zasady

(78 wyników)
  • Cześć wszystkim. Mam dwa pytania. 1. Mój chłopak jest często zapraszany przez swoją liczną rodzinę i znajomych na wesela. Odkąd go znam a to już 3 lata zawsze w prezencie przynosi kopertę a w niej okolicznościową kartę z życzeniami dla Państwa młodych napisaną odręcznie i podpisaną. Tylko to. Dla mnie to dziwne bo u mnie w rodzinie i wśród moich znajomych najczęściej dawało się jakieś pieniądze w kopercie różne kwoty w zależności od zażyłości stopnia pokrewieństwa no i możliwości dając...
  • j.w. czy słuszność zasad s-v powinna być głosowana?
  • Witam, Gwoli wstępu: tydzień temu zapakowano mi prawą rękę w gips. Gips nieduży, do łokcia, w zimowej kurtce można nawet go nie zauważyć. Ciekawi mnie zatem kwestia tego, jak powinnam witać się w takiej sytuacji? Podawać lewą rękę? Podawać gips? Nie podawać wcale? A gdy już ktoś wyciągnie rękę, odwzajemniać, czy tłumaczyć się?
  • Witam, czy istnieją jakieś zasady savoir vivre nt. picia i podawania kawy?
  • a ja tak z ciekawosci pytam. moze nie tu, ale na innych forach widywalem juz bojki i wojny dotyczyce skarpet i sandalow, zdejmowania butow itd.. Zawsze mnie dziwi jedna rzecz. Kto ustala ze tak jest ok, a inaczej nie? Przeciez co kraj to obyczaj. W jednym kraju zdjacie butow jest prostactwem, w innym wrecz obowiazkiem i prostactwem, a nawet obelga byloby wejscie w butach do mieszkania. Czemu Polacy musza wszystkie rytualy przejmowac z.. (wlasnie skad)? A nikt nie sili sie na prz...
  • Wczoraj byliśmy na urodzinach chrześniaka / bratanka mojego męża. Chłopiec kończył 15 lat. Prezent daliśmy mu wcześniej, w dniu urodzin, nie wiedząc, że będzie jakaś imprezka. W związku z tym, że tak głupio z pustymi rękami, kupiliśmy książkę, zapakowaliśmy i wręczyliśmy jubilatowi. Jubilat wyjął, zajrzał do środka książki i na tym koniec, ani be ani me. Żadnego dziękuję nic. No dobra ok. Przychodzi chwila dzielenia tortu i tutaj tylko mój M jest zapytany, czy zje, ja już nie. Ok i tak nie p...
  • Poszukuję osób, które znają zasady Savoir-Vivre i potrafiły by przekazać swoją wiedzę innym. Doświadczenie mile widziane. Proszę opisać swoje doświadczenie w tym zakresie i zakres swojej wiedzy oraz osiągnięcia np: książka , artykuł itd.. i wysłać swój akces na adres savoirvivre@op.pl. Serdecznie dziękuję Bliższe informacje o projekcie po otrzymaniu maili SAVOIRVIVRE@OP.PL
  • Dzień dobry! Mam pewien probem. Otóż, jak wiadomo, wielu ludzi, zwłaszcza młodych i niedoswiadczonych, nie może pochwalić się znakomitą znajomością savoir-vivre'u. Ponieważ mam 17 lat, wiele razy zdarza mi się bywać wśród przesympatycznych ludzi, którzy po prostu nie mieli jeszcze okazji zapoznać się z etykietą, z czego wynikają moje wątpliwości - co robić, kiedy ktoś oczekuje od nas zachowania niezgodnego z zasadami sv? Postąpić wbrew nim, czy też konsekwentnie się do nich stosować, nawet...
  • Okres wakacyjny nakłanił mnie do pewnych refleksji zwiazanych ze slubem, weselem i towarzyszących im zasadom SV. Spróbujmy je tutaj razem zebrać i podyskutować. Wg mnie: - strój na Msze do Kościoła powinien byc stonowany (jezeli mamy mini sukienke z wielkim dekoltem na noc weselną, przygotujmy sobie drugi zestaw lub stonujmy to żakietem) - Jezeli nie ma imiennych karteczek na stołach goscie siadają dowolnie, z wyjatkiem pary młodych, którzy po swoich bokach mają świadków. - Na weselu bia...
  • napiwek(13)

...czy jeśli zamawiam zakupy do domu, do dać napiwek wnoszącemu je chłopakowi? bo tak mi właśnie przyszło na myśl, że może powinnam?...
  • Ale ma dla Was zagwozdkę! Sytuacja 1: W banku wisi tabliczka „DO WSZYSTKICH KAS OBOWIĄZUJE JEDNA KOLEJKA”. W tym Przypadku sprawa jest jasna i nie ma problemu. Sytuacja 2: Na poczcie są dwa okienka. Brak powyższej tabliczki. Jedna urzędniczka wystawiła kartkę „PROSZĘ KORZYSTAĆ Z NASTĘPNEGO OKIENKA”, bo akurat robić coś innego. Do drugiej urzędniczki ustawiła się kolejka trzy osoby. Wchodzi na pocztę czwarta osoba, a pani numer jeden chowa kartkę i co teraz? Czy czw...
  • Witam, Chciałabym prosić o opinię, czy w sytuacji opisanej poniżej moje zachowanie będzie zgodne z zasadmi s-v. Sytuacja taka: uczęszczam na zajęcia popołudniowe - wybrany kurs według własnego hobby. Mała grupka: 3 kursantów i 1 prowadzący. Prowadzący jest na Ty ze wszystkimi oprócz jednej osoby. Jestem jedyną kobietą w grupie i ze wszystkimi jestem na Ty. Problem polega na tym, że ten jeden uczestnik grupy chciałby być na Ty z naszym nauczycielem (bo mi to mówił, że chciałby), czuje do...
  • Witam. Pracuje w biurowcu, w którym windy są długie i wąskie. Mają szerokość około dwóch osób, ale dwóch bardzo szczupłych osób. Większość panów pracujących w budynku przestrzega zasady przepuszczania pań w drzwiach windy. Sprawa robi się dla mnie niezręczna przy wysiadaniu. Jeśli pan jest większy niż szczupły (a zimowe obszerne odzienia pogłębiają problem) i czeka aż ja wysiądę, to muszę z owej windy wychodzić lekko boczkiem i i tak muszę się o tego pana lekko otrzeć, uważać by nie potrącić...
  • Zdarzyla mi sie ostatnio taka sytuacja - bylismy na kolacji w gosciach u jednej pary. Bylo nas razem z gospodarzami 8 osob - 4 pary po slubie/zareczynach. Po zwyczajowym poczatkowym bankieciku 'na nogach' przy ktorym kazdy gadal z kazdym, nastapil czas na kolacji i zajecia miejsc przy podloznym stole - dodam, ze nie byly one przydzielnone/okreslona, kazdy mogl siedziec 'jak popadnie'. Siadamy tak jak zawsze,i jak zawsze naturalnie wychodzi, partner/partnerka kolo siebie (czyli pary r...
  • Impreza dla pracowników pewnej firmy, w restauracji, bez osób towarzyszących. Po imprezie całe towarzystwo rozchodzi się do domów. Niewielka grupa udaje się w stronę postoju taksówek oddalonego od restauracji o ok. 500 metrów. Pewnej pani, mężatce (mąż pracuje w innej firmie i nie uczestniczy w imprezie), nagle robi się bardzo zimno i zaczyna dosłownie "szczękać zębami". Czy kawalerowi, który znajduje się w tej samej grupie maszerującej do postoju, wypada zaproponawać pani swoje wierzchnie ok...
  • Kto komu(20)

Jestem zajęty na chodniku ulicy naprawą roweru, przechodzi obok sąsiadka w podobnym wieku i nie pozdrawia dzień dobry". Czy to zgodne z savoir'em, czy też ja jako mężczyzna powinienem ją dostrzec i pierwszemu się ukłonić. Proszę o rozstrzygnięcie
  • Etykieta- dla zamoznych z aspiracjami do bycia Ąi Ę ale tez naprawde potrzebna w dyplomacji, a SV dla zwyklych ludzi o roznym statusie materialnym, nawet zamoznych(bo to dar Bozy:-) ale bez zadecia, takich ktorzy zwyczajnie chca przezyc zycie pelna piersia ale bez urazania innych? Dla mnie sztywne zasady to zaprzeczenie szczesliwego zycia. Poza etykieta istnieja kulturalne spoleczne zachowania, sa tez sprawy miedzyludzkie, do ktorych SV nie przystaje, tak bardzo indywidualne i osobiste ...
  • Witam, ostatnio byłam z moim chłopakiem - spotykamy się od 3 lat w zoo, on wyjechał teraz do pracy do Warszawy, widujemy się w weekendy, ja chwilowo mam niskie dochody, uczę się jeszcze. Doszło do takiej sytuacji, nie pierwszy raz, że on wyjął z kieszeni 10 zł, podał mi i powiedział: "to kup bilety". Ja dołożyłam swoje 10 zł i zakupiłam nam po bilecie. Było mi jednak przykro, widziałam przy kasie mężczyzn kupujących bilety. Przemilczałam, ale... Ja zrobiłam kanapki do zoo, chłopa...
  • pozwoliłem sobie przenieś swój wątek z zamkniętego forum eksperckiego. Ciekawe były wypowiedzi (skopiowałem poniżej), a bardzo liczyłem, a tą od pani Ewy Sawickiej. O ile by odpowiedziała tu, nieoficjalnie, po drugiej linijce... poznam. :) ______________________________________________________________________ synowa - teść nm.buba011 05.01.11, 21:51 Odpowiedz do dziewczyny syna zwracałem się w formie pani, ona pan. Po zawarciu ślubu zmieniłem sposób zwracania się, mówiąc jej po i...
  • Wprawdzie młoda jestem i nie przeszkadza mi tak bardzo jak ktoś w moim wieku zwraca się do mnie "ty", zwłaszcza w sytuacjach luźnych, koleżeńskich, np, na uczelni. Co innego na ulicy, np. pytając o godzinę. Choć i to bardzo mnie nie razi. O ile jest to osoba w podobnym wieku - sama w takim wypadku zwracam się do niej per ty. Co innego kiedy osoba dużo starsza ni z gruchy ni z pietruchy zaczyna mi "tykać". Uważam, że to niekulturalne, pomimo mojego wieku. Szczególnie w sytuacjach dosyć formaln...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się