system

(10 wyników)
  • www.tvn24.pl/0,1555203,wiadomosc.html "Ministerstwo Nauki ma już dość oszustów plagiatujących prace magisterskie i licencjackie. Dlatego od października ma zacząć działać wspólny system wykrywania plagiatów - informuje "Dziennik". Prawdopodobnie już od nowego roku akademickiego, Państwowa Komisja Akredytacyjna, która kontroluje działalność wyższych uczelni w Polsce, będzie korzystała z programu umożliwiającego wykrywanie oszustw. Problem jest pilny, bo zdaniem specjalistów, co najmnie...
  • " Blisko 400 naukowców alarmuje: "Uniwersytet staje się fabryką, w której kadra naukowa pracuje na akord", "nasze badania stają się anachroniczne", studenci "są zmuszani do chodzenia na lekcje z nieudacznikami"." www.gazetawyborcza.pl/1,75478,4915986.html
  • jakis czas temu rozmawialismy o autoplagiatach. THE z zeszlego tygodnia zawieral artykul na ten temat: tinyurl.com/628nml zwracam uwage na slowa o lagodnym trakotwaniu autoplagiatow: przyjeto ze autoplagiat to 10 proc. powtorzen.
  • Witam wszystkich. Kolejny dylemat i boje piszacego prace: w cytacie strona byc musi czy nie? Przyklad: Lorem ipsum dolor sit amet [Nowak 2006 s. 10]. Problem z tym podawaniem strony jest taki, ze jak sie przygladam ksiazkom ktore mam, to nie widze jakiejs sensownej zasady uzycia. Byc moze nic o tym nie wiem, bo jak na razie wyglada na to ze zalezy to od widzimisie konkretnego autora i zazwyczaj niekonsekwentnie egzekwowanego, tzn na jednej stronie pracy widze cytat z Nowaka ze strona...
  • Wyraz swoj glos poparcia dla reformy nauki polskiej! Petycja majaca na celu rozpoczecie ogolnonarodowej debaty nad tym waznym tematem znajduje sie: www.nfa.pl/news.php?id=2486 i zawiera liste postulatow do wladz Rzeczpospolitej Polski. Wszystkie zmiany, ktore proponujemy leza w najlepszym interesie polskich studentow i naukowcow poza granicami kraju. Wlasnie dlatego nie mozemy przemilczec tej sprawy. Przeczytanie petycji i wyrazenie poparcia nie zajmie wiecej niz 5 minut. Jesli zg...
  • Ja tu sobie grzebię w doktoracie, a w przerwach mimochodem sprawdzałem wyniki rekrutacji na moją uczelnię. Głównie dlatego, że zainteresowany byłem jakością studentów, którzy będą na naszym kierunku. Początkowe informacje niezłe - 9 kandydatów/miejsce. Potem gorzej - próg 150/200, ale jeszcze ujdzie. No i BACH. Ni z gruchy, ni z pietruchy czytam, że przyjęliśmy ponad 100% więcej na dzienne, niż wynosił limit. Ciągle mam nadzieję, że ktoś się pomylił i dał na stronę złą infor...
  • Nie potrafię się zmobilizowac do systematycznej pracy nad swoim dr:( Przewód mam otwarty, egzaminy zdane, a z pracą jestem daleko w polu. Zasiadając do pisania, myślę tylko o tym, że promotorowi znów się nie spodoba, że za mało książek, że kolokwia nie sprawdzone, że rozdział do publikacji katedralnej nieskończony itp. Nie potrafię się zorganizowac:( Macie jakis system pracy? Podrzuccie kilka pomysłów, proszę, jak systematycznie pisac i nie szukac wymówek.
  • serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3922714.html "Zapowiedział "wielką i głęboką reformę szkolnictwa wyższego". Wprowadzony zostanie np. "system boloński" - z trzema stopniami: bakałażem, magistrem, doktorem. Będą interdyscyplinarne studia dla najzdolniejszych. Uczelnie mniejsze i słabsze "mają się łączyć w uczelnie sieciowe". Będą większe wymogi od uczelni przyznających stopień doktora. System stypendialny zostanie zreformowany. Powstanie Narodowe Centrum Badań i Rozwoju." Jak zyje, b...
  • Jakie stosujecie formy rozliczeń prowadzonych przez siebie zajęć? Ja wprowadziłam system punktowy , w tym 2 kolokwia (punktowane) w semestrze. Właśnie sprawdzam pierwsze kolokwium, nie jest źle, po dwusetnej sprawdzonej pracy, rosnę w "siłę".
  • Marne finansowanie nauki w Polsce to tylko jeden z problemów, jakie hamują technologiczny rozwój w kraju i rozpowszechniają (a może wręcz propagują) zacofanie. Osoby, które pracują w środowiskach akademickich widzą najlepiej, że w murach uczelni to kolega koledze przedłuża kontrakt w nieskończoność (bez względu na wyniki w pracy), i przyznaje pieniądze bez żadnego nadzoru. Część z nich ma po prostu świadomość, że na nich również przyjdzie kiedyś czas sądu, a perspektywa statusu "emerytowanego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się