pasquda77 25.08.22, 12:51 Ciśnieniowy, do 3 tys, prosty w obsłudze i nie wymagający fikołków przy czyszczeniu? Ma robić najlepszą kawę na świecie 😉 Myślałam o Siemens i DeLonghi, którą firmę polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pepsi.only Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 12:53 Mam Nivona, jest super, do 3tys na pewno coś wybierzesz Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 13:14 Miałam delonghi, (dwa różne modele) miałam krupsa, miałam lavazzę, z tych wszystkich najlepszą kawę robi Jura. Serio, pierwszy raz kawa z barowych ekspresów się nie umywa, piję, ale mam takie: "Meh, w domu lepsza". A zwykle było odwrotnie. Najdłużej wytrzymał delonghi, lavazza robiła lepszą kawę, ale była potwornie awaryjna. Co chwilę coś się psuło i potem po domu łaziły cztery żądne kawy i wkurzone osoby Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 13:23 Jura to juz nie ta Jura co kilka lat temu. Sama mialam DeLonghi przez kilka lat, teraz od 2 mamy ekspress Melitta i robi lepsza kawe niz DeLonghi. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 13:33 No jak wszystko na tym świecie, pani Przedtem Jury nie mialam, więc tu mi ciężko porównywać, natomiast kawa, spienianie mleka - bezsprzecznie najlepsze z tych marek, które miałam dotąd Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 13:35 A, czekaj, uczciwie muszę przyznać - oglądałam (nie piłam kawy) Jurę tak z dekadę? temu w zaprzyjaźnionym domu i wydaje mi się, że wtedy solidniej robili, po prostu. Mniej plastiku, więcej metalu, takie tam. Półka produktów porówywalna. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 13:39 My 2 lata temu wybralismy Melitte wlasnie dlatego, ze lepiej spieniala mleko niz Jura (wg sprzedawcy)- mowa o mleku roslinnym. Wizualnie tez Jura wygladala gorzej, bo miala wlasnnie duzo plastiku, udziwnien, a my szukalismy czegos najprostszego i bez ozdobien. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 14:04 A, ok, wiem, że z roślinnym jest inaczej, zwłaszcza w kwestii pianki. Udziwnień u siebie nie widzę żadnych, wszystko b. funkcjonalne, ale tak, istotnie więcej częsci z plastiku, niż w poprzednich modelach. Co mi zresztą nie robi Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 19:27 Melitta jest BDB i są modele z 2 zasobnikami na ziarno. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 13:47 Nigdzie nie piłam tak dobrej kawy jak z Jury. Pianka wychodzi idealna. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 14:04 Piąteczka, taka jak lubię, odwracam filiżankę, a pianka nawet się nie osuwa Odpowiedz Link Zgłoś
lignum-vitae Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 16:42 princy-mincy napisała: > Jura to juz nie ta Jura co kilka lat temu. Mam w rodzinie trzy Jury. Najstarsza ma koło 10 lat, najnowsza dwa. Nie czuję różnicy w parzonej kawie, najstarszy model trochę gorzej spienia mleko, nowsze wersje mają inny moduł spieniający. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Ekspres do kawy - jaki? 26.08.22, 09:18 Chodzi mi o to, że Jura została sprzedana i jest teraz produkowana na gorszych częściach choć wciąż pod logo Jura. Sprzedawcy w sklepach już tak nie polecają. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Ekspres do kawy - jaki? 26.08.22, 11:13 Tego problemu nie mam, bo nie kieruję się rekomendacjami sprzedawców, czytam opinie kupujących i to nie takich, którzy mają sprzęt tydzień Zresztą nie bardzo wiem, jak miałabym to zrobić, odwiedzam pięć sklepów i słucham pięciu sprzedawców, którzy z oczywistych przyczyn polecą mi to, co im pasuje sprzedać...? Odpowiedz Link Zgłoś
motyllica Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 13:26 ekspres philips lattego - mam już kilka lat, teraz są chyba jeszcze lepsze, łatwy do mycia, różne stopnie mielenia kawy, różne rodzaje kaw, personalizacja fajny, nie narzekam Odpowiedz Link Zgłoś
topcia27 Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 13:31 Nie wiem czy da rade do 3 tyś ale gorąco polecam Nivona, mam kilkanaście lat i ta cholera nie chce się popsuć. To jest marka produkowana w tej samej fabryce co ekspresy Jura- siostrzana i tańsza. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 17:11 Fabryka może ta sama. Jakość wykonania nieporównywalna. No i niestety serwis Nivony ma fatalne opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
topcia27 Re: Ekspres do kawy - jaki? 26.08.22, 08:26 Tak jak pisałam, nic nie wiem o serwisie bo mam go kilkanaście lat i ciągle w formie. Następny również kupię tej firmy, chyba że będzie mnie stać na Jurę 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
karika5 Re: Ekspres do kawy - jaki? 19.01.23, 09:45 A ja nie polecam Nivony, była 3 razy w serwisie. Pierwszy raz zaraz po miesiącu od zakupu wyskoczył błąd, którego nie dało się samemu usunąć. Po wizycie w serwisie expres jakoś tak głośniej zaczął chodził. Potem pojawił się problem z zaparzaniem kawy i kolejne naprawy już po gwarancji dość kosztowne. A teraz 4 raz trafiła do serwisu i już się nie opłaca jej naprawiać, bo prawie 800zł za wymianę podzespołów trzeba dać. A miał właśnie być taki bezawaryjny. Dodam, że używany był tylko w warunkach domowych i regularnie zgodnie z komunikatami czyszczony. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 13:41 Ale ze niby na kapsułki? Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 13:43 W sensie ze na kapsulki? Dla mnie to okropne zasmiecanie srodowiska i droga kawa. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 14:05 Kawa mi smakowała, ale źle się czułam z tymi tonami kapsułek wywalanych. Kilka razy też była taka sytuacja, że tych naszych nie mogliśmy szybko dostać no i foch Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 14:09 Tylko nie to. Cały czas tony kapsułek z pleśniejącą zawartością w trymiga. Owszem, jest mały, zgrabny, cichy, ale kompletnie nieekologiczny ani nieekonomiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 17:21 Można kupić wielorazowe, stalowe kapsułki. Z tym, że trzeba samemu tam upychac kawę więc przestaje być szybko i bezproblemowo. Ja chyba jednak wolę wysypac fusy z szuflady co 10kaw Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 19:38 Przesiadłam die z Nespresso na Jurę i niebo a ziemia na korzyść Jury. Problem niestety ze już nigdzie mi kawa nie smakuje tak bardzo jak wlasna . Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Ekspres do kawy - jaki? 26.08.22, 00:57 Mam Nespresso w pracy wiec troche "no choice" - szkoda, ze bez George Clooney w pakiecie Anyway, wszyscy zgodnie & uczciwe odnosimy zuzyte pods do sklepu, bo firma/zaloga przysiega na wszystkie swietosci, ze they recycle ... Jest tez opcja zeby wysylac - sklep daje oplacona na poczcie torbe na recycling ale jakos wolimy odnosic do sklepu. Anyway, czy faktycznie recycle - no idea - nadzieja umiera ostatnia Kawa w sumie okay - bardzo mi odpowiadaja ich rozne lungo i takie tam seasonal specials typu Cuba czy Papua New Guinea. W pracy sie sprawdza Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 13:44 Mam Siemensa właśnie widzę że kosztuje 3,3 więc do trzech pewno da się upolować. Jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 15:01 Jura robi bardzo dobrą kawę i jest ergonomiczna. W pracy mialam starukie saeco, padlo po osiagnieciu pelnoletnosci - tez godne polecenia. Używam jeszcze kenwooda, ale brak wygody powala, a kawa imho znacznie gorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 15:37 Polecam Siemens EQ.6 plus s700 - taki mam w pracy. Do domu kupiłam Melitta barista i żałuję Pracowy Siemens robi dużo lepszą kawę, bardziej aromatyczną. U znajomych piłam kawę z automatycznego Krupsa i wg mnie nadal Siemens wygrywa. Ja lubię mocną kawę z dodatkiem mleka i siemens ma opcję cappuccino double shot - dla mnie idealna. Jeśli chodzi o obsługę - czyszczenie systemu mlecznego w siemensie lepsze, choć Melitta też daje radę pod tym względem. Jeden główny minus siemensa to pojemnik na wodę - jest wąski co utrudnia mycie. Nie wiem tylko czy zmieścisz się w 3 tys. - może trafisz gdzieś na promocję... Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 15:52 Właśnie ku Siemens skłaniam się najbardziej, tyle że mam upatrzony tańszy model Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 15:46 Jura. Mam od kilku lat. Polecił mi kumpla, używa już 10 lat. Ja poleciłam koleżance, ma już 3 lata. Wszyscy zadowoleni, prosta obsługa, proste czyszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 16:22 Do 3 tyś się nie kupi, ale poza tym ja też polecam Jurę Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 17:17 Nie wiem jak teraz, ale 2 lata temu kumpel kupił swoją jurę za 2.800 zł. Tak czy inaczej moim zdaniem warto dopłacić za ekspres, który się nie psuje i robi genialną kawkę Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 19:43 2 lata temu? wow, moja najtańsza jura kosztowała tyle 12 lat temu. na promocji bez vat. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 19:54 Pewnie model Ena 4, który nie ma wbudowanego spieniacza mleka i robi tylko czarne kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
lignum-vitae Re: Ekspres do kawy - jaki? 26.08.22, 11:26 Ja kupiłam moją pierwszą Jurę w promocji 15 lub 20% taniej. Tylko to była promocja w rtv euro agd, bo normalni dystrybutorzy Jury nie dają takich rabatów. Jak się ma upatrzony model i trochę czasu, to można polować na różne noce zakupów, wszystko taniej o vat, black friday, oferty świąteczne, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
a_julka Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 16:39 Mam Nivonę już ładnych kilka lat. Nie psuje się, a kawą wszyscy zachwyceni. Prosta w obsłudze, super spienia mleko( z roślinnym nie eksperymentowałam), czyszczenie banalne. Chciałam Jurę, ale nie było mnie stać, a to taka tańsza wersja. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 17:15 Mam DeLonghi Dinamica i jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 17:26 W poprzedniej pracy mielismy Nivone, w obecnej Philipsa latte Go, ja mam w domu Saeco Pico Baristo, rodzice jakieś Delonghi... nie widzę różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 20:31 Mamy Siemensa Eq300 ( więc starszy model) i jesteśmy bardzo zadowoleni. Wcześniej podpatrzyłam i wypróbowałam podobny model podczas rodzinnej wizyty - używają go od kilku lat i bardzo chwalą. W Media Expert jest promocja Siemensów i za 3 tys. z niewielkim kawałkiem można kupić nowsze modele. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 20:32 Ps-czyści się bardzo prosto, można używać kawę mieloną i kawa jest bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
mojave Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 22:58 Saeco lub Jura, ale nie wiem czy do 3 tys. kupisz Odpowiedz Link Zgłoś
ma2ma2 Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 23:25 Dziewczyny, które mają. Jurę. Możecie podać model, bo jest ich sporo w ofercie.. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Ekspres do kawy - jaki? 25.08.22, 23:32 To chyba przede wszystkim kwestia kasy i dodatkowych funkcjonalnosci. Ja mam E8 kupione przez internet w niemieckim media markcie. Cena niższa niż w pl . Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: Ekspres do kawy - jaki? 26.08.22, 00:37 Potwierdzam, że Jura robbi świetną kawę. Mam model E8. Ma też jednak wady, w tym modelu są dwie dysze - jedna na czarną kawę i druga na kawę z mlekiem. Regularnie zdarza mi się w porannym zamroczeniu podstawić kubek pod złą dyszę i cała kawa idzie do zbiornika na zlewki. Druga wada to konieczność wymiany filtra co około dwa miesiące, te filtry są dosyć drogie i to jest dodatkowy koszt używania tego ekspresu. Wcześniej miałam Delonghi i tam nie trzeba było tak często tego filtra wymieniać, zwłaszcza że mam w domu wodę przefiltrowaną przez filtr na głównym zaworze i jest naprawdę miękka i dobrej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
lignum-vitae Re: Ekspres do kawy - jaki? 26.08.22, 11:29 W ustawieniach możesz sobie zmienić na brak filtra i wtedy nie pojawia się ikonka przypominająca o wymianie. Swoją drogą, ja tę ikonkę bardzo skutecznie ignoruję, bo też mam dobrą wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Ekspres do kawy - jaki? 26.08.22, 08:41 Od prawie dekady mamy delonghi magnificaS. Kaw robimy po kilka dziennie i zero awarii. Prosty, łatwy w utrzymaniu czystości. Spieniacz do mleka działa ok, ale rzadko używamy, w zasadzie tylko kiedy goście są, bo sami pijemy espresso. Był jednym z tańszych. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Ekspres do kawy - jaki? 26.08.22, 08:42 A! I jest czarny, bo zależało nam na tym kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś