Dodaj do ulubionych

Torbiel, laparoskopia, ciąża

22.01.11, 15:11
Na początku grudnia podczas badania okazało się, że na lewym jajniku mam torbiel wielkości 5,4 cm, po antykoncepcyjnych zmniejszyła się zaledwie o 1 centymetr. Teraz przez 10 dni mam łykać duphaston, by zmniejszyła się jeszcze bardziej. Za miesiąc okaże się więc, czy będę musiała pójść na laparoskopie. Lekarka natomiast proponuje mi jak najszybsze zajście w ciąże,
Czy któraś z Was miała laparoskopowo wycinane torbiele, czy faktycznie później trudniej zajść w ciąże?
P.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża 22.01.11, 17:38
      Po laparoskopii wrecz latwiej jest zajsc w ciaze - nic sie nie boj!
      • pol-lka Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża 22.01.11, 18:09
        tak wiem, czytałam. Ale to jednak jest ingerencja w jajnik
        • annajustyna Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża 22.01.11, 20:46
          Na Twoim miejscu skonsultowalabym to jeszcze z innym lekarzem. Ale jak torbiel sie nie wchlonie, to w zasadzie nie masz wyjscia...
          • pol-lka Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża 22.01.11, 21:00
            właśnie zdaje sobie z tego sprawę, z moim facetem planowaliśmy kilka miesięcy temu ciąże, ale z różnych względów odłożyliśmy to na później. A teraz albo ciąża, albo zabieg, po którym będzie trudniej zajść. Do mojej lekarki mam pełne zaufanie, bo zawsze z problemów kobiecych leczyła mnie najpierw farmakologicznie, zabieg był ostatecznością i teraz też tak jest.
            • annajustyna Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża 22.01.11, 22:34
              Ale dlaczego trudniej zajsc po zabiegu? Myslisz, ze konieczne byloby usuniecie calego jajnika wraz z torbiela?
            • amilos Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża 22.01.11, 22:40
              ja miałam torbiel przed ciążą, o której nic nie wiedziałam, zaszłam bez problemu i w 5 miesiącu ciąży torbiel się skręciła, pękła i w trybie ratowania mi życia trafiłam na stół operacyjny, czego efektem jest usunięty cały jajnik. Więc niekoniecznie ciąża jest lekarstwem na torbiel. Więc ja bym wolała przed zajściem w ciążę mieć czyste jajniki. Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko będzie dobrze, słyszałam, że po laparoskopii łatwo zachodzi się w ciążę.
              • Gość: usunelamkonto Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 09:03
                zastanawiam sie jak mozna na bezczela proponowac ciaze jako lek na cale zlo. i co za kazdym razem jak powstanie torbiel ma sie rodzic dzieci?
                skoro jest mozliwosc zmniejszenia go lekami i mozna przeprowadzic operacje to ja nie widze powodu dla ktorego ciaza bylaby najwazniejsza
    • nunia01 Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża 23.01.11, 11:50
      To, że po laparoskopii łatwiej zachodzi się w ciążę, to taki skrót myślowy. Nie po każdej laparoskopii łatwiej zachodzi się w ciążę, tylko po takiej gdzie diagnozuje się drożność jajowodów i w razie konieczności uwalnia się zrosty. Nie ma jednak zakazu, żeby przy okazji laparo, której celem jest usunięcie torbieli zrobić też przy okazji badanie drożności.

Jeśli okaże się, że musisz tą torbiel usuwać rozmawiaj od razu o badaniu drożności jajowodu - w Twoim przypadku jak najbardziej to zasadne.

Co do zrostów, to chyba najlepiej będzie jak poszukasz ginekologa, który operuje - w końcu ginekologia to specjalizacja chirurgiczna i z takim ginekologiem konsultuj ewentualne problemy w potencjalnej ciąży.

Sam fakt przejścia operacji nie musi powodować problemów w ciążysmile

Mam nadzieję, że operacja jednak nie będzie konieczna, bo torbiel się wchłonie pod wpływem kuracji hormonalnej!
    • Gość: malunia_pl Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 22:33
      Nierozsądna jest ta Twoja pani doktor. Ja zaszłam w ciążę nie wiedząc że mam torbiel. Dziecko było wyczekane, upragnione. I nagle okazało się że ta torbiel rośnie bardzo szybko, o wiele szybciej niz pęcherzyk ciążowy. Były dwie możlwiości : albo swoim rozmiarem będzie zabierać mu miejsce do życie i "przygniecie" pęcherzyk , albo w końcu pęknie i wtedy ciężko przewidzieć co stanie się ze mną i z ciążą.
      Przeszłam punkcję torbieli w ciąży, na szczęście udaną.
      Moja rada - usuń torbiel przed ciążą. Chyba że Twoja Pani doktor jest też wróżką i potrafi przewidzieć zmiany torbieli w ciąży. Ale nie sądzę, jest to twór mało wrażliwy na lekarstwa jak widać.
      • justyna9926 Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża 28.01.11, 19:25
        Ja mam również torbiel a od jakiegoś 1,5 roku staram się zajść w ciążę. Lekarz najpierw kazała się starać ale niestety efektów nie ma i wkońcu mam zleconą laparoskopię podczas której mam mieć usuniętą torbiel i sprawdzoną drożność. Moja lekarka powiedziała że po laparo znacznie łatwiej zajść w ciążę a dodatkowo sprawdzą czy może jest coś nie tak w jajowodach i obejrzą dokładnie jajniki. Przy torbieli jest prawdopodobieństwo że pęknie i wtedy może być usunęty nawet cały jajnik i zazwyczaj robi się normalne cięcie brzucha a nie laparo.
    • lawenda1610 Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża 29.01.11, 11:52
      Nie przejmuj się.Ja miałam torbiel.
      Polecam Ci doktora Opławskiego z Krakowa.Usunie to fachowo i bezboleśnie w jednym z najlepszych szpitali w Krakowie.Przyjmuje prywatnie na Floriańskiej.Naprawdę najlepszy specjalista z poczuciem humoru...Gorąco polecam
    • kotiki Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża 31.01.11, 10:01
      Proponuję pozbyć się torbieli przed ciążą. ja w czasie ciąży dowiedziałam się że ją mam, nierosła jednak w miarę jak ciąża się rozwijała pojawiły się problemy. trzy miesiące przed końcem torbiel zaczeła się skręcać .powodowało to tak wielkie bóle że nawet silne przecibólowe w szpitalu nie pomagały. nawet leżenie plackiem bolało tak że poród przy tym to pestka. dodatkowo crp było kilknaście razy przepkroczone. zbawieniem okazała się punkcja.
      lepiej zlikwiduj przed .
      • Gość: gość Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża IP: *.static.sitel.net.pl 02.02.11, 22:54
        Opowiem jak było u mnie. Dwa lata starałam się o ciążę, w tym czasie już było wiadomo, że mam torbiel i byłam leczona farmakologicznie, ale bez efektu. W końcu torbiel urosła do ponad 5 cm i dostałam skierowanie na laparoskopię. Jednak zanim doczekałam się wyznaczonego terminu zabiegu, zaszłam w ciążę. W ciąży torbiel się wchłonęła, a kilka miesięcy po porodzie pojawiła się znowu. Była raz mniejsza, raz większa, średnio reagowała na leki.Nie działo się nic niepokojącego, ale mój ginekolog ciągle oswajał mnie z perspektywą usunięcia tego świństwa. Urodziłam drugie dziecko. I oto dwa lata po porodzie dowiedziałam się, co może się stać z taką torbielą. Przeszłam ostry stan zapalny z silnym bólem i wysoką gorączką, objawy dokuczały mi dwa tygodnie. I nie było już mowy o laparoskopii, zostałam poddana laparotomii, w czasie której usunięto już nie torbiel, ale cały jajnik i jajowód ( wszystko zropiałe, zlane w jedną masę ). Po operacji odczułam wielką ulgę, że nareszcie pozbyłam się tej bomby z opóźnionym zapłonem. Ale pojawiła się też ogromna tęsknota za kolejnym dzieckiem, przeżyłam chyba taki żal, jaki odczuwają kobiety wchodzące w okres klimakterium ( miałam wtedy 37 lat ). A teraz puenta: dziś jestem mamą cudownej trójki, moja najmłodsza pociecha to 8 miesięczny synek, zaszłam w trzecią ciążę dokładnie pół roku po zabiegu usunięcia przydatków. Oczywiście moja historia nie daje odpowiedzi na pytanie i wątpliwości stawiane przez autorkę wątku, ale chyba świadczy o tym, że "co komu pisane..." smile))
        • yula Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża 03.02.11, 09:59
          kobiety mają 2 jajniki i jeśli miałaś usunięty jeden, a drugi sprawny to w czym problem i dziwienie sie?
    • klosinska4 Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża 14.04.13, 11:56
      Ja miałam 3 komorową torbiel, cystę na jajniku a podczas badania krwi przed laparaskopią wyszło mi że mam bakterię Chlymedię, która również powoduje różnego rodzaju zapalenia, bóle podczas stosunku i w konsekwencji prowadzi do niepłodności, uważa się , że 80% zarażonych osób nie odczuwa żadnych objawów, moim zdaniem każda kobieta starająca się o dziecko powinna sobie zrobić test na nią, bo jak jest grozi to bardzo dziecku i mamie.

• Gość: Andziq Re: Torbiel, laparoskopia, ciąża IP: *.rev.sefiber.dk 05.09.15, 11:30
      Po laparoskopii trudniej zajść w ciążę, ja się starałam pół roku ponad aż torbiel znów się pojawiła. Natomiast jeśli już zajdziesz w ciążę, torbiel może zniknąć na dobre. Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka