Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      stary

stary

(93 wyniki)
    • W naszej okolicy znaleźliśmy fajną działkę,ale na działce znajduje sie dom z 1948r który nadaje się tylko do wyburzenia. I teraz pytania: 1) Jaki moze byc koszt wyburzenia domu, dom ma ok 10m szerokości z poddaszem użytkowym ,dom jest w calosci podpiwniczony czy to wiaze sie z usunięciem całego fundamentu- jest z kamienia więc pewnie tak ? 2) Jak wygląda pozwolenie na budowe nowego domu w tym samym miejscu, a raczej chcę przesunąć nowy dom o jakieś 3m do przodu, ale boczna ściana byłab...
    • Czesc, Moze ktos polecic dobrego - dokładnego fachowca od cyklinowania starego parkietu debowego w okolicach Warszawy. Jakie są ceny za metr ? Pozdrawiam
    • Proszę o sugestie doboru kleju do klejenia starego parkietu,na którym sa resztki lepiku.
    • czy warto kupić stary mały domek z cegły z piwnicami na placu 17 arów za 150 tys.? dodam że jest to mała miejscowość. dom ma 2 pokoje, kuchnię, łazienkę. może lepiej wybudować nowy bo wtedy przynajmniej wiadomo co w nim jest.
    • Witajcie, Potrzebuję porady dotyczącej wyrównania ścian gładzią (cekolowania). Chciałem odświeżyć pokój w mieszkaniu z wielkiej płyty. Zerwałem tapety, pod spodem była stara farba. Część zeszła razem z tapetami, a część została na scianie. Luźne fragmenty zeskrobałem szpachelką dość solidnie skrobiąc dość solidnie, ale zostały miejsca gdzie żadną siłą nie mogę tej farby zeskrobać. Bardzo mocne dociśnięcie szpachelki powoduje że farba odchodzi razem z tynkiem. Próbowałem też zmoczyć ścainę ...
    • czy któś może był w podobnej sutuacj? mam możliwość kupienia domu z lat 50 tych,ale niestety będzie on wymagał remontu, wymiana centralnego , elektryki, okien, przebudowy bo w obecnej chwili pomieszczenia na dole są ze soba połaczone, no i pewnie innej "kosmetyki " która wyjdzie w "praniu" Wszyscy mi odradzja tem zakup ,że to bedzie strata czasu i pieniędzy ( dom z dużą działką ok 120 000 zl)że lepiej kupić działkę mniejszą i postawic nowy dom, a ja chyba uparłam się na tem dom ...
    • Mam straszny dylemat i nie mam osoby, która mogłaby pomóc podjąć mi decyzję. Mam możliwość rozbudowy domu. Dom postawiony jest 30 lat temu tzw. "kostka". Dom znajduje się na działce 900 m2. z tym, że na tej działce jest jeszcze jeden mniejszy dom (tzw. gospodarczy) co moim zdaniem ogranicza też pole do rozbudowy domu "kostki". Domku gospodarczego nie można zburzyć. Zastanawiam się więc, czy nie jest lepiej postawić nowy dom na działce już zakupionej czy rozbudować stary. Faktem jest...
    • Remontuje stopniowo stary poniemiecki dom. Po niezbędnych pracach zamieszkałem w nim i stopniowe wykańczam resztę. Zastanawiam się nad izolacją - ściany to 50cm mur pruski - belki, glina i słoma oraz cegła i od środka 5 cm wełny. Mam za sobą 2 sezony zimowe i jestem zadowolony - nie wszystkie okna i drzwi (na poddasze i do piwnicy) są wymienione i szczelne a mimo to ciepło trzyma się w domu całkiem długo nawet przy -20C. Pytanie - czy nie jest to złudne, ponieważ na razie zamieszkuje tylko na...
    • Rozbudowuje dom.Na nowej czesci bedzie blachodachowka.Na "starej" czesci domu mialem nie zmieniac pokrycia na dachu ze wzgledow oszczednosciowych.No ale jak bedzie wygladac polowa domu z nowa blachodachowka a polowa ze stara (20lat) blacha plaska... Czy zatem mozliwe jest polozenie nawej blachodachowki na starej blasze?Czy tez trzebe zerwac blache(jest w dobrym stanie) i polozyc folie a na to dopiero blachodachwke?To pierwsze rozwiazanie wydaje sie duzo tansze(jezeli jest wykonalne).
    • Kto pomoze mi wyliczyc koszta remontu 100-letniego domu, w zasadzie polowa blizniaka, ok 90 m2, dom parterowy, czesciowo podpiwniczony. I jest tak: - piwnica przez wieksza czesc roku jest zalana woda - co da sie z tym zrobic? - dachowki stare, potrzebna wymiana dachu - jakie to wogole koszta, zupelnie nie mam pojecia? - chce zalozyc ogrzewanie centralne i wyburzyc piece. Chcialabym kupic uzywane zeberka i czesci i piec na opal do centralnego - tez nie wiem jakie to koszta Za wszel...
    • Witam stoję sprzed decyzją i nie za bardzo wiem co mam wybrać dlatego potrzebuje porady.Kupiłem stary,dom budowany był w czasach powojennych,teraz pytanie co zrobić czy go zburzyć i postawić nowy czy też wyremontować od podstaw.wiem na pewno że dach jest do kapitalnego remontu,podłogi są drewniane więc też trzeba robić wylewki,ściany też bym chciał poprzestawiać uwzględniając też w tym zmianę pozycji okien,do tego wejście z drugiej strony domy.do tego pewnie dojdzie ogrzewanie ,woda i kanaliz...
    • dlaczego podczas malowania odchodzi stara farba? właściwie to nie stara, sciany pokoju były malowane dokładnie rok temu. oczyściłam powierzchnie (miejscami tez delikatnym papierem sciernym) a mimo to, w kilku miejscach przylepia mi sie ta stara farba do wałka. szlag by to trafił... mam teraz jechać po puszke gruntu i zagruntować tą ścianę? prosze o pomoc, bo mam przestój w robocie:-(
    • Witam. Zawsze marzyłam o domku. Zresztą w takim właśnie domku z ogrodem się wychowałam. Po ślubie kupiliśmy mieszkanie w bloku. I tak mija 2 rok jak tu mieszkamy. Mamy działkę budowlaną którą wspólnie z mężem kupiliśmy pół roku temu. PIeniędzy na budowę póki co nie mamy ale mamy działkę plus mieszkanie warte około 150 tys. Tyle tylko że mąż wpadł w jakąś histerię. Ciągle powtarza że jest za stary żeby się budować, że się nie opłaca bo jak skończymy budowę to już będziemy starusz...
    • witam, Mieszkanie w bloku z lat 70tych. Na podłodze stary parkiet (nic już się z nim nie da zrobić - uwierzcie na słowo). Mam pomysł, aby położyć na niego panele laminowane (witex). Wolę nie ruszać samego parkietu, bo po pierwsze wyyyyydłuży to czas remontu, po drugie jeśli pod parkietem jest lepik (nie czuję obcego zapachu) to naruszenie parkietu może spowodować, że w mieszkaniu zacznie śmierdzieć i wtedy to już trzeba będzie robić nową wylewkę. Czy położenie paneli na stary p...
    • Witam W niedługiej przyszłości planuję remont mieszkania (48m2, stara niemiecka kamienica). Zamierzam: wymienic wszytskie okna, drzwi (zewn+wewn), zmienic instalację elektryczną, założyć ogrzewanie (obecnie mieszkanie ogrzewane jest prądem, planuję wstawic w piwnicy piec na węgiel/koks). Trzeba tez przenieść kuchnię do pokoju, a pokoj w miejsce obecnej kuchni (w związku z tym zmiana podączen typu woda/gaz - zamiana będzie "po przekątnej mieszkania") Prócz tego wygładzić wszystkie ścian...
    • Cześć. Niedługo mam się wprowadzić do swojego mieszkania. Jest to mieszkanie, które już było zamieszkiwane i malowane. Wraz z moim chłopakiem chcieliśmy je pomalować. Myśleliśmy że to pójdzie gładziutko, a tu w trakcie malowania sufitu farbą emulsyjną białą na wałku zaczęła zostawać stara farba. Ta stara farba odlatuje aż do tynku. Jak się przykłada wałek i maluje, to przykleja się do wałka. Nie jest tak na całym suficie tylko w niektórych miejscach (jak na razie). Co mam robić? Jeszcze...
    • Witam!!! Mam problem. Chcę kupić dom na wsi z lat 50-tych. Byłam na miejscu z fachowcem, który stwierdził, że: dach do wymiany (bo eternit i nie ocieplony, no i weluksy trzeba założyć, jak ma być poddasze użytkowe) i 3 krokwie przy oklazji też; wszystkie instalacje do wymiany, w tym piec centralnego ogrzewania (jest stary węglowy, a ja chcę gaz z butlą w ogrodzie), stolarka okienna i drzwiowa do wymiany. Do zrobienia jeszecze schody na piętro i ogólna przebudowa (ściany na parterz...
    • witam będziemy remontowac stary dom(pisze o tym w innym wątku); Boję sie że dom nie jest wart całego zachodu z remontem... Sciana przednia i tylna domu pekaja w pionie(pękaja cegły).. Czy warto ocieplać tem dom, co oznaczją te peknięcia? może on się zawalić? Ekipa od remontu powiedziała podobno że trzeba podeprzeć ściany(ale jak??) Może zając się wzmocnieniem tych ścian, a z ocieplaniem dać sobie spokój?? Mam mały budżet przeznaczony na ten remont(30 tys) i na więcej mnie poprostu n...
    • Mam pytanie: zamierzam sie budować , działkę mam sporą a na niej stary ok. 10 letni fundament , jest troche pokruszony z wierzchu (lata robią swoje),chciałbym go wykorzystać tj. chociaż część dopasować do planu. Działk jest spora i mogłbym go wylać w innym miejscu ale to po pierwsze koszta a po drugie mam przy tym starym fundamencie skrzynke z gazem przenoszenie jej to kolejny kłopot. Pozdrawiam
    • Witam, znaleźliśmy stary dom do zakupienia. Dom - marzenie. Nie chcielibyśmy jednak, żeby to marzenie okazało się rozczarowaniem: poszukujemy kogoś, kto zna się na tego typu budownictwie, żeby obejrzał budynek i oszacował nam, ile będzie kosztował jego remont. Przede wszyskim zaś zależy nam na tym, żeby uniknąć niespodzianek typu: wiemy, że trzeba remontować ściany ale za rok okazuje się, że wali się dach albo siadają fundamenty albo inny kołatek zżera drewno....Znacie kogoś uczc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się