Dodaj do ulubionych

kwieta4 a strucla z makiem

IP: 213.17.230.* 27.01.05, 12:03
Ja w poprzedni weekend wypróbowałam zrobienie strucli z makiem wg pomysłu
opisanego między świętami a Nowym Rokiem przez kwietę.
Problemu z ciastem drożdżowym nie mam nigdy, ale bałam się odkąd odeszła moja
mama, że padnę na zawijaniu ciasta z makiem i będzie coś nie tak jak ona to
robiła. Bardzo lubię makowiec o smaku i konsystencji "domowej" i brakowało mi
tego.
Kwieta napisała, że można to zrobić po prostu w większej blaszce, warstwami.
Utkwiło mi to w pamięci i zrobiłam próbę. Wzięłam okrągłą blaszkę (30cm),
położyłam warstwy i... Jest super! W takim kształcie całość jest miękka,
wilgotna i przepyszna. Nic się nie łamie i nie rozwala. Po pokrojeniu jak
tort wygląda wspaniale na talerzu.
Nie mam zamiaru więcej robić strucli w kształcie strucli:)
Kwieto, dzięki:)
Nawet nie mam
Obserwuj wątek
    • lis_ka Re: kwieta4 a strucla z makiem 27.01.05, 15:20
      z Kwietą testowałam kiedyś przepis na tort ormiański:)
    • Gość: ada Re: kwieta4 a strucla z makiem IP: 81.168.187.* 27.01.05, 19:27
      czy możesz podać przepis na tę strucle lub podać link do niej bo nie moge się go doszukać.
    • narcyza5 Re: kwieta4 a strucla z makiem 27.01.05, 22:41
      wszystko o.k, tylko struclą tego nazwać już nie można
    • Gość: zachwycona Re: kwieta4 a strucla z makiem IP: 213.17.230.* 01.02.05, 08:10
      Strucla bez kształtu strucli, ale za to z jej smakiem:)
      Kwieta nie podawała przepisu pisząc ogólnie o pomyśle. Ja zrobiłam zwyczajne
      ciasto drożdżowe, każdą jego warstwę pomazałam białkiem, żeby mak nie
      odchodził, a na górze rozmąconym jajkiem. Wszystko jak w strucli. W blaszce
      dwie warstwy maku. Nie wychodzi to za równo, ale efekt końcowy jest super:)
      • Gość: zachwycona Re: kwieta4 a strucla z makiem IP: 213.17.230.* 01.02.05, 09:05
        Dodam jeszcze, że użyłam gotowego maku z bakalandu. Jest dobrze zmielony.
        Dodałam trochę namoczonych w rumie rodzynek.
        Czyli generalnie stosunkowo mało roboty, bez emocji, ale jak smacznie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka