Dodaj do ulubionych

Rekordowy deficyt

05.06.25, 21:02

Gierkowszczyzna w nowej odsłonie. Bez tych 290 mld. długu w 2025 nie tylko nie ma żadnego wzrostu gospodarczego, ale Państwo Polskie zalicza spektakularny upadek.
Prawie trzecia część budżetu to kredyt.

https://pbs.twimg.com/media/Gsr2r4RXUAAMJd7?format=jpg&name=900x900

Obserwuj wątek
    • tomek.400 Re: Rekordowy deficyt 07.06.25, 05:05

Pomyliłem się. Nie pamiętam gdzie wcześniej trafiłem na tekst o 30 proc. budżetu z kredytu.
      Spojrzałem na PKB, i to jest około 8 proc.
      Co nie zmienia faktu, że to i tak gierkowszczyzna na pełnej, i przy braku rolowania starych długów i zaciągania nowych, Polska zaliczy spektakularny upadek.

--------------------------------------------------

100 mld zł rocznie na same odsetki.

www.money.pl/pieniadze/100-mld-zl-rocznie-na-same-odsetki-takie-skutki-przynosi-zadluzanie-panstwa-7064606536809408a.html
    • tomek.400 Re: Rekordowy deficyt 07.06.25, 14:43

Kurde, dobrze napisałem, ze prawie trzecią część wydatków budżetowych wpływających na PKB stanowi kredyt. O tej 5 rano po nieprzespanej nocy miałem jakieś zaciemnienie umysłu chyba.

-----------------------------------

Po niedawnej nowelizacji budżetu państwa okazało się, że przeszło 1/4 tegorocznych wydatków rządu może zostać sfinansowana z pożyczonych pieniędzy.

www.bankier.pl/wiadomosc/Rzad-Tuska-zyje-na-kredyt-Pozyczki-sfinansuja-rekordowa-czesc-wydatkow-panstwa-8845071.html

• tomek.400 Re: Rekordowy deficyt 07.06.25, 19:32
      > O tej 5 rano po nieprzespanej nocy miałem jakieś zaciemnienie umysłu chyba.

--------------------

Autentycznie jakieś chwilowe zaćmienie. Jak mogły mi się pomylić wydatki rządu z dochodem narodowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka