Forum Zdrowie Migrena
ZMIEŃ
      udary

udary

(6 wyników)
    • Chciałam zapytać Was jako doswiadczonych - podobno migrena jest przyczyną i niezależnym ryzykiem udaru niedokrwiennego mózgu u osób młodych tj do 45 r.ż. Czy macie w swoim otoczeniu takie doświadczenia? Ponieważ mam podejrzenie iż przeszłam udar - każdy ból głowy mnie przeraża. Nie wiem czy to co mam to migrena... jak można sie zbadac i stwierdzić czy to napięciowy ból czy migrenowy? dzięki za odpowiedzi S.
    • Jako że ten artykuł porusz również temat migren to podaję linka i najciekawszy fragment: Naukowcy ze słynnego Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa zwrócili z kolei uwagę na to, że jednym z ważnych sygnałów mogących ostrzegać przed pojawieniem się kłopotów ze strony układu sercowo-naczyniowego są migreny. Zespół kierowany przez prof. Samana Nazariana przeanalizował 21 programów badawczych, jakie w ostatnich latach poświęcono wpływowi migren na ryzyko udaru mózgu. Udział wzięło w nich ...
    • Dzien dobry, jakis czas temu pisalam o objawach zaburzen widzenia (zygzaki, zaslony, przemijajace, zamglone widzenie) a takze przemijajace chwilowe zawroty glowy. Neurolog sugerowal zaburzenia naczyniowe, ale dla pewnosci wyslal mnie na MR i sprawdzenie tetnic szyjnych (nie pamietam jak to sie nazywalo). Badanie trwalo tylko 20 minut (podobno trwa zwykle wiecej) i wyszlo prawie ok.: stwierdzono w obrebie jądra soczewkowatego kilka bardzo drobnych punktowych jamek poudarowych. Dla...
    • www.solvaypharma.pl/index.php/ida/262 Ryzyko udaru u osób z migreną Przegląd 14 badań dotyczących związku między bólami głowy a udarem pokazał, że pacjenci, którzy odczuwają aurę, albo efekty świetlne, związane z migreną, mają nawet wyższe ryzyko. „Wyniki naszego badania silnie sugerują, że migrena może być niezależnym czynnikiem ryzyka udaru”, Ali Samii, neurolog z University of Washington, powiedział w raporcie opublikowanym online w British Medical Jo...
    • Osoby cierpiące na migrenę są dwukrotnie bardziej narażone na udar mózgu niż pozostali ludzie - informuje "British Medical Journal". Naukowcy z USA i Kanady przeanalizowali 14 badań, które wykazały związek udaru i migreny, by dokładnie określić ryzyko. Okazało się, że migrena mniej więcej dwukrotnie zwiększała ryzyko udaru, przy czym migreny z "aurą" bardziej sprzyjały udarowi. Szczególnie narażone - aż osiem razy bardziej niż grupa kontrolna - okazały się cierpiące na bóle gło...
    • witam, migrene z aura mam od 8 roku zycia (czyli 15 lat), objawy przez pierwsze kilka lat: mroczki i silny bol glowy; pozniej doszly dretwienia twarzy, dziasel(sic!;), jezyka, rak do barku + raz w zyciu nogi i nawalanie aparatu mowy; ostatnie kilka lat przebiegaly pod znakiem slabszego bolu (2 tabletki etopiryny po zorientowaniu sie i bol byl stosunkowo lekki); nigdy nie bylem u neurologa, bo migrena nawet przed pierwszym atakiem nie byla mi obca (matka cierpi, zreszta raz zawiezli mnie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się