zasady

(34 wyniki)
  • Dostaję macierzyński z ZUSu. Jest to ok. 300zł mniej niż moja pensja. Zastanawiam się, na jakiej dokładnie zasadzie ZUS to oblicza- tzn. co dokładnie jest odejmowane. Wiem, ze liczy się to jakoś inaczej niż zwykłe wynagrodzenie. czy ktoś mądry mógłby mi wyjaśnić jak to est, bo nie wiem czy mam "iść z mordą" do ZUSu, że mi coś źle policzyli, czy to jest normalne, ze płacą mi mniej.
  • dowiedziałam się że od 2004 roku mają być niwe zasady przyznawania zasiku wychowawczego może ktos z was się orientuje jak to teraz będzie wybieram sie na wychowawczy od lutego i jestem ciekawa
  • Mam dużo bajek na vcd, programów edukacyjnych dla dzieci, gier, piosenek dziecięcych, jakbym komuś nagrała kilka tytułów co on nie ma i odwrotnie, tylko dla naszego użytku domowego - można?
  • od wynagordzenia(zasilku) chorobowego wyplacanego pracownicy w ciazy przebywajacej na zwolnieniu lekarskim od kwoty brutto odlicza sie zaliczke na podatek dochodowy od osob fizycznych, nie odlicza sie natomiast skladek na ubezpieczenie spoleczne bede wdzieczna za bede wdzieczna za podpowiedz gdzie moge znalezc przepis stanowiacy podstawe prawna powyzszego. pozdrawiam aga29wawa
  • hehe musze to opisac bo padne po prostu :) no urodzilam 29.09 ale jakos nie zalatwilam w pazdzierniku becikowego i wzielam sie za to w tym tyg. 1sze to WSZYSTKIE wnioski zlozone PO 1/11/2009 musza byc opatrzone zaswiadczeniem od lekarza ze sie bylo pod opieka od 10tc, myslalam ze chodzi o dzieci urodzone PO 1/11/2009, ale niewazne do rzeczy...pojechalam dzis po to zaswiadczenie - moja ciaze prowadzil lekarz z Damiana(prywatna placowka ). Akurat tak sie zlozylo ze pracuje w korporacji a...
  • Brat,który jest rehabilitantem,dostał propozycję w swoim miejscu pracy (szpital) przejścia na kontrakt. Niestety nie ma pojęcia jaką formę opodatkowania wybrać. Fakturę będzie wystawiał tylko jedną w miesiącu - dla szpitala, w którym pracuje. Kwota dochodu nie jest jakaś szokująca, dlatego szuka jak najlepszego wyboru dla siebie. Propozycje dostał w poprzednim tygodniu,od kwietnia ma przejść kontrakt,także niewiele czasu zostało na załatwienie wszystkich formalności. Może któraś z emam ...
  • Witam wszystkie emamy! Prośba chcę przejść na urlop wych., ale nie rozumiem zasad. A mianowicie jak to jest z dochodem za 2002r. czy to ma być dochód męża, czy też mój, bo przecież ja nie będę pobierała już wynagrodzenia takiego jak w 2002r. Ono ulegnie utracie. Z góry dziękuję za pomoc. Buziaczki dla mam i ich maluszków. Aga
  • Czy wiecie może, czy już opublikowany Dziennik Ustaw z nowymi zasadami urlopu macierzyńskiego? Pozdrawiam Sylwia
  • Szukałam w KP i tam wyczytałam że mogę byc zwolniona ( 3 miesiąc ciąży - umowa na czas nieokreslony ) tylko w wypadku likwidacji i upadku zakładu pracy ale też w z powodów ekonomicznych i redukcji zatrudnienia. Za około 3 miesiące w mojej firmie nastepuje taka redukcja zatrudnienia - przenoisimy się do nowego lokalu (mniejszego) i tam poprostu nie będzie miejsca na moje stanowisko pracy wg mnie jest to równoznaczne z likwidacja stanowiska, szef napomykał coś o pracy w domu ale nie wiem czy je...
  • no jak to właściwie jest, sprzedaż nie przez firmę, tylko taka indywidualna, na zasadzie,że coś już w domu nie potrzebne....
  • Jest taka sprawa Mama i syn przyjecli spadek po nieżyjącym ojcu. Mama sprzedaje czesc swojej ziemi(dzielenie ma sie odbyc u notariusza). Reszte czesci daje w darowiźnie synowi. Teraz Tak, jakie podatki trzeba zapłacic? Czy płaci sie za darowiznę? natomiast mama dalej sprzedaje ziemię i pieniądze znów przekazuje synowi.Moze to byc tego samego dnia wszystko lub w odstepach np. Co najlepiej zrobić? Zeby niepłacic podatku, jesli można. Czy zapąłci sie niezależnie od tego ze to rodzina...
  • Witam, Mam pytanie w zeszłym miesiącu byłam 2 tyg. na L4, wczoraj dostałam wypłate o dziwo o 13 zł mniejszą niż zazwyczaj.... wiem że to nie duże pieniądze ale ciekawi mnie czemu tak się stało?? zadzwoniłam do kadrowej i powiedziała mi że jak jestem na zwolnieniu nawet 100% płatnym moja pensja jest inaczej wyliczana... wiecie o co w tym chodzi?? dodam że pensje ma stałą, nie potzrymuje żadnych premii itp.
  • Witam. Ciekawi mnie pewna rzecz. mianowicie dzisiaj bylismy u Pani dr ktora stwierdzila ze ciaza jest zdrowa i mocna i mozna wracac do pracy gdzie szefostwo powinno zapewnic inne, anizeli dotycchczasowe stanowisko pracy. Miejscem pracy byla duza restauracja czyli wykonywane byly takie czynnosci jak:noszenie ciezkich skrzynek z napojami, roznoszenie dan, stanie na barku na dyskotece (z czym wiaze sie wdychanie dymu tytoniowego itp) itp. Jak wyobrazacie sobie stanowisko lzejszej pracy...
  • Ojciec , który zniszczył mi życie, przez którego leczę się z depresji i nerwicy od lat, agresywny, nie panujący nad sobą,którego boję się ja i moje dzieci ,który całe życie wszczepiał we mnie że do niczego się nie nadaję, zniszczył mnie psychicznie. Jednocześnie na pozór "dla ludzi " dobry, uczciwy człowiek, kochający ojciec. Całe życie jet niedorajdą życiowym, ledwo starcza mu na życie, od 18 roku życia pracowałam aby iść na studia bo jego nie było stać aby wykształcić dzieci. Ojciec ma dom,...
  • Witajcie :), właśnie przeczytałam projekt ustawy o zasiłkach ( ks.sejm.gov.pl:8010/proc4/projekty/1555_p.htm) i zgłupiałam :( Mam więc kika pytań i może któraś z bardziej biegłych osób w tym temacie mmi odpowie: 1.Piszą,że w okresie 1 roku można wystąpić o zasiłek z tytułu urodzenia dzieck.W takim razie czy w maju(bo wtedy chyba to wchodz) będę mogła się o tak owy ubiegać (moja mała będzie miała 11 miesięcy)?? 2.Ile teraz będzie trwał urlop wychowawczy?ja jestem na nim od września ...
  • Do kiedy, po orzeczeniu rozwodu, można wnieść np. apelację, kiedy orzeczenie się uprawomocnia? Jak długo po rozwodzie można wnieść sprawę o podział majątku? (przepraszam ze niefachowe słownictwo)
  • Czy jest jakaś możliwość zeby pracownik mogł sie zrzec prawa do wypłaty ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Chodzi o to zeby pracodawca nie musiał płacić pracownikowi ekwiwalentu przy rozwiązaniu umowy. Kto i jak moze ukarać pracodawcę jeśli go nie wypłaci (pomijam kwestję, że pracownik ma prawo udać się z roszczeniem do sądu) Z góry dziękuję za wyjaśnienie problemu
  • Witajcie, jestem na zwolnieniu z powodu zagrozonej ciazy. Zwolnienie trwalo do 22.06., od 23.06 zaczelo sie nastepne. Zgodnie z prawem mam 7 dni na dostarczenie zwolnienia, czyli powinnam je doniesc do 30.06. W mojej firmie wyplaty sa 25 kazdego miesiaca. I dzis okazalo sie, ze obcieli mi 750 zl za brak zwolnienia, bo "musieliby wysylac korekte do ZUS." W kadrach twierdza, ze jak zaniose zwolnienie to dostane te pieniadze z nastepna wyplata. Czy to jest zgodne z prawem?
  • Może ktoś mi powie jak to jest, bo słyszałam już kilka wersji, a do swoich kadr z tym pytaniem zadzwonic nie moge - otóz sprawa wyglada tak: wrociłam obecnie po półtorarocznym urlopie wychowawczym do pracy na pół etatu - zatem mam płacone połowe pensji. Gdy zajde w ciąże powiedzmy za 4 miesiace i pojde na zwolnienie to jak bede miala liczone wynagrodzenie za ciazowe L4? Wiem, ze jest to srednia z ostatnich 12 miesiecy - ale czy w tym wypadku tez? Czy bede miala wyliczona srednia na pods...
  • Serdecznie dziekuje za odpowiedz na moje dwa pytania, zwlaszcza, ze sa pomyslne. Martwi mnie jedynie słowo z Twojego postu - "generalnie". Co miales na mysli?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się