sad

(39 wyników)
  • akt notarialny kupna mieszkania sporzadzono 1998 roku w 2003 zmarla osoba stawajaca do aktu jako sprzedajaca kupujacy sprzedal mieszkanie po pieciu latach od nabycia a teraz po 10 latach od momentu kupna dostal wezwanie do sadu o anulowanie aktu notarialnego osoba wnoszaca pozew jest obca dla spraedzajacej zmarlej ale twierdzi ze cena mieszkania byla zanizona i domaga sie anulowania aktu...
  • jeśli stawiam płot na swojej działce, sąsiadujący np. z ulicą, muszę 30 dni przed dokonaniem prac, zgłosić to w starostwie - i tam wraz z innymi papierami, dać "oświadczenie, że ma się [b]prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane[/b]" (pod rygorem odpowiedzialności karnej)" ...a jeżeli to nie jest nieruchomość na cele budowlane, ale np. na sad, ogród, albo plac pod działalność gospodarczą (składowanie, handel), to CO mam oświadczyć?
  • Jakie sa koszty pozwu do sadu ad zniesienia wspolwlasnosci domu (konfliktowy brat), co sąd moze w tej kwesti-jego decyzja oraz czy taka sprawa przysłowiowo dlugo sie ciągnie? Dziękuje za odpowiedzi.
  • narzeczony moj od 78 roku mieszka w mieszkaniu komunalnym ktorego głownym najemca byla babcia,po smierci babci w 2005 roku staral sie o o przyznanie tytulu prawnego do lokalu lecz wymagana byla wplata kaucji na ktora nie mial odpowiednich srodkow.ZKZL stwierdzil ze wszystko ok,nadal moze mieszkac w tym lokalu,w 2006r bez winy narzeczonego powstało 5tys zadłuzenia z powodu nieplacenia przez była zone czynszu.Od stycznia 2007 r czynsz oplacany jest regularnie co do dnia!!!!!w lipc...
  • Witam serdecznie. Po smierci rodzicow mojej babci sąd podzielil ziemie rolna na wszystkie dzieci.Babcia najdluzej uprawiala ziemie zatem przyznano jej 6/8, a dwom braciom po 1/8.Ziemia przyznana byla z tzw. zasiedzenia bez aktu wlasnosci.Sad okreslil tylko ilosci bez wyznaczenia ktora konkretnie czesc ziemi należy do babci a ktore do pozostałych osob czyli braci.Dwaj bracia babci utrudniaja sprawe i nie chca polubownego wyznaczenia ziemi.Co w tej sytuacji zrobic?Czy babcia musi...
  • moi rodzice rozwiedli sie jakies 7 lat temu, tato sie wyprowadzil i przez caly ten czas wynajmowal rozne mieszkania, pokoje , hotel. Teraz kupil sobie mieszkanie i chce sprzedac to w ktorym mieszka mama(za pol roku ma wplacic reszte pieniedzy developerowi, ktora uzyska wlasnie ze sprzedazy starego mieszkania). A mama sie upiera ze nie i koniec.nie bedzie ja stac na mniejsze mieszkanie w tym samym miescie za cene polowy dotychczasowego. tato straszy podzialem przez sad. ale jak sad to podzie...
  • Witam Mam do Was pytanie. Moja matka straciła jakiś czas temu prace. Popadła w długi. Dostała nakaz eksmisji ze spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu (zaraz pod koniec października). Mieszkanie to zamieszkujemy wspolnie tzn ja, moja nieletnia siostra i ona. Nakaz otrzymaliśmy ale bez lokalu socialnego - tak orzekł sąd. Ja osobiście o zadłużeniu nic nie wiedziałe, o całej sprawie dowiedziałem sie kilkanście dni temu pismem od komornika - najpier otrzymałem prośbę, abym rzedstawił...
  • Opłaty(5)

Mniej wiecej kumam juz co będę musiał zapłacić u notariusza - akt 7 grudnia 2005 wychodzi ok 4200 włącznie z wnioskiem o wpisanie mnie jako własciciela i to płace u Notariusza. teraz czeka mnie wyprawa da sadu w celu wpisania hipoteki zwykłej i kaucyjnej na rzecz banku. Kredyt wynosi 180 tysiecy złotych. ide da sadu z wypełnionym wnioskiem i pismem w banku (za które w banku mam zapłacic ok 200 zł - bo w tym jest jakiś tam podatek czy coś takiego) składam wniosek po długikm...
  • dowiedzialem sie ze trzeba napiasac prosbe do Sadu, moze komus sie udalo bo mi powiedzieli ze trzeba czekac okolo 5 mies., a bank mnie zzeraz oprcentowaniem... z gory dzieki i pozdrawiam
  • Witam Kupilem mieszkanie na zakup ktorego bank udzielil mi kredytu. Jako zabezpieczenie kredytu mam ustanowic hipoteke kaucyjna w kwocie 59 tys CHF. Czy to oznacza, ze nie musze ustanawiac hipoteki zwyklej. Pytam bo sad zwrocil sie do mnie z prosba o podanie rownowartosci w PLN kwoty hipoteki kaucyjnej i nie wiem czy po prostu bank sie nie pomylil i nie zapomnial mi cos w zaswiadzceniu dla sadu napisac.
  • Szanowna Pani! Chcialabym sporzadzic umowe o ustanowienie odrebnej wlasnosci lokali w kamienicy. Mam podzial budynku na lokale, sporzadzony w Wydziale Architektury i Budownictwa i postanowienie o nabyciu spadku(udzialy w kamienicy). W kamienicy jest juz jeden wspolwlasciciel(ma 15%udzialu) i teraz dochodzimy do tego ja i moja kuzynka( mamy 40% i 45% udzialow) Jakie problemy moga wyniknac przy sporzadzaniu takiej umowy i jakie inne dokumenty bylyby nam potrzebne. Bardzo prosze o o...
  • Witam, mam kredyt hipoteczny na dom, w czasie gdy go bralem nie mialem zdolnosci wiec mam wspolkredytobiorcow - 50-60 letnia pare. Tak sie sprawy potoczyly ze nasze stosunki sie bardzo popsuly i teraz to małżeństwo chce zrezygnowac z tej umowy. Aktualnie strasza mnie sadem i z tego co wiem mieli taki plan zeby przejac nieruchomosc spalcajac moj kredyt. Czy taki manewr jest w jakis sposob mozliwy ? ( probowalem sie dowiedziec i wyszlo mi ze nie) Faktem jest ze kilka rat splynelo kilk...
  • Witam ipProsze o podpowiedz. Pare lat temu zakupilem mieszkanie w domu wielorodzinnym wraz z gruntem pod budynkiem jako czesc jednej dzialki oraz czesc gruntu z drugiej dzialki jako grunt przynalezny zabezpieczajacy uzytkowanie działi z domem. wg aktu notarialnego obydwa grunty nie mogly byc pozniej sprzedane oddzielnie mimo ze w akcie notarialnym widnieje wniosek o zalozenie dwuch ksiąg. Wydawalo sie ze jest wszystko w pozadku. W celu sprzedazy tej nieruchomosci w Grudniu 2004r.sad...
  • Dostalam w spadku po babci i dziadku mieszkanie.Kazde z osobna spisalo testament notarialnie o tej samej tresci(caly majatek przekazuja mi jako wnuczce).Dziadek zmarl,babcia jeszcze zyje.Po smierci dziadka w 2000 roku zmuszona bylam zrealizowac jego testament poniewaz przyznawali wtedy rekompensaty za szkodliwe warunki pracy i babcia jako zona nie mogla zrealizowac(pobrac pieniedzy)tego bo caly majatek nalezal sie mi.Chcialam zalatwic tylko to a z mieszkaniem poczekac poniewaz wia...
  • Witam Mam nastepujacy problem dotyczacy wpisu do KW. Kupilem mieszkanie wnislem wszystkie oplaty lacznie z oplata za wpis do KW. Po jakims czasie przyszlo z sadu zawiadomienie ze nie dokonano wpisu poniewaz nie dostarczylem zaswiadczenia o przyjeciu w poczet czlonkow spoldzielni. Powiadomienia z sadu przychodzily na stary adres zamieszkania wiec nie milaem mozliwosci dowiedziec sie o tym. Wiem ze bede musial dokonac powtornej wplaty za wpis. Nie wiem tylko jak teraz musze to wsz...
  • dowiedzialem sie u pani notariusz, ze aby zlozyc wniosek o zalozenie ksiegi wieczystej nie jest konieczne aby byc wpisanym na liste czlonkow spoldzielni (?) tak podobno orzekl TK , ze wymaganie zeby sie wpisywac na liste czlonkow spoldzielni jest bezprawne (?) ale wszytsko zalezy od interpretacji sadu. zadzwonilem na solidarnosci (wawa) i tam mi powiedzieli ze jest to konieczne. na przyjecie na liste czlonkow czeka sie miesiac w WSM a w banku podpisalem ze sie zobowiazuje to zrobi...
  • Zmarla nam mama wraz z siostra dostalysmy po mamie mieszkanie spodzielcze wlasnosciowe. Zostala przeprowadzona sprawa o nabycie spadku. Na mieszkaniu ciazy kredyt hipoteczny ktory z siostra regularnie splacamy ale bank rzada od nas aktualnego wpisu z ksiegi wieczystej. Bylam w sadzie chcialam wziac odpis ale Pani poinformowala mnie ze musze znac numer ksiegi ale ja nie znam ! Stad moje pytanie czy automatycznie zostaniemy dopisane do skiegi skoro w tym saym sadzie zostala przeprow...
  • mam problem z panią, która wynajmowała ode mnie mieszkanie. Teoretycznie się stamtąd wyprowadziła, ale wisi nam sporo pieniędzy za szkody i mam pewne przypuszczenia,że bedzie chciała się z tego wywinąć. Wiem,ze prawo jest po naszej stronie, baba nie ma zadnego wypowiedzenia na piśmie, więc mozemy ją skasować za dodatkowe miesiące bo wg prawa umowa trwa. Ponadto nie ma żadnego dowodu, na wpłate poprzednich czynszów, więc generalnie chyba nie jest osobą zbytnio myślącą. oczywiśc...
  • Witam, Przymierzamy sie do kupna mieszkania, mamy juz cos na oku, spoldzielcze wlasnosciowe bez zalozonej ksiegi wieczystej (tak twierdzi sprzedajacy). W jaki sposob mozna sprawdzic czy faktycznie ksiegi nie ma ? Czeka nas wizyta w sadzie okregowym czy dowiemy sie cos od spoldzielni ? PZD Łukasz
  • Z postanowienia Sadu rodzenstwo po Matce nabywa po 1/4 czesci spadku (czworo dzieci spadkobiercy) z tym ze brat Matki otrzymuje calosc gospodarstwa rolnego tu wymieniona nazwa z ustawy. Chodzi o to ze gospodarstwa rolnego nie ma zadnych budynkow tylko ziemia rolna i dzialka budowlana.Natomiast brat Matki rowniez ma gospodarke rolna wspolwlasnosc z Moja Matka nie podzielona w innej miejscowosci oddalonej o 2 km.Ta mala gospodarka byla wylacznie wlasnoscia Mojej Matki.My dzieci choc jes...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się