Gość: Jank IP: *.pl 27.02.02, 19:46 No dobrze, drodzy krajanie, czas się przyznać - dokąd wyemigrowaliście z Puław ? Pozdrowienia z Wawy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manus Re: Puławiacy - 28.02.02, 00:04 Ja az za ocean do USA, ale Pulawy mam zamiar odwiedzac kazdego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jank Re: Puławiacy - IP: *.pl 28.02.02, 16:57 No proszę jak ładnie. A w której części Jankolandii jesteś ? Odpowiedz Link Zgłoś
manus Re: Puławiacy - 28.02.02, 17:07 Gość portalu: Jank napisał(a): > No proszę jak ładnie. A w której części Jankolandii jesteś ? W Seattle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jank Baaardzo ładnie IP: *.pl 28.02.02, 17:12 Toż to kolebka Boeinga. W Seattle (w okolicy) mieszka pewien fenomenalny Polak (nie, nie z Puław, z Warszawy), naprawdę niezwykły człowiek z The Greatest Generation. Bardzo usilnie zajmuję się historią jego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzak Re: Puławiacy - IP: *.mst.gov.pl 28.02.02, 10:20 Praca w stolicy a mieszkanko szczęśliwie 20 km od centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aelirenn Re: Puławiacy - IP: *.if.pwr.wroc.pl 28.02.02, 15:54 Breslau. Co prawda z totalnego przypadku, ale nie zaluje i juz nie chce sie przenosic nigdzie blizej ;> I choc to tak daleko od rodzinnego miasta to coraz nas tu wiecej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jank Wrocław IP: *.pl 28.02.02, 17:57 Jak na Puławiankę, to rzeczywiście mało typowy kierunek. Ale to miasto naprawdę robi wrażenie, zwłaszcza po ostatnich renowacjach. i te knajpki typu Casablanca... Zresztą czuje się ducha poprzedników ;o) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syla Re: Puławiacy - IP: *.FH-Muenster.DE 19.03.02, 21:13 ja przesiaduje za zachodnia granica, mam 60 km do holandii, ale bede wracac do krakowa, bo pulawy to miasto spokojnej starosci i szczesliwego dziecinstwa. nie zamierzam spotykac wszystkich moich znajomych w emce jadacej na azoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YRSA Re: Puławiacy - IP: *.toya.net.pl / 10.0.211.* 22.03.02, 15:45 A ja centralnie - Łódź... Pozdrawiam wszystkich;) Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Puławiacy - 20.05.02, 14:05 zasadniczo Kraków, z czasowym wyjazdem do wawy jakiś czas temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzak Re: Puławiacy - IP: *.mst.gov.pl 20.05.02, 15:23 m.in napisał(a): > zasadniczo Kraków, z czasowym wyjazdem do wawy jakiś czas temu kontrakt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek282 Re: Puławiacy - IP: *.waw.pdi.net 20.05.02, 15:32 Niestety Warszawa. Uciekałem przed tym miastem i studiowałem w Krakowie. Niestety i tak musiałem wylądować w stolicy. Ale tu jest tak beznadziejnie, że weekendy wolę spędzać w Puławach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: Puławiacy - IP: *.psych.uw.edu.pl / 172.16.3.* 20.05.02, 15:39 Gość portalu: darek282 napisał(a): > Niestety Warszawa. Uciekałem przed tym miastem i studiowałem w Krakowie. > Niestety i tak musiałem wylądować w stolicy. Ale tu jest tak beznadziejnie, że > weekendy wolę spędzać w Puławach. w Naszym Pięknym Mieście czasem także jest beznadziejnie...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzak Re: Puławiacy - IP: *.mst.gov.pl 20.05.02, 15:42 Gość portalu: hrabia napisał(a): > w Naszym Pięknym Mieście czasem także jest beznadziejnie...... .... dyrdymały opowiadasz ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jank Re: Puławiacy - IP: *.pl 20.05.02, 15:46 Gość portalu: jazzak napisał(a): > Gość portalu: hrabia napisał(a): > > > w Naszym Pięknym Mieście czasem także jest beznadziejnie...... > > .... dyrdymały opowiadasz ;-)))) Ależ Hrabio !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: Puławiacy - IP: *.psych.uw.edu.pl / 172.16.3.* 20.05.02, 15:49 Gość portalu: Jank napisał(a): > > > w Naszym Pięknym Mieście czasem także jest beznadziejnie...... > > > > .... dyrdymały opowiadasz ;-)))) > > Ależ Hrabio !!!!!!!! no co......pożartowac nie można? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jank Re: Puławiacy - IP: *.pl 20.05.02, 15:57 Uuuuuu... No toś podpadł. :o/ Beznadziejnie jest dlatego, że Wawa pełna jest gasterbeiterów, którzy nie mają najmniejszej ochoty przyjrzeć się miejscu w którym wylądowali. Ani tym bardziej go zrozumieć. A drugiego takiego miasta nie ma. Chyba że Puławy :o) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Puławiacy - 20.05.02, 16:04 o "warszawskich" emigrantach był tekst w sobotniej rzepie wprawdzie o krakowskich (ech, łza się w oku zakręciła... :))) ) ale zasada jest na pewno podobna jak w Puławach czy Lublinie www.rp.pl/dodatki/plus_minus_020518/plus_minus_a_8.html m.in Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jank Re: Puławiacy - IP: *.pl 20.05.02, 16:21 To rzeczywiście dobry tekst, warto przeczytać, bo odnosi się w gruncie rzeczy do każdej emigracji z mniejszych ośrodków do większych w Polsce. Mnie się zazwyczaj nie podoba brak dystansu 'ludności napływowej' do tego co zastają - i to nie tylko w Wawie. Stąd niechęć, wrecz wrogość tych, którzy sie gubią w nowym środowisku, frustracja szybkością życia. Mnie się podoba Wrocław, Kraków jest nieco staroświecki w sposobie myślenia. Lublin zawsze mnie skrajnie odrzucał =:o0 Odpowiedz Link Zgłoś