rury

(8 wyników)
  • Rura kanalizacyjna sąsiada z pierwszego pietra przechodzi przez mój parter. Problem polega na tym ze jest nieszczelna i na suficie przez który przechodzi wychodzi grzyb. Sąsiad niestety nie jest skłonny pomimo wielu telefonów, nalegań, naprawić rury, do tego rzadko bywa w kraju. CO MAM ROBIĆ ? Najchętniej obciął bym rurę i zaślepił. Tylko jak to zrobić by z prawnego punktu widzenia nie napytać sobie biedy.
  • U sąsiada piętro wyżej była awaria w łazience (o ile wiem pęknięta rura lub przeciek w na łączeniu rur). W wyniku tego mam częściowo zalany sufit. Teraz pytanie: kto powinien pokryć koszty remontu? ... i na jakiej podstawie prawnej? Sąsiad twierdzi, że ma ubezpieczenie OC i nie zamierza pokrywać kosztów. Ubezpieczyciel (sąsiada) twierdzi, że zalanie nie jest spowodowane działaniem sąsiada i ubezpieczenia OC nie wypłaci. W internecie znalazłem informacje że - art. 415 KC mówi o koniec...
  • Witam Wszystkich fachowców chcących pomóc. Dostałem działkę od teścia i muszę z nią zrobić porządek> W dole działki jest bagno totalne. Dwoje sąsiadów spuszcza wodę z drenażu na działkę z czego jedna instalacja spływowa (również drenaż) idzie w rule pod ziemią (ok 0,5 m) i porobione są śmieszne plastykowe studzienki (trzy studzienki). Mam kłopot bo chciałbym ten teren równać tz nawieźć ziemi i zrobić porządek z tym bagnem. Kłopotem są rury od sąsiadów i studzienki. proszę mi...
  • przy mocnych ulewach, woda z studzienek na drodze cofa się rurami i wylewa mi w piwnicy przez kratki ściekowe. rozwiązaniem jest założenie zaworu burzowego, który będzie zamykał dopływa wody tymi rurami. moje pytanie jest takie, czy założenie tego zaworu burzowego powinno leżeć po stronie wodociągów? płacę wodociągom za dostarczenie wody i odprowadzenie ścieków, a nie za ich dostarczenie, a jakby nie było dostają się do mojego budynku poprzez ich rury.
  • Od ponad trzech lat jestem właścicielką mieszkania spółdzielczego. Raptem tydzień temu skończyłam remont, podczas którego zdecydowałam się zabudować płytami kartonowo-gipsowymi szpecące moje mieszkanie rury, a tu na klatce pojawiło się ogłoszenie o wymianie zaworów na automatyczne i wycięciu rur. Absolutnie nie zgadzam się na wycinanie starych rur, bo to wiązałoby się ze zniszczeniem wszystkiego tego, co podczas remontu zostało zrobione. Dodam tylko, że z rurami i zaworami nie było do tej por...
  • Witam, Bardzo proszę o pomoc osoby mające większe rozeznanie w materii niż ja. otóż przez działke budowlana mniej wiecej w polowie szerokosci przebiega rura gazowa gazociagu sredniego cisnienia gmina wyznaczyla strefe ochronna od rury o srednicy 18m <zreszta zupelnie niezrozumiale dla mnie wg przepisow dla tego typu gazociagu srednica strefy moze miec 1,5 metra od krawedzi plus srednica rury 100cm czyli w sumie 4m> ale do rzeczy z gazownia ustaloilam możliwosc przeniesie...
  • Witam, czy ktoś może mi powiedzieć, jakie obowiązki ma spółdzielnia w związku ze zgłoszoną przeze mnie awarią - w pokoju na śtyku ściany z sufitem pojawiła się wielka plama z wody, wygląda to poważnie, panowie ze spółdzielni nie kwapią się nawet z rejestracją zgłoszenia, nie mówiąc o jakichkolwiek pracach. Czy mogę działać na własną rekę? trzeba będzie rozkuć ścianę, sufit. Czy mogę dochodzić potem zwrotu kosztów ze spółdzielni? czy mam prawo do odszkodowania? Z góry dziękuję za ...
  • Witam!moja matka jest właścicielką działki budowlanej o wymiarach 19/55m.według planów w naszej gminie działka jest działką z przeznaczeniem pod zabudowę jednorodzinną.Okazuje się,że przez działkę przebiega linia przesyłowa gazu tzn.ok.6metrów od węższej strony działki,linia przebiega równolegle do granicy działki.Gaz przechodzi z sąsiedniej działki,biegnie wzdłuż dłuższej granicy w odległości 1,5m.W latach 90 matka zgodziła się na piśmie na takie rozwiązanie,zapewniano,że nie będzie ż...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się