torbiele

(365 wyników)
  • Na początku grudnia podczas badania okazało się, że na lewym jajniku mam torbiel wielkości 5,4 cm, po antykoncepcyjnych zmniejszyła się zaledwie o 1 centymetr. Teraz przez 10 dni mam łykać duphaston, by zmniejszyła się jeszcze bardziej. Za miesiąc okaże się więc, czy będę musiała pójść na laparoskopie. Lekarka natomiast proponuje mi jak najszybsze zajście w ciąże, Czy któraś z Was miała laparoskopowo wycinane torbiele, czy faktycznie później trudniej zajść w ciąże? P.
  • Witam, Dzis byłam na usg u ginekologa i okazało się że mam dwukomorowa torbiel, ale lekarz nie był pewien jaka to torbiel i dal skierowanie na badanie Ca 125. Mam pytanie czy to badanie daje sie przy stwierdzeniu ze zmiana jest podejrzana czy tylko na wszelki wypadekCzy ktoras z Was miala dwukomorowa torbiel na jajniku? Co sie pozniej okazywalo? Wchaniala sie sama czy po lekach, a moze okazywalo sie coś gorszego jak nowotwór? Prosze napiszcie jesli mialayscie podobna sytuacje tzn. taka torb...
  • Jedynki miałam leczone kanałowo. Pewnego dnia z bólem dziąsła poszłam do dentysty. Rtg wykazała cystę, torbiel nad jedynką. I teraz mój problem. Zaczęłam leczenie kanałowe, które po 2, 3 wizytach przerwałam. Wiem głupota straszna !! Od tego czasu minęło kilka lat ( ok 4, 5), chodzę z "otwartym kanałem". Nic nie boli...Zrobiłam ostatnio znowu zdjęcie rtg i zmian jest . Jakie są szanse na wyleczenie? Czy ten czas, który upłynął mógł bardzo wpłynąć na niekorzyść? Chcę w razie czego walczyć ...
  • co oznacza taki zapis w TK jamy brzusznej,w obu nerkach liczne torbiele korowe i miąższowe.w obrębie korowej nerki lewej od strony grzbietowej widoczna zmiana o gęstości ok.57 j.H bez wyraźnego wzmocnienia kontrastowego śr.15mm mogąca odpowiadać skrwawionej torbieli,wizytę mam za miesiąc u urologa a nerwy już na wyczerpaniu proszę o pomoc
  • mam torbiel na jajniku małą około 2 cm zrobiła się po porodzie ( nigdy wcześniej nie miałam problemów z torbielami ) doktorka kazała na razie nic z tym nie robić i przyjść do kontroli za pół roku czy to aby nie za późno, boję się że będzie rosła bo jest taka możliwość prawda ?? jak szybko mogą rosnąć torbiele ?? dodam że jestem 3 miesiące po porodzie i jeszcze nie miesiączkuję karmię piersią.
  • Mam pytanie czy któraś z Was orientuje się gdzie we Wrocławiu można wykonac punkcje torbieli jajnika? Szczerze mówiac lekarze nie zaproponowali mi tego typu zabiegu, podali dwie ewentualnosci - hormony albo operacja, ale wyczytałam, że można spróbowac też właśnie punkcji. Czy akurat do punkcji muszą byc jakieś konkretniejsze wskazania? Wiem, że często robi się u kobiet w ciąży, które mają torbiele, ale czy w innych wypadkach też? Czy miałyście może wykonywany taki zabieg? Jeśli tak to czy moż...
  • Proszę o radę. Mam zdiagnozowaną torbiel na jajniku, czekam na operację, która miała być w przyszłym tygodniu. Dzisiaj obudziłam się z koszmarnym bólem brzucha jak przy okresie, ale nie mam okresu. Przed chwilą wróciłam z łazienki i podczas siusiu wypadło ze mnie coś dziwnego. Wyglądało to jak kawałek tkanki tłuszczowej albo błony gdzieniegdzie poplamiony krwią, wielkości sporego kciuka i drugi mniejszy, ciemnoczerwony. Przepraszam za szczegółowe opisy ale inaczej się nie da. Teraz ból brzuch...
  • Witam, moja świeżo odkryta torbiel to pomarańczko 8,5 cm do usunięcia laparoskopowo. Strasznie się zdziwiłam na te diagnozę bo nic mnie nie boli..... tylko cykle trochę pomieszane. Kto już to przeszedł? Powiedzcie mi proszę tak łopatologicznie jak to będzie? Jakie jest znieczulenie, ile to trwa, co po wycięciu? jak długo w szpitalu, kiedy wstawać? Jak długo się goi rana? Ile zwolnienia - kiedy mogę wrócić do pracy? Czy często torbiele odrastają? Jak długo czekałyście na operację? Z góry dzię...
  • Mam pytanie do kogoś, kto może miał podobną sytuację. Wykryto u mnie torbiel na jajniku, w ciągu kilku miesięcy zmalała, ale okazało się, że mam kilkukrotnie przekroczoną normę markera CA 125. Dostałam od lekarza Progesteron na 10 dni i kontrola po miesiączce. Czy takie wysokie markery mogę byc spowodowane samą obecnością torbieli? I czy mogą byc powodem do wykonania zabiegu, nawet jeśli torbiel zmaleje jeszcze lub zniknie? Może któraś z Was orientuje się w temacie. Będę wdzięczna za wszelkie...
  • dziś wzięłam ostatnią, 21 tabletkę z opakowania. później, tego samego dnia, korzystając z toalety zauważyłam na bieliźnie i papierze krwisty ślad, jak w trakcie miesiączki, oraz kawałek błony, niedużej wielkości. przypomniałam sobie, że rano czułam kłucie w jajniku, ale nie było to nic szczególnego, ponieważ czasem tak bywało wcześniej. jestem pod stałą kontrolą lekarza, usg miałam wykonane 2 tyg. temu, w pierwszym tygodniu brania tabletek z nowego opakowania. potwierdziło ono obecność to...
  • Mam 28 lat. Tydz. temu dowiedziałam się przypadkiem na wizycie że mam tą torbiel.Miałam też robiene usg dopochowe które tylko to potwierdziło. Markery wyszły mi b. dobrze i inne wyniki też. Mam mieć operację ale umieram ze strachu że to nowotwór złośliwy, bo lekarz powiedział że tzreba to szybko usunąć bo jest podejrzane. Jak często się zdarza przy torbieli z wypustami że to rak?
  • Hej Pisałam parę dni temu o moich obawach związanych z operacją torbieli endometrialnych. Miałam ją mieć za dwa tyg. Wczoraj zadzwonił do mnie mój lekarz przekazując mi informację, że jest nowy lek i jeżeli zdecydowałabym się na jego branie to mam przyjechać do gabinetu to mi wszystko wytłumaczy. Oczywiście po pracy zaraz pojechałam. Powiedział, że by u niego przedstawiciel medyczny z Bayera i proponował mu nowe leki m.in. na endometrioze. Wyniki są ponoć zaskakujące. Nie ma tak wiele skutk...
  • na jajniku? mam ok 4cm torbiel, w ciągu pół roku urosła o 5mm i gin przepisał mi yasminelle, żeby zobaczyś czy zniknie (jak nie zniknie to najprawdopodobniej laparoskopia). wiem, ze tutaj nikt mi nie da 100% poprawnej odpowiedzi na to pytanie, ale może któraś z was forumki, miała zapisane te lub tego typu tabletki anty właśnie w tym celu? pytam, bo mam wrażenie że gin (tak jak duża część lekarzy) może mieć układy z firmą farmaceutyczną, więc zapisuje to jak leci itp. jeśli obraziłam jak...
  • Witam od ponad roku hoduje w sobie torbiel wielokomorową z gęstą zawartością... wymiar 6 cm,wolno rosła bo tabletki brałam.Dziś powtórzyłam badania i wyniki mam takie Ca-125 -23 (35) Ca-19-9 -8.90 (39) OB - 17 (3-15) Morfologia ogólna ok.WBC i LIMFOCYTY na granicy górnej normy,poza tym jest w porządku. Co to za tworzysko? Zabieg mam mieć na początku lipca.
  • Dzień dobry, moja historia jest następująca: kilka miesięcy leczyłam się z torbieli jajnika (jeden miał ponad 8 cm). W końcu udało sie tego pozbyć bez opracji. W czasie ostatniego miesiąca terapi hormonalnej zapomniałam o jednej tabletce, co totatlnie rozregulowało mój organizm: dostałam przedwczesnego okresu, który trwał 2 tygodnie.Zaraz po nim poszłam do lekarza który stweirdził, że torbiele zniknęły i powiedział, żeby starać sie o dziecko. Od tamtej pory minęło 2 miesiące, o...
  • jak to wyglądało ?
  • mam wrazenie ze to tabsy sa przyczyna mojego ogolnego samopoczucia. wzielam 1,5 opakowania i nie moge wytrzymac - badania sa w normie. a ja nadal chodze jak z depresja, nie chce mi sie kompletnie nic,ograniczony apetyt- jem co popadnie, nawet nie skupiam sie na tym co jem, chyba mam wmozona nerwowosc przy nich - w zeszlym roku je odstawilam wlasnie tez z tego powodu (kontracept). mam wziac 2 opakowania i isc na kontrole - torbiel. zastanawiam sie czy nie moge teraz ich przerwac? sprawdz...
  • Czy lepiej od razu operacja? Podpowiedzcie, jeśli macie jakieś doświadczenia.
  • Wtam, pomozcie proszę. Mam torbiel, lekarz przepisał na 3 miesiące tabletki, teraz biorę 4 opakowanie. Przez 3 miesiace nic mnie nie bolało, teraz od kilku dni odczuwam lekkie bóle, kłucia tam gdzie mam torbiel. Pomózcie proszę, co się dzieje, wizyta dopiero za tydzień...
  • czy można zajść w ciążę mając torbiel? napiszcie co wiecie na ten temat. mam torbiel(ale ona pękła) czy będą powstawać nowe? a co z zajściem w ciąże? pomocy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się