Dodaj do ulubionych

Lwów,jak zaplanować?

14.04.04, 21:07
Chciałabym wybrać się ze znajomymi do Lwowa,jak tam się najłatwiej dostać?
Transportem własnym,busem,pociągiem,macie jakieś namiary na przyzwoite spanie?
Kto był,jakieś rady.Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • ubott.1 Re: Lwów,jak zaplanować? 14.04.04, 21:16
      Sadze, ze ja tu moge pomoc. Tylko ,ze potrzebowalbym wiecej informacji od
      Ciebie kiedy, na ile i co bys chciala na Ukrainie zobaczyc. Wtedy moja
      odpowiedz bedzie dokladniejsza. Ja jestem tam prawie co tydzien a teraz w
      piatek jade znowu do Kijowa. Wiec czekam na szczegoly a odpowiem napewno.
      • sofi5 Re: Lwów,jak zaplanować? 14.04.04, 21:26
        Planujemy na majowy weekend,czyli pewnie na jakieś 3-4 dni.Z jakimi kosztami
        trzeba się liczyć?
        Co do zwiedzania,to nie otworzyłam jeszcze przewodnika,więc nie wiem co warto
        zobaczyć,tu bardziej liczyłabym na Ciebie.
        No i jeszcze kwestia bezpieczeństwa,czyli czy trzeba czuć się zagrożonym.Dzięki
        za pomoc.
        • ubott.1 Re: Lwów,jak zaplanować? 14.04.04, 21:46
          Ja jezdze tam juz dosc dlugo i nie mialem zadnych problemow z wlasnym
          bezpieczenstwem. Oczywiscie, ze ostroznym zawsze trzeba byc ale tak samo jak i
          u nas. We Lwowie jest duzo Polakow i wielu ukraincow zna nasz jezyk. We Lwowie
          jest co zwiedzac, jest to mile miasteczko i co wazniejsze jest tam pelno
          lokali, ktore sa otwarte 24h wiec z wyzywieniem nie ma problemu. Ceny zywnosci
          podobne do polskich. W knajpach to nawet chyba tansze, zwlaszcza alkohole. Na
          ulicach pelno roznych straganow z przekaskami.Tak samo z wymiana waluty nie ma
          najmniejszego problemu. Tam jest kantor za kantorem. Na droge nie proponuje
          brac duzo grywien kupowanych w Polsce bo lepiej jest tam wymienic zlotowki.
          Kurs bedzie lepszy. Sa tez tam fajne lokale z muzyka, dyskoteki gdzie bywalem i
          mowiac po Polsku niczego sie nie obawialem a nawet obsluga byla jakby milsza.
          Poruszanie sie po Lwowie jest proste a zwlaszcza tanie bo w przeliczeniu na
          zlotowki to tramwaj kosztuje 25 groszy, marszrutka czyli takie busiki to jakies
          40 groszy. Jak wsiadzie sie nawet w inny autobus to powrot to zadne pieniadze.
          Polecam nawet wsiasc w tramwaj i przejechac cala trase. Tez mozna duzo zobaczyc
          a i wysiasc gdzies by nawet po jakims czasie wsiasc w ten sam. Polecam Wysoki
          Zamek widac do spod opery, cmentarz Lyczakowski, zajrzyjcie tez na wszechobecne
          bazary to zobaczycie jak daleko juz jestesmy tu w Polsce. Noclegi sa blisko
          centrum. Np. hotel Lwow nie jest to nic super ale juz o ile pamietam nocleg to
          jakies 30-50 zl. Sa i drozsze pokoje a i hotele takze. Pytajcie dalej a
          odpowiem jeszcze.
          • sofi5 Re: Lwów,jak zaplanować? 14.04.04, 22:17
            Nie wiem jeszcze czym najlepiej się tam dostać,jechać własnym samochodem,czy są
            jakieś busy lub autobusy do Lwowa? I czy nocleg warto rezerwować przed
            przujazdem?
            • ubott.1 Re: Lwów,jak zaplanować? 14.04.04, 22:44
              Moze byc troche ludzi w weeend majowy wiec moze i rezerwowac. A coz transport
              to jest tak. Mozna jechac i swoim autkiem ale istniej mozliwosc potem dlugiego
              stania na granicy, drogi sa fatalne na Ukrainie trzeba uwazac a w samym Lwowie
              ludzie chodza jak swiete krowy. Jest za to autobus z Tomaszowa Oto link
              www.tomaszow.lub.com.pl/pks/index.htm. Mozna tez po przyjezdzie do
              Tomaszowa isc pod bazar i tam tylko zapytac kto jedzie do Rawy Ruskiej. Nie ma
              sie czego obawiac sam tak podrozuje czesto. W rawie co chwila jezdzi bus do
              Lwowa. Jest to jak dla mnie fajne podrozowanie bo mozna troche blizej poznac
              tez i ukraincow. Do Rawy 5zl. kierowcy a z Rawy prawie 7 grywien. Sa tez
              parkingi strzezone we Lwowie jakyscie pojechali swym autem. Ze Lwowa zas sa
              autobusy do Polski z dworca Stryjskiego. Dojezdza tam np. busik nr 71 pod sam
              dworzec.
              • januszx Re: Lwów,jak zaplanować? 15.04.04, 09:23
                Dodam jeszcze ,że możliwy też jest dojazd pociągiem "Roztocze" relacji
                Warszawa - Rawa Ruska , który jedzie przepiekną trasą przez Szczebrzeszyn ,
                Zwierzyniec, Susiec, Bełz, nie pamietam dokładnie ale na roztoczańskich
                stacjach jest ok. 12-13 stej a do Rawy wjezdza ok. 14-15 stej a dalej busem ,
                tak jak pisał Ubott, tylko warto po drodze zatrzymac się w Zółkwi , przepiekne
                miasteczko - niedawno odrestaurowane z okazji 400 lecia ...
                Warto zwiedzić pałac hetmna Zółkiewskiego , piękny ratusz, kościół dominikanów,
                kościł katolicki , cerkwie grekokatolickie , Zółkiew położona w dolinie ,
                dookoła wznoszą się zielone wzgórza . Po spacerze w tym mieście partnerskim
                Zamościa idziemy na marszludku i po 30 minutach jesteśmy we Lwowie , tez
                słyszałem ,że hotel Lwów ( połozony w poblizu opery - centrum miasta) jest
                stosunkowo atrakcyjny cenowo. We Lwowie polecam jeszcze cmentarz Łyczakowski.
                Gdybyście mieli czas można się wybrać marszludką do Jaworowa, uroczego ,
                spokojnego miasta nad polska granicą ...niedługo dokończę opwowieść o tym
                miasteczku w innym wątku.
                Po wycieczce zapraszamy do napisania paru słów :-)
                pozdrawiam
                J

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka