Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      zasady

zasady

(88 wyników)
    • Takich jak na przykład godziny przyjmowania (kiedy wiadomo, ze ktoś i tak jest na miejscu wcześniej), godziny kiedy można dzwonić na konsultacje, zamówić wizytę u lekarza?
    • A wy jakimi zasadami kierujecie się pisząc na forum? Macie jakieś hamulce w trollowaniu, przysrywaniu, pisaniu o prywatnych sprawach i tak dalej. Jest jeszcze jakaś etykieta?
    • Mam pytanie o zasady savoir vivre w zasadzie. U mnie w rodzinie była i jest praktyka i do tej pory nikt nam nie wypomniał, że zła, ale może się mylę, że jak jest potrzeba do zadzwonienia do jakiegoś członka rodziny lub znajomego z życzeniami, czy to urodzinowe czy świąteczne, to zwykle robi to jedna osoba i składa w imieniu męża/żony i dzieci. Podobnie przyjęliśmy z mężem u siebie, że umawiamy się kto dzwoni i składa życzenia. Zwykle według zasady, że on do swojej rodziny, ja do swojej, a d...
    • Zainspirowana wątkiem odnośnie opieki dziadków nad dzieckiem mam pytanie. Na czyich zasadach odbywa się ta opieka. Tzn. czy jeśli prosicie przykładowo by nie dawac dziecku słodyczy albo nie zabierac dziecka na zbyt forsowny dla niego kilkugodzinny spacer lub nie dawac lodów przeziębionemu dziecku to czy się stosujądo waszych próśb czy robią po swojemu tłumacząc że u babci to babcia rządzi. U mnie tak jest. ostatnio odebrałam dziecko po wielogodzinnym spacerze, nakarmione lodami mimo że było ...
    • Ciekawa jestem czy jesteście w stanie poddać się jakimś wyrzeczeniom żeby wyglądać lepiej? Jest coś takiego , coś co stosujecie ,w myśl zasady chcesz być piękna musisz cierpieć -nie przychodzi to złatwością ale że efekt jest warty , trwacie ;-)A może jest zupełnie odwrotnie macie to gdzies , bo nie warto sie ograniczac dla takich celów jednak? Mi udaje mi sie juz od wielu miesięcy nie jeść kolacji ,a że z reguły wieczorem mam napady głodu ,kosztuje mnie to sporo wysiłku jednak cóż płaski...
    • kto sie zna NA PEWNO i mi odpowie, bo w opisach roznych nie widze pole premia slowna jezeli przechodzi mi slowo 2 razy przez potrojną np to mnoze tylko raz, czy 2 razy? i jeszcze jezeli slowa leza rownolegle linia przy linii i sa sensowne, natomiast obok siebie powstaja litery dziwne 2 i nic nie znaczace to moga byc czy nie moga i jeszcze czy dwa slowa moga byc kolo siebie czy musza miec okienko przerwy
    • Moja mama złamała nogę ponad 2 lata temu. Wiosną wyjęto jej śruby i leczenie dobiegło końca. Napsała do PZU o wypłatę odszkodowania, zlozyła wszelkie stosowne dokumenty. Dzisiaj zadzwonila do niej pani z wiadomością, że jej ubytek a zdrowiu wyceniono na 3200zł i czy ona zgadza sie na taką kwotę... Zaniemówiła... Poprosiła o czas do namysłu. Wie, że jesli się nie zgodzi, bedzie miała komisję. Mogą przyznać kwotę wyższą lub niższą. Czy ktos może miał podobne doświadczenia? Teraz takie sprawy za...
    • myślę, że autor artykułu ma sporo racji. Jestem w związku małżeńskim od 7 lat i dzięki temu, że żyjemy w myśl tych zasad jesteśmy ze sobą szczęśliwi. Polecam każdej parze przeczytanie tego artykułu!
    • Pytanie czy ktoś już doświadczył na własnej skórze... Znajoma planuje zakup płyty gazowej i kuchenki w IKEA (kolor ecru). Płyta jest szwedzka, kuchenka z innej firmy - powstaje pytanie czy odcienie pasują. Na ekspozycji te dwa elementy są zamontowane daleko od siebie - nie da się przyłożyć. Ponieważ znajomej bardzo spodobał się kolor, poszła do informacji z zapytaniem co będzie jeśli odcienie okażą się inne. W odpowiedzi usłyszała, że może zwrócić towar ale zamiast pieniędzy otrzyma bo...
    • Ma zasady: nie kradnie, jest odpowiedzialny, pomaga słabszym itd, itp. Czy taki osobnik jest zdolny do zdrady?
    • Czy po mszy niedzielnej itp. wymagany jest podpis z pieczątką w dzienniczku ucznia?
    • Pracuję w szkole,niezadługo szkoła ma okrągły jubileusz i dyrekcja szkoły wymysliła sobie, że oprócz imprezy będzie poczęstunek dla nas i 70 gości. I propozycja dyrekcji, żeby naszym wkładem w tę rocznicę był ów poczęstunek. Tzn. mamy się złożyc na żarełko i na napitki.Część RP uważa, że ok, żaden problem, część szemrze po kątach, część oficjalnie mówi, co myśli. I moje pytanie w związku z sytuacją, czy złożyłybyście się, nie wiem po ile, pewnie około 100-150 PLN, czy uważacie, że to przesa...
    • zwracam się do e-mam z krakowa. miotam się obecnie jak ryba w sieci, desperacko poszukując kogoś, komu zagraca strych/piwnicę/szafę maszyna do szycia marki łucznik, taka produkowana w latach siedemdziesiątych czy osiemdziesiątych. sprawa wygląda tak, że pożyczyłam kiedyś od mamy starego grata. i zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach. nic, myślę sobie, ledwo dychała, w ogóle nie szyła... ale mamie się przypomniało, że ją potrzebuje. w zasadzie po to, żeby stała w szafie przez kolejne...
    • Czyli człowiek uczy się całe zycie. Dokopalam się do stron na temat lączenia kolorow na zasadzie kontrastu (do tej pory kontrast to był dla mnie co najwyżej czarne - biale). Np czerwony laczyłam tylko z czarnym, szarym, bialym i kremowym. A teraz polączyłam roż wchodzacy w fiolet z akcentami w kolorze limonki na szaro-białym tle i wyszło super! Heh, mam zabewe w łaczeniu kolorów leżących na przeciwko siebie na tym kołku: www.ncscolour.co.za/images/uploads/NCS-Colour-Circle-4-Y90...
    • W sumie to nie moj problem ale chce znac wasze zdanie. Co ranek nadkladam drogi i zabieram do zerowki dziewczynke ktorej mama jest na ostattnim juz etapie ciazy. Sama w sumie jej zaproponowalam bo wiem ze ciezko bylo jej za gospodarowac pozostala 2 dzieci.A wiadomojakie zmienne sa wiosna pogody. I tak jezdzimy razem juz od ferii. Tylko widzicie ta dziewczynka NIGDY nie mowi dziekuje , ani dzien dobry badz dowidzenia. Myslalam ze jak damy jej z synem przyklad i sami mowicjej zac...
    • Znów długi quiz bez odpowiedzi...
    • Tak się zastanawiam pod wpływem ostatnich rewelacji... ja akurat mam umowę na czas określony. Jak mi się kończy, bez możliwości jej przedłużenia, ponieważ jest to projekt terminowy. Nie mam więc co czekać na umowę na czas nieokreślony i wtedy zachodzić. W aktualnej sytuacji dostałabym zasiłek macierzyński (w wymiarze-długosci urlopu). Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak to będzie po zmianach... czy zasiłek tez będzie na takich zasadach jak umowa? Czyli roczny?
    • Sluchajcie, juz dawno mialam o to zapytac. Jak powinno sie mowic poprawnie po polsku: "kupilam (cos tam) w Zarze, Solarze, Realu, Carrefourze, Bacie"? czy "kupilam w Zara, w Solar, w Real, w Carrefour, w Bata"? Ja, wychodzac z zalozenia, ze wyrazy obcego pochodzenia zadomowione w jezyku polskim mozna odmieniec - odmieniam je. (Analogicznie do: "uslyszalam w radio" - tak sie mowilo kiedys, "w radiu" - obecnie). Mam kolezanki, ktore jednak uparcie nie odmieniaja nazw sklepow....
    • Moze taki temat juz byl,ale moze ktoras doswiadczona Mama bedzie miala chec sie wypowiedziec:)Jakie sprawy po czasie wydają sie Wam najwazniejsze albo malo istotne (mimo iz w swoim czasie wydawalo sie byc niezwykle wazne;-))podczas wychowywania dzieci?z gory dziekuje za odpowiedzi:)Początkująca Mama
    • Witam, tak sobie myśle co Wy o tym myslicie??-mianowicie wczoraj wkurzyłam sie na sytuacje zaistniałą w przedszkolu moich dzieci.zacznę od tego że przedszkole jest czynne do godz 16.30, ja odbieram dzieci ok 15, ale czasem jak odbiera je mąż to dojeżdża do przedszkola tak ok 16.15-16.20, NIGDY się nie spóźnia, ale też dojeżdża w takich godz czyli w ostatniej chwili.I wczoraj tak było że był o 16.20, razem z moimi dziećmi było jeszcze dwoje innych odbieranych.Córka jakaś zła mówi do taty że pa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się