Dodaj do ulubionych

Pogadajmy o ukraincach, rosjanach, litwinach.

01.03.05, 17:02
Macie jakis znajomych z tych krajów a może złe lub dobre wspomnienia ?
Obserwuj wątek
    • magban22 Re: Pogadajmy o ukraincach, rosjanach, litwinach. 02.03.05, 01:33
      ubott.1 napisał:

> Macie jakis znajomych z tych krajów a może złe lub dobre wspomnienia ?
      >
      Oj był tu kiedyś (tzn, w Zamościu) wspaniały muzyk i lekarz z Ukrainy, niestety
      wyemigrował do Wraszawy, szkoda...
      • andzia31 Re: Pogadajmy o ukraincach, rosjanach, litwinach. 02.03.05, 11:36
        Z Ukraincami mozemy jeszcze pogada mieszka ich tu sporo im blizej granicy tym
        wiecej. Tylko o czym mamy gadac o wypalonych przez AK wioskach ukrainskich?
        Czy moze o tym jak nas Polakow kochaja Ukraincy?
        Hm... znam takiego Ukrainca co sie dwukrotnie ozenil z Polka:-)
        • ubott.1 Re: Pogadajmy o ukraincach, rosjanach, litwinach. 02.03.05, 13:41
          Widac jak zgorzkniała jest andzia i tylko nienawiść w sercu jej gości. Ja na
          ten przykład rozmawiam z nimi o ich obecnej sytuacji, co sądzą o Polsce, o
          wzajemnym pojednaniu dwóch słowianskich narodów. Spotykam sie z wieloma miłymi
          ludzmi, którzy chętnie przyjmują mnie w swoich domach. Obcy facet tak mnie sie
          czepił w pociągu, że tak miło mu sie ze mna rozmawiało że wyciąnął mnie noca z
          pociągu by moc postawic mi piwo. Inni zaś opowiadają, że też chcą by u nich
          było przynajmniej tak jak w Polsce. Opowiadaja też jak to kiedyś polacy
          okupywali ich ziemie ale bez nienawiści tylko opowiadając jaka była historia.
          Więc jak andzia bedzie sie tylko czepiała wszystkich dookoła to nie wróżę jej
          zbyt wielu przyjaciół. My Polacy tez nie jestesmy swieci wiec zejdz andzia na
          ziemię.
          • ubott.1 Re: Pogadajmy o ukraincach, rosjanach, litwinach. 03.03.05, 10:42
            Wiele razy byłem na Ukrainie i w wielu miejscach ale nikt mi nie mowił o
            spalonych wsiach. Nawet jak zartowałem sobie, że przylączymy do siebie Ukraine
            to wielu było za, bo dośc mieli skorumpowanych swych władz, urzednikow i mowili
            ok przynajmniej bedzie nam lepiej sie żyło. Część ukrainców była za swym
            panstwem ale tez za dobrymi stosunkami z Polską. Teraz po ich pomaranczowej
            rewolucji tych drugich wiele przybyło.
            • andzia31 Re: Pogadajmy o ukraincach, rosjanach, litwinach. 03.03.05, 11:11

Sami zaczeliscie temat i nikt nie napisal,
              ze dozwolone jest pisac tylko pozytywnie.
              Juz zepelnie nie rozumie co ma prawda historyczna do mojego zgorzknienia.
              Jeszcze troche to mi dziecko wmowicie:-)
              Tobie ubocie radze sie przejsc tylko spacerhiem po lasach od Hrebennego do
              Przemysla i jestem przekonana ze zmienisz zdanie.
              Oczywiscie ze znajdziesz spalone wsie o ktorych nikt juz nie pamieta, lub nie
              mowi. Nie mowilo sie o tym cale lata po wojne i dobrze bylo no nie?
              Skoro tak milo nas wspominaja to dlaczego musimy na arenie politycznej walczyc
              z Ukraincami o Cmentarz Orlat?
              • ubott.1 Re: Pogadajmy o ukraincach, rosjanach, litwinach. 03.03.05, 11:53
                Ja zadam Ci kilka pytan andzia ?

Czemu tylko czarne wizje, mysli, wspomnienia są w Tobie ?
                Czemu nie chcesz budowac dobrych stosunków z ukraincami, zydami, forumowiczami.
                Czemu to co piszesz jest tylko o tym kto i jak i kiedy jaką krzywdę nam
                wyrzadził a nie ma nic co dobrego sie dzieje czy tez stało kiedyś ?
                Co chcesz osiągność budujac wzajemną nienawiść wzgledem innych narodów ?
                Czy poprawa sasiedzkich stosunków, nawiazania wzajemnych dobrych stosunków
                politycznych, gospodarczych i tych zwykłych ludzkich jest sprzeczne z Twoim
                pogladem na dalsze funkcjonowanie Polski ?

Zas sprawa orląt lwowskich jest taka widac jak w Twoim przypadku. Nie ma woli
                pojednania po tamtej stronie. Może to sie zmieni teraz po zwrocie Ukrainy w
                strone wolnego panstwa od układów, zależności, korupcji. A po drugie z kim mamy
                walczyc jak nie z politykami ? Jakie do tej chwili maja prawa ukraincy ? U nas
                mozna głowe podniesc i wojowac sie z instytucjami, wladzami. A tam dopiero sie
                zaczyna ruch w pelni demokratyczny.
                • andzia31 Re: Pogadajmy o ukraincach, rosjanach, litwinach. 03.03.05, 13:47
                  Chyba Ci opdpowiem jednym zdaniem na pytanie.

Jedynm argumentem przekonujacym bedzie dla Ciebie wycieczka do Hrebennego.
                  Zapytaj kto w tej wiosce chce byc w Polsce, komu z mieszkancow zalezy na
                  dobrych stosunkach i chce z Polakami budowac wspolna przyszlosc?

Upsss....napisaly mi sie dwa zdania:-)
                  • tytus.de.zoo Re: Pogadajmy o ukraincach, rosjanach, litwinach. 03.03.05, 14:06
                    taaa
                    nie ma szans na życie w zgodzie. Bo to albo Hrebenne, albo cmentarz orląt.
                    no to nie pozostaje nam nic innego jak zbudować wielki MUR :))))
                • januszx Re: Pogadajmy o ukraincach, rosjanach, litwinach. 03.03.05, 13:55
                  wchodzę w słowo :-), Ubott Ty potrafisz prowadzić rozmowę , postawiłeś bardzo
                  mądre pytania , cóz jedynym wyjściem mógł być tylko unik ,ale nie dziwmy się
                  najwyraźniej Andzia ma wielką gorycz w sercu
                  Serdecznie pozdrawiam
                  j
                  • koziorozka tak jak Tytus 03.03.05, 16:32
                    proponuje MUR, rakiety bliskiego i dalekiego zasiegu oraz obowiazkową
                    kwarantannę dla tych nielicznych, którzy sforsuja granicę :)))
                    • andzia31 Re: tak jak Tytus 03.03.05, 16:50
                      Do tego przed Murem proponuje "polski czysciec"!

Osobnicy ktorzy go przejda beda spelniali wszelkie warunki zbiorowego portretu
                      POLAKA.

Tytul portretu: "polak w pigulce" czyli byly ubek z opozycjonista, zarliwa
                      katoliczka i diler narkotykow, karierowicz z Platformy Obywatelskiej i prezes
                      telewizji z Ordynackiej...
                    • januszx Re: tak jak Tytus 03.03.05, 16:53
                      A możę Andzia załatwisz sobie ochronę osobistą a my jednak nie będziemy tych
                      granic zamykać?
                      • andzia31 Re: tak jak Tytus 03.03.05, 16:57
                        A ile godzin trzeba bedzie czekac na przejsciach granicznych?
                        • januszx Re: tak jak Tytus 03.03.05, 17:00
                          Jak jechalem na Ukrainę to jakieś 2 godziny , powrót się przeciągnął
                          do ok 6 ciu
                          czy Ty już pytasz o sytuacje po wrpowadzeniu MURu?
                      • ubott.1 Re: tak jak Tytus 03.03.05, 17:26
                        Wyobraz sobie Andzia, ze znam wielu Polakow z tzw. pogranicza a polowa autobusu
                        ze Lwowa wysiada juz przed Tomaszowem Lubelskim. Wielu z nich nie tylko z
                        papierosami i alkoholem ale pracuja tu u nas, robia zakupy ale takze zapraszaja
                        do siebie na Ukraine. Maja tam wiele miejsc gdzie normalnie mieszkaja u
                        Polaków. No i jak Ci Polacy biorą wroga swego pod dach. Czy bedziesz to tylko
                        tłumaczyła sposobem zarabiania. Sam zaś byłem na weselu ukrainskim, gdzie wielu
                        polaków było proszonych. Czułem sie tam bardzo dobrze i nikt nic mi nie
                        wytykał. U mnie zas w domu czesto nocuje ukrainiec, podrózuje z nim po Polsce i
                        po Ukrainie. Mamy tez wiele różnych zdan na ten sam temat, choćby o UPA. Ale
                        nie ma w naszych sprzeczkach, wymianie zdan zadnej nienawiści. Sądze nawet
                        dalej, że zwłaszcza w naszych wschodnich stronach dobre stosunki z ukraincami
                        mogą dać wspolnie korzysci. Wazne, że zmieniła sie tam władza i walczy z
                        korupcję, układami, marnotrastem. Sądze, że współpraca sie zaciesni a z tym i
                        wymiana kulturalna, dobro sąsiedzkie stosunki.
                        A murem to uwazam trzeba bedzie ogrodzic aspołeczne jednostki w naszym kraju,
                        co tylko złość i nienawiść z siebie potrafią wykrztusić.

ZAMOŚĆ MOJE MIASTO
                        • andzia31 Re: tak, tak,tak 04.03.05, 08:35
                          Wysiadaja przed Tomaszowem bo to bylo kiedys lwowskie a gdy wytaczano granice
                          to nik nie patrzyl na miedze czy na to ze pol rodziny ukrinskiej czy polskiej
                          zostalo po tej czy tamtej stronie. Dlaczego Ukrainco/Polacy nie jada dalej bo
                          sie nie oplaca skoro to co maja do zaoferowania mozna zbyc zaraz po przejsciu
                          granicznym. Czesc z nich jedzie dalej do Lublina lub Warszawy ale to sa
                          jednostki. Czesc jedzie "stopem" ale to nie sa podroze krajoznawcze ubociku tak
                          jak Ty piszesz ze ktos sie u Ciebie zatrzymuje a czasami pozwalasz mu poznawac
                          piekno naszego kraju.
                          Moze doczekamy tych czasow ze Ukraina tez bedzie w EU i granice zostana
                          zniesione i bedzie mozna powiedziec ze Polska jest znowu od morza do morza:-)
                          Nie wiem dlaczego mnie uznaliscie za przeciwniczke jednania sie przeciez nie
                          chodzilo mi o formalnosci.
                          To nie ja proponowalam postawic MUR - tylko koziorozka wiec dlaczego mi
                          stawiasz mi zarzuty. Jesli dobrze spojrzysz do wczesniejszych postow to ja
                          zaproponowalam "czysciec" ale przed murem po polskiej stronie:-)
              • czuk1 Re: Pogadajmy o ukraincach, rosjanach, litwinach. 04.03.05, 07:28
                Pytanie - czy i dlaczego musimy wracać do historii? Popatrzmy (ale na państwa)
                jakie stosunki łączą Niemcy, Francję, W.Brytanie, USA. Popatrzmy na państwa
                ktorych granice w historii zmieniały się a na obrzeżach zyja zgodnie
                mniejszości narodowe. Czy nie czas zakopać topory? Tylko grono zapaleńców
                nacjonalistow na Ukrainie i w POlsce walczy z widmem historii. Lepiej zadbajmy
                o to aby ona na tym terenie nie powtorzyła się. Temat trudny bo i polożenie +
                uzależnienie gospodarcze Ukrainy oraz pazerność Rosji hamuje rozwój Ukrainy i
                nasze z nia bardzo dobre stosunki.
        • rallfer Re: Pogadajmy o ukraincach, rosjanach, litwinach. 08.03.05, 16:43
          wiesz co Andzia ale ten ukrainiec kochał napewno te dwie polki ale
          czy tez innych polaków ????
          POzdr
          • juro1 Re: Pogadajmy o ukraincach, rosjanach, litwinach. 08.03.05, 16:46
            A czy ty Rallfer kochasz wszystkich ludzi?
    • hubertkm Cmentarz Orląt 06.03.05, 19:31
      Powiedzcie mi - o co tak naprawdę z tym cmentarzem chodzi? Kiedy tam byłem parę
      lat temu - był odnowiony, można go bez żadnych przeszkód zwiedzać, są polscy
      przewodnicy itd., po drugiej stronie muru cmentarnego leżą Ukraińcy polegli w
      tych smaych walkach i odniosłem wrażenie, ze na miejscu nikt się tym konfliktem
      nie przejmuje. Czy to nie jest sztuczny konflikt bez sensu rozdmuchiwany przez
      nacjonalistów w Polsce i na Ukrainie? Jak to w końcu jest?
      Pozdrawiam!
      • koziorozka Re: Cmentarz Orląt 07.03.05, 10:12
        Kłótnia dotyczy napisu na pomniku i oficjalnego otwarcia. Radni Lwowa nie
        zgodzili sie na napis proponowany przez Polaków (wcześniej na wyższym szczeblu
        władzy uzgodniony). Poczuli sie urażeni w swoim patriotyzmie. Tam nie wszystkie
        rany przyschły, poza tym może poczuli sie urażeni, że nad ich glowami władza
        decyduje ich o zdanie nie pytając. Miejmy nadzieję, że niedługo to sie rozwiąże.
        • andzia31 Re: Cmentarz Orląt 07.03.05, 14:24
          Dobra nowina:-)
          Zgadzaja sie na wszytko jesöli Kwachu pomoze Ukrainie wejsc bocznym wejsiem do
          EU.
          • magban22 Re: Cmentarz Orląt 07.03.05, 18:34
            A ja się radnym Lwowa wcale nie dziwię, czy chcielibyście aby ktoś za was
            decydował np. jaką tabliczkę umieścicć na drzwiach waszego domu, myślę, że
            gdyby uzgodniono to z nimi dawno byłoby już po sprawie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka