sad

(30 wyników)
  • no własnie jak?jeśli ktoś wie to poproszę .Gmina chociaż jest włascicielem jeszcze dwóch lokali odmówiła nam wykonania takiej inwentaryzacji,dlatego chcemy złożyć wniosek do sadu o wydanie postanowienia w tej sprawie
  • W naszym budynku jest duzy problem poniewaz wlasciciele napelniaja szambo,ale nie chca placic za wywoz.Dokladnie wywoz nieczystosci zglasza tylko dwoch wlascicieli i placi za wszystkich.Wprawdzie dochodzimy swoich pieniedzy przez sad,ale to juz ponad dwa lata.Przez ten czas mamy nastepne rachunki i tak w kolko. Mamy zarzadce przymusowego,ale zarzadca nie pracuje w naszej wspolnocie poniewaz sad nie zasadzil wynagrodzenia ani zaliczek i zakresu czynnosci.Sprawa rowniez jest w sadzie. Dobrowo...
  • Niejaki pan Jaroga napisał: [i]Brak pozytywnej reakcji Warszawiaków na mój post w sprawie dobrego prawnika w tym mieście od wspólnot świadczy moim zdaniem o tym, że: - że trudno jest w rzeczywistości o takiego prawnika, o czym sam wiem od dawna. Trudno się dziwić, bo zdaje się, że jest to dla nich dość mało intratna działalność, - chyba mało członków wspólnot ucieka się do drogi sądowej w ochronie własnych interesów. Jak zauważyłem w swojej wspólnocie, niezadowolenia z działalności z...
  • czy uchwała powinna dotyczyc jednej sprawy czy moze np.dot:udzielenie absolutorium i zatwierdzenia sprawozdania danego roku,bo mi sie wydaje,ze to winno byc w dwoch uchwalach bo sa dwie rozne sprawy.
  • Witam, ale wesoło, dziemy do sądu. Zebranie się rozpadło z powodu niemożności wybrania protokolanta!!! Sytuacja patowa? Stary zarząd rezygnuje. Zbieramy się, aby wybrać nowy zarząd. Są dwa obozy: 1) Stary zarząd - 2 osoby 2) Nowi - 3 osoby Wspólnota jest "duża", bo jest ponad 10 mieszkań. Wybieramy przewodniczącego, następnie padają 2 kandydatury na protokolantów, po jednym z każdego obozu. Nowi nie chcą tego ze Starego - mają przewagę 3:2 Starzy nie zgadzają się ...
  • Po krotce: WM 12 mieszkan w tym cztery mieszkania z ostatniego pietra z zajetym poddaszem nieuzytkowym (tak mamy w swoich aktach notarialnych) i czescia klatki schodowej (jest po jednym mieszkaniu na pietrze wiec lokator z gory zajal czesc klatki od naszego pietra a wiec mamy z nim wspolne pietro) - przez dlugi czas utrzymywali ze te powierzchnie sa kupione ale okazalo sie ze nie aktem notarialnym, a wiec de facto bezprawnie zagarneli czesci wspolne, oczywiscie wszystkie oplaty byly ...
  • czy reprezentacja WM w sadzie w postaci zarzadu wlascicielskiego /pozwana WM/ ma prawo do zlozenia w imieniu WM pozew wzajemny ,nie posiadajac pelnomocnictwa WM ?
  • Administrator odpowie za fakturowanie niezrealizowanych remontów Sylwia Mucha 10-02-2006 , ostatnia aktualizacja 10-02-2006 20:18 Gmina złożyła doniesienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa przez spółkę Administrator. Zarządca podejrzany jest o wystawianie miastu faktur za drobne remonty, które nigdy nie zostały wykonane. Spółka Administrator zarządza większością gminnych budynków i mieszkań od 2004 roku. Administrator wygrał przetarg, bo był najtańszy. We wrześ...
  • Zalegam wspolnocie od 4 miesiecy 450 zlotych, od 3 miesiecy takze 450, od 2 450 zlotych i od jednego miesiaca takze 450 zlotych. Wiec w sumie zadluzenie wynosi 1800 zlotych. Zadluzenia nie kwestionuje i jak tylko bede mial pieniadze to zaplace. Ale: Dostalem wezwanie do zaplaty i tam zarzadca wspolnoty rzada ode mnie zaplaty zadluzenia (1800 zlotych) oraz (i to mnie zbulwersowalo!) ZAPLATY ODSETEK W WYSOKOSCI 400 ZLOTYCH!!! Czy zarzadca moze rzadac tak wysokich odesetek od takiego zadlu...
  • niedawno zakupilam swoje wymarzone mieszkanie i zaczal sie koszmar. Mieszkanie jest w kamienicy, w ktorej wydzielono po kilka mieszkan z jednego olbrzymiego (na kazdym pietrze). I wszystko byloby w porzadku gdyby nie jeden sasiad, ktory ciagle procesuje sie z firma, ktora wedlug niego zle wyliczyla mu metraz o jakies 5m2. Najgorsze jest to, ze ten sasiad ciagle ma jakies pretensje, nie zgadza sie na wyroki sadu i ciagle zaklada nowe sprawy a my lokatorzy jestesmy ciagani po sadach w...
  • Witam! Moja wspólnota to wspólnota mała ( 4lokale 2 włascicieli + gmina jako własciciel pozostałych dwóch lokali). Nieruchomość składa się z budynku oraz sporego "podwórka" (w wieczystej dzierżawie w cześciach ułamkowych grunt pod budynkiem oraz teren wokół). teren jest ogrodzony , jest rowniez brama. Na terenie posesji parkują samochody własciciele lokali oraz najemcy. jednak od ok miesiaca parkuje rowniez swoj pojazd człowiek nie bedacy ani najemcą ani włascicielem . Traktuje...
  • Bardzo prosze o odpowiedz! Wiekszosc na zebraniu wspolnoty nie wyrazila zgody na zmiane mieszkania na lokal uzytkowy. Czy sad moze zmienic uchwale?? Prosze napisac gdzie moge znalezc odpowiedz
  • Zarząd WM otrzymał zawiadomienie na 6 dni przed posiedzeniem sadu. Odliczając sobotę i niedzielę mamy mało czasu na odpowiedź na pozew. Czy jest określony termin doręczania zawiadomienia, aby strona mogła się przygotować? Wspólnota chce powołać biegłego z zakresu zarządzania nieruchomościami. JAk to ująć w odpowiedzi na pozew i czy sąd może ten wniosek odrzucić, czy bedzie zobligowany go przyjąć? Sprawa dotychy uchylenia 4 uchwał: odwołującej zarząd, popwołujacej zarząd, ustalenia ...
  • KAUCJA(4)

W roku 1982 wpłaciłem kaucję mieszkaniową w wysokości 20 036 zł co stanowiło 175 procent ówczesnej średniej płacy. Obecnie staram się o zwrot zrewaloryzowanej kaucji w związku z zakupem mieszkania. Urząd Miasta proponuje mi ugodę na kwotę 700 zł co stanowi 27 procent dzisiejszej średniej płacy. Może ktoś poradzi co mam zrobić tzn. czy: - przyjąć kaucję w wysokości proponowanej przez UM ? - założyć sprawę sądową i domagać się większej kwoty ? - zaczekać bo podobno u marszałka Sejmu leży...
  • czy sad apelacyjny moze odmowic uzasadnienia wyroku !Dla mnie to jest dziwne! Kumotry czy Towarzystwo wzajemnej adoracji? Jak podjac kroki prawne ,aby uzyskac uzasadnienie wyroku !
  • Witajcie, szukam prawnika do reprezentowania swoich interesów przed sądem i zarządem WM. Nasz zarzad to osoby które NIGDY nie czytały ustawy o własności lokali, robią to co im się w danej chwili podoba. Moje argumenty ich zdaniem są głupie i nieprawdziwe (powołuję się na ustawę) ale jak mają przed sobą prawnika to jego argumenty do nich trafiają. Będę też zaskarżała jedną uchwałę, która godzi w interes wspólnoty, więc potrzebuję kogoś kto zna się na rzeczy tzn na wspólnotach. Jestem z ...
  • Czy zarządca wyznaczony sądownie ma "niepodzielną" władzę nad zarządzaną nieruchomością? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
  • Witam ,w naszej wspólnocie jest 12 lokali mieszkalnych i jeden użytkowy .Właścicielka lokalu użytkowego wystapiła do wydz. ksiąg wieczystych o dokonanie zmiany powierzchni uzytkowej i tak ze 118 m pow. użyt. zrobiono jej 83m a pomieszczenie pomocnicze do lokalu uznawane dotąd za pomieszczenie magazynowo składowe uznano za piwnice a tym samym za pomieszczenie przynalezne . Dodam jeszcze że w naszej nieruchomości lokale były wodrebniane bez pomieszczeń przynależnych i tak były licz...
  • niezgoda(13)

Mieszkam w kamienicy ktora ma 7 mieszkan w tym 4 lokale sa wykupione.Jeden z wlascicieli od powstania Wspolnoty Mieszkaniowej nagminnie sprzeciwia sie uchwalom ktore sa proponowane przez pozostalych.... inwentaryzacja piwnic z wpisem do aktow notarialnych //nie udostepnia piwnic swoich do wymierzenia//,, zagospodarowanie terenu w zielen //zada parkingu dla swojej rodziny//,, osuszanie fundamentow //brak pieniedzy//,,,dzierzawa terenu przylegajacego do budynku //koszta i brak pieniedzy,,...
  • 2 wspólnoty X i Y (w niedalekiej przysłżości 3) jedno osiedle jedna ochrona część drogi połozona na terenie wspólnoty X użytkowana wspólnie jedna ze wspólnot większa - większa powierzchnia działki, większa powierzchnia budynku, większa powierzchnia garaży ( i ilośc miejsc garazowych), większa ilośc mieszkań (i mieszkańców) jaki sposób na dokonanie podziału kosztów bez odwoływania się do sądu? Istnieje jakis autorytet w gronie licencjonowanych zarządców który mógłby dokonac arb...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się