Forum Nauka i edukacja Studia Studia
ZMIEŃ
      zasady

zasady

(31 wyników)
    • Mam mały problem... Od zawsze chciałam studiować farmację. Mieszkam w Sosnowcu więc Uniwersytet Śląski byłby najlepszym rozwiązaniem. Niestety jestem zmuszona pracować, a to wyklucza studia dzienne. Zarabiam trochę ponad minimum krajowego. Jeszcze poradziłabym sobie z ratą 300-450zł- no cóż. Niestety roczny koszt kierunku farmacja (zaocznych) na UŚ wynosi... 19tyś.! Jakby nie kombinować zarabiam więcej niż regulamin stypendium wymaga. tzn. 500 z groszami. Jestem na skraju załamani...
    • Jakie sa zasady zaliczen tego przedmiotu? Chodzi mi o UW. Niestety spoznilem sie na pierwszy wyklad i nie za bardzo jestem zorienowany. Pzdr.
    • zastanawia mnie,nie moge sie doszukac w pdfach,jak sie rekrutuje na zaoczne?czy jest to na zasadzie kto pierwszy ten lepszy,czy znow przeliczanie na punkty?
    • Mam takie pytanie. Wczoraj w szkole poinformowano nas ,że zostało zatwierdzone nowe zarządzenie odnośnie studiowania na kierunku Informatyka rokV uzupełniające mgr UŁ. 1.Sa tylko dwa terminy egzaminu. Następny to już komis. 2.Zniesiono sesje poprawkowa. 3.Zniesiono również możliwość warunkowego zaliczenia roku w przypadku nie zaliczenia jednego przedmiotu. 4.Dotej pory studia uzupełniające trwały 2 lata a teraz od 20004/2005 2,5 roku. 5. W tamtym roku jeśli ktoś nie zliczył jaki...
    • hej. Pisze magisterke i mam pytanie jak wybrnac z kwestii przypisow w przypadku gdyu cytuje wielokrotnie w tekscie ksiazke, ktora ma az 5 autorow. Sa oni wypisani na okladce, nie funkcjonuje wiec ona jako praca zbiorowa. np. "ABC nauczania", autorzy: Aksinski, Beksinski, Ceksinski, Deksinski i Iksinski. jak sie odwolywac do tego? Czy moge pisac np. Aksinski i in. ?? Kto sie na tym zna niech doradzi a moze sa jakies linki do stron regulujacych te kwestie jasno. Dzieki za wszelka pomoc!
    • Hej! Gdy składałam papiery do LO, to był limit - max. do 3 lo było można składać. A jak jest ze studiami? Czy też mogę do max. 3 czy więcej, mniej? Proszę o odpowiedz. dziekuję
    • Błagam niech mi ktoś pomoże!!! Bo niewiem jak mam napisać pracę z prawa na temet:"Konstytucyjne zasady ustroju RP oraz konstytucyjne zasady prawa wyborczego w Polsce"
    • Jestem ciekawa jak wygląda przyjęcie na studia magisterskie po skończeniu licencjackich na uczelni prywatnej o ile jest to możliwe.
    • Cześć, może ponarzekamy razem i podzielimy się swoimi doświadczeniami związanymi ze współlokatorami z mieszkań studenckich, czy akademików? :))) Gdy szukałam mieszkania na I rok studiów, to zwlekałam za długo, bo czekałam na listy do akademików - nie dostałam się, więc przyłączyłam się do 2 koleżanek ze szkoły, które też szukały lokum w tym samym mieście. One z kolei dostały cynk od kolegów z klasy, że znaleźli mieszkanie 4-pokojowe, ale jest oczywiście za duże i za drogie na nich trzech,...
    • po pierwszym roku administracji i na jekich zasadach-jakiś egzamin??
    • Czy jak rozporządzenie minister wejdzie w życie od roku 2010/2011 to znaczy, ze osoby, które zaczną wcześniej ten drugi kierunek zrobią licencjat jeszcze wg starych zasad? Teoretycznie wydaje mi się, że nie mogą zmienić zasad w trakcie, ale pytam dla pewności,bo znając nasze ministerstwo, to ono się prawem średnio przejmuje.
    • Pytanie kieruję przede wszystkim do kobiet, które ukończyły Mechanikę i Budowe maszyn. Rozpatruję również architekture, na którą się w zasadzie dostane oraz budownictwo. MiBM to kierunek czysto techniczny, zresztą jak każdy na Politechnice i jak wiadomo bardzo męski. Zastanawia mnie, czy po danym kierunku mam taki sam start, jak mężczyźni. Czy Panie inż. są spotykane z dyskryminacją, czy pracodawcy traktują je na równi z mężczyznami? Wydaje mi się, że w dalszym ciągu panują pewn...
    • slyszalem ze po otrzymaniu swiadectwa maturalnego trzeba jego oryginal szybko zaniesc na uczelnie. ale jak ktos sklada na kilka uczelni to jakim cudem ma wszedzie zaniesc oryginal skoro on jest tylko jeden? :/
    • Mam ogromną prośbę... A mianowicie przeglądając stronę główną UW nie znalazłam na historię żadnego sprawdzianu predyspozycji...co bardzo mnie zdziwiło, ponieważ w poprzedniej rekrutacji na ten kierunek był... W takim razie postanowiłam wejść na stronę wydziału i tam są zasady do rekrutacji zeszłorocznej, gdzie jest ten sprawdzian... I nie wiem w końcu jak to jest, ponieważ w nowym ( NOWYM!!!) informatorze maturalnym znalazłam informacje o tym sprawdzianie.. Może ktoś z was wie ja...
    • Chciałbym się przenieść z uczelni lepszej do troche gorszej ale połozonej blizej mojego miejsc zamieszkania i tu zaczyna sie moj problem ... Nie mam pojęcia kiedy mogę zrobić to najwczesniej i na jakiej zasadzie działa taka procedura ? Z góry dzięki za konkretne i rzeczowe odpowiedzi ;)
    • zasady rekrutacji
    • pomagacie na egzaminach innym, jeśli jest taka możliwość czy nie? tak, bo nie stanowi to dla Was czy nie, bo wychodzicie z założenia, że skoro Wy poświęciliście czemuś czas i energię to dlaczego inni nie mogli tego zrobić? uważacie takie pomaganie za "frajerstwo"?
    • wynajmuje pokoj w miezkaniu studenckim wraz z para i zaoczna pracujaca studentka. Problem jest w tym, ze ta dziewczyna prowadzi nocny tryb zycia i non stop imprezuje - sprowadza towarzysto o kazdej nocnej porze, nad ranem... Ja codziennie wstaje o 6.30 (chodze na uczelnie) i musze sie wypspac. Po poworcie do domu mam mnostwo nauki wiec potrzebuje ciszy. Jednak ta "kolezanka" nie potrafi tego uszanowac! Za akzdym razem zwracam jej uwage ale jak grochem o sciane! Dodam jeszcze...
    • Do końca maja polskie uczelnie miały zdecydować o zasadach rekrutacji "nowych maturzystów" w roku 2005. Pełne zasady jak na razie (jest 5 czerwca) opublikował w internecie tylko Uniwersytet Warszawski oraz kilka wyższych uczelni specjalistycznych i zawodowych. Tymczasem już we wrześniu trzeba zdecydować jakie przedmioty i na jakim poziomie trudności będzie się pisało. Żeby wybrać przedmioty trzeba znać wymagania rekrutacyjne. Czy uczelnie nie wiedzą o tym ? A może skracanie czasu ...
    • Rozważam na studia dwa kierunki inżynieria środowiska lub zarządzanie i inżynieria produkcji, najbardziej chciałabym dostać się na AGH. Tyle, że dla mnie wiele rzeczy jest niezrozumiałych. Patrzyłam jakie przedmioty wymagają aby się dostać jest to matematyka lub fizyka lub chemia lub biologia lub geografia lub WOS. Gdzieś na forach czytałam że matematyka jest najważniejsza i oni potem ją przeliczają podczas rekrutacji. Na stronie z rekrutacją nic takiego nie pisało. Chciałabym ż...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się