Dodaj do ulubionych

Playmobil czy lego?

19.11.15, 18:19
Dla 4,5 latki lepszy zestaw Playmobil czy lego friends? Lego ma ale duplo i tylko malutki zestaw friends kupiony z gazetką. Playmobil dopadła gdzieś ulotkę i wszystko jej się podoba (a najbardziej pałac za siedem stów).
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Playmobil czy lego? 19.11.15, 18:21
      4,5 latka playmobil ale to ze względu na wiek bo poza tym to rózne zabawki.
      • mag1982 Re: Playmobil czy lego? 19.11.15, 18:22
        Mam świadomość, że różne ale nie mogę się zdecydować.
        • mag1982 Re: Playmobil czy lego? 19.11.15, 18:23
          A służyć będą obie do tego samego czyli odgrywania scenek rodzajowych.
          • slonko1335 Re: Playmobil czy lego? 19.11.15, 18:34
            No ale to czteroletka zalewdie a lego to duzo malych klockow z ktorych trzeba najpierw coś zbudowac, potem to sie rozpada jak spadnie a klocki sie gubia i jak ich brakuje to już może nie zbudowac od nowa....wiec moim zdaniem większy zestaw żaden nie ma sensu na ten wiek no chyba że jakis mały rozważasz.

Moje dzieci playmobilem w ogóle sie nie bawiły, dzieci sasiadow tylko i wyłącznie więc to zalezy od preferencji dziecka.
            • mikams75 Re: Playmobil czy lego? 19.11.15, 21:02
              dokladnie, lego friens to mnostwo drobniutkich elementow a poza tym dziecko w tym wieku zazwyczaj jeszcze nie ma takiej wyobrazni zeby zbudowac samemu przestrzennie badz czytac przestrzenna instrukcje. Do tego te konstrukcje sa malo stabilne i 4 latka w moment w trakcie zabawy rozwali.

Moja corka byla ogromna fanka playmobil (serie z konmi, stajnie, pozniej z jednorozcami, wrozkami) bawila sie tym naprawde duzo i nadal ma, choc z wiekiem lego zaczelo wygrywac.
    • lauren6 Re: Playmobil czy lego? 19.11.15, 18:41
      Playmobil
    • ivaz Re: Playmobil czy lego? 19.11.15, 18:42
      Moja 6 -latka zdecydowanie woli playmobil, choć tylko zestawy z końmi,lego friends leżą w pudle i od roku nawet raz ich nie wyciągnęła, za to konie, stajnie w ciągłym użyciu, ale ona koniara.
    • mikams75 Re: Playmobil czy lego? 19.11.15, 18:44
      playmobile, lego friends za 2 lata bedzie akurat. Tak, wiem, mozna i dla 4latki kupic lego ale w pelni samodzielnie nie bedzie budowac ani poprawiac co sie rozpadlo. Na ten wiek lepszy bedzie playmobil.
    • niennte Re: Playmobil czy lego? 19.11.15, 18:49
      Moja wnuczka zainteresowanie Playmobilem traci najpóźniej na trzeci dzień.
      Natomiast Lego duplo ma w wielkich ilościach i wiecznie do niego wraca.
    • kkalipso Re: Playmobil czy lego? 19.11.15, 21:06
      Playmobil.
      Moja mała ma świra ja też. Cudaczy aż miło ....mamy różne zestawy, ale jeśli chodzi o ten pałac to akurat nie warty ceny.
    • agni71 Re: Playmobil czy lego? 19.11.15, 21:07
      Ja jestem fanką Lego, i dla 4,5-latki to jeszcze przez pare lat kupowałabym Lego, ale Duplo. Jesli wybór na teraz ma być między Lego Friends a Playmobil, to radziłabym Playmobil. Dodam jednak, że te figurki Playmobil jakies takie mniej trwałe mi się wydają - łatwo nogę urwać itp.
    • eliszka25 Re: Playmobil czy lego? 19.11.15, 21:12
      w tym wieku, moim zdaniem, lepsze jest playmobil. lego friends jest raczej dla starszych dziewczynek. jesli jednak wolisz lego, to moze zaczac od lego juniors? to sa zestawy wlasnie od 4 lat chyba i podobno latwe do budowania. moi synowie akurat lego juniors nie maja, bo uwielbiaja playmobil, a teraz coraz bardziej zaczynaja sie bawic zwyklym lego.

playmobil ma te zalete, ze nie rozpada sie jak konstrukcja z klockow, wiec jesli dziecko bardziej bawi sie w ruchu, to lepiej sie sprawdzi. moi lubia ukladac z lego, ale to sa bardziej statyczne konstrukcje. tez sie wtedy ladnie bawia i potrafia spedzic nad lego pol dnia, ale np. do odgrywania bitew, poscigow po calym domu, szturmow na zamek itp. sluzy playmobil.
    • kropkaa17 Re: Playmobil czy lego? 19.11.15, 21:16
      Ja dla 3 -latki wybralam playmobil, na razie dostanie domek, jak sie wciagnie to dokupie.
      Z lego ma stycznosc z racji posiadania starszego brata, sama nie buduje oczywiscie ale lubi sie bawic po swojemu wiec i z friends dostaje juz jakies malutkie zestawy.
      Mysle ze te dwa rodzaje zabawek sie nie wykluczaja
    • princy-mincy Re: Playmobil czy lego? 19.11.15, 21:58
      dla 4,5- latki wg mnie zdecydowanie Playmobil. Na lego friends jeszcze za mala.
      Moja corka ma niespelna 6 lat i do tej pory chetnie sie bawi lego duplo oraz playmobil.
      Powoli (od roku, wiec bardzo powoli) zaczyna sie fascynacja lego (nie tylko friends ale tez city).
    • flo-bo Re: Playmobil czy lego? 20.11.15, 09:16
      Hm... Wylamie się. Zależy od dziecka. Dla mojego playmobile =szybsze znudzenie. LEGO city zaczął składać mając 3,5l , więc obecnie dostaje duże zestawy i świetnie sobie z nimi radzi, chociaż slyszalam wypowiedź, że 5,5latka całkiem sprawna manualnie-nie jest w stanie bawić się jeszcze takimi klockami. Ale trzeba dostosować do dziecka wybor. Co do elementów gubiacych się itp.: instrukcja jest ważna tylko na początki, no i później gdy chce się wrócić do stanu wyjsciowego-pomiedzy można dowolnie modyfikować . Zagubienie klocka nie jest dramatem. U nas się nie ma takich syt.dziecko b.pilnuje. A scenki jak fajnie się buduje i opowiada... wink
      • mikams75 Re: Playmobil czy lego? 20.11.15, 09:40
        dramatem nie jest zgubienie klocka a elementu typu minaturowa parasolka czy kwiatuszek czy inna kokardka.
        Aczkolwiek w playmobil tez sa miniaturowe elementy i zdarzaly sie wielkie poszukiwania szczotki 5mm do czyszczenia konia, bo bez niej nie mozna sie bylo bawic.
        Mam wrazenie, ze lego city ma mniej takich pie...k i specjalnych elementow niz lego friends. Nawet oznaczenie wieku na pudelku jest inne.
        • flo-bo Re: Playmobil czy lego? 20.11.15, 10:47
          Friends też ma, jest tam np.bardzo ważny weterynarz przecież wink a kwestia zgubienia klocka: ze względu na młodsze rodzeństwo piłka była krótka, albo pilnuje i bawi się w jednym wybranym miejscu, albo jest za mały i będzie się bawił, gdy będzie w stanie pilnować klocków, a one na taką chwilę poczekają w szafie. Obecnie każdy klocek, który spadnie jest natychmiast podnoszony, od kilku miesięcy, zagubionych klocków nie stwierdzono. Dla ułatwienia ma specjalne pudła plastikowe, w których ma posegregowane na te, które składa na bieżąco, mniej potrzebne, że złożonymi pojazdami, z budowlami, z zestawami złożonymi z instrukcji i bez.... Masa tego, ale warto, radzi sobie z modyfikacjami różnymi lepiej niż 6-7 latek. Ale wszystko zależy od tego co woli dane dziecko,podpytac może co by wybrała od Mikołaja
    • goodnightmoon Re: Playmobil czy lego? 20.11.15, 09:32
      To sa zupelnie rozne zabawki.

Dla 4,5 latki najlepszy wydaje sie byc lego duplo - rozwija wyobraznie, mozna przerabiac na rozne sposoby.

Playmobil - fajne, trwale zabawki, chyba figurki ladniejsze niz lego. Tylko ze bardziej "tematyczne", wiec kupowane raczej pod katem zainteresowan dziecka.

Moj rownie ochoczo bawi sie Playmobil i lego.
    • blaszany_dzwoneczek Re: Playmobil czy lego? 20.11.15, 09:33
      Moja córka lego zainteresowała się jak miała 5 lat. Proste rzeczy dawała rade budować sama wg instrukcji, bardziej złożone trzeba jej było trochę pomóc. Zestaw z instrukcji zawsze złożony był tylko raz, potem klocki wędrowały do wspólnego pudełka. Od razu właściwie zaczęła budować własne konstrukcje, jak bardziej skomplikowane to z moją pomoca - obie miałyśmy dużo zabawy. Oprócz małych zestawów lego Friends i saszetek ze zwierzakami dokupiłam spory zestaw klocków budowlanych, zestaw z drzwiami i okienkami, płytki konstrukcyjne i budowałyśmy z tego wszystkiego szkoły, stajnie, zamki... Natomiast nie kupowałam wcale dużych zestawów tematycznych. Dużo klocków podstawowych, płytek itp + małe zestawiki Lego Friends/Elves w celu pozyskania figurek, zwierzątek itp. - to moim zdaniem optymalny zestaw. U mojej córki playmobil byłby zabawką na chwilę, biorąc pod uwagę, że bardziej ja kręci samo budowanie, zbudowana budowla czy zestaw, stoi i się kurzy, aż dojrzeje do rozwalenia. Także ja bym radziła Lego. Ale są dzieciaki, które nie przepadają za budowaniem, a mogą godzinami odgrywać scenki - dla nich pewnie playmobil lepszy. Musisz sama wyczuć, do której grupy należy twoja córka.
    • wuika Re: Playmobil czy lego? 20.11.15, 09:36
      Moje panny, lat 4 i jeden miesiąc, bawią się Lego. Nawet tymi małymi. Żeby nie powiedzieć, że głównie tymi najmniejszymi elementami suspicious Nie chciałam iść w serię, z której za moment wyrosną - z lego im to nie grozi przez długi czas smile A bakcyla złapały momentalnie.
    • mag1982 Re: Playmobil czy lego? 20.11.15, 09:38
      Dzięki za rady. Lego duplo mają moje dzieciaki kilka zestawów i dużych i większych. Mam wrażenie, że córkę raczej odgrywanie scenek interesuje niż samo budowanie. Dzięki Waszym radom nabyłam dziś przedszkole z Playmobil i zobaczymy. Jeśli się spodoba będziemy uzupełniać o kolejne elementy a trochę tego jest.
    • momas Re: Playmobil czy lego? 20.11.15, 11:43
      zależy od dziecka.
      Dla lubiących odgrywać scenki - Playmobil.
      Dla konstruktorów - Lego.
      Syn, w wieku 4.5 intensywnie przerabiał śmieciarkę lego na zgniatarkę do siana (????.skąd mu się to wzieło?) Playmobi, owszem, al e bez zbytniego zaangażowania. Woli Lego.
      Efekt, w wieku 5lat nauczył sie składać duże zestawy według instrukcji, obecnie (niecałe 5 i pól) skałada wg innych instrukcji (np Cobi)

Wszystko zależy od dziecka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka