Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      zasady

zasady

(140 wyników)
    • mam koszty za co za cały rok wysokosc zaliczek za caly rok wysokosc placonej obecnie zaliczki jak ustalic wysokosc zaliczki uwzgledniajac prognoze wzrostu kosztów ( cena gj ) dajmy na to ze skoczy 5 procent
    • Nowe zasady przekształceń mieszkań lokatorskich Autorzy: RENATA KRUPA-DĄBROWSKA MICHAŁ KOSIARSKI Posiadacze mieszkań lokatorskich będą mogli wykupić je za półdarmo. Władze spółdzielni utrudniające uwłaszczenie zapłacą słone kary. Tak będzie od 31 maja br. Wczoraj w nocy Sejm uchwalił nowelizację przepisów w tej sprawie Z korzystnych przekształceń będzie mogło skorzystać ponad 900 tys. spółdzielców. Tyle bowiem jest jeszcze mieszkań lokatorskich. Z lokatora na właścici...
    • Witam Mam pytanie gdzie można znaleźć interpretację prawną stosowania w głosowaniu zasady 1 właściciel = 1 głos? Ta zasada powoduje, że dotychczasowy właściciel, w moim przypadku developer, w głosowaniach ma tylko 1 głos mimo, że jest właścielem większej ilości lokali, jeszcze niewyodrębnionych. A jak traktowany jest właściciel, który posiada dwa lokale wyodrębnione? Czy on również ma tylko 1 głos?
    • Kupiłem mieszkanie w spółdzielni mieszkaniowej, cały blok będzie (bo jeszcze się buduje) na zasadach odrębnej własności (akt własności gruntu) natomiast 22 lipca 2005 zmieniła się ustawa o spóldzielniach mieszkaniowych (o czym nie wiedziałem) i okazuje się że zawiązanie wspólnoty mieszkaniowej w takim bydynku jest bardzo trudne lub wogule nie możliwe, ponieważ w myśl ustawy wszyscy mieszkańcy jenogłośnie muszą podjąc taką decyzję poniważ warunkiem zawiązania się wspólnoty mieszkaniowej ...
    • „(...) zasady współżycia społecznego - w odróżnieniu od utrwalonych w przepisach prawnych reguł postępowania - są czymś zmiennym, są funkcją miejsca i czasu, wskutek tego nie są i nie mogą być skodyfikowane. Ta właśnie cecha gwarantuje elastyczność norm prawnych odsyłających do zasad współżycia społecznego." (zob. A. Wolter, J. Ignatowicz, K. Stefaniuk, Prawo cywilne. Zarys części ogólnej, Warszawa 1996, s. 72; por. także A. Stelmachowski, Wstęp do teorii prawa cywilnego, Wa...
    • Dzien dobry, nasza wspolnota liczy 11 lokali. Kilka (4) zostaly wykupione, pozostale (7) naleza do spadkobiercow (3 osoby), lokale nie zostaly wyodrebnione. Przed nami coroczne sprawozdawcze zebranie, chcielibysmy wiedziec, bo powstaly watpliwosci, w jaki sposob liczyc glosy. Do tej pory obowiazywala zasada: jeden wlasciciel - jeden glos, a zatem nawet trojka spadkobiercow dysponowala jednym glosem w sprawie. Nie ma jednak jednomyslnosci wsrod spadkobiercow, ktorzy chca, zeby kazdy zyskal s...
    • Wyrok Sądu Apelacyjnego w Krakowie z dnia 19 sierpnia 2010 r. I ACa 391/10 Sześciotygodniowy termin do zaskarżenia uchwały wspólnoty ma charakter zawity. Tym niemniej, w szczególnych wypadkach, gdy dochodzi no naruszenia podstawowych zasad porządku prawnego, za dopuszczalne uznać należy roszczenie oparte na art. 189 k.p.c., którego skutkiem będzie wyeliminowanie z prawnego obrotu takiej uchwały. OSA 2011/3/50 738009 Dz.U.2000.80.903: art. 25 ust. 1(a) Dz.U.1964.43.296: art. 189 Sentencja ...
    • Szanowne Forum! Mamy problem: W naszym domu jest 30 mieszkań. 6 mieszkań zostało wyremontowanych sumptem mieszkańców, a następnie wykupionych od miasta. Pozostałe 24 mieszkania zakupiła spółka deweloperska, która ma zupełnie inne zamiary, niż my, którzy tu mieszkaliśmy i chcemy dalej mieszkać. Na mocy „ustawy o własności lokali”, która jest niestety niedomyślana i niedopracowana, domem zarządza Wspólnota Mieszkaniowa, której członkami są właściciele-użytownicy mieszkań, oraz firm...
    • sąd nie chce wpisać do KW przekształconych w samodzielne lokale pralni... Stanowisko Zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej Postanowienie Referendarza Sądowego – oddalające wniosek o wpis do księgi wieczystej nieruchomości nowej struktury udziałów właścicielskich jest zasadniczo błędne. Z przedstawionych w sprawie dokumentów: -- uchwał wspólnoty mieszkaniowej, -- oświadczenia woli współwłaścicieli zawartego w akcie notarialnym z dnia 16 marca 2010 roku / ...
    • Witam. Mieszkam w 5-cio rodzinnym budynku (4 lokale wykupione na własność ze współudziałem w gruncie , 1 lokal nie wykupiony - nadal zarządzany przez ZGM Miesiąc temu ZGM wypowiedział nam zarządzanie budynkiem, który następnie oficjlnie został nam przekazany. I zaczęły się problemy. Chcieliśmy powołać wspólnotę ale różnimy się we wszystkim: 2 właściceli chce przekazać zarządzanie wpólnoty dla prywatnego zarządcy, 2 -óch woli samemu zarządzać wspólnotą. Jedni chą zaraz po otwarciu rachunku ...
    • Nowe zasady podwyżek czynszów (Rzeczpospolita, tm/16.12.2006, godz. 10:07) Właściciel budynku wyliczając czynsz będzie mógł uwzględnić w nim swój zysk. Przyjęte w piątek przepisy nie określają jednak jego wysokości. Właściciele i lokatorzy obawiają się konfliktów - czytamy w "Rzeczpospolitej". Czynsz będzie można podnosić do dowolnej wysokości. Tak wynika z przyjętej w piątek przez Sejm nowelizacji ustawy o ochronie praw lokatorów. Dotyczy ona m.in. mieszkań: komunalnych, w ...
    • Witam serdecznie. własnie zakupiłem mieszkanie w domku( bloku??) gdzie znajdują się tylko 4 mieszkania.Developer poinformował mnie że nie trzeba będzie trzeba płacić czynszu ale w 4 rodziny mamy założyć wspołnote mieszkaniową.jestem w tym temacie laikiem wiec prosze o wszelkie informacje na temat zakładania wspolnoty( jak to wygląda w praktyce) jak i o Wasze rady w tej materii.Jesli macie jakieś linki do stron www jak i postów na forum które pomogą mi zagłębic sie w tym temacie to ...
    • Czy ma ktoś (i może się podzielić) w swojej wspólnocie Uchwałę o zasadach prowadzenia ewidencji pozaksięgowej kosztów zarządzania nieruchomością wspólną itd. uchwaloną na podstawie artykułu 22, ustępu 3, punktu 10? Chcemy ją uchwalić i chciałbym mieć jakiś wzór. Pozdrawiam, Marcin
    • Czy konieczne jest prowadzenie księgowości wg ustawy o rachunkowości, czy rozliczacie wspólnoty wg ewidencji pozaksięgowej?
    • Doczytałam (tak, tak,[b]sama znalazłam[/b]:) że na zebraniach WM głosy liczy się według procentowych udziałów (kto ma więcej, ten ma większą moc decyzyjną). Lub - jeśli WM uchwali inaczej - jeden właściciel, jeden głos. I tu pojawia się mój problem - właścicieli w mojej WM jest 4+gmina, tyle, że gmina ma 5 lokali. "Członkowie wspólnoty mogą na walnym zebraniu podjąć decyzję o zmianie sposobu głosowania. Zamiast zasady: "siła głosu zależna od powierzchni lokalu" mogą podejmować uchwał...
    • Witam. Jeszcze raz o sposobie ustalenia wysokości udziałów dla właściciela budynku sprzedającego lokale. Właściciel ten dokonał wpisu w czasie, gdy przystępował do sprzedaży lokali w księdze wieczystej, że suma udziałów w nieruchomości równa jest 1. Na dzień dzisiejszy po sprzedaży 20 z 40 lokali twierdzi ze jego udział w nieruchomości wspólnej jest równy różnicy pomiędzy sumą udziałów lokali sprzedanych ( wyodrębnionych) a 1. Czy jego podejście do sposobu obliczania udziałów jes...
    • posiadany przez niego udział. W kamienicy (18 mieszkań) zwolniło się mieszkanie 75 m2. Jeden z wspólwłaścicieli (udział w wys.ok.35 metrów) zajął je i rozpoczął remont. Administrator nie reaguje, twierdzi że sprawy miedzy włascicielami go nie interesują, Prokuratura nie zamierza zająć stanowiska (dzwoniłem i pytałem) Nie jest to jedyna nieprawidłowość i skarga poszła do Sądu ale na sądowne rozstrzygniecie trzeba czekac. Niby sprawa ewidentna- w Ksiegach Wieczystych zapisane kto ma i ile. Kto ...
    • witam Jest taki problem na jednym z zebrań wspólnoty doszło do nie porozumień w sprawie ważnoci głosowania.Znajomy mój poprosił abym dowiedział się jak oblicza głosy w głosowaniach na zebraniu. Na zebraniu było 13 właścicieli posiadający w sumie 874/1000 udziałów. za uchwałami głosowało 373/1000 udzałów przeciw 368/1000 udziałów wstrzymało się 133/1000 udziału. Czy w tym wypadku większość wynosi 437/1000 udziałów z 874/1000 to daje 50%. Pytanie czy uchwały zostały podjęte zwykłą więk...
    • Dzisiaj 3 właścicieli z 15 dotychczas wynajmujących lokale podpisało akty notarialne i tym samym z mocy prawa zawiązała się wspólnota mieszkaniowa. I tak mamy 3 nowych właścicieli odrębnych lokali + 1 mega właściciel pozostałych 12 lokali wraz z lokatorami czynszownikami którzy naturalnie nie mają głosu. I nasuwa mi się szereg wątpliwości, co teraz począć? Dodam, że z pobieżnych wyliczeń nowi "mali" właściciele mają 25-30% łącznego udziału w kamienicy i w gruncie na którym on ...
    • Jak się zachować w sądzie Większości ludzi zdarzyło się, lub zdarzy się konieczność stawienia się w sądzie. Konieczność ta może wynikać z różnych przyczyn. Od tej przyczyny, zależy charakter, w jakim będziemy występować w sądzie. Polskie procedury przewidują wiele różnych sytuacji procesowych, a co za tym idzie różnych obowiązków i wymaganych sposobów zachowań. Nie sposób ich nawet wyliczyć. Jednakże niezależnie od przyczyny jaka powoduje nasze stawiennictwo w sądzie, jest kilka po...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się