GoĹÄ: zachwycona
IP: 213.17.230.*
27.01.05, 12:03
Ja w poprzedni weekend wypróbowałam zrobienie strucli z makiem wg pomysłu
opisanego między świętami a Nowym Rokiem przez kwietę.
Problemu z ciastem drożdżowym nie mam nigdy, ale bałam się odkąd odeszła moja
mama, że padnę na zawijaniu ciasta z makiem i będzie coś nie tak jak ona to
robiła. Bardzo lubię makowiec o smaku i konsystencji "domowej" i brakowało mi
tego.
Kwieta napisała, że można to zrobić po prostu w większej blaszce, warstwami.
Utkwiło mi to w pamięci i zrobiłam próbę. Wzięłam okrągłą blaszkę (30cm),
położyłam warstwy i... Jest super! W takim kształcie całość jest miękka,
wilgotna i przepyszna. Nic się nie łamie i nie rozwala. Po pokrojeniu jak
tort wygląda wspaniale na talerzu.
Nie mam zamiaru więcej robić strucli w kształcie strucli:)
Kwieto, dzięki:)
Nawet nie mam