Dodaj do ulubionych

Sprawiedliwość

20.01.06, 13:24
Nasz nowy, prawicowy rząd planuje w najnowszej ustawie radykalnie zmniejszyć
uposażenia (renty , emerytury) bojówkarzom Armii Ludowej, funkcjonariuszom
komunistycznych służb specjalnych SB UB, którzy popełnili przestępstwa .
Nareszcie zbliża się czas gdy zosatnie zauważona, doceniona rola polskich
patriotów , walczących o naszą Ojczyznę,często jakże prześladowanych ,
torturowanych. Jest szansa na wyrównanie (chociaż w ten sposób, miejmy
nadzieję ,że przy bogatszym budżecie dostaną te bohaterskie osoby jakieś
wsparcie) krzywd jakie ponieśli ludzie walczący o Polskę , żołnierze AK
innych organizacji polskiego państwa podziemnego podczas okupacji .
Jakże wiele takich przypadków mieliśmy w naszym regione , pamietamy o silnej
AK, BCH na Zamojszczyźnie , własnie zbliza się kolejna rocznica walk
partyzanckich z Niemcami w obronie prześladowanych mieszkańców podzamoyskich
wsi. Przecież to było chore że kat był jeszcze nagradzany za swe niecne
postepowanie...

Pozdrawiam
J
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Sprawiedliwość 20.01.06, 13:58
      Nie mam pojecia, o jakim projekcie mówisz, więc "nieskażona wiedzą" troche
      namieszam, żeby za nudno tu nie było :)
      januszx napisał:
      > Nasz nowy, prawicowy rząd planuje w najnowszej ustawie radykalnie zmniejszyć
      > uposażenia (renty , emerytury) bojówkarzom Armii Ludowej, funkcjonariuszom
      > komunistycznych służb specjalnych SB UB, którzy popełnili przestępstwa .
      - Gdy ktoś popełnił przestępstwo, należy go ukarać niezależnie od tego, w jakiej
      armii służył. Jak? Nie wiem. Emerytura to pieniadze wypracowane, wiec chyba
      chodzi tylko o jakieś specjalne renty? Bo jeśli renta jest zdrowotna, to coś by
      było tu nie w porzadku.

> Nareszcie zbliża się czas gdy zosatnie zauważona, doceniona rola polskich
      > patriotów, walczących o naszą Ojczyznę,często jakże prześladowanych ,
      > torturowanych.
      - A ja myślałam, że historię zaczęto odkłamywać (doceniac AK itp.) po 1989 roku.

Jest szansa na wyrównanie (chociaż w ten sposób, miejmy nadzieję ,że przy
      bogatszym budżecie dostaną te bohaterskie osoby jakieś
      wsparcie) krzywd jakie ponieśli ludzie walczący o Polskę, żołnierze AK innych
      organizacji polskiego państwa podziemnego podczas okupacji.
      - Wyrównać zabierając innym? To ja dziękuję za taka sprawiedliwość. I żeby byo
      jasne, nie popieram utrwalaczy władzy ludowej (im renty chyba już dawno
      zabrano). Jestem za uhonorowaniem, nagrodzeniem zasłużonych, ale indywidualnie,
      a nie za sam fakt przynależności (to już przerabialiśmy).

> Jakże wiele takich przypadków mieliśmy w naszym regione, pamietamy o silnej
      AK, BCH na Zamojszczyźnie, własnie zbliza się kolejna rocznica walk
      partyzanckich z Niemcami w obronie prześladowanych mieszkańców podzamoyskich
      wsi. Przecież to było chore że kat był jeszcze nagradzany za swe niecne
      postepowanie...
      - BChłopskie miały na Zamojszczyźnie wspaniałą kartę (Wojda, Zaboreczno), ale w
      1944 niektóre oddziały i czł. BCh podjęły współpracę z AL a po wyzwoleniu
      Lubelszczyzny część oddziałów BCh (wbrew dyrektywom CKRL) podporządkowała się
      PKWN, współtworzyła m.in. Milicję Obywatelską.
      Dlatego nadal uważam, że sprawiedliwe jest tylko indywidualne ocenienie win i
      zasług - unirawniłowka mi nie odpowiada.
      • januszx Re: Sprawiedliwość 20.01.06, 14:10
        Zgadzam się z Toba Koziorożko nie może być zadnej urawniłowki - masz racje ,
        tutaj mają byc zmniejszone uposażenia rentowe i emerytalne właśnie zbrodniarzom
        komunistycznych słuzb specjalnych SB, UB , którzy turturowali, prześladowali ,
        czy fizycznie , czy psychicznie bohaterów walczących o wolnośc , o Polskę
        wszyscy wiemy jak zbrodnicze były te organizacje! i znamy ich
        zadania niszczenia przeciwników władzy ludowej. Dobrze ,że zauważyłaś także
        historie BCh ,jeslii tam były osoby ,które utrwalały władze ludową , narzuconą
        nam przez Moskwę nie mogą być uprzywilejowani w stosunku do ich biednych ,
        poszkodowanych ofiar?

Pozdrawiam zimową porą
        J
    • tomalab1 Re: Sprawiedliwość 20.01.06, 14:20
      Wciąż uważam że za dużo mamy ludzi nawiedzonych różnymi ideami , ideałami
      patriotyzmem itp natomiast brak pragmatyków . Nasz nowy, prawicowy rząd
      podrzuca tematy zastępcze natomiast Polska stopniowo przesuwa się na ostatnie
      miejsce we wszelkich klasyfikacjach wśród krajów Uni
      • januszx Re: Sprawiedliwość 20.01.06, 14:27
        Tomalab trzeba zając się sprawami , które odblokujanaszą gospodarkę,
        rozwina, wzmocnią gospodarke rynkowa , jakże tutaj cieszy mnie osoba Zyty
        Gilowskiej i jej powołanie sie na konserwatystów godporadrki Haeyka i Fridmana
        znasz? jest także kilka ustaw w pakcie Kaczyńskiego i myślę,że to ruszy juz
        niebawem...jestem dobrej myśli , mam nadzieje ,że ne uda się blokada
        wszystkiego stosowana przez PO

Ale tutaj piszemy o sprawiedliwości dziejowej:-) ,ja sam znam kilka takich osób
        prześladowanych przez SB UB , a kaci "śmieją się" w oczy to jest ok? kara i tak
        nie jest duża ...

Pozdrawiam
        J
        • tomalab1 Re: Sprawiedliwość 20.01.06, 14:52
          Wydaje mi się że friedman to jest ideolog gospodarki liberalnej
          która jest dość okrutna dla przeciętnego człowieka .
          Wydaje mi się że nastąpiło u Ciebie trochę pomieszanie pojęć ponieważ
          to PO jest zwolennikiem liberalizmu w gospodarce w formie propagowanej
          przez Friedmana a nie PIS .

• januszx i znowu do aktualnych spraw ...a ten temat o spraw 20.01.06, 15:16
            Mój drogi Tomalab masz racje Milton Fridman wyznaje zasady konserwatywno
            liberalne w gospodarce , Fridrich August von Hayek podobnie - obaj otrzymali
            nagrody Nobla co rzadko zdarzało się jeśli chodzi o ten obóz ekonomiczny,
            niestety częsciej dostawali Nobla socjaliści !... taki już ten świat;-(.
            Na Tych dwóch ekonomistów powołała się Zyta Gilowska zaraz po objęciu funkcji
            vicepremiera! , niestety nigdy nie słyszałem tego z ust Rokity czy Tuska!
            nigdy ...chociaż czekałem i tez poniekąd dlatego zniechęciłem się do
            paltformy (bardzo mnie ucieszyłainformacja o powołaniu Zyty Gilowskiej na to
            odpowiedzialne, ważne stanowisko - znów mądrość J,. Kaczyńskiego)
            Pamiętam ,że słusznie to zauważył Hubertus Zamoscicus jescze w pażdzierniku
            2005 - PO niestety nie ma żadnego programu, tylko jakies hasła.
            PO potrafi jak widac jedynie atakowac , teraz np jakieś absuralne 120
            sztuk! (no możenie wszystkie ale na pewno większość ) poprawek do dobrego w
            sumie budżetu .
            A potem jak przyjdzie głosowanie okazę się ,że nawet nie poprą ustway
            budżetowej a bardziej logicznie i jak piszesz "pragmatycznie" zachowa się LPR
            czy nawet Samoobrona ,które myslę,że ten budżet poprą - mam tylko nadzieje , że
            PiS ograniczy troche to nadmierne rozdawnictwo , które proponuja te partie .

Oczywiście masz racje taki system czysto liberalny mogłby nie mieć samych
            dobrych skutków "dla przecietnego człowieka " , zatem dobrze jest p
            r z y h a m o w a ć niekiedy i pamiętać o człowieku ale tu chyba nie powinniśmy
            mieć obaw:-))
            i znowu sie rozpisałem o polityce.

Ale na marginesie piszemy zupełnie n i e n a t e m a t .
            • tomalab1 Re: i znowu do aktualnych spraw ...a ten temat o 20.01.06, 15:19
              Rzeczywiście to jest nie na temat. Gratuluję Twojego uwielbienia
              dla panów Kaczyńskich
              • januszx nie rozumiem... 20.01.06, 15:23
                Tomalab a gdzie Ty to wyczytałes o tym "uwielbieniu" akurat tu pisałem o
                Fiedmanie i Hayku...a to,że J Kaczyński tak mądrą ekonomistkę wybrał do rządu
                to chyba sie ze mna zgodzisz? i tego choć mu nie odmówisz?

znów nie na temat , ale chyba Inni nam wybaczą:-))
                Pozdrawiam
                J
                • tomalab1 Re: nie rozumiem... 20.01.06, 15:34
                  Muszę Ci powiedzieć że z każdej Twojej wypowiedzi dotyczącej polityki
                  to uwielbienie przebija - wydaje mi się że to moje odczucie jest
                  obiektywne ponieważ PIS jest mi tak samo obojętny jak i pozostałe
                  partie polityczne- widzę w nich głównie ludzi którzy chcą realizować swoje
                  ambicje albo chcą z polityki dobrze żyć i tak jest niestety od lewej do prawej
                  strony sceny politycznej
                  w żadnej parti nie widzę człowieka konkretnej pracy dla dobra kraju .
                  A zwykli ludzie dają sie nabrać na różne lustracje akty sprawiedliwośći itp
                  • januszx Re: nie rozumiem... 20.01.06, 15:47
                    Cóż Tomalab masz prawo tak oceiac , tak to widzisz i juz nie mi się wtrącaćw
                    Twoje przemyślenia.
                    Pozwól jednak ,że napiszę co ja uważam:-) , otóż mam jednak ciągle nadzieję ,że
                    polityka to nie musi być jedynie realizacja własnych ambicji i żródło dochodów
                    i wciąz wierze,że takich odpowiedzialnych ludzi,którzy myślą o POlsce
                    znajdziemy w c a l e n i e .t y l k o w PiSie , mam nadzieje
                    znaleźć ich tez w PSLu , LPR w PO równiez i w Samobronie tez ...no w SLD
                    raczej ich nie znajdziemy. a Ty nie przyznałeś ,że akurat tutaj Kaczyński
                    dobrze wybrał....

a sprawiedliwość jest równiez (przecież nie tylko!) ważna , bez tego nie
                    wiele zbudujemy ... zbyt dużo wiem o poszkodowanych przez zbrodniczy system
                    komunistyczny ludziach,żeby to lekceważyć...

Pozdrawiam
                    J

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka