Dodaj do ulubionych

renata ainny dochód

03.01.12, 11:39
syt taka pobieram świadfczenia na niepełnosprawne dziecko swiadczenie i zasiłek pielgnacyjny, rodzinne rehabilitacyjne, od listopada "samotke" 250 i myls eze w styczniu bedzie juz renta ktora musze złosic w MOPSIe ze otrzymuje i teraz czy zabiroa mi rodzinne i dodtaki bo mi przekroczy??? czy biora tylkopod uwage wys renty i dziela na poł (ja i syn) czy ta reszte mych pieniazki tez beda wliczac??? bo jakby mi milei rodzinne i reh zabrac toprawie 200zł a to duoz pieniazkow jak dla mnie
Obserwuj wątek
    • buzka25 renta a inny dochód 03.01.12, 11:44
      przepraszam za bład w temacie, ale na szybko pisze
    • bj32 Re: renata ainny dochód 03.01.12, 12:54
      Ale rentę chyba będziesz miała wyższą niż 200,-, więc i tak byłabyś do przodu?
      Do rodzinnego świadczenia i zasiłku pielęgnacyjnego nie wliczają, ale wliczają:
      - gospodarstwo rolne;
      - alimenty [dobrowolne bądź nie licząc za rok ubiegły];
      - zaliczkę alimentacyjną/FA;
      - stypendia;
      - dochody uzyskiwane za granicą.
      Czyli wygląda, ze policzą Ci rentę plus samotne i podzielą na liczbę osób w rodzinie. Jeśli z tym przekroczysz, to z automatu tracisz rodzinny i rehabilitacyjny. Nie, coś bredzę... Samotne jest dodatkiem do rodzinnego, więc nie mogą policzyć. Tak? W kupie na jednym druku to składałaś? Bo też i nie rozumiem, jak Ci wyszło 200,- i czy ten ojciec nagle umarł, ze Ci przysługuje samotne? Nie pamiętam wszystkich historii... Ale innej opcji nie widzę, nie wyparł się nagle potomka i sądownie nie udowodnił...
      • buzka25 Re: renata ainny dochód 03.01.12, 13:13
        pobierałam alimenty z FA, do pażdziernika 2011, a 29 października mąc ( w trakcie rozwodu bylismy) zmarł, wia automatycznie zabrali alimenty, 3 listopada złozyłam dok na rente i czekam na decyzje ale wiem ze bedzie bo wczoraj dzwoniłam, w sumie dostaje : 520+153+91+80+250= 1094 i dojdzie renta czyli dichód opodatkowany, i teraz czy te 1094 wlicza w obliczenia czy nie??bo jesli tak toprzekrocze i zabiora te 91zł i 80 czyli prawie 200zł, a dla mnie to bardzo duzo, to mam leki na miesiac albo 4 paki pampkow
        • kasik2222 Re: renata ainny dochód 03.01.12, 15:10
          dodadzą zasiłek pielęnacyjny czyli 520 ? + te 153 + renta. I jak przekroczysz to nie dostaniesz rodzinnego i dodatku dla samotnej matki. Ale rodzinnego i dodatku nie będą wlicać przecież do wyliczeń. Zdaje się że musisz mieć 504 na osobę. Zależy jaką rentę dostaniesz.
          • buzka25 Re: renata ainny dochód 03.01.12, 17:56
            te 1094 w sumie to jest rodzinne z dodatkami i zasiłek pielegnaycjny i swiadczenie pielegnacyjne, a reta rodzinna troche ponad 500zł na reke, a nie moge przekroczyc 584 a jak wsazytsko wezna pod uwage to przekrocze, w funduszu alimentacyjnym powiedzieli ze tylko wezna rente i rodzinne i topodziela na pol a na informacji ze wsyztsko, i juz sama nie wiem
            • bj32 Re: renata ainny dochód 03.01.12, 18:35
              Nie. 153,- i 520,- to nie są dodatki do rodzinnego. Podejrzewam, że stracisz 153,-, opieka 520,-, jeśli jest opieka niezbędna - zostanie i nie liczy się do reszty, być może obetną 250,- samotnego. I wtedy rodzinny plus rehabilitacyjny będzie przysługiwał, jeśli nie przekroczysz progu, bodaj 581,- na osobę w rodzinie i 520 w to nie wchodzi. Ani 153,- zresztą również.
              • buzka25 Re: renata ainny dochód 03.01.12, 19:17
                próg to583zł jesli jest osoba niepełnosprawna, z tego co ja sie orientuje to wchodzi samotka 250, rodzinne i reh 171 i renta cos ponad 500 ipodzielone na pol to nieprzekrocze, no ale... roznie bywa
                • bj32 Re: renata ainny dochód 03.01.12, 19:24
                  Zatem życie pokażewink
                  • penelopa40 Re: renta a inny dochód 04.01.12, 09:36
                    jedne co wiem na pewno to to że zasiłek pielęgnacyjny w wysokości 153 zł (ten co jest niezależny od dochodu) nie wlicza się do dochodu ani w PITcie ani zapewne w wysokości dochodów dla celów ustalania świadczeń... nie jest też opodatkowany...
                    • buzka25 Re: renta a inny dochód 04.01.12, 10:08
                      tak samo jak samotka i te 520zł ze wzgledu ze niepracuje na rzecz zajmowania sie chorym tez nie sa opodatkowanie i nie wlicza sie do dochodu, dzis rozmawialam z sama pania kierownik, w moimprzypadku wezna pod uwage tylko wysokosc renty i podziela na polwink
                      • hallodolly Re: renta a inny dochód 04.01.12, 12:51
                        No i super.
                        Ale nie pij tyle, bo kiepsko się czyta to co napisałaś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka