Forum Nauka i edukacja O języku
ZMIEŃ
      system

system

(6 wyników)
    • systemy operacyjne są ..... przez komórki (używane, wykorzystywane??) Pytałam na Komputerach (on mają intuicję), ale i Was o pomoc proszę!
    • Korespondencja GW z Poznania: "Pan Edward Skrzypczak przyszedł z transparentem : Chroń klimat. Walcz z systemem. - Jestem lewicowcem, członkiem SLD. Ale chyba wypiszę się z partii bo traci lewicowość. A dla mnie kapitalizm jest przeciw ludziom i przeciw środowisku. Dlatego tu jestem - mówi." Ciekawe wyrażenie. Wiadomo, że partia może przesuwać sie w lewo albo w prawo (cokolwiek to znaczy). A tu Partia "traci lewicowść". Powiedźmy, ze jeszcze to jakoś brzmi. Ale ciekawe czy moz...
    • Kiedys bylo prosto. Mebel mial funcje (sie an tym siedzi badz spi) a mogl byc przy tym mniej lub bardziej funkcjonalny, znaczy jego funkcjonalnosc byla lepsza juz gorsza. teraz, w miare upwoszechniania sie zargonu internetowo-marketingowo wszystko sie miesza. Czytam ze nowy iPod ma miec "nowe funcjonalnosci". A do tego porownajcie te dwa teksty: www.internetstandard.pl/artykuly/28247.html Tu wyszukiwarka czy poczta jest, cholera "funkcjonalnoscia" A tu? helion.pl/ksiazki/funkww.htm
    • różniście, naturalnie. ale niektórzy robią to prościej, a inni wolą wyzwania - np. ajnowie robią to tak: 9 + 2 * 20 - 1 * 10 w europie też chyba niektórzy kombinują? np. niemcy i francuzi?
    • Do graficznego opisu samoglosek uzywa sie diagramu jonesa i jego pochodnych (dla polskich wystarczy nieco zredukowany trojkat, dla tureckiego trapezoid zmienia sie w trojwymiarowa "walizke"). Oczywiscie jest to opis intuicyjny i nie odzwierciedla istoty dzwieku tak dobrze jak diagramy akustyczne. Zatem: 1. Czy istnieja gdzies wzorce wrtykulacyjne dla d.J. czy robi sie to tylko "na ucho"? 2. Czy mozna zdobyc jakies nagrania (nie chodzi mi np. o dzwieki angielskie i francuskie ale ...
    • W najbardziej intuicyjnym czytaniu, gramatyka to składnia. Po chwili zastanowienia: gramatyka = składnia + morfologia. Ale przecież czasem pisze się 'gramatyka' w sensie składnia + fonologia + semantyka, chyba w znaczeniu 'zbiór reguł generatywnych rządzących tymi składnikami'. To jak to jest? pzdrv

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się