Forum Nauka i edukacja Ortografia
ZMIEŃ
      warmia

warmia

(3 wyniki)
    • Pytałam o odmianę nazwy Rumia. Odpowiedziała mi Pani, że rodzime rzeczowniki rodzaju żeńskiego zakończone w mianowniku l. poj. na "ia" w dopełniaczu mają końcówkę "i" (Rumi, Oruni). Dlaczego więc dopełniacz nazwy Warmia przyjmuje końcówkę "ii"? Na czym polega różnica?
    • Warmia(5)

Czy ortografia Warmia, Warmii jest poprawna ? Mam watpliwosci. Nie wiem, jaka jest etymologia tej nazwy, jesli jest to nazwa polska lub slowianska, nie ma powodu, aby w dop. miala 2 i, tak jak Kalifornia, Kalifornii lub Kolonia, Kolonii. A wiec jesli to nazwa typu Gdynia, Krutynia, Rumia, Gostomia, a nawet moze Alwernia, to prawidlowa koncowka dopelniacza ma tylko jedno "i", a wiec Warmi, a nie Warmii, jak Gdynia, Gdyni czy nawet dynia dyni. Niestety slownik ortogr. Szymczaka (PWN...
    • Która wersja jest prawidłowa? w tłumaczeniu Polkowskiego z 1988 roku widniej wyraźnie "Opowieści z Narni" i z taka odmiana sie zgadzam - Narnia jak księgarnia - Narni, księgarni. Tymczasem na plakatach reklamowych filmy, w recenzjach wszędzie Narnii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się