sofi5 14.04.04, 21:07 Chciałabym wybrać się ze znajomymi do Lwowa,jak tam się najłatwiej dostać? Transportem własnym,busem,pociągiem,macie jakieś namiary na przyzwoite spanie? Kto był,jakieś rady.Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ubott.1 Re: Lwów,jak zaplanować? 14.04.04, 21:16 Sadze, ze ja tu moge pomoc. Tylko ,ze potrzebowalbym wiecej informacji od Ciebie kiedy, na ile i co bys chciala na Ukrainie zobaczyc. Wtedy moja odpowiedz bedzie dokladniejsza. Ja jestem tam prawie co tydzien a teraz w piatek jade znowu do Kijowa. Wiec czekam na szczegoly a odpowiem napewno. Odpowiedz Link Zgłoś
sofi5 Re: Lwów,jak zaplanować? 14.04.04, 21:26 Planujemy na majowy weekend,czyli pewnie na jakieś 3-4 dni.Z jakimi kosztami trzeba się liczyć? Co do zwiedzania,to nie otworzyłam jeszcze przewodnika,więc nie wiem co warto zobaczyć,tu bardziej liczyłabym na Ciebie. No i jeszcze kwestia bezpieczeństwa,czyli czy trzeba czuć się zagrożonym.Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
ubott.1 Re: Lwów,jak zaplanować? 14.04.04, 21:46 Ja jezdze tam juz dosc dlugo i nie mialem zadnych problemow z wlasnym bezpieczenstwem. Oczywiscie, ze ostroznym zawsze trzeba byc ale tak samo jak i u nas. We Lwowie jest duzo Polakow i wielu ukraincow zna nasz jezyk. We Lwowie jest co zwiedzac, jest to mile miasteczko i co wazniejsze jest tam pelno lokali, ktore sa otwarte 24h wiec z wyzywieniem nie ma problemu. Ceny zywnosci podobne do polskich. W knajpach to nawet chyba tansze, zwlaszcza alkohole. Na ulicach pelno roznych straganow z przekaskami.Tak samo z wymiana waluty nie ma najmniejszego problemu. Tam jest kantor za kantorem. Na droge nie proponuje brac duzo grywien kupowanych w Polsce bo lepiej jest tam wymienic zlotowki. Kurs bedzie lepszy. Sa tez tam fajne lokale z muzyka, dyskoteki gdzie bywalem i mowiac po Polsku niczego sie nie obawialem a nawet obsluga byla jakby milsza. Poruszanie sie po Lwowie jest proste a zwlaszcza tanie bo w przeliczeniu na zlotowki to tramwaj kosztuje 25 groszy, marszrutka czyli takie busiki to jakies 40 groszy. Jak wsiadzie sie nawet w inny autobus to powrot to zadne pieniadze. Polecam nawet wsiasc w tramwaj i przejechac cala trase. Tez mozna duzo zobaczyc a i wysiasc gdzies by nawet po jakims czasie wsiasc w ten sam. Polecam Wysoki Zamek widac do spod opery, cmentarz Lyczakowski, zajrzyjcie tez na wszechobecne bazary to zobaczycie jak daleko juz jestesmy tu w Polsce. Noclegi sa blisko centrum. Np. hotel Lwow nie jest to nic super ale juz o ile pamietam nocleg to jakies 30-50 zl. Sa i drozsze pokoje a i hotele takze. Pytajcie dalej a odpowiem jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
sofi5 Re: Lwów,jak zaplanować? 14.04.04, 22:17 Nie wiem jeszcze czym najlepiej się tam dostać,jechać własnym samochodem,czy są jakieś busy lub autobusy do Lwowa? I czy nocleg warto rezerwować przed przujazdem? Odpowiedz Link Zgłoś
ubott.1 Re: Lwów,jak zaplanować? 14.04.04, 22:44 Moze byc troche ludzi w weeend majowy wiec moze i rezerwowac. A coz transport to jest tak. Mozna jechac i swoim autkiem ale istniej mozliwosc potem dlugiego stania na granicy, drogi sa fatalne na Ukrainie trzeba uwazac a w samym Lwowie ludzie chodza jak swiete krowy. Jest za to autobus z Tomaszowa Oto link www.tomaszow.lub.com.pl/pks/index.htm. Mozna tez po przyjezdzie do Tomaszowa isc pod bazar i tam tylko zapytac kto jedzie do Rawy Ruskiej. Nie ma sie czego obawiac sam tak podrozuje czesto. W rawie co chwila jezdzi bus do Lwowa. Jest to jak dla mnie fajne podrozowanie bo mozna troche blizej poznac tez i ukraincow. Do Rawy 5zl. kierowcy a z Rawy prawie 7 grywien. Sa tez parkingi strzezone we Lwowie jakyscie pojechali swym autem. Ze Lwowa zas sa autobusy do Polski z dworca Stryjskiego. Dojezdza tam np. busik nr 71 pod sam dworzec. Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Lwów,jak zaplanować? 15.04.04, 09:23 Dodam jeszcze ,że możliwy też jest dojazd pociągiem "Roztocze" relacji Warszawa - Rawa Ruska , który jedzie przepiekną trasą przez Szczebrzeszyn , Zwierzyniec, Susiec, Bełz, nie pamietam dokładnie ale na roztoczańskich stacjach jest ok. 12-13 stej a do Rawy wjezdza ok. 14-15 stej a dalej busem , tak jak pisał Ubott, tylko warto po drodze zatrzymac się w Zółkwi , przepiekne miasteczko - niedawno odrestaurowane z okazji 400 lecia ... Warto zwiedzić pałac hetmna Zółkiewskiego , piękny ratusz, kościół dominikanów, kościł katolicki , cerkwie grekokatolickie , Zółkiew położona w dolinie , dookoła wznoszą się zielone wzgórza . Po spacerze w tym mieście partnerskim Zamościa idziemy na marszludku i po 30 minutach jesteśmy we Lwowie , tez słyszałem ,że hotel Lwów ( połozony w poblizu opery - centrum miasta) jest stosunkowo atrakcyjny cenowo. We Lwowie polecam jeszcze cmentarz Łyczakowski. Gdybyście mieli czas można się wybrać marszludką do Jaworowa, uroczego , spokojnego miasta nad polska granicą ...niedługo dokończę opwowieść o tym miasteczku w innym wątku. Po wycieczce zapraszamy do napisania paru słów :-) pozdrawiam J Odpowiedz Link Zgłoś