Forum Nauka i edukacja Ortografia
ZMIEŃ
      system

system

(8 wyników)
    • Jesli pani Barbara Malinowski ma w swoim paszporcie po mezu otrzymane za granica nazwisko, to w tekscie polskim musi uzywac z odmiana polska czyli pani B. Malinowska?
    • Wpływ polityków na rowój języka. Po urodzeniu człowiek dziedziczy pewne skojarzenia, które są modyfikowane przez system edukacji. Od dawien dawna interesowano się wykorzystaniem do rządzenia programowania poziomu NIEŚWIADOMEGO LOGICZNEGO MYŚLENIA, który wbrew woli człowieka decyduje o DOBORZE INNYCH ZNACZEŃ SŁÓW, jego reakcjach, czyli o przeznaczeniu. Ponieważ rozpoznawanie mowy i sterowanie ruchami mięści narządów mowy odbywa się z tego poziomu, sięgniemy do doświadczeń zamier...
    • ustawa o systemie oświaty czy Ustawa o systemie oświaty? A może ustawa "O systemie oświaty"? ustawa Karta nauczyciela czy ustawa "Karta nauczyciela"? Proszę mnie oświecić :-)
    • Zauważyłem, że w Warszawie "obowiązuje" nazywanie tego najpopularniejszego systemu operacyjnego (che che) "Windowsami", nie "Windowsem". Czy to, że po angielsku słowo "windows" jest w liczbie mnogiej rzeczywiście upoważnia nas w Polsce do mówienia "Windowsy" ? Dla mnie bardziej poprawną wersją jest "ten Windows", gdy myślę o pojedynczym programie. Jak to jest ?
    • Jak utworzyć przymiotnik od nazwy Karabach? Proszę o pomoc.
    • Chodzi mi głównie o nazwiska rosyjskie, ukrainskie, ale tez np. bułgarskie. Czy poprawne jest pisanie ich w języku polskim na angielską modłę: Mykhailo, Andriy Shevchenko, Kanchelskis, Sychev zamiast Michajło, Andrij Szewczenko, Kanczelskis, Syczow itp? Przeciez to kompletnie bez sensu! A spotykamy sie z tym na kazdym kroku, również w GW. W telewizji podpisują już prawie wyłącznie w ten sposób, szczególnie w czasie wydarzeń sportowych i to nawet gdy sygnał produkuje i transmisje r...
    • Linux(13)

Witam! Jak się odmienia słowo Linux? Linuxa, czy Linuksa? Itd. Czy sprawa w ogóle jest rozstrzygnięta? pzdrw K.L.
    • Czy wpisujac imie lub pseudonim autora na forum powinnismy pisac z duzej litery czy tez nie ma to roznicy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się