Dodaj do ulubionych

Forum prywatne Moderatora, a Forum Zamość.

20.10.06, 11:07
Witam,

Czytam to forum od lat, ale nie udzielam sie, bo znajomość materii zamojskiej
w moim przypadku jest wypadkową tego co tu przeczytam, sentymentem do perły
renesansu i konotacji rodzinnych. Nie czuje się na siłach wypowiadać w
sprawach związanych z Zamościem, natomiast chętnie czytam / czytałem to forum.

Zdecydowałem się jednak zabrać głos w dyskusji tu ostatnio się toczącej.

Jestem trochę zdezorientowany. Czy to forum jest prywatnym forum Moderatora,
czyli niejakiego Januszax?

Mam wrażenie, że przynajmniej formalnie nie. Jest to chyba forum O Zamościu, a
nie o Januszu i jego poglądach, fascynacjach itd.

Jeśli się nie mylę, Janusz może założyć swoje forum prywatne, zatytułować je
jak mu się podoba i zaprosić swoich znajomych do dyskusji. Czyli ewangelizować
czytających i wygłaszać "swoje prywatne stanowisko" dotyczące polityki.

Dlaczego Janusz tego nie zrobi, skoro tak często mija się z tematyką tego
forum, a przynajmniej ostatnio, od jakiegoś roku przeszedł jakąś zadziwiającą
metamorfozę?

Poza tym Janusz jako moderator jest raczej kiepski. Rzadko bywa na forum -
ostatnio ciągle się gdzieś spieszy...

Wiele razy były rozpoczynane wątki spamerskie z jakimiś ogłoszeniami, a Janusz
na nie nie reagował - czytaj nie kasował ich.

Tutaj sprawa poglądów jest marginalna. Oczywiście wątki "ewangelizacyjne"
manifestujące fascynacje moderatora, oraz jego "głuchota" na zarzuty innych
odstraszaja potencjalnych zainteresowanych tematyką zamojską. Ale chodzi o to,
czy forum Zamość jest prywatnym forum Januszax?

Może ktoś mi pomoże, bo już zgłupiałem...

Zapraszam zaintersowanych do dyskusji. Ale proszę merytorycznie. Nie chcę, aby
ten wątek był miejscem do wpisywania inwektyw wobec Januszax, bo nie chodzi o
to, aby go obrażać, ale by coś wyjaśnić. No i może coś zmienić.

Pozdr.

Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Forum prywatne czy nie 20.10.06, 12:20
      Forum jest sprywatyzowane.
      Nie wiem dokładnie co to znaczy, czy Janusz je sam założył, czy założyła
      gazeta.pl a Janusz sie zgłosił jako moderator
      Tak czy owak na pewno ma tu prawa moderatora.
      Chyba w zeszłym roku miał dość użerania sie z nami, zgłosił chęć przekazania
      komuś uprawnień, ale chętnych na wziecie tej odpowiedzialnosci na siebie nie
      znalazł.
      Myślę, że kilka lat bardzo dobrego funkcjonowania tego forum pod jego opieka ma
      znaczenie...
    • zamojski_obserwator Re: Forum prywatne Moderatora, a Forum Zamość. 20.10.06, 12:43
      z tego co czytałem o innych forach i o instytucji forum prywatnego, to forum
      Zamość jest forum założonym przez Gazetę Wyborczą. Netykieta precyzuje, że na
      forach tematycznych trzeb asie trzymać tematu.

Ja oczywiście nie nieneguję roli Januszax na tym forum. Pamiętam jego zagadki,
      inne wątki bardzo ciekawe pod względem historii Zamościa, czy ciekawostek z nim
      związanych.

Ale coś chyba się skończyło.

Janusz pisze nieskładnie, często bez znaków przystankowych. Popełnia jakieś
      literówki. Poza tym jego wątki przypominają jakiś niezrzumiały słowotok. Wygląda
      to tak jakby miał jakiś "napad" i wpadał w "fazę" jakaś i pisze nielogicznie.

Oczywiście nie wszyscy musimy być do siebie podobni. Różnorodność to zaleta. Ale
      jeśli Januszx chce dyskutować - w co wątpię, dlaczego nie wchodzi w żadną
      polemikę? Dlaczego jego argumenty są ciągle takie same?

Z resztą odchodzę od sedna.

Januszx przestał się spełniać w roli moderatora. To jest moje zdanie, poparte
      kilkuletnim obserowaniem tego forum. Ja jestem fanem tego forum, ale coś trzeba
      zmienić.

Januszx musi myśleć chyba o dobrze forum, a jego często niezrozumiałe literackie
      konfabulacje odstraszają potencjalnych zainteresowanych tym forum. I to nie jest
      tylko moje zdanie, konsultowałem to ze znajomymi, aby sprawdzić czy moje
      odczucia są obiektywne, czy też nie. Ale dla obcych, nie znających tego forum,
      to co się tu dzieje jest przerażające.

Apeluję do Januszax - Zrezugnuj z moderowania tego forum, bo nie masz czasu na
      to jak często piszesz, ponadto ciągniesz forum w dół.

Załóż swoje prywatne forum i zaproś nas do dyskusji tam, do jakiś polemik. Ale
      nie rób tego tutaj. Może dyskutuj na forach dotyczących polityki na gazecie. Nie
      wiem, ale weź człowieku w końcu zabierz jakieś stanowisko, a nie zakładaj
      kolejnych wątków o obronie wiary. Polska od dawna nie jest już Mesjaszem Europy.
      A wiara ma się dobrze w naszym kraju. ALe, jak ktoś kiedyś madry napisał,
      nadgorliwość gorsza od ... - to nie miała być żadna aluzja.

Pozdr.
      • czuk1 Re: Forum prywatne Moderatora, a Forum Zamość. 20.10.06, 19:03
        Najlepiej sprawę wyjaśnił by Administrator-informatyk forów Gazety Wyborczej.
        Z tego co ja pamietam 3 lata temu Administracja GW szukała forumowiczów chętnych
        i godnych -na poszczególnych jej forach - do opiekowania się nimi(moderowania) .
        Chcieli mieć sprawę z głowy i chcieli też aby forum miało społecznego, stałego
        gospodarza.Nasza grupka stałych forumowiczów zaakceptowała jednogłośnie osobę
        Januszax na moderatora. Był on - i do dziś jest najaktywniejszym z grona
        forumowiczów.GW określiła symbolicznie ten fakt powołania moderatora na forum
        Zamość jako -prywatyzacja (czytaj "przekazanie w ręce prywatne" - określonej
        osoby - do administrowania.
        To tyle w odpowiedzi na postawione pytanie.
        czuk
        • zamojski_obserwator chyba niekoniecznie... 20.10.06, 21:52
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=332
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=105
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=344

jak widać w powyższych linkach, tam też założycielem jest "prywatyzacja". a fora
          nie mają moderatora.

wszystkie fora dotyczące miast (oprócz dużych) mają takiego założyciela.
          niezależenie od tego, czy mają moderatora, czy nie.

poza tym widzę, że macie problem kto mógłby przejąć rolę moderatora. ale
          przecież moderatorem może być kilka osób, aby łatwiej podzielić między siebie
          obowiązki.

albo forum zostanie bez moderatora, też może działać.

jesli oczywiście nieprzeszkadza Wam (stałym, udzielającym się forumowiczom), że
          nowi internauci nie będą chcieli wejść na to forum "wzajemnej adoracji".
          przepraszam za małą złośliwość. ale chyba nie chcecie tego zmieniać.

pozdr.
    • zamojski_obserwator I sam popełniłem literówki / przepraszam. 20.10.06, 12:44
      • cperek997 Przepraszam... 20.10.06, 22:49
        Ja również przepraszam za literówki, brak i błedy w stawianiu znaków
        przestankowych. Przepraszam najserdeczniej przepraszam. Ale wszyscy jesteśmy
        ludźmi, więc każdy ma prawo do popełniania błedów. (chyba)
        • zamojski_obserwator Czyli prawimy sobie złośliwości... 20.10.06, 23:12
          Przeprosiłem za błędy z góry zakładając, że jeśli komuś je wytykam, to sam ich
          nie powinienem popełniać.

Z resztą to nie jest temat tego wątku. Jak widzę, założyłem go bez większego
          sensu. Bo na tym forum nic się nie zmieni. Jedyną osobą, której to przeszkadza
          (oprócz mnie), czy razi jest simensik, który też zachowuje się niezgodnie z
          netykietą.

:(

pozdr.
          • siemensik1 Re: Czyli prawimy sobie złośliwości... 21.10.06, 13:29
            tak-przeszkadza mi to
            tak-nie zachowuje etykiety,poniewaz:
            odpowiedz gazety.pl na temat januszax byla taka ze ich to nie interesuje ze
            moderator lamie etykiete.wiec postepuje tak samo jak on.moderator powinien
            dawac przyklad a niestety tak nie jest:(
        • roztoczanski Re: Przepraszam... 20.10.06, 23:19
          Moze zamiast przepraszac, to nie czepiaj sie innych, bedzie bardziej elegancko -
          jak sam napisales "każdy ma prawo do popełniania błedów"
          • zamojski_obserwator Re: Przepraszam... 20.10.06, 23:28
            Być może tylko ja zauważyłem to, że kiedy Januszx pisze o
            swoich"zaintersowaniach", "fascynacjach" pisze bardzo nieskładnie i tu chodzi
            nawet bardziej o sens zdań. Mam wrażenie, że czytam kogoś, kto jest w jakimś
            amoku. Natomiast kiedy Januszx pisze na tematy neutralne, wszystko jest w porządku.

Z resztą nie to jest tematem.

Uważam, że moderator, który nie umie się zająć porządnie forum, nie nadaje się
            na moderatora.

Dlaczego na tym forum nie ma u góry jakiegoś opisu?

Dlaczego na tym forum nie ma linków do ciekawych stron, np. do zamosc.wonder.pl,
            czy do forum Roztocze, czy np. do stron włoskich "idealnych miast"??

Przecież na innych forach moderatorzy nie mają problemów z tak prostymi
            udogodnieniami dla czytających/zainteresowanych???

I przyznaje, że może niepowinienem wytykać takich rzeczy u moderatora, a
            bardziej skupić się na merytoryce.

Pozdr.
            • roztoczanski Re: Przepraszam... 20.10.06, 23:59
              Mysle, ze jak masz zastrzezenia do prowadzenia forum i konkretne wnioski co bys
              zmienil, to jest ok.
              Nie czepialbym bym sie literowek - chyba rozumiesz jak, to wyglada, tym
              bardziej, ze za chwile sam przepraszasz "za literówki, brak i błedy w stawianiu
              znaków
              przestankowych"
              • zamojski_obserwator Cóż... 21.10.06, 00:20
                to było rzeczywiście małostkowe. Zwracam uwagę jak piszę i pewnie dlatego o tym
                wspomniałem. Często denerwuje mnie brak czytelności w tym, co ludzie wypisują na
                forach. Chyba takie "zboczenie" osoby, która dużo pisze...

Nie chciałbym być krytykiem moderatora, w stylu simensika. Oczywiście rozumiem
                simensika, stara się prowokowac Januszax swoimi "grubiańskimi" zaczepkami i robi
                to w ostry sposób, bo Januszax nic "nie rusza".

Myślę, że dobrze, że większość forumowiczów tu się inwektywami nie obrzuca w
                dyskusjach politycznych, czy społecznych. ALe jeśli moderator zakłada wątki,
                delikatnie mówiąc dyskusyjne, ale niepodejmuje dyskusji, to niektórzy
                niewytrzymują.
                Ostatnio to na tym forum "boli".

Robi się żenująco, smutno. Poza tym często żałośnie. Już nawet nie śmiesznie.

Pozdr.
                • ubott.1 Re: Cóż... 21.10.06, 01:16
                  Chcialem tu zauwazyc, ze nie tylko simensik jest przeciwny temu co teraz sie
                  dzieje na forum za sprawa janusza bo ja takze. To, ze piszesz o literowkach to
                  dobrze, bo warto podnosić wartosc stylu pisania. Zgadzam sie tez co do tego iz
                  janusz strasznie wpadł w jakis samo zachwyt pisowców. Ciekawe tylko co bedzie
                  przy urnach i kogo beda winic jak nie powiedzie sie im jak za wczesniejszych
                  wyborów. Lecz bede bardziej konkretny i jeszcze raz poprosze janusza by
                  zostawił polityke na poziomie kilku procent watków na forum zamosc a reszte
                  swej wiedzy, checi, energi wpompował w rozwoj forum o tematyce zgodnej z jego
                  nazwą.

Zas co do prywatyzacji forum to było tak. Forum zostało założone przez
                  gazeta.pl, długi czas mozna było pisac bez logowania sie, nie było tez tu
                  moderatora. Przy pozniejszej prywatyzacji forum zamość (nie wiem z jakiego
                  powodu) forum zamosc i wielum innych takze wystapiła gazeta.pl do nas tu na
                  forum do wybrania moderatora. Glosowaliśmy za januszem, on sie zgodził i było
                  ok. Na samym początku na tym forum wlasnie januszx, gammma, czuk1 pisali
                  pierwsze watki, potem z czasem dołaczali inni. Pod wzgledem ilosci postow
                  przescigiwało nasze forum wiele miast. Były tez i czasami tu sprzeczki, małe
                  awantury ostre dyskusje ale teraz za sprawą niestety janusza jest tu jak w
                  naszym sejmie a przeciez to jest wspolne forum a nie mownica janusza !!!
                • roztoczanski Re: Cóż... 21.10.06, 01:20
                  Dla mnie zenujace i zalosne sa wystapienia siemensiaka, ktory nie pisze wcale o
                  Zamosciu, tylko bawi sie dogryzaniem Januszowi, a netykiete ma gleboko w piecie.
                  Januszowi jako moderatorowi mozna zarzucic zbytnia poblazliwosc.
                  Odrebnym tematem sa Jego posty.
                  Ja od polityki trzymam sie z daleka.Po prostu omijam tematy, ktore mnie nie
                  interesuja. Tylko odemnie zalezy co czytam, wiec posty Janusza mi nie
                  przeszkadzaja.
                  Uwazam, ze jak sie chce zmiany moderatora, to powinno sie zaproponowac kandydata
                  na to stanowisko i uzasadnic jego wybor.

"Oczywiście rozumiem simensika, stara się prowokowac Januszax swoimi
                  "grubiańskimi" zaczepkami i robi to w ostry sposób, bo Januszax nic "nie
                  rusza"." - jest, to metoda zalecana przez netykiete.
                  " Ignoruj trolle - użytkowników, których jedynym celem jest dokuczanie i
                  krytykowanie. Twoje odpowiedzi na ich posty tylko ich zachęcą do dalszej
                  działalności."
                  Pozdrawiam.
                  • marius68 Re: Cóż... 21.10.06, 07:44
                    Też nie pochwalam tego co robi obecnie januszx.
                    Wielokrotnie wypowiadałem się na ten temat.
                    Januszx mam dla Ciebie propozycję.
                    Ogranicz swoje Pisowsko katolickie wypowiedzi do 2 wątków. Nazwij je np.
                    * PIS-jedyna słuszna droga do pomyślności Polski
                    * Ewangelizacja wg Januszax
                    albo coś w tym stylu. I tam możesz pisać nawet co 5 minut.
                    Tylko że dla odwiedzających to forum nie będzie to wtedy tak nachalne jak obecnie.
                    A tematykę Zamościa będziesz poruszać na innych wątkach.
                    Wtedy nawet ja przestanę zawracać Ci i forumowiczom głowę zmianą moderatora.
                    Pozdrawiam
                    Mariusz
    • zamojski_obserwator Lepsze forum. 21.10.06, 10:58
      To, że rozumiem simensika nie znaczy, że pochwalam jego zachowanie. Określanie
      Januszax np.: jako prostaka, tylko po to, aby go sprowokować jest "słabe".

To jest trollowanie. No i wplywa na wygląd forum. Osoby postronne wchodzące na
      to forum od razu się wycofują. Ani nie pomaga simensik ze swoim sposobem "walki"
      z moderatorem", ani nie pomagają wątki typu "o obronie wiary", czy sławni dla
      mnie "Dziadkowie Pana Jezusa".

Poza tym kopiowanie tysięcy wersów homilii... Dlaczego Janusz nie da linku do
      opoki, czy gdzie wyszukuje te teksty i wtedy jeśli ktośjest zainteresowany to
      przeczyta.

Forum jeszcze jakiś czas temu wyglądało jakby umierało. Tylko wątki Janusza o
      tematyce religijnej, bądź politycznej. Ostatni tydzień próbujecie to forum
      reanimować.

Może skoro Januszx nie chce ???? zrezygnować z moderacji tego forum, ani nie
      chce??? zrezygnować z zachowania jakby to było jego "podwórko", to może Ci
      forumowicze, którzy mają swoje fora pomogą mu ulepszyć to forum.

Nie wystarczy podnoszenie wątków z zeszłego roku (to głównie domena Januszax).

Zastanawia mnie jego indolencja jeśli chodzi o wstawienie tekstu u góry, linków
      do for tematycznych, które wy prowadzicie. Może po porstu Januszx nie umie tego
      zrobić i ktoś musi mu technicznie pomóc w tej sprawie. Bo wydaje mi się, że to
      jest ten problem. Przecież ile jest for tematycznych wraz ze zdjęciami????? I
      moderujące tam osoby nie mają żadnego problemu z tym. Teraz to się zmieniło i
      powstały fotofora. A tu wszystko idzie jak po grudzie. Januszx chyba zatrzymał
      się na informacjach mu podanych kilka lat temu, kiedy było inaczej. Ale to też
      się zmieniło i nie miesiąc temu.

Chyba ciekawe byłyby wątki przyszpilone u góry z przykładami (planami,
      zdjęciami) miast idealnych w Europie?

Ech, z resztą chyba nie ma sensu o tym pisać. Nikt nie chce przyjąć
      odpowiedzialności za to forum.

Ja wolałbym, aby toforum nie miało moderatora, bo chociaż ludzie nie patrzyliby:
      Kurcze to moderator zakłada te wątki - trzeba uciekać stąd.

A ja nie jestem z Zamościa, miałem tylko kiedyś rodzinę w Zamościu. Dlatego nie
      proponuje swojej osoby. Z resztą nic dl atego forum nie zrobiłem. Tylko je
      czytałem. I chyba przestanę.

Pozdr.
      • ubott.1 Re: Lepsze forum. 21.10.06, 11:05
        Czytaj i pisz tu z nami ja mam nadzieje, ze po tylu wypowiedziach innych modereator sie opamieta jednak.
        • zamojski_obserwator Re: Lepsze forum - :) 21.10.06, 11:46
          Poczekamy, zobaczymy. Mnie wiele razy ręka świerzbiła, aby coś napisać. Ale się
          powstrzymywałem. Teraz niewytrzymałem, ale wydaje mi się, że to też nie miało
          sensu. Byłem szczery.

Szkoda, że nie można dawać tu zdjęć, czy planów, bo mogłbym jakaś
          architektoniczną rozmowę rozpocząć. Poczekam, może kiedyś te udogodnienia, które
          są na innych forach, tu też się pojawią.

A narazie mówię Wam "narazie" ;). Dam szansę temu forum i zostawię je w
          ulubionych - jeszcze jakiś czas. Może się coś zmieni...

Pozdr. Ubocie.
          • roztoczanski Re: Lepsze forum - :) 21.10.06, 12:11
            Zawsze mozesz sprobowac zamiescic zdjecie tutaj:
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,707,38307094.html
            Proponuje zamiast czekac wlaczyc sie w starania o forum fotograficzne wpisujac
            sie tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=50588722Pozdr.
            • roztoczanski Re: Lepsze forum - :) 21.10.06, 12:12
              Skleilem link - przepraszam.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=50588722
              • zamojski_obserwator Re: Lepsze forum - :) 21.10.06, 12:33
                oczywiście się dopiszę. ale admin zapytał się: czy nie chcecie własnego forum
                foto? sugerując tym, że od dawna można było coś takiego zrobić

gdyby tylko moderator wykazywał zainteresowanie czymś innym, niż tym co dotychczas.

w takim razie podbijam tam wątek.

pozdr.
                • roztoczanski Re: Lepsze forum - :) 21.10.06, 12:48
                  Nie tak dawno byla prosba o powstanie foto Zamościa, ale nie wypalilo.
                  Sadze , ze w zwiazku z przebudowa serwisu zwiekszono miejsce na serwerze i
                  pojawily sie nowe mozliwosci, ale tylko zgaduje.
                  Dzieki za poparcie fotoforum.
                  Pozdr.
                  • koziorozka Re: Lepsze forum - :) 21.10.06, 14:20
                    Poprzednio Janusz starał sie o wstawianie zdjęć tutaj, na to forum
                    Teraz sprawa jest o wiele prostsza, bo od kilku dni gazeta.pl uruchomiła fotoforum.
                    Janusz od marca pokazuje swoje zdjecia Zamoscia na
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,707,38307094.html
                    Nie zauważyłam, by inni jakos chetnie swoje fotki Zamościa tam pokazywali...
                    Może więc uruchamianienie własnego fotoforum jest przedwczesne?
                    Chcemy miec fotoforum Zamość prawie bez zdjęć?
                    Ja bym chwilę poczekała i zobaczyła, jak ten istniejący wątek się rozwinie.

Zgadzam się z zamojskim_obserwatorem, że najpilniejsze jest dodanie do
                    tutejszego forum opisu i linków. Janusz propozycje dostał, dajmy mu czas, niech
                    najpierw to zrobi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka