Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      wentylacja

wentylacja

(26 wyników)
    • Mam następujące pytania: 1. Kto jest uprawniony do dokonywania przeglądów stanu technicznego systemów wentylacji mechanicznej w garażach z miejscami postojowymi dla samochodów w przyziemu (nowy budynek mieszkalny oddany przez developera ponad rok temu)? Kominiarz twierdzi, że nie on. 2. Jak często należy wykonywać taki przegląd i sporządzać protokół z kontroli? Bardzo proszę o pomoc i wskazanie konkretnych przepisów w tej mierze.
    • mam podłaczony okap mechaniczny podłączony do przewodu kratki wentylacyjnej. na podstawie DZ.U.NR75 poz. 690 z 2002r. administarator karze lokatorom zdemontować okapy czy mogę sie nie zastosowac do tej decyzji i jakich argumentów użyć.
    • Witam serdecznie ,mam taki mały problemik z wentylacją w moim mieszkanku na ostatnim piętrze.Co zrobić ażeby usprawnić taką wentylację.Problem pojawia się szczególnie zimą kiedy mrozne powietrze cofa sie do mieszkania i powoduje czasem powstawanie lodu na ścianach.Jak z tym skutecznie walczyć,czy podniesienie wysokości kominów wentylacyjnych przyniesie jakiś skutek?
    • Witam! Kupiłam mieszkanie w starej kamienicy i czeka mnie kupno i montaż pieca gazowego dwufunkcyjnego. Ostatnio odwiedził mieszkanie kominiarz, który określił, jaki piec, jaki wsad kominowy i ... jaka wentylacja - kazał poprowadzić rurę pod sufitem i wybić na zewnątrz. Czy na takie rozwiązanie (wentylacji) potrzebna jest zgoda wspólnoty? A jeśli się nie zgodzą, co robić? Liczę na szybką odpowiedz. Monika
    • czajnik5 napisał: > -przewody spalinowe, dymowe i wentylacji grawitacyjnej może kontrolować osoba z uprawnieniami budowlanymi do kierowania robotami bud. lub osoba posiadająca > kwalifikacje mistrza w rzemiośle kominiarskim. Jejku, naprawdę tak jest, że nie tylko kominiarz, ale również budowlaniec? A co w przypadku wentylacji mechanicznej? Prawo budowlane mówi chyba coś w stylu: odpowiednie uprawnienia (budowlane). Ale, co to są te odpowiednie? Co konkretnie musi mieć wp...
    • czy jest jakis przepis mowiacy o tym jak powinna dzialac wentylacja w lazience. Chodzi o to ze u mnie zimne powietrze jest wtłaczane przez ta kratke, strasznie jest przez to zimno, do tego ktorys z sasiadow zaczal palic w lazience i wszystko leci do mnie - co nie jest mile jak zglaszalem to ze zimne powietrze leci do domu do developera stwierdzili, ze tak musi byc i zebym kupil kratke taka zamykana, jak bede sie kąpał to mam ja zamykac - ale to chyba cos nie tak czy jest jakis pr...
    • Mam ciągi zwrotne w przewodach wentylacyjnych, kominiarze zalecili w opinii zastosowanie nawiewników. Czy wspólnota ma obowiązek zamontowania nawiewników w moim mieszkaniu - wentylacja jest częścią wspólną, czy muszę na własny koszt je zamontować, moze ktoś mi podpowie.
    • czy w lokalu użytkowym ( biuro ) ogrzewanym co elektryczne jest obowiązek posiadania wentylacji? kominiarze grożą zamknięciem lokalu
    • sprawa jest taka: Facet kupił w nowym budynku wielorodzinnym lokal usługowy, przeznaczony na sklep. Urządził tam restauracje, dokonuje jakiejś tam adaptacji, dosłownie jakiejś tam, bo co konkretnie zrobił to nie wiemy. Po uruchomieniu kuchni okazało się, że smród na klatce i na podwórzu wewnętrznym jest nie do wytrzymania, poza tym jego przewód wentylacyjny jest połączony z lokalem dwie kondygnacje wyżej(czy tez na odwrót). Zresztą kominy i przewody wentylacyjne we wspólnocie to ...
    • [b][/b]Mieszkam w nowym mieszkaniu od czerwca 2009 r.Budynki stoja juz 2 lata,nie moglam sie wczesniej wprowadzic. W moim mieszkaniu czuc wszystkie zapachy gotowania sasiadow,nawet dym papierosowy przedostaje sie do mojego mieszkania i jestem ciagle podtruwana - ja nie pale,wiec dla mnie to jest bardzo uciazliwe.Bylam osobisci u dewelopera,ale dostalam odpowiedz ze jest po gwarancji.Byl przeglad wyciagow wentylacyjnychale niestety nikt tego nie zrobil.Tyle co sie dowiedzialam,ze ...
    • Może ktoś wie co i jak. Jest na forum wątek ale zarchiwizowany i dołączyć się nie można i nie ma w nim rozwiązania. Można czy nie? może są jakieś orzeczenia?
    • ja jeszcze wroce do odpowietrzenia kanalizy w stropodachu jak pisalem wczesniej odpowietrzenie kanalizy bylo zakonczone w stropodachu.zostalo to przedluzone metr powyzej powierzchni dachu.Ale teraz kominiarze i ci co beda ocieplac dach chca zakryc boczne odpowietrzenia ktore sa z boku stropodachu a wywiercic wieksze otwory przez dach w kominkach odpowietrzających /ktorych do tej pory nie bylo/Bolę sie aby tam znowu się cos nie dzialo z powodu braku wentylacji.Dzieki za pomoc
    • W jednym z mieszkań w budynku naszej Wspólnoty kominiarze stwierdzili nieszczelności w kominach wentylacji grawitacyjnej. Właściciel lokalu żąda aby to Wspólnota na swój koszt wykonała dość kosztowne wypełnienia jego kominów i zamontowała na wylotach kominów tzw. turbowenty. Usterka ta była stwierdzona jeszcze w okresie rękojmi i administrator pisemnie skierował właściciela do developera jako strony która winna naprawić tę usterkę, niestety właściciel lokalu nie zgłosił usterki be...
    • Czy kontrolę przewodu spalinowego od kotła kondensacyjnego może wykonać tylko osoba z uprawnieniami budowlanymi w zakresie instalacji czy zwykły kominiarz. Kocioł ma wentylator spalin ale ciąg jest w części grawitacyjny? Podobnie z wentylację garażu?
    • [b]Osoby, które wbrew przepisom budowlanym używają w swoich mieszkaniach butli gazowych, a także montują elektryczne wentylatory, narażają na niebezpieczeństwo siebie i sąsiadów. Jeśli same nie chcą usunąć nielegalnych instalacji, zarządca budynku ma prawo wezwać policję.[/b] źródło: www.rp.pl/artykul/298884.html ---------------------------------------------------------------- Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonyc...
    • Mam źle wyprowadzony otwór wentylacyjny ponad dach. Dla znających zasady działania wentylacji grawitacyjnej podam że mam wyprowadzoną na skośnym dachu rurę plastikową (kanalizacyjną) nie ocieploną o długości 1m. Czyli jest źle: materiał rury, nie ocieplona, za krótka w stosunku do wysokości kalenicy i bliskości dachu od najwyższego pkt tej rury (i chyba jest jeszcze za wąska bo tylko 10cm). Ponieważ mieszkanie ma ponad 3 lata więc chyba już u developera nic nie zdziałam. Z chęcią...
    • Co roku, raz albo dwa w naszej wspólnocie przeprowadzane są przeglądy kominiarskie. Po zakończeniu sprawdzania szczelności przewodów gazowych i drożności wentylacji, każdemu z właścicieli podsuwa się beztytułową kartkę, aby przy swoim nazwisku się podpisał. Ja, dla świętego spokoju się podpisuję, ale nie jestem pewien, czy tak powinno być? Kto powinien podpisywać taką kartkę, właściciele, czy zarząd wspólnoty (zleceniodawca)? czy razem?
    • Po przeglądzie przewodów wentylacyjnych, kominiarze zgłosili, że jeden z właścicieli w naszej nieruchomości zlikwidował kratkę wentylacyjną w kuchni, twierdząc że jak ma kuchenkę elektryczną to mu nie potrzebna i zamurował.
    • witam. Mieszkam w domu komunalnym(NIE WYKUPIONYM NA WŁASNOŚĆ)Zajmuję cały parter.Na górze zamieszkują dwie osobne rodziny,gdzie jedna z nich wykupiła w tym roku mieszkanie na własność.Jest to dom o konstrukcji muru pruskiego i jest w strasznym stanie.Zaniepokoiły mnie pionowe pęknięcia domu i zarwana podłoga pokoju,pod którym jest piwnica.Wezwałam komisję mieszkaniową o zasypanie tej piwnicy bo się dowiedziałam że tak naprawdę to nie ma jej naniesionej na żadnych mapkach,istnie...
    • był robiony u nas w budynku pomiar ciągów kominowych. Nie był zrobiony u wszystkich - bo nie wszyscy byli. Zostało wysłane pismo z zapytaniem o wyniki pomiarów.Oraz wg jakich norm był rozpatrywany. Nie otrzymaliśmy odpowiedzi. Natomiast okazało się że pomiar będzie robiony ponownie z tego powodu, że pierwszy pomiar był nieskuteczny z uwagi na brak niektórych osób. Czy aby uzyskać wyniki pomiaru w moim mieszkaniu i aby ten wynik był skuteczny - moi WSZYSCY sąsiedzi muszę być wtedy w d...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się