Forum Czas Wolny, Hobby Militaria
ZMIEŃ
      wybuchowy

wybuchowy

(18 wyników)
    • Sława! Nie tym razem nie pyta kolejny niewyzyty Jasio, ale po prostu chcialbym wiedziec jakich materiałow uzywa sie współczesnie? Cały czas siłe detonacji przelicza sie na trotyl, ale chyba przez 60 lat wymyslono jakieś nowe i silniejsze materiały? Co stosuje sie we współczesnych bombach i pociskach artyleryjskich? Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie
    • www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=j6Rav1mDb6U Ja kto mocny z fizyki to niech się wypowie, wrzucił byle co do lufy czy jakiś granat?, eksplozja nastąpiła w chwili kiedy z czołgu oddano strzał...
    • Istnieją dwie substancje płynne, które same w sobie są obojętne i mogą być wniesione na pokład samolotu, nie wzbudzając podejrzeń jako oranżada czy sok. "Jeśli zostaną zmieszane, istnieją dwie możliwości - mogą eksplodować od razu lub stworzyć materiał wybuchowy, który można zdetonować za pomocą zapalnika" - powiedział Łuczak. No wiec co to takiego? Jedyna substancje ciekła ulegajaca spalaniu a ktora nie wzbudza podejrzen to spirytus (chociaz jesli przewozi ja arab??) A nie wzb...
    • czy ktoś może wie jaka jest siła wybuchu piroksyliny, szimozitu i trotylu? nie chodzi mi konkretne wartości, ale jak wyglądają ich relacje wstosunkudo siebie, np. ile razy totyl jest silniejszy odpiroksyliny.
    • www.polskatimes.pl/artykul/699689,smolenski-detektor-czyli-szukanie-trotylu-czulym,id,t.html Z tego co tu napisali," skażenie"samolotu materiałami wybuchowymi przez żołnierzy powracających z misji w Afganistanie , oraz po przez ładunek broni przewożony przez ten samolot do Gruzji, jest bardzo prawdopodobny O takiej możliwości w Formie pytania wspominałem wcześniej , nie wiedząc jaką metodą wykryto ślady TNT. Teraz , taka możliwości wydaje mi się ma rację bytu I nie trzeba niegracz rozbie...
    • W dalekiej młodości zdarzało mi się rozbierać m.in. naboje kal. 20 mm tj. zapewne do działek szybkostrzelnych. Otóż nabój oddzielony od łuski miał w tylnej części opóźniający "korek", który podpalony (!) powodował wybuch pocisku po kilku (-nastu ?) sekundach. Zapewne po wystrzale materiał ten zapalał się od ładunku miotającego, co w razie nietrafienia w cel po tych kilku (-nastu ?) sekundach powodowało wybuch naboju (zapalnik "zbliżeniowy"). Czy mam rację ?
    • Dlugo szukalem informacji na ten temat, bo w publicznych materialach panuje kompletny misz-masz w tym zakresie. Jedne zrodla mowia iz Aster jest systemem kinetycznym, inne znowu ze eksplozyjnym. Zrodlo nieco mniej publiczne do ktorego miale szczescie dotrzec wyjasnia, iz Aster jest systemem eksplozyjnym z glowia odlamkowa i bezpiecznikiem zblizeniowym, z "pewnymi zdolnosciami hit-to-kill". Mysle ze to dostatecznie wyjasnia i rozstrzyga.
    • Parę zdjęć: JgPz IV (Alkett) - pocisk ugrzązł Silniki: Sherman: Churchill i Tygrys i .... T 34 i .... Pzdr
    • Konkretnie z tym w ktorym zginal nasz zolnierz?Gdzie konkretnie wybuchlo(cos mowili ze z tylu),co wybuchli i jak silne,jak wygladal po tym pojazd,czy nadaje sie do uzytku czy kasacji i co najwazniejsze czy byl to przypadek czy talibowie wiedza jak ten pojazd skutecznie ugryzc?
    • Czytając opracowania o PW często można natrafić na informację o wybuchu czołgu-pułapki 13 Sierpnia 1944. Zwykle jest to tylko wzmianka, że zginęło kilkaset osób na placu i opóźniona eksplozaja była perfidnym planem Niemców. Szukając informacji na inny temat, trafiłem na to: new-arch.rp.pl/artykul/445709_Tak_zwany_czolg_pulapka.html [i]Tak zwany czołg pułapka 01.08.2003, MK FAKTY I MITY Tak zwany czołg pułapka "Miejsce uświęcone krwią 500 powstańców i mieszkańców Starówki poleg...
    • w nawiązaniu do poprzedniego wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=77482742&v=2&s=0 w Polsce gangsterzy (czy ludzie handlujący z gangsterami) wyszukują po lasach amunicję z czasów wojny by odzyskiwać z niej materiał wybuchowy używany opóźniej przez gangsterów w działalności przestępczej
    • rapidshare.com/files/42132650/Wojna_secesyjna.zip Uwaga - niektóre drastyczne. 7 mega.
    • Czy stożek kumulacyjny materiału wybuchowego ma określony kąt (60 stopni?) Czy inaczej go się ustala. Od czego to zależy.
    • Dlaczego wszystkie amerykanskie systemy antyrakietowe najnowszej generacji opieraja sie na zasadzie h-t-k? W koncu taki sposob niszczenie wrogiej rakiety, wymaga nieporownanie wiekszej precyzji i zaawansowania technologicznego ukladu naprowadzania, od zwyklej glowicy wybuchowej, ktora do zniszczenia celu, nie musi trafic w niego punktowo.
    • W skrócie. International Atomic Energy Agency znalazła dowody na to, że Iran prowadzi prace nad urządzeniami detonacyjnymi do bomb atomowych. Chodzi o przeprowadzenie detonacji ładunków wybuchowych w sekwencjach micro sekundowych.
    • Jaki mat. wybuchowy jest w takiej petardzie. Chodzi mi głównie o to, że przy małej sile rażenia daje taki silny efekt akustyczny. Czy w przeliczeniu na taką samą obj. gazów po wybuchu (bo chyba tak należy porównywać) TNT, dynamit, inny mat wybuchowy da tyle szmo decybeli? Czy zależne to jest od zsybkości rozprężania gazów?, od objętości?
    • Na jakiej zasadzie działa? 3 kostki jedna pod druga? A może są jakoś zabezpieczone przed działąniem glowicy tandemowej? Produkuje go chyba Izrael, kiedyś słyszałem że POlska testuje. Proszę mnie oświecić Pozdrawiam M4a1
    • W związku z wybuchem na stacji w Korei Płn.męczy mnie pytanie: -czy do wybuchu mogło dojść od iskry elektrycznej? Kiedyś mówiono mi,że w każdym przypadku musi być detonator. Jeśli tak,to teoria zmachu byłaby bardziej prawdopodobna. Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się