-
22.12 mija termin skladania wnioskow o granty do NCN, co oznacza, ze jutro/pojutrze trzeba je zamknac by zdazyc zebrac podpisy. tymczasem strona osf.opi.org.pl/ siadla calkowicie
czy naprawde tyle osob probuje zlozyc wniosek, ze system nie wytrzymuje obciazen? no no, pelen sukces reformy sie ujawnil
-
Od roku na mojej uczelni wprowadzają coś takiego, wiem, ze osoby wprowadzające system mają gratyfikację w postaci punktów dlatego wprowadzają tę nowomowę ochoczo. Całość jest przyjmowana przez pracowników bezkrytycznie - tzn. jest coś, trzeba tę żabę przełknąć. Nikt nie protestuje, bo coraz częściej postawy kierowane są obawami przed utratą pracy.
Ja osobiście uważam, ze to kolejny kamyk składający się na "kopiec akademickiej głupoty w Polsce". IMHO o jakości nauczania zawsze stanowiły sz...
-
system recenzowania tekstow dziala, nawet niezle dziala. tyle ze od czasu do
czasu wychodza kwiatki.... tu jeden z nich:
news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/8490291.stm
-
wyborcza.pl/magazyn/1,126715,11709886,W_Polsce_sa_szkoly___uniwersytetow_nie_ma.html
-
Najnowszy pomysł Ministerstwa:
praca.gazetaprawna.pl/artykuly/517120,sa_plagiaty_zamykamy_studia.html
Ciekawe, czy od uczelni będzie oczekiwany zakup jedynego słusznego systemu antyplagiatowego, który ostatnimi czasy jest zauważalnie widoczny w mediach?
-
Konkursy, $ronkursy, stopnie, tytuły... tak to się robi:
nfaetyka.wordpress.com/2011/12/19/zasluzeni-dla-patologii-polskiej-nauki-na-etatach/
Pani dr z przedawnionym plagiatem już machnęła habilitację, pracuje w uczelni założonej przez rodzinę jako prorektor, za dziekana ma rodzonego męża... z czym do klienta? W takich chwilach naprawdę kusi mnie, żeby pieprznąć tym wszystkim w cholerę, bo i niby jak mam w takiej sytuacji opieprzać studentów za cytat bez podania źródła?
-
Mam nadzieję, że macie doświadczenie z wysyłaniem artykułów za pośrednictwem tego systemu, bo mam pytanie.
Artykuł cały czas jest w sekcji Submitted Manuscripts - co jest dla mnie informacją, że nikt jeszcze na niego nawet nie spojrzał, czy mam rację? Czy jest szansa, że pomimo tego, że nic się na "koncie" nie zmienia, coś z tym artykułem jednak się dzieje? Minęły 2 miesiące i nie ma żadnej odpowiedzi.... Czy nie powinnam chociaż jakiegoś potwierdzenia mailem dostać?
Czekać dalej? Jak d...
-
Pamiętam, że gdy aplikowałem o różne stypendia za granicą, potrzebowałem tzw. transcript of records. Ku mojemu zdziwieniu, dziekanat kazał mi sam to zrobić, a "oni tylko potwierdzą"... Co więcej potrzebowałem tego kilka kopii i przystawienie kilku stempli było już dla nich dużym problemem.
Pare lat minelo i nic sie nie zmieniło:
lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,7885075,UL_do_absolwentki___Sama_sobie_zrob_wypis_z__.html
Czy dla waszych uczelni wystawienie transcript of records też jest tak...
-
wyborcza.pl/1,102381,7164857,Szkoly_wyzsze_w_oparach_absurdu.html
-
zachecam do lektury tekstu z ostatniego THES. za kazdym razem, gdy ludzie w
Polsce mowia, ze system powinien byc podobny do amerykanskiego, mysle sobie:
nie wywoluj wilka z lasu. podejrzewam, ze wprowadzenie systemu, w ktorym oceny
studentow maja znaczny wplyw na to, czy bedziesz dalej pracowac na uczelni czy
nie, wywolalybvy fale protestow na skale niewyobrazalna na polskich uczelniach...
tinyurl.com/klymjk
-
blog.bioethics.net/2009/05/merck-makes-phony-peerreview-journal/
Jak huczy po necie, Merck zapłacił Elsevierowi za publikowanie fałszywego
peer-reviewed czasopisma, w którym umieszczane były artykuły pochlebnie
opisujące produkty Mercka.
Czymże przy tym są polskie machlojeczki uczelniane :D
-
Od początku tego roku uczelnie mogą zrezygnować z papierowego indeksu na rzecz
e-indeksu? Koniec z tłumami studentów kłębiącymi się przed naszymi pokojami
przed sesją, koniec wypełniania tych wszystkich kart, indeksów i protokołów -
idylla.
Jest tylko jeden mały problem. Rozporządzenie Kudryckiej daje tylko możliwość
rezygnacji z papierowego indeksu. Wszystko zależy więc od samych uczelni.
A jak uczelnie na to? Ano tak:
krakow.gazeta.pl/krakow/1,37650,7536967,Krakowskie_uczelnie...
-
Od wczoraj próbuję się dobić na stronę osf.opi.org.pl. Bezskutecznie. Ktoś wie, co się dzieje?
pzdr
AS
-
W polskim systemie nauki i szkolnictwa wyższego nie jest znana
instancja mediatora akademickiego, mimo że mediator miałby wiele
pracy, bo nasz system jest przyjazny patologiom. Pracownicy uczelni i
instytucji naukowych nie bardzo wiedzą gdzie się zwracać w celu
rozwiązywania konfliktów, sporów, w przypadku szykanowania
psychicznego, czy wielu innych sprawach wynikajacych z relacji
interpresonalnych czy złej organizacji pracy
nfamob.wordpress.com/2009/09/02/dzialania-na-rzecz-pow...
-
[b]PhD Lesio to jest jednak mały pikuś![/b].
[i]Poniżej wyjątek z artykułu w piśmie na tematy gieldowe "Parkiet", autor z tytułem doktorskim. Cały artykuł, przypisy i bibliografia tutaj: www.parkiet.com/artykul/839961,842346.html
Poz. 13-22 dotyczą zastosowania astrologii w analizie inwestycyjnej
Studiować astrologię można w warszawskiej SGH, zob: krabulec.blogspot.com/2010/03/analiza-techniczna-po-raz-ostatni.html[/i]
--------
4. Astroanaliza techniczna
Kiedy po raz pierw...
-
Skadinad swiatla kobieta, ale pozwole sobie co smaczniejsze kwiatki zacytowac:
miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34937,7159220,Iwasiow__Systemowa_schizofrenia__rzecz_o_studiowaniu_.html
[i]Większość z nas decyduje się najwyżej na jedno dodatkowe zatrudnienie i
wykonuje swoją pracę solidnie, rezygnując z czasu wolnego, nie zaś
przeznaczonego na pozyskiwanie jakichś mitycznych projektów unijnych.
Mitycznych, ponieważ ocenianie naukowców pod kątem ich udziału w takich
projektach, a także we "...