Forum Dom Ogród i rośliny domowe
ZMIEŃ
      zniszczony

zniszczony

(17 wyników)
    • Witam Wyszłam do ogrodu, bo w miejscu gdzie rosną krokusy śnieg stopniał i moim oczom ukazało się pobojowisko.Zeżarte prawie wszystkie pąki krokusów, nieopodal posadzone przed mrozami bratki ( przetrwały kwitnace pod włókniną) również oskubane z kwiatków.Jakie ptaki mogły to zrobić ...chociaż... to już chyba bez znaczenia :(
    • Witam Pytam wszędzie i nigdzie nie mogę uzyskać porady. Mam na działce trochę mozgi trzcinowatej i jeżyny polnej.Od lat próbuję je zniszczyć-bez większych rezultatów Stosowane ogólnie herbicydy(np randap,newet 1:1,z przyprawami)nie działają skutecznie.Zielsko rośnie w uprawach,min świerków-nie chciałbym i ich zniszczyć przy okazji.Metody "ekologiczne" są tak samo skuteczne jak ustna perswazja.Może ktoś zna skuteczny sposób? Pozdrowienia .wladek
    • W pierwszych dniach maja zakładałam trawnik. Niestety jest praktycznie zniszczony prezez słońce po naszym powrocie z urlopu. Tragedia. Czy te wielkie plamy zasuszonej trawy mają szanse się same zregenerowac w przyszłym roku, czy już teraz przygotować podłoże w tych miejscach i siać nowa trawę. Przetrwała praktycznie ta zacieniona budynkiem.
    • Witam wszystkich. Idzie wiosna i w związku z tym napadła mnie nieodparta chęć założenia mini ogródka w skrzyniach na oknach dachowych. Szukam wszędzie zaczepów, ale tak na prawdę nie wiem czy w ogóle istnieją takie wynalazki i już szukam swoich rozwiązań, nie mniej jednak może ktoś z Was widział lub słyszał o takim czymś? :) Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam już wiosennie.
    • chodzi mi o oprysk który będzie skuteczny i nie zniszczy malin, dodam że rośnie tam m.in. oset, kończyna , perz i wiele innych.
    • podsypałam ją nawozem do rododendronów, azalii i hortensji. liście jakby "spaliło". czy już nic z niej nie będzie?
    • Zastosowałem swojego czasu na działce środek do odchwaszczania - Rundap. Mam wrażenie, że przedobrzyłem gdyż usycha orzech (drzewko ok. 3m wysok.).Nadmieniam, iż kora tego drzewka była przy samej ziemi jakby uszkodzona, popękana.Czy to możliwe, że zaszokodziło - sama trawa wygladała po tym zabiegu fatalnie.
    • Kupiłam 3 sadzonki kiwi.Mają byc samopylne.Jedna nazywa się Hardy Red ,Druga Kiwi amerykańskie < na dołączonym obrazku owoce wyglądaja jak kiwi ze sklepu tylko mniejsze>,i jeszcze jedna ,której owoce mają być zieleniutkie jak trawa na wiosnę.Ponoć to są nowości.Mam takie pytanie czy ktoś ma takie roślinki ? Jeżeli tak to mam prośbę o podzielenie się doświadczeniami w ich uprawie.I czy jest to prawda ,że wytrzymują do -25 stopni.Drugie pytanie to w jaką glebę sadzi się jagod...
    • Tak wypadło, że trzeba poziom ogródka przed domem, podnieść o jakieś 70 cm. Pół biedy z prowizorycznym skalniaczkiem, który da się przebudowac, ale co zrobić ze starą, piękną magnolią?
    • W zeszłym roku wsadziłam w trawniku 250 cebulek krokusów , trawnik wygląda super ale tego roku bardzo sie zachwaścił . Czy moge stosować środki chemiczne na chwasty typu Chwastox , czy nie zniszczy on moich cebulek w trawie?
    • witajcie, w zeszłym roku posadziłem zdrewniałe sadzonki ligustra, przez rok do dzisiaj puściły łodygi o długości 5-15 cm w związku z tym chciałem zapytać kiedy należy rozpocząć cięcie przyrostów by uzyskać gęsty żywopłot? czy to już w tym roku? czy np. poczekać do wysokości 30-40 cm? dziękuję za wyrozumiałość i fachowe podpowiedzi Tom.
    • mam stary zniszczony trawnik, na którym rosną magnolie, azalie, rododendrony..., a całość otoczona jest pięknym bukszpanem. Chcę zlikwidować trawnik, poniewaz jest potwornie brzydki, zachwaszczony, zniszczony przez psa itd. Planuję po prostu nasadzić krzewów więcej i posadziś bluszcz, który zarośnie pomiędzy roslinami z czasem. Ale teraz muszę zlikwidować może 200 - 300 m tego starego trawnika. Boję się pryskać randapem... czy nie zniszczy innych roślin?? jak to zrobić? Nie wyda...
    • Kupiłam w kwiaciarnii kilka doniczek z żonkilami (w niektórych kwiaciarniach panie twierdzą, że to narcyz - kwiaty żółte). Miałam je w domu, teraz przekwitły, liście robiąsiężółte i zastanawiam się co z nimi zrobić. Poczekać i cebulki jesienią wkopać w ziemię, czy teraz na wiosnę wsadzić do ziemi? Wsadzić same cebule czy cebule z liśćmi? Przepraszam za idiotyczne pytanie, ale od zeszłego roku zakładam pierwszy ogród i nie bardzo się znam. Z góry dziękujęza pomoc:)
    • chce zalozyc trawnik i duzo jest u pisane o cherbicydach na chwasty. Z tego co tu czytam sa chwasty jednnoliscienne i dwuliscienne. Skad mam wiedziec jak zwalczych chwasty ktore nie moge odroznic? Czym roznia sie jednoliscienne od dwulisciennych? U mnie rosna takie dziwne chwasty dlugie listki z ciemnozielinymi plamami i jak kwitna to maja takie rozowe kuleczki co to moze byc za chwast? jest ich polowa ogrodu tam gdzie 2 miesiace temu przekopalismy trawe i na wierzchy jest glina.
    • Mój roczny żywopłot ma teraz najwięcej przyrostów. Mam w związku z tym pytanie: czy przed zimą należy go jeszcze "ostrzyc", czy może dopiero na wiosnę ?
    • Witam.Czy ktoś sie orientuje, czy przy zakupie nasion lilii ze Stanów Zjednoczonych trzeba opłacić świdectwo fitosanitarne.Ewentualne gdzie mogę coś poszukać na ten temat. pozdrawiam Ania
    • Ludzie, jak zniszczyć tego gada? Już nie mam warzyw i siły!!!!!!!!!!! Diazinon i kret odpada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się