Dodaj do ulubionych

Pytanie o rentę z ZUS

12.12.11, 18:31
Witam serdecznie .Mam pytanie,Teściowa chce składać wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności i moje pytanie brzmi czy może go składać w Powiatowym Zespole do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności,czy musi w ZUSie ???Jaka jest różnica między orzeczeniem z ZUSu a z PZDSOON ???Chciałaby uzyskać rentę i nie wie gdzie ma składać papiery.Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • piotr_57 Re: Pytanie o rentę z ZUS 12.12.11, 19:22
      misia21k7 napisała:

> Witam serdecznie .Mam pytanie,Teściowa chce składać wniosek o orzeczenie o niep
      > ełnosprawności i moje pytanie brzmi czy może go składać w Powiatowym Zespole do
      > Spraw Orzekania o Niepełnosprawności,czy musi w ZUSie ???Jaka jest różnica mię
      > dzy orzeczeniem z ZUSu a z PZDSOON ???Chciałaby uzyskać rentę i nie wie gdzie m
      > a składać papiery.Z góry dziękuję za odpowiedź.

Rentę może przyznać tylko ZUS!
      Zespół może Ci przyznać kilka mniej znaczących przywilejów (np. kartę parkingową - kopertę, zasiłki, darmowe przejazdy etc.).
      Ale rentę tylko ZUS!
      • misia21k7 Re: Pytanie o rentę z ZUS 12.12.11, 19:49
        Bardzo dziękuję za odpowiedź smileMam jeszcze 1 pytanie czy żeby otrzymać te świadczenia wszystkie o których Pan pisał to trzeba składać papiery i tu i tu czy wystarczy tylko w ZUS-ie???
        • piotr_57 Re: Pytanie o rentę z ZUS 12.12.11, 19:58
          misia21k7 napisała:

> Bardzo dziękuję za odpowiedź smileMam jeszcze 1 pytanie czy żeby otrzymać te świad
          > czenia wszystkie o których Pan pisał to trzeba składać papiery i tu i tu czy wy
          > starczy tylko w ZUS-ie???

I tu i tu. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego oprócz tego, że orzekają często ci sami lekarze.
          Nie ma żadnej korelacji między jednym a drugim. Potrafi być tak, że ZUS da Ci rentę, a zespół nie orzeknie o "stopniu niepełnosprawności", albo "na wywrót". Co do renty to wystarczy sam wniosek. Jak chodzi o świadczenia "z zespołu" to praktycznie o każde występuje się osobno. Jest jeden formularz i na nim zaznaczasz o co występujesz. Nigdy nie dostaniesz czegoś o co nie wystąpisz, ale trzeba też zachować umiar, bo (np. w Warszawie, na Andersa, jak wystąpisz o zbyt wiele to nie dostaniesz nic).
          Ten kretyński dualizm orzecznictwa jest niechlubnym spadkiem po komunie.
          Jak mnie jeszcze raz nazwiesz "panem" to nigdy więcej nie odpowiem Ci na żadne pytanie.
          Jestem piotr lub dziadek!!
          • misia21k7 Re: Pytanie o rentę z ZUS 12.12.11, 20:01
            Heheh w takim razie dziękuję Piotrze za wyczerpującą odpowiedźbig_grinwinkTeraz już wiem wszystko co chciałam smile Jeszcze raz dzięki wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka