Dodaj do ulubionych

puszka maku - ile strucli??

22.12.06, 18:36
Mam puszke gotowego nadzienia makowego (850g). Chcialabym zrobic dwa makowce i
sie zastanawiam czy mi to starczy. Jak myslicie?
I jeszcze, czy jezeli korzystacie z takiego gotowca to jeszcze jakos go
doprawiacie, cos dorzucacie??

POzdrawiam,
Asia
Obserwuj wątek
    • Gość: panpaniscus Re: puszka maku - ile strucli?? IP: *.y.pppool.de 22.12.06, 19:09
      Robiłam w zeszłym tygodniu ciasto z 1/2 kg mąki i dwie puszki to było
      zdecydowanie za dużo maku. Myślę, że na 1/2 kg maki (u mnie dwa makowce) 1
      puszka+ bakalie powinna starczyć.

Ja starałam się zebrac mak z góry, żeby dawać jak najmniej tego syropu, którym
      doprawiają mak - wolałabym kupić sam utarty mak, bez tych aromatów i sztucznych
      miodów, poza tym robią zdecydowanie za słodki jak dla mnie :(
      • Gość: marzenka Re: puszka maku - ile strucli?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 20:03
        Wyszły mi dwa makowce. Doprawiłam mak po swojemu, tzn. babcinemu. Rozpuściłam
        pół kostki masła, do tego dałam miodu, wrzuciłam mak, ubite 5 żółtek, rodzynki,
        migdały, orzechy, na końcu ubite białko. Wyszło pyszne!
        • Gość: ala Re: puszka maku - ile strucli?? IP: *.pr.radom.net 22.12.06, 20:56
          to po co kupowac mak w puszce ? po to żeby dodać masło ,miód i bakalie?
          A nie prosciej ( i taniej) i na pewno smaczniej , kupic po prostu mak po 8 zł
          za kilogram i dodac to wszystko co piszesz?
          • sir.vimes Re: puszka maku - ile strucli?? 22.12.06, 21:46
            Nie, nie prościj. Mielenie maku to męka, nie tylko dla mnie.
            • Gość: ala Re: puszka maku - ile strucli?? IP: *.pr.radom.net 22.12.06, 21:51
              jaka tam męka. To ja wole sie pomęczyc a nie wtranzalać nawet w świeta
              konserwanty
    • renaskawinska Re: puszka maku - ile strucli?? 22.12.06, 21:16
      ten mak z puszek zawiera bardzo dużo przypraw, zwłaszcza skórki pomarańczowej
      jedna na makowiec wystarczy dwie to za dużo zwłaszcza ,że mają dosyć długi
      termin przydatności do spożycia
      • Gość: marzenka Re: puszka maku - ile strucli?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 12:30
        Prościej dlatego, że nie mam maszynki do mielenia. W tamtym roku kupiłam mak
        mielony, ale w tym nigdzie go nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka