Re: Prosze przeczytaj 05.09.17, 16:56
                                        Ale właściwy OPS to ten zgodny z miejscem zamieszkania a nie zameldowania
                                        obywatelskieinfo.ngo.pl/x/916065
                                        więc jeśli tu mieszkanie i właścicielka wam przedłuża umowę (pisemną ? ustną ?) to pani z opieki coś się pomerdało (albo się wyspecjalizowała w spuszczaniu klientów na drzewo), niech mama nie daje się spławić, wszystkie odmowy ma dostać na piśmie, a potem odwołac się do SKO wink
                                        czy sprawdzałaś jakie wsparcie może dostać syn w szkole ? pogadaj z wychowawczynią i pedagogiem,
                                        pozdr,
                                        mi
                                        • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 05.09.17, 17:48
                                          Ok rozumiem. Zapomialam dodac ze pare miesiecy temu mama dostala kednorazuwke 150zl. I pani z opieki powiedziala ze to na tyle więcej nie da rady nic zalatwic
                                          • miedzymorze Re: Prosze przeczytaj 05.09.17, 19:32
                                            Ciuchy:
                                            Dwa t-shirty
                                            2 pary spodni
                                            Spodnie ocieplane
                                            Bluza
                                            Bluzka z długim rękawem
                                            Piżama
                                            Z butów mam tylko klapki na basen

Napisz co chcesz i wyślij mi swój adres na pocztę gazetowa
                                            Pozdr,
                                            Mi
                                            • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 05.09.17, 20:44
                                              Nie moge napisac do Pani poniewaz nie ma Pani aktywowanego profilu.
                                              • miedzymorze Re: Prosze przeczytaj 05.09.17, 21:35
                                                Portal jest niepotrzebny.
                                                na górze strony masz link do poczty, logujesz się tak jak na forum, potem klikasz [Napisz nowy list], piszesz, wysyłasz, załatwione.
                                                pozdr,
                                                mi
                                                • penelopa40 Re: Prosze przeczytaj 06.09.17, 09:47
                                                  Powoli i spokojnie,
                                                  po pierwsze: ja nie jestem moderatorką! jestem osobą, która weryfikuje dokumenty i pisze na forum, że dostałam to i to, tyle i tyle z tego wynika. Fakt, rzadko na forum zaglądałam i do poczty gazety, ale niewiele albo NIC na tym forum się nie działo przez ostatni czas... nie za bardzo było czego sprawdzać, no a w sierpniu byłam na urlopie.
                                                  po drugie: weryfikacją dokumentów powinna zajmować się jedna osoba, z długim stażem na forum itd. a nie za każdym razem ktoś inny, bo to tworzyłoby bałagan. "pań które chcą pomóc" będzie np. 4 albo 10 i co, każda ma weryfikować dokumenty ?
                                                  po trzecie : nie ma co się Plusiu denerwować, dokumenty zostały odebrane, zweryfikowane, kolejne proszę wysłać też do mnie, po czwarte: potwierdzeniem twojej trudnej sytuacji będzie owszem pismo od komornika, zestawienie kredytów i pożyczek (wszystko da się skonsolidować! ) oraz decyzje MOPS. I tak jak już ktoś napisał: NIE pani powiedziała, tylko DECYZJA NA PIŚMIE, zarówno w sprawie twojej jak i twojej mamy, pisać, odwoływać się, chodzić po kierownikach, żądać wyjaśnień, w szkole pójść do pedagoga szkolnego i dyrekcji albo lepiej złożyć pismo... nawet nie wiesz ile rzeczy można załatwić cierpliwym pisaniem ... W sprawie wspólnego spłacania kredytów z mężem lub ich umorzenia naprawdę warto znaleźć bezpłatne porady prawne w gminie lub przy MOPS.
                                                  czekam na dokumenty, jeśli chcesz o coś zapytać też pisz na maila penelopa
                                                  • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 08.09.17, 09:47
                                                    Tak na szybko. W przyszlym tygodniu wysle reszte dokumentów. Pozdrawiam
    • malinowe_lody Re: Prosze przeczytaj 10.09.17, 09:50
      Po potwierdzeniu sytuacji chętnie wyślę paczkę z ubraniami dla Was. Trzymaj się
      • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 13.09.17, 14:49
        Dokumenty wysłane. Pozdrawiam
        • penelopa40 Re: Prosze przeczytaj 14.09.17, 11:40
          witam,
          otrzymałam dokumenty: potwierdzające zatrudnienie, wysokość płacy oraz zajęcie komornicze z pensji w wysokości niecałych 900zł, na rękę Plusia dostaje 1400zl czyli biorąc pod uwagę że to na 3 osoby - ona, syn i jej matka to eufemizmem jest stwierdzić, że to mało. Poza tym dostałam 3 dokumenty o egzekucji długów/oddaniu sprawy do komornika, jeden duży dług, pewnie kredytowy oraz poważne zadłużenie u dostawcy energii elektrycznej i odbiorcy śmieci.
          Na dokumentach widnieją dane Plusi, firma, w której pracuje istnieje... wygląda na to, ze wszystko jest w porządku.
          Natomiast ponieważ nie ma żadnych dokumentów z MOPS/szkoły w sprawie pomocy, dożywiania dla syna, itd to o ile autorka wątku nie składała żadnych pism przydało by się aby złożyła i poprosiła o pomoc, NA PIŚMIE, z odpowiedzią NA PIŚMIE! wtedy jest podstawa do odwołania itd. W szkole kompetentną do rozmowy na te tematy jest pedagog szkolny i/lub dyrekcja, w MOPS to jest "opiekun" według miejsca zamieszkania www.mgops-gniewkowo.pl/index.php/pomoc-spoleczna/rejony-pracownikow-socjalnych ...
          aha, w dokumentach było jeszcze pismo o odmowie przydzielenia lokalu od miasta, ale może należy się dodatek mieszkaniowy???
          skoro stała pomoc się nie należy to może okresowa:
          Zasiłek celowy może być przyznany: w celu zaspokojenia niezbędnej potrzeby życiowej w szczególności na: pokrycie części lub całości kosztów zakupu leków, żywności, opału, odzieży, niezbędnych przedmiotów użytku domowego, drobnych remontów i napraw w mieszkaniu,
          Zasiłek celowy specjalny: - w szczególnie uzasadnionych przypadkach osobie lub rodzinie o dochodach przekraczających kryterium dochodowe może być przyznany zasiłek celowy specjalny w wysokości nie przekraczającej odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub rodziny, który nie podlega zwrotowi,
          - osobie lub rodzinie o dochodach przekraczających kryterium dochodowe w szczególnie uzasadnionych przypadkach może być przyznany zasiłek okresowy, celowy lub pomoc rzeczowa pod warunkiem zwrotu części lub całości zasiłku lub wydatków na pomoc rzeczową.
          jest też mowa o pomocy rzeczowej, posiłkach i ubraniach.... a także pomoc prawna. www.mgops-gniewkowo.pl/index.php/pomoc-spoleczna/formy-pomocy ...
          na pomocy społecznej to ja się nie wyznaje poza tym co znajdę w necie, mogę pomóc napisać pismo - jak mam "z czego" , ewentualnie przyjrzeć się sprawom długowo-komorniczym (wtedy musiałabym dostać wszystkie papiery albo porządnie zeskanowane albo ksero pocztą). pozdr penelopa
          • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 14.09.17, 16:15
            Witam. Z dodatkiem mieszkaniowym tez jrst problem. Wlasciciele nie melduja a to jest piorytet aby dostac dodatek. Oczywiscie w najblizsze wolne pojde do mopsu po raz kolejny. Bede informowala na bierzaco.
            • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 15.09.17, 09:40
              Penelopo czy ja dobrze zrozumialam? Stwierdzasz ze 1400zl przy rachunka okolo 1000zl miesiecznie teraz w okresie grzewczym to wystarczajaco na trzy osoby??? Hmm..
              • la_vida_loca Re: Prosze przeczytaj 15.09.17, 14:04
                Penelopa raczej twierdzi, że 1400,00 zł to bardzo, bardzo mało
                • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 15.09.17, 14:59
                  Dziekuje za odpowiedz.
                • penelopa40 Re: Prosze przeczytaj 18.09.17, 09:58
                  owszem, napisałam, że to śmiesznie mała kwota na utrzymanie 3 osób ...
                  a moja oferta przyjrzenia się papierom jest jak najbardziej aktualna ....
                  • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 18.09.17, 10:39
                    Witam. Oczywiscie jak tylko znajda czas to wysle dokumenty, narazie nie wiem gdzie rece wlozyc pracuje 7dni w tygodniu poki moge po 12h poki jest duzo pracy aby jak najwiecej szlo do komornika. Jak znajde czas bede musiala jechac do komornika bo na pewno duzo sie zmienilo od mojej ostatniej wizyty a jednak duzo potraca z pensji.
            • ann.38 Re: Prosze przeczytaj 15.09.17, 09:42
              Wiesz co, ja juz nie mieszkam w Polsce, ale tez się z tym problemem borykałam- obowiązek meldunkowy był, a właściciele nie chcą go dopełniać i nikt tego nie egzekwuje, jednak teraz z tego co wiem najemca nie musi prosić o zgodę, bierzesz umowę i idziesz do biura meldunkowego.
              • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 15.09.17, 15:01
                Oczywiscie sprawdzilam to. Jest caly czas tak samo bez zmian jak mnie Pani w biurze poinformowala musi byc podpis wlasciciela.
                • ann.38 Re: Prosze przeczytaj 15.09.17, 17:11
                  Nie polegaj na tym, co Ci powie jeden urzędnik, bo niestety nie zawsze jest to prawda. Ciągle musiałam sama wyszukiwąć i udowadniać ze coś tam mam prawo załatwić w miejscu czasowego meldunku bo mnie odsyłano do miejsca stałego zameldowania. Poczytaj.
                  www.rp.pl/artykul/1089233-Czy-najemca-ma-prawo-sie--zameldowac-w-lokalu.html#ap-2
                  • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 15.09.17, 17:43
                    Ok
                    • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 19.09.17, 22:28
                      Sytuacja potwierdzona i cisza sie zrobiła 😞
                      • renata.36 Re: Prosze przeczytaj 20.09.17, 16:04
                        Nie do końca potwierdzona, bo nie ma papierów z MOPSu o odmowie przyznania czegokolwiek.
                        • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 20.09.17, 17:32
                          Gdybym otrzymala pomoc choć by z mopsu to bym nie szukala pomocy w internecie. Wyslalam co mialam troche trwalo to wszystko. I na koncu tylko taka odp ze nie ma dokumentów z mopsu? A skad mam je wziasc skoro dochody przekraczaja a Panie u nas sa tak uprzejme ze mnie na miejscu przeliczyly i do widzenia. Nigdzie widocznie nie moge liczyc na pomoc niewiem nie rozumiem komu wogole wy Emamy pomagacie sytuacja ciezka sie potwierdzila i to za malo??? Poprostu juz mi rece opadaja na to wszystko. Myslalam ze w polskim prawie jest kolomyja ale okazuje sie ze nie tylko tam. Inne matki nie pracuja pija biora uzywki nie innteresuja sie dziecmi i maja wszystko pomoc z lazdej strony makabra. A tu kobieta sie stara jak moze i nic... Ehhh wracam do pracy
                          • renata.36 Re: Prosze przeczytaj 20.09.17, 20:41
                            Jestem na tym forum od lat. Pomogłam, wiele razy.Są tu jeszcze dziewczyny, które bardzo sie udzielały w pomaganiu.Wiele odeszło. Na początku pomagałyśmy w sumie "jak leci".Potem wprowadzono dość rygorystyczny regulamin, bo niestety, zdarzały się oszustwa. Była zasada,że pomaga się osobom, które już wyczerpały wszystkie możliwości i to udowodniły. Pomagające to osoby, które z własnej kieszeni wyciągają pieniądze na zakupy, zrobienie paczki. Często wcale nie majętne tak bardzo, jakby ci się mogło wydawać. Raczej dzielą się tym co maja.Chcą więc mieć pewność,że pomoc nie trafi tam gdzie nie powinna. Wiem,że jestes rozgoryczona .Byc może ktoś się jednak zdecyduje.
                            • renata.36 Re: Prosze przeczytaj 20.09.17, 20:42
                              Wystarczyłoby pismo z MoPSU,ze pani ...nie korzystała i nie korzysta, gdyż przekracza próg dochodowy.Tyle.
                          • ann.38 Re: Prosze przeczytaj 20.09.17, 20:56
                            Plusiu lepiej zawsze składać dokumenty a nie tak tylko zapytać (tak, wiem, ze panie przeliczyły). Czasem tak jest ze jak pytasz to dają Ci na szybko odpowiedź, nie zawsze właściwą, a jak składasz dokumenty to jest to droga bardziej oficjalna. Nawet jezeli faktycznie odpowiedź będzie taka sama, ze się nie nalezy. to i tak lepiej mieć papier z odmową w ręku. Moze się przydać w wielu sytuacjach. Teraz jest tak, ze nie masz pomocy z mops ale tez nie składałaś wniosku o nią.
      • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 19.10.17, 20:54
        Otrzymalam paczkę od malinowe_lody. W paczce byly ubrania dla syna nowe buty zimowe,dwa cweterki dla mnie,plaszcz oraz kilka zabawek. Bardzo dziekujemy.
    • claudel6 Re: Prosze przeczytaj 05.10.17, 16:38
      jak duże są to długi?
      • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 05.10.17, 17:43
        Okolo 20tys wszystko
        • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 11.10.17, 13:17
          Otrzymałam paczke od coorde. 3×posiel komplet,2×reczniki,kołdrę,przetwory z owoców,makarony,cukier,maka,ryz,paczka ze slodyczami dla synka za ktore bardzo dziekuje,miod,materialy do szycia. Jeszcze raz bardzo dziekujemy i Bóg zaplac.
      • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 12.10.17, 13:45
        Okolo 20tys
        • alin9 Re: Prosze przeczytaj 20.10.17, 11:01
          Odpisuje na regulamin. Najwazniejsze jest dla mnie splacenie dlugow. To okolo 20tys. Od rozwodu w 2012roku trwa moja sytuacja. Dwa lata wczesniej wczesniej syn poparzyl sie wrzatkiem bylaz z nim w szpitalu przez pare tygodni niestety zlamalam noge wtedy maz mnie zmienil i tak stracil prace poniewaz nie mogl dostac urlopu. Bylam zmuszona dzialac zostalismy bez grosza bralam laptopy telefony na raty i je sprzedawalam i 10tys kredyt na wyposarzenie mieszkania i remont mieszkania. Tak wpadlismy w dlugi. Mieszkam w Gniewkowie kuj-pom.Mam ukonczona szkole podstawowa. Obecnie pracuje na umowe ktora konczy sie 23listopada2017r. Nie mam partnera. Otrzymuje na syna alimenty w kwocie 450zl od ojca. Nie moge liczyc na nikogo z rodziny. Nie moge korzystac z mopsu itp poniewaz wszedzie przekraczaja mi dochody.Nikogo nie interesuje ze komornik pobiera i mam na reke 1400zl. Jezdze do psychiatry raz w miesiacu po pobycie w szpitalu w marcu tego roku. 1400zl wyplata +4500zl alimenty. Calkowicie za mieszkanie plus oplaty place do 800zl w lata w zime dochodzi do 1100zl. Wynajmuje z mamai synem pokuj z kuchnia i lazienka to 45m2. Przyjme rowniez odziez i obuwie dla syna 8lt 134 odziez 33/34 cm roz butow. Pozdrawiam i dokumenty wysylam na adres email

A alimenty się straciły?Pytam bo temat alimentów jest mi obcy.
          • renata.36 Re: Prosze przeczytaj 20.10.17, 13:14
            Alin, ty jesteś plusia?
            • palacz67 Re: Prosze przeczytaj 20.10.17, 21:52
              Witaj, Renatko, Alin nie jest Plusią, zacytowala tylko jej tekst, pozdrawiam serdeczniesmile
              • renata.36 Re: Prosze przeczytaj 21.10.17, 09:39
                Ok.Już "rozszyfrowałam" smile
                • palacz67 Re: Prosze przeczytaj 21.10.17, 15:48
                  smile
            • alin9 Re: Prosze przeczytaj 21.10.17, 17:15
              Nie nie jestem plusia.
              • alin9 Re: Prosze przeczytaj 21.10.17, 17:20
                Dlaczego męczycie o dokumenty odmowne z Mopsu.Przekracza i to o wiele.Tak się rodzą wyobrażenia o klientach Mopsu.
                • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 21.10.17, 22:37
                  Mam takie samo zdanie wystarczy wejsc w neta jakie kryterium dochodowe trzeba spelniac aby otrzymywać pomoc z mops. Ja dostaje 1400zl na reke, po odciagnieciu komorniczym a brutto ponad 2tys. Niestety zadna pomoc sie nie nalezy probowalam z mieszkaniem solcjalnym z mopsem oraz 500plus nic sie nie nalezy!!!
                  • alin9 Re: Prosze przeczytaj 22.10.17, 15:38
                    Dziewczynom chodzi chyba o dodatki specjalne(sytuacja a przekroczone zarobki).Tylko gdzie spotkać pracownika Mopsu,który popatrzy inaczej niż przez pryzmat dochodu.Niestety większość patrzy na kryterium i nawet rozmawiać dalej nie chce.Ale próbuj.
                    • prochottka1 Re: Prosze przeczytaj 22.10.17, 18:50
                      Tylko gdzie spotkać pracownika Mopsu,który popatrzy inaczej niż przez pryzmat dochodu

pracownicy musza sie stosować do przepisów!
                      i przyznawać zasiłki zgodnie z nimi, a nie na ładne oczy

osoba starająca sie o zasiłki musi spełniać warunki min. dochodowy
                      jeśli nie spełnia nic sie nie należny, nie ma zmiłuj

gdyby autorka nie miała zajęcia komorniczego
                      sytuacja finansowa byłaby inna, lepsza
                      własne długi trzeba spłacać
                      • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 22.10.17, 18:55
                        Taka jest niestety rzeczywistość. Ma Pani racje w 100%
                      • alin9 Re: Prosze przeczytaj 23.10.17, 17:43
                        Stosować do przepisów.Nierzadko stosują się wybiórczo.Patrzą tylko na kryterium nie zapoznając się z sutuacją.Mają specjalne sytuacje niezależne od dochodu.Było wyżej.
                        • penelopa40 Re: Prosze przeczytaj 03.11.17, 12:55
                          dostałam przesłaną mailem przez plusia 1989 decyzję odmowną o 500+ na dziecko, z powodu przekroczenia kryterium
                          pozdrawiam penelopa
          • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 20.10.17, 15:11
            Nie rozumiem do konca pytania? Alimenry się stracily? Mam alimenty.
    • mama_i_zona Re: Prosze przeczytaj 04.11.17, 15:38
      Witam.
      Napisz jakich ubranek dla dziecka Ci potrzeba. W przyszłym tygodniu będę robiła przegląd szafy młodego, więc jakieś ubranka na 134 i 140 będę miała. I długość stopy dziecka w centymetrach, bo wiadomo, że rozmiar rozmiarowi nierówny. Pozdrawiam
      • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 05.11.17, 12:25
        Witam. Otzymalam pare paczek z ciuchami i butami dla syna. Na zime jest zaopatrzony. Nie bede prosila o kolejne ciuszki skoro napewno komus innemu moga sie przydac kiedy my juz mamy. Dziekuje za chec pomocy. Pozdrawiam
        Ps. Jesli ktoras z Pan ma mozliwosc to najbardziej potrzebujemy w tym momencie zywnosci.
    • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 17.11.17, 18:38
      Żyje tu ktoś????
      • prochottka1 Re: Prosze przeczytaj 18.11.17, 12:53
        Żyje tu ktoś????

wszyscy żyją i maja się dobrze.

podbijasz watek czy co ?
    • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 20.11.17, 19:25
      Pragnę sie podzielic wiadomoscia ze dzus sie dowiedzialam ze przedluzyli mi umowe a w czwartek bede wiedziala na jaki okres. Jupiii najlepsza wiadomość od dlugiego czasu ☺
    • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 24.11.17, 16:02
      Witam mam nowone. Jestem smutna i troche spokojna. Przedluzono mi umowe na rok. Moge byc spokojna przez rok ale co dalej. Historia sie z tym wiaze ze podsunela mi pare dni temu p. Kerownik pismo do podpisania abym sie zdeklarowala pisemnie ze nie bede chorowala. Powiedziala ze dyrekcja przeglosowala mnie do zwolnienia bo chorowalam. Moje chorobowe nie bylo bez podsrawne poniewaz lezalam w szpotalu i potem mialam po szpitalne l4 2miesiace. Niewiem tylko czy takie pismo jest zgodne z prawem? Napisze tez ze nie dostalam kopi. Dla mnie to byl szok muszę pracowac to sie odbylo szybko i nie przemyslalsm tego. Prosze jesli sie znacie na prawie o odp
      • prochottka1 Re: Prosze przeczytaj 24.11.17, 19:54
        Nie wiem tylko czy takie pismo jest zgodne z prawem?

nie jest zgodne z prawem,
        poproś o kopie tego co podpisałaś

a jakie była konsekwencje jeśli zachorujesz ?
        • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 24.11.17, 21:16
          Zwolnienoe w trybie natychmiastowym
          • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 24.11.17, 21:18
            Rozmawiałam z kuzynka przez tel jej maz jest prawnikiem. Powiedziala ze w tej sytuacji jak nie mam kopi i tak nic bym nie zadziałała
            • renata.36 Re: Prosze przeczytaj 24.11.17, 21:31
              Masz kuzynke z mężem prawnikiem i nas tu pytasz?
            • prochottka1 Re: Prosze przeczytaj 25.11.17, 16:31
              ale co ma zadziałać i gdzie

nie mogą cie zwolnic bo zachorujesz nie ważne co podpisała
              a zwolnienie w trybie natychmiastowym/dyscyplinarne musi mieć podstawę prawna - np kradzież , przyjdziesz do pracy pijana, nagminne zaniedbywanie obowiązkowy w pracy narażające firmę na straty finansowe itd
              jeśli cie zwolnią z powodu choroby to idziesz do sadu pracy i tyle

zażądaj wydania kopi dokumentu, jeśli masz w rodzinie prawnika
              niech on wystąpi w twoim imieniu i napisze pismo
              idź do państwowej inspekcji pracy się zapytaj co możesz jeszcze zrobić
              • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 01.12.17, 11:42
                Pytalam P.kierownik o kopie deklaracji. Odp mi ale jakiej deklaracji? Daje to duzo do myslenia. Po rozmowal i moich przemysleniach posranowilam narazie nic z tym nie robic. Ponieważ w maju i tak bede zmuszona isc na chorobowe poniewaz zeszlym roku mialam wycinanego czerniaka i wyszly mi podobne siedem bede musiala usunac wiec wtedy zobacze co sie stanie.
    • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 04.12.17, 13:40
      Kochane Panie. No musze napisac. Siedze i wyje nie mam z kim pogadac wyzalic sie. Juz nie mam sily. Pustki w portfelu... Moj kochany misiu do tego caly czas choruje dwa tygodnie temu zapalenie pluc teraz oskrzela. Skad mam na ro wszystko brac na leki na jedzenie serce mi peka nie widze zadnego wyjscia z naszej ciezkiej sytuacji. Idę dzis na pierwsza nockie mama w takich sytuacjach jak jestem w domu chodzi na cebule. Jest tam 12godz i zarobi zaledwie do 15zl. Mamy chociaz na chleb ale caly czas zadaje sobie pytanie co dalej??? Nie mam juz suly na nic... W lodowce pustki a synek pyta ciekawe co dostane od mikolaja plakac u plakac tylko
      • renata.36 Re: Prosze przeczytaj 05.12.17, 10:08
        Chcesz powiedziec ,że mam zarabia 1 zeta z malutkim hakiem na godzinę? Złóż do MOPSu wniosek o celówkę, na zakup leków i jedzenia.
        • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 06.12.17, 11:08
          Z mopsu nic mi sie nie nalezy mam dosc klocenia sie z paniami z mopsu
      • chynia Re: Prosze przeczytaj 05.12.17, 15:09
        15 zł za godzinę?
      • prochottka1 Re: Prosze przeczytaj 05.12.17, 20:32
        zgłoś syna do akcji gwiazdka
        • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 06.12.17, 11:09
          Nie wiem nawet na czym to polego. Zaraz wpisze w internet o co w tym chodzi. Dziekuje
        • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 06.12.17, 18:07
          Zglosilam. Mam nadzie ze chociaz cos sie uda i misiu moj kochany atrzyma paczuszke. Dziekuje za podpowiedz bo nie mialam pojecia ze od trzech lat jest taka akcja.
          • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 13.12.17, 00:42
            Misiu ma darczynce. Superrr
    • plusia1989 Re: Prosze przeczytaj 23.12.17, 20:21
      Życzę wszystkim tym co mi pomogli oraz wszystkim na tym forum Wesołych oraz spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Oraz Szczęśliwego Nowego Roku

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka