Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      tajemnica

tajemnica

(35 wyników)
    • Przeczytałam "Ktoś we mnie" Sarah Waters (bardzo wciągająca, dobra książka - polecam) i chcę więcej ;) Będę wdzięczna za propozycje :)
    • wczoraj zupełnie przypadkiem zobaczyłam książkę w księgarni, od razu kupiłam i mam swój własny egzemplarz, a latami szukałam tego w księgarniach, antykwariatach, itp. :))) tak tylko informacyjnie piszę, bo wiem, że kilka osób z forum kiedyś szukało tej książki jeśli temat był, to proszę usunąć
    • Jak byłam mała i nie umiałam czytać, książki zawsze kojarzyły mi się z tajemnicą ... Gdy tylko opanowałam abecadło... poszło z górki... czytam i czytam, czytam.. Jednak ciągle czegoś mi brak.. Nie potrafię znaleźć książki, która mnie zaskoczy ... Są książki ciekawe, książki absorbujące... książki, które czyta się szybko i takie, które wymagają czasu.. Lecz ciągle czegoś mi brak.. Znacie jakieś książki, które mają tajemnice?
    • Ostatnio naszła mnie ochota na przeczytanie książki/książek z mroczną, rodzinną tajemnicą w tle. Czy możecie mi zaproponować jakieś ciekawe książki? Pozdrawiam i dziękuje! :)
    • znacie tego autora? film zapowiada sie super ale najpierw chciałam przeczytac książkę. jak pisze Dennis Lehane? warto?
    • Jeszcze nie czytałam niczego tej autorki. Która z jej książek jest najlepsza? w mojej bibliotece znalazłam te dwa tytuły...
    • Szukam ciekawej literatury dotyczącej niewyjaśnionych lub wyjaśnionych histori, zagadek świata typu: bursztynowa komnata, czy carówna Anastazja - szukam czegoś zmiksowanego w jednej książce, ale bardziej w podejściu naukowych, opartym na faktach badaniach.. czy ktoś czytał, zna tego typu publikacje, książki, albumy .. :)
    • Jacy autorzy piszą w tym stylu? To znaczy, jest do wyjaśnienia jakaś tajemnica, z reguły jakiegoś starego domu, w którym straszy, a w tle jakiś romansik. Wiem, że pisze takie powieści np. Barbara Michaels. Czy ktoś zna coś jeszcze?
    • W wątku "Zapomniane książki dla dzieci" jest często wymieniana. Ktoś określił ją jako kultową. Ja przeczytałam "Tajemnicę" całkiem niedawno. Powód: dowiedziałam się, że pisarka Hanna Ożogowska mieszkała w domu naprzeciwko. W powieści opisała moje podwórko! Sprawdziłam - nie ma tu wiele opisów, ale wszystkie szczegóły topograficzne zgodne w 100%. Mieszkam w literackim miejscu! :-))) A Wy, pamiętacie tę książkę? +-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+
    • moze mi ktos podac kilka tytułow ksiazek o tematyce religinej a dokładniej ich tajemnic,nie chodzi mi o ksiazki oparte tylko na faktach ale i o fikcji literackiej zwiaznamyz tym tematem
    • Czy możecie mi polecić książki ktore zawierają w sobie zagadke, tajmnicę do rozwiązania, coś jak indiana jones tylko w formie pisanej. Tajemnice zawarte w dziełach sztuki, starodrukach, lub sekrety przekazywane z pokolenia na pokolenie.
    • Jak co roku, pod koniec marca z przerażeniem zaczynam wyglądać na ulicę. Delikatnie odchylam rolety i patrzę czy już się zaczęło. Jeszcze zalega śnieg, już zaczyna się plucha, więc z zaburzonym, ale jednak spokojem odchodzę od okna i siadam w fotelu. Tajemnicze zjawisko, które lada dzień nastąpi nie daje mi spokojnie żyć. Na bok odkładam każdą gazetę, nie potrafię się skupić na najprostszych czynnościach. Ledwo zaczyna się przejaśniać i słońce daje znać o sobie, wpadam w drżeni...
    • czy ktoś czytał i pamięta wspaniałą opwieśc Magdy Szabo(kiedyś był w tv serial na podstawie tej książki). Może ktoś wie gdzie mozna dostać tą książkę, z przyjemnościa zobaczyłabym też serial. serdecznie pozdrawiam
    • Szukam lektury na długi weekend. Jestem fanką Joanne Harris, Daphne du Maurier, Sarah Waters - czyli powieści w wiktoriańskim duchu, tajemnica w tle, klimat niedopowiedzenia.. Niestety tak zachwalana Kate Morton w moje bibliotece niedostępna (wypożyczona) :( Czego mam jeszcze szukać?
    • Witam, Zacznę od tego, że ostatnio zacząłem oglądać kryminalno(?)obyczajowy(?) serial 'Desperate Housewives'(Gotowe wszystko), w którym zwyczjane kury domowe odkrywają niebezpieczne sekrety swoich sąsiadów. Coś mniej więcej stylu. ; ) Bardzo mi się spodobała perspektywa przeczytania takiej historii (sąsiedzka sielanka, utrzymywanie pozorów, jednak wewnątrz domów ciemne tajemnice, wścibskie sąsiadki zaczynają się czegoś domyślać i tu się zaczyna się problem). No i mam pytanie, czy nie znac...
    • witam marzę o tym aby przeczytać książkę , która oderwałaby mnie od codziennego świata, marze o wciągającej książce opowiadającej losy mieszkańców jakiegos tajemniczego zamczyska, o miejscach pełnych tajemnic, niewyjsnionych zajść ...znacie cos takiego? bardzo prosze polećcie jakis tytulik - pozdrawiam
    • macie takie ksiazki, co do ktorych jesteście absolutnie przekonani, ze nie zna ich nikt inny? Wasze bardzo prywatne "eminencje zachwytu"? Wyszperane, znalezione przypadkiem, po przeczytaniu pozostawiające poczucie dokonania zupelnie wlasnego odkrycia? W moim przypadku jest to malenka, zielona ksiązeczka pod tytułem "trabka do sluchania". Bohaterką jest 92 latka. Jestem pewna ze nie czytał tego nikt:) A w waszym?
    • Na jaką to perwersję nie chciały się zgodzić 3 prostytutki a zgodziła się Sugar??? A swoją drogą, to cholernie przereklamowana ta książka. Pierwszy raz od lat skusiłam się na coś z top listy, przyczyniły się do tego pochlebne recenzje z tego forum. Z Dickensem łączą ja tylko czasy a do Literatury przez duże "L" daleko. Przede wszystkim przeszkadzało mi, że na każdej niemal stronie wyczuwa się, że książkę pisze współczesny autor.
    • Panie Viktor(?), coś tu poplątał Pan w datach. Gomułka "zastąpił" Bieruta w 1956 r. (do końca 1953 sam był więźniem UB). Może pomyliła się Panu kolejność zdarzeń: w trzy lata po wojnie - we wrześniu 1948 - odwołano Gomułkę z funcji Sekr.Generalnego PPR (choć Stalin miał w tej kwestii obiekcje i w grudniu t.r. rozmawiał z nim), a jego miejsce zajął właśnie Bierut ps.Tomasz.
    • Witam, Wiadomość tę kieruję do ludzi młodych, uczniów i świeżo upieczonych studentów, którzy odważą się wziąć udział w ciekawym projekcie – wymagane trochę zapału, umiejętność napisania dobrego, niekoniecznie długiego, ale dojrzałego, tekstu, pomysłowość i przede wszystkim: pasja – jakieś zainteresowanie, nawet naukowe, chęć podzielenia się z rówieśnikami swoją wiedzą lub doświadczeniami, zarówno tymi związanymi z nauką i szkołą, jak i życiowymi, uczuciowymi, towarzyskimi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się