Forum Kultura Agatha Christie
ZMIEŃ
      tajemnica

tajemnica

(22 wyniki)
    • Kolekcja Agathy Christie kontakt: opinie@amercom.com.pl prenumerata: prenumerata@amercom.com.pl warunki prenumeraty kupon Kolejny numer (40) Kolekcji Agathy Christie będzie w sprzedaży 24.10.2006r. wraz z filmem ("Tajemnica bladego konia").
    • naprawdę mam dość zmian treściowych. Ja nie chcę oglądać swobodnych wariacji na temat utworów Agathy, tylko filmy odpowiadające treściowo książkom. Rozumiem drobne kosmetyczne zmiany, ale to co Granada robi - woła o pomstę do nieba... Ok, przeżyję dodatek Miss Marple do treści (podobnie jak w Domu nad kanałem), ale cała reszta mnie już zdenerwowała... A jakie jest Wasze zdanie?
    • Witam! Chciałbym się dowiedzieć na podstawie jakiej książki/opowiadania powstał film z panią Marple zatytułowany "Tajemnica obrazu" albo "Dom niespokojnej starości"(zależy od tłumaczenia)? Nigdzie takiej książki nie udało mi się odnaleźć. z góry dziękuję za pomoc.
    • Czy możecie mi pomóc? Czytałam to opowiadanie, ale nie mogę sobie przypomieć tytułu zbiorku... Wiem, że opowiadania zostają wydawane w różnych "konfiguracjach" ale może ktoś trafi. Nie były to w każdym razie "Obligacje za milion dolarów"... Pozdrawiam M
    • po obejrzeniu tajemnicy zastanawiam się czy przypadkowe jest podobieństwo fabuły do odcinka, gdzie poirot rozwiązywał zagadkę morderstwa w pociągu.tam zrabowano klejnoty,mordercami byli:służąca i jej kochanek-paser,ojciec zamordowanej był bogatym australijczykiem,a podejrzewany był były mąż.przepraszam ale tytuł wyleciał mi z głowy.pozdrawiam.
    • Ciekawe, jak Wam się spodoba :) Na początku filmu jest scena, w której Panna Marple jest zanudzana przez majora Palgrave'a, na którego opowieści nie zwraca uwagi, bo robi na drutach i nie chce się pomylic. Żeby mu nie zrobić przykrości wydaje różne pomruki aprobujące, a w pewnym momencie rzuca tytułem komentarza: "How interesting", robiąc przy tym świetną minę, daleką od potwierdzenia swoich słów :) Te dwa słowa i wyraz twarzy to istna kwintesencja angielskiej uprzejmości w ek...
    • Najnowsze odcinki Panny Marple to: 5x01 Zwierciadło pęka w odłamków stos 5x02 Tajemnica rezydencji Chimneys 5x03 ? 5x04 ? Nie ma jeszcze dat emisji.
    • Podobno z Geraldine McEwan ma się ukazać jeszcze ten tytuł. Ale...czy to nie jest powieść z inspektorem Narracott...?! www.agathachristie.pl/books/b07.html
    • Od 22 sierpnia. :)
    • Moi drodzy, z takim lekkim drżeniem serca zapodaję ten temat, no ale raz kozie śmierć. Postanowiłam napisać opowiadanie, w którym spotkają się dwie moje ulubione postacie, tj. Indiana Jones i Herkules Poirot. Opowiadanie składa się na razie z dwóch rozdziałów, dostępnych tu: Pierwszy: notatki-na-marginesie.blogspot.com/2008/07/indiana-jones-i-tajemnica-grobowca.html Drugi: notatki-na-marginesie.blogspot.com/2008/08/tajemnica-grobowca-architekta-odc2.html Co prawda udział Poirota ni...
    • jest nowy odcinek Poirota ma 55 min, a jest jeden na płycie Czy Amercom nie przegina? irytują mnie od pewnego czasu!
    • W kioskach od 13 czerwca.
    • Mam dla Was zagadkę, ale od razu się przyznaję, że nie znam odpowiedzi... może ktoś jednak zna??? W jednym z programów dokumentalnych o Agacie wystąpił reżyser teatralny "Pułapki na myszy". Stwierdził, iż na spektaklu wiele lat po premierze była obecna Agatha. Po przedstawieniu powiedziała mu, że w "Pułapce" jest błąd logiczny, który rozwiązanie czyni bezsensownym. Ponieważ jednak Agatha zauważyła to juz po publikacji "Pułapki", a przez te wszystkie lata nikt więcej nie zwrócił n...
    • od 26 09 w sprzedaży- zatrute pióro z joan hickson.
    • Jestem w trakcie i wiecie co? To chyba najsłabsza rzecz Agatki :( Czytam, czytam ale nie mogę oprzeć sie wrażeniu że to jakiś jej manifest niezadowolenia, rozczarowania życiem czy światem po wojnie... Jakaś jej gorycz wypływa prawie w każdym zdaniu które wypowiadają bohaterzy. Doczytam do końca ale nie podoba mi się :( Dygresja: był kiedyś wątek o polskich epizodach u Agatki. Otóż ze zdziwieniem odkryłam że jedna z pań w "PdF" nazywa się hrabina Renata Zwarowski (Ło Boże! Może ...
    • Rozpocząłem ten wątek, aby wytypować najlepsze według Was powieści Agathy Christie. Wpisujcie swoje 10 opcji. Być może posłużą mi one do opublikowania na stronie www.agathachristie.republika.pl. Moje są następujące: 1. "I nie było już nikogo" 2. "Spotkanie w Bagdadzie" 3. "Śmierć na Nilu" 4. "Mężczyzna w brązowym garniturze" 5. "Podróż w nieznane" 6. "Kot wśród gołębi" 7. "N czy M?" 8. "Dom zbrodni" 9. "Karaibska tajemnica" 10. "Nemezis"
    • Moja "lista przebojów": 1. Tajemnica siedmiu zegarów - z tymi konspiratorami od siedmiu boleści. 2. Pasażer do Frankfurtu - ciągle coś się zaczyna, ale nie rozwija i nie kończy, nic się z niczym logicznie nie wiąże, a zakończenie jest w ogóle do kitu.
    • bardzo lubię porównywać okładki książek AC wydanych w różnych krajach... oraz tych wydanych w Polsce w latach '50 i '60 - uważam, że były świetne, projektowali je najwybitniejsi polscy graficy, a teraz lekkie obniżenie lotów... a szkoda. -- Tajemnicza historia w Styles www.deliciousdeath.com/01/01a.html-- Tajemniczy przeciwnik www.deliciousdeath.com/02/02a.html-- Morderstwo na polu golfowym www.deliciousdeath.com/03/03a.html-- Mężczyzna w brązowym garniurze www.deliciousdea...
    • Już chyba czwarty film. Co sądzicie?
    • Uwielbiam książki Christie, których akcja rozgrywa się w egzotycznych plenerach. Chętnie przeczytałbym teraz coś w tym stylu; szukam utworów podobnych do "Spotkanie w Bagdadzie, Zło które żyje pod słońcem, Karaibska tajemnica, Śmierć na Nilu, Zakończeniem jest śmierć czy Morderstwo w Mezopotamii". Mam nadzieję, że ktoś mi coś poleci ;) Pozdrawiam !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się