Dodaj do ulubionych

Zagadka Flaga

23.11.03, 14:17
Witam wszystkich w ten wiosenny dzień!

Jak tu dzisiaj cicho, czyżby wszyscy powiedzieli sobie że w niedzielę nie
siadają do klawiatury (czuk1 przepraszam nie mówię o Tobie). Nawet nasz
Janusz nie powiedział gdzie spędza niedzielę

Zapomniałem co ma być w tym wątku, a przecież nie cisza a zagadka
Dzisiaj byłem na Rynku (w BWA ostatni dzień wystawy "swiat litery")i znowu
popatrzyłem na wieżę ratuszową i znowu zauważyłem że flaga jest smutna,
powiedziała mi, że dlatego że obiecałem i do tej pory nic...

Zrobiło mi się przykro i głupio, bo przecież rzeczywiście jej obiecałem.
Tak więc, jak już pisałem wcześniej, dzisiaj chciałem zapytać o flagę
Zamościa, czy ją znacie?

Pytanie: Opisz wygląd Flagi Miasta Zamość?

Obiecuję, że (nie licząc tej zagadki) trzecia zagadka będzie powrotem do
Twierdzy Zamość
Życzę dobrej zabawy
Pozdrawiam i zachęcam do pisania, niech świat się dowie że Zamość ma swoje
barwy i swoją flagę.
Obserwuj wątek
    • januszx Re: Zagadka Flaga 23.11.03, 20:50
      Wspaniała wiadomość jest nowa zagadka Usersa:-), przypuszczam , że zabawa na
      dobre rozpocznie sie jutro ...
      W poniedziałek złożę też "sprawozdanie" fragmentaryczne oczywiście, na temat
      ostatniego łik.... a muszę powiedziec juz dziś , że atrakcji wszelakich a
      uciech było co nie miara , szczególnie dla oka.
      pozdrawiam
    • mm-ka Re: Zagadka Flaga 24.11.03, 08:28
      Czy to ta co ma dwa kolory i jakiś znak?
      pzdr M
      • users1 Re: Zagadka Flaga 24.11.03, 08:51
        Witaj z rana MM-ka
        Cieszę sie że znowy jesteś!
        Z tymi kolorami to będzie trudno, bo jestem daltonistą, ale w szarościach które
        widzę do wygląda na dwa kolory i jest też jakiś znaczek? znak? plama? "cy cuś"?
        Proponuję ponownie popatrzeć na wieżę ratusza :)))))))))
        Pozdrawiam i czekam jak zwykle.............
        • januszx Re: Zagadka Flaga 24.11.03, 12:50
          Witam Users, nasza flaga trochę przypomina barwy narodowe pewnego
          południowego europejskiego kraju:-)
          pozdrawiam i znikam ...
          J
          • gammma Re: Zagadka Flaga 24.11.03, 12:53
            czy jest to jeden z tych baaaaaaaaardzo malutkich krajow?
            ktorego najwazniejszy obywatel odwiedzil zamosc pare lat temu?
            :))
            g
            • users1 Re: Zagadka Flaga 24.11.03, 13:17
              Gammmciu sieszą, cieszą
              To że nie zauważyłem Twojego postu wcześnie, to spowodowane jest tym, że
              odpowiadałem na post Janusza, czasami ta odpowiedź przedłuża.
              Z rana nie mogę sie powstrzymać od zaglądania tu, a z konieczności jest
              to "wpadanie po ogień". Czy usprawiedliwienie przyjmujesz?

Tak to chyba niewielkie państwo, ale przypomnę że zgadujemy barwy miasta z nie
              tego państwa. Tak więc proszę nie zmieniać zagadnienia wstępnego.
              Woj
              • januszx Re: Zagadka Flaga 24.11.03, 14:31
                A mnie sie wydawało , że państwo duże jest , ale pewnie zależy jakie przyjąć
                kryterium:-).A że najważniejszy obywatel był u Nas - kto ? król?

A co do flagi miasta naszego , świetny pomysł ,ala ja nie wiem skąd własnie to
                kolory się wzięły...
                pozdrawiam
                j
                • gammma ups.. 24.11.03, 14:36
                  a to ja chyba cos namieszlam z tym panstwem. w takim razie juz sie nie wtracam
                  bo o fladze pojecia nie mam :))
                  g

• januszx flaga 24.11.03, 14:49
                    Gammo bywało , że nie miałas pojęcia:-) a zagadkę potrafiłaś roztrzaskać..
                    jaki południowy kraj o wielkości Polski jest monarchią ? ma podobną ,
                    oczywiście nie identyczna flagę..
                    Usersie, mam nadzieję , że się nie gniewasz za podpowiedzi...
          • users1 Re: Zagadka Flaga 24.11.03, 12:59
            Witaj Janusz
            Zgadzam się. Swego czasu, a było to w pierwszym okresie gdy flaga zawisła na
            ratuszu myślałem że ktoś zawiesił flagę obcego państwa.
            Fakty są jednak takie, że flaga jako jeden z insygniów miasta istnieje
            stosunkowo od niedawna, natomiast barwymiasta istniejące na niej rajcy miejscy
            uchwalili znacznie wcześniej. Do tych tematów powrócę w podsumowaniu.

Wymianę zdań z Januszem traktuję jako podpowiedź.
            Tylko dlaczego tak mało postów :( w tym wątku?
            Woj.
            • mm-ka Re: Zagadka Flaga 24.11.03, 14:51
              Z tego co mi wiadomo to dopiero po wprowadzeniu w 1990r ustawy o samorządach
              terytorialnych pojawiła sie"nasza"flaga.Jest onaprojektu p.Jacka Skorupskiego z
              Polskiego Towarzystwa Wekylologicznego.Ma dwa kolory jeden to symbol
              waleczności i odwagi,a drugi szlachetnosci i miłośerdzia.
              pord M
              • januszx Re: Zagadka Flaga 24.11.03, 15:02
                czekamy na Usersa, ale wygląda to bardzo rozsądnie...
                • mm-ka Re: Zagadka Flaga 24.11.03, 15:15
                  Flaga jest skośnie podzielona i w górnym rogu ma część herbu miasta.
                  M
                  • users1 Re: Zagadka Flaga 24.11.03, 19:40
                    mm-ka napisała:
                    >Z tego co mi wiadomo to dopiero po wprowadzeniu w 1990r ustawy o samorządach
                    >terytorialnych pojawiła sie"nasza"flaga.Jest onaprojektu p.Jacka Skorupskiego
                    >z Polskiego Towarzystwa Wekylologicznego.Ma dwa kolory jeden to symbol
                    >waleczności i odwagi,a drugi szlachetnosci i miłośerdzia.
                    >pord M

> Flaga jest skośnie podzielona i w górnym rogu ma część herbu miasta.
                    > M
                    Witam, Witam
                    no i mam dylemat
                    ...Janusz grać...no... Janusz grać czy nie....

Ty sie Janusz zastanów chwilę,
                    a ja może kilka słów:
                    Wymiana zdań jaka miała miejsce pomiędzy Gammmą, Januszem i mną dotycząca
                    podobieństwa flagi Zamościa być może troszkę namieszała, choć po wpowiedzi mm-
                    ki tego niewidać. Mnie zawsze, ale chyba tylko do dzisiaj, flaga Zamościa
                    kojarzyła się z flagą....Rumunii. Dzisiaj porównałem i ...owszem podobieństwa
                    są, ale jednak trochą dalekie. Kolory zamojskie na fladze Rumuńskiej są, a
                    nawet jest ich więcej, herb również jest, ale w innym miejscu.
                    Ciekawi mnie jakie państwo miał na myśli Janusz?

No to jak? mam grać?......
                    no to

FANFARY DLA MM-KI

Podejrzewam, że Mmka doskonale zna flagę Zamościa, ale chciała się z nami
                    troszkę pobawić, a ja brutalnie przerywam tą zabawę (o nie ładnie usersiku
                    jakby Gammmcia powiedziała.
                    Wypowiedź Mm-ki jest prawidłowa, choć przyznam, że nie wiedziałem kto jest
                    projektantem flagi, ani z jakiego Towarzystwa się wywodzi.
                    Wprawdzie MM-ka nie opisała wprawdzie kolorów flagi, ale myślę, że wzięła sobie
                    zbyt mocno do serca to, że jestem daltonistą no to i po co mi kolory. Stąd
                    decyzja w sprawie ogłoszenia zwycięstwa MM-ki. Brawo.

Flaga Zamościa podzielony lewoskośniepłat tkaniny o wymiarach 100 x 160 cm. Od
                    góry kolor czerwony, a u dołu kolor żółty. W lewym górnym rogu Jelita herb
                    Zamoyskich. Flaga po raz pierwszy zawisła na ratuszu 8 września 1995r.
                    Jako ciekawostę podam, że w roku 1937 Rada Miasta uchwaliła, iż barwami miesta
                    jest kolor złoty i niebieski. Niestety nie udało mi sie ustalić dlaczego na
                    dzisiejszej fladze kolor niebieski został zastąpiony kolorem czerwonym.
                    Może ktoś coś w tym przedmiocie rzeknie. Może MM-ka uzupełni mnie, ale i siebie
                    w tym przedmiocie.
                    Dziękuję za zabawę
                    Pozdrawiam
                    Niebawem następna zagadka dotycząca wieży ratuszowej, no może pośrednio wieży
                    ratuszowej.
                    Woj.
                    • januszx Re: Zagadka Flaga 24.11.03, 20:44
                      Ależ grać zdecydowanie Mmka udzieliła odpowiedzi , to fanfary
                      Jej się należą:-)). brawo
                      Ja Usersie miałem na mysli barwy Hiszpanii, tam wystepują dwa kolory czerwony
                      i zółty, czerwony podwójnie, jedynie z uwagi na kolory miałem wrażenie , że
                      podobieństwo jest, ale zapewne niewielkie...
                      a Gamma miała jeszcze inne pańswto na mysli...:-)
                      pozdrawiam
                      j
                      czekamy na nastepną zagdakę...
                      • users1 Re: Zagadka Flaga 24.11.03, 21:00
                        Skoro grać......................
                        Specjalnie na żeczenie Janusza dla Mm-ki

FANFARY......FANFARY......FANFARY.......FANFARY......FANFARY.....FANFARY

Co do Hiszpanii, też zgoda (pasy poziome), zaś w Rumunii pionowe, ha, ciekawe
                        co na to Gamciusia
                        Pozdrawiam
                    • mm-ka Re: Zagadka Flaga 24.11.03, 23:41
                      obawiam się,że pospieszyłes się Usersiku z tymi fanfarami,to niebyła
                      odpowiedz ,a raczej podpowiedz.Na zagadkę odpowiedzałeś sam.
                      M
                      • users1 Re: Zagadka Flaga 25.11.03, 06:21
                        Witam z rana
                        Ale wstyd, plama....
                        Myślę że wytłumaczyłem, dlaczego to zrobiłem
                        a w ogóle to Janusz kazał grać.....
                        Obiecuję że w następnych zagadkach wytrzymam do końca
                        Pozdrawiam Miłego Dania wszytkim
                        Woj
                        • januszx Flaga Zamość Rumunia Hiszpania 25.11.03, 08:46
                          Zastanawiam sie skąd te watpliwości w kwestii rozwiązania zagadki , przecież
                          Mmka pieknie opisała nam czego symbolem sa kolory znajdujące się na sztandarze
                          Perły. Wspomniała również o herbie miasta , według mnie Jej odpowiedź była
                          zdecydowanie prawidłowa, miły Usersiku tu trzeba wyjść tam gdzie flagę
                          najlepiej widać i grać na trzy strony świata.:-)
                          A jesli chodzi o flagę Rumunii to jest tam jeszcze dodatkowo niebieski, gdy
                          Hiszpania ma tylko dwie "zamojskie" barwy. Może ten spór roztrzygnie
                          Gamma... ?:-)))
                          pozdrawiam j
                          • gammma Watykan 25.11.03, 09:05
                            Gamma nic nie rozstrzygnie tylko jeszcze bardziej namiesza, bo miala na mysli
                            panstwo Watykan hi hi, o ile jego kolorami za zolty i bialy hi hi, bo calkiem
                            mozliwe ze nie sa :))
                            z Rumunia mnia calkiem zaskoczyliscie, bo tam przecie niebieski!
                            pzdr
                            g
                            • januszx Re: Watykan 25.11.03, 09:14
                              To bardzo zabawne , że kazdy z nas myśłał o innym państwie:-), Najważniejsza
                              Osoba w państwie , która nas odwiedziła ...
                              pozdrawiam o poranku
                              j
                              • gammma Re: Watykan 25.11.03, 09:17
                                no wlasnie teraz juz wiesz jaka osoba. namieszalismy z tymi panstwami, a
                                chodzlo tylko o metr kwadratowy kolorowego materialu :))
                                g

januszx napisał:
                                > To bardzo zabawne , że kazdy z nas myśłał o innym państwie:-), Najważniejsza
                                > Osoba w państwie , która nas odwiedziła ...
                                > pozdrawiam o poranku
                                > j
                                • users1 Re: Watykan 25.11.03, 10:02
                                  No, no, patrzcie, patrzcie......
                                  Czyż nie jest prawdą, że gdzie dwóch Polaków tam trzy poglądy. Jaki ten świat
                                  mały, i jak różnie postrzegany.
                                  Czuje sie w obowiązku usprawiedliwienia dlaczego Rumunia?
                                  Ponieważ flaga rumuńska rzeczywiście składa sie z trzech kolorów poczynając od
                                  drzewca: niebieskiego,czerwonego i żółtego z godlem na środku, gdy jest
                                  rozwinięta rzeczywiście nie bardzo przypomina flagi zamojskiej, natoniast gdy
                                  jest "w pionie" wówczs płat płótna układa się tak, że zazwyczaj nie widać
                                  niebieskiego a jest widoczny czerwony jakby od góry i żólty od dołu.
                                  Prawdę jest, że ta nasza zabawa również kształci - przyznam, że nie znałem
                                  flagi Hiszpanii taraz ją napewno zapamietam.
                                  Gamcia mnie jak zwykle mnie i zaskakuje i fascynuje, a może inaczej zaskakując
                                  fascynuję :).
                                  Myślę, że warto byłoby usiąść w jednym z ogródków na Rynku Wielkim i
                                  sącząc "Warkę" patrzeć na Flagę Zamościa i wymyślać z jaka inną flaga sie
                                  kojarzy.
                                  Pozdrawiam.
                                  Woj
                                  • gammma ich troje i piwko na rynku 25.11.03, 10:12
                                    no co ty? flagi hiszpanii nie znales? charakterystyczna przecie jest. w tym
                                    przypadku bylo nas troje (ich troje hi hi) z flagami i trzy flagi (panstw) i
                                    czwarta malutka (zamoscia).
                                    cos mi sie wydaje ze ogrodki juz zwiniete na Rynku? nastepna szansa dopiero
                                    latem :(( ale ja juz sie zapisuje na liste chetnych!
                                    pzdr
                                    g

users1 napisał:
                                    > No, no, patrzcie, patrzcie......
                                    > Czyż nie jest prawdą, że gdzie dwóch Polaków tam trzy poglądy. Jaki ten
                                    świat
                                    > mały, i jak różnie postrzegany.
                                    > Czuje sie w obowiązku usprawiedliwienia dlaczego Rumunia?
                                    > Ponieważ flaga rumuńska rzeczywiście składa sie z trzech kolorów poczynając
                                    od
                                    > drzewca: niebieskiego,czerwonego i żółtego z godlem na środku, gdy jest
                                    > rozwinięta rzeczywiście nie bardzo przypomina flagi zamojskiej, natoniast
                                    gdy
                                    > jest "w pionie" wówczs płat płótna układa się tak, że zazwyczaj nie widać
                                    > niebieskiego a jest widoczny czerwony jakby od góry i żólty od dołu.
                                    > Prawdę jest, że ta nasza zabawa również kształci - przyznam, że nie znałem
                                    > flagi Hiszpanii taraz ją napewno zapamietam.
                                    > Gamcia mnie jak zwykle mnie i zaskakuje i fascynuje, a może inaczej
                                    zaskakując
                                    > fascynuję :).
                                    > Myślę, że warto byłoby usiąść w jednym z ogródków na Rynku Wielkim i
                                    > sącząc "Warkę" patrzeć na Flagę Zamościa i wymyślać z jaka inną flaga sie
                                    > kojarzy.
                                    > Pozdrawiam.
                                    > Woj
                                    • gammma ups!! ich czworo! 25.11.03, 10:16
                                      nawet czworo nas bylo! bo i MMka o fladze sie wypowiadala, choc jej sie nic
                                      nie kojarzylo :)) po prostu znala odpowiedz hi hi
                                      g
                                      ..........
                                      moje bylo 3700!!
                                    • users1 Re: ich troje i piwko na rynku 25.11.03, 17:28
                                      gammma napisała:

> cos mi sie wydaje ze ogrodki juz zwiniete na Rynku? nastepna szansa dopiero
                                      > latem :(( ale ja juz sie zapisuje na liste chetnych!
                                      > pzdr
                                      > g
                                      A ja myślałem, że to Ty sporządzisz listę i wpiszesz mnie na nią. Wcale nie
                                      muszę być na pierwszym miejscu, mogę być nawet na ostatnim.
                                      A swoją drogą czy nie jest to pomysł?......................Forumowicze na piwie!
                                      :))
                                      Pozdrowienia
                                      Woj.
                          • users1 Re: Flaga Zamość Rumunia Hiszpania 25.11.03, 10:17
                            januszx napisał:

> Zastanawiam sie skąd te watpliwości w kwestii rozwiązania zagadki , przecież
                            > Mmka pieknie opisała nam czego symbolem sa kolory znajdujące się na
                            sztandarze
                            > Perły. Wspomniała również o herbie miasta , według mnie Jej odpowiedź była
                            > zdecydowanie prawidłowa, miły Usersiku tu trzeba wyjść tam gdzie flagę
                            > najlepiej widać i grać na trzy strony świata.:-)
                            > A jesli chodzi o flagę Rumunii to jest tam jeszcze dodatkowo niebieski, gdy
                            > Hiszpania ma tylko dwie "zamojskie" barwy. Może ten spór roztrzygnie
                            > Gamma... ?:-)))
                            > pozdrawiam j

Janusz
                            W przedmiocie rozwiazania zagadki oczywiście zgadzam sie z Tobą. A to że MM-ka
                            stawia mi zarzuty to przyjmuję jako jej zalete - skromność. MM-ka nie bąć taka
                            skromna!:).
                            Czieszę się, że zauważyłeś (trzy strony świata), a z drugiej strony strzeliłeś
                            z bardzo dużym wyprzedzeniem i to nie dziesiątkę a w coś więcej, bo hejnał
                            zamojski miał być przedmiotem następnej zagadki.
                            W związku z tym przyjmuję, że na Kraków trąbić nam nie kazano, a mimo to z
                            wieży ratuszowej jeszcze nie zresygnuję bo jest tam jeszcze jedna rzecz o którą
                            warto zapytać, i niech się ludziska na całym świecie dowiedzą. Ale cierpliwości
                            aby nie zanudzać zagadka ukaże sie prawdopodobnie jutro wieczorem i dotyczyć
                            będzie elementu (oczywiście w pewnym słowa tego znaczeniu)wieży ratuszowej.
                            Narazie pozdrawiam muszę popracować.
                            • januszx Pięcioro dzieci i coś 25.11.03, 10:37
                              Przed wielu laty Gammo czytałem taką ksiązkę dla dzieci , w tym wypadku to coś
                              to flaga.. piąta osoba? przypuszczam , ze chętny znajdzie się...
                              Przepraszam ze zepsułem zagadkę Usersie ale jakos tak wyszło:-)
                              pozdrawiam i też na trochę znikam
                              j
                              • users1 Re: Pięcioro dzieci i coś 25.11.03, 10:45
                                Januszu nie zepsułeś. Wręcz przeciwnie jestem szczęśliwy, że dotknęliśmy tematu
                                zamojskiego hejnału. Może ktoś odezwie sie o powie co mieliśmy na myśli: Janusz
                                pisząc o trzech stronach, a ja piszac o Krakowie?
                                Zachecam
                                A teraz naprawde już mnie nie ma.
                                • gammma hejnal 25.11.03, 11:17
                                  e, o tym to wszystkie dzieci nad labunka wiedza, ze ci od smoka nam armate
                                  zakosili dranie, i dlatego im nie gramy
                                  g
                                  • users1 Re: hejnal 25.11.03, 17:21
                                    Pytałem dzisiaj napotkanych po drodze nie tylko dzieci, niestety nikt nie
                                    wiedział. Ale Ty i tak masz rację. Tak między nami mówiąc ja tam bym nie grał
                                    jeszcze w jednym kierunku, ale nie powiem w jakim co by nikogo nie obrazić
                                    sic...
                                    Dodać można, że co niektórzy twierdzą, że hejnał grany był tylko w trzech
                                    kierunkach tz. do trzech bram. Pewnego rodzaju ciekawostką był hejnał grany pod
                                    koniec roku 1918, kiedy to hejnalista o 7 rano odgrywał "kiedy ranne wstają
                                    zorze", w południe "rotę" i o 7 wieczorem "wszystkie nasze dzienne sprawy".
                                    W tej chwili zaświtała mi myśl, że ten hejnał to wspaniały temat na zagadkę.
                                    Dlatego milknę o obiecuję że za jakiś czas do tego hejnału wrócimy, może na
                                    wiosnę, aby obudził nas ze snu zimowego.
                                    Pozdrawiam
                                    Woj.
                                    • januszx Re: hejnal 25.11.03, 19:44
                                      A to ci historia z tymi melodiami granymi o róznych porach dnia w roku
                                      odzyskania niepodległości...
                                      Ciekawi mnie równiez jak to było z tą armata co nam ja ukradli gdyż ja
                                      szczegółow nie znam...
                                      pozdrawiam
                                      j
                                      • users1 Re: hejnal 25.11.03, 20:47
                                        Poczekaj do jutra na Gammmciśkę
                                        Hej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka