Dodaj do ulubionych

obywatelstwo?

11.07.04, 14:30
Witam!
Mam pytanie: Jesli jestem od roku zamezna z Polakiem, ktory nie ma jeszcze
obywatelstwa, lecz sprawa jest w toku (pewnie dostanie niedlugo), to kiedy ja
bede miala prawo do ubieganie sie o obywatelstwo? Po 3 latach pobytu tutaj i
2 latach malzenstwa, czy to jego przyznanie obywatelstwa dopiero teraz ma na
to wplyw i przesunie moje ubieganie sie?
Mam nadzieje, ze napisalam w miare zrozumiale :)

Obserwuj wątek
    • plesser Re: obywatelstwo? 11.07.04, 15:12
      Verwaltungsvorschriften do StAG 9.1.2.1

Die eheliche Lebensgemeinschaft des Einbürgerungsbewerbers mit dem deutschen
      Ehegatten muss im Zeitpunkt der Einbürgerung seit zwei Jahren bestehen. Dieser
      muss in dieser Zeit deutscher Staatsangehöriger oder Statusdeutscher gewesen
      sein.

Czyli wynikalo by z tego, ze od momentu otrzymania obywatelstwa przez meza
      musza uplynac jeszcze 2 lata malzenstwa (bo 3 lata pobytu nie sa problemem) bys
      mogla dostac obywatelstwo jako malzonka obywatela.

Duzo zalezy jednak od tego w jakim trybie Twoj maz- jak piszesz- ‘dostanie’
      obywatelstwo. Jesli chodzi o stwierdzenie posiadania niemieckiego obywatelstwa
      nabytego przez urodzenie 9pochodzenie), to bedziesz musiala zlozyc osobny
      wniosek. W takim wypadku 2 lata liczylyby sie jednak 'wstecz'- od momentu
      zawarcia malzenstwa, bo maz juz wtedy byl(by) obywatelem niemieckim (szczegoly
      do omowienia z urzednikami przy odbiorze papierow meza).
      Jesli jednak maz sam naturalizowany jest jako Polak, nie ma sensu czekac. W
      takim razie Ty, jako zona, mozesz zostac wspolnatruralizowana w ramach tego
      samego postepowania. W takim wypadku tym bardziej nalezaloby zwrocic sie
      urzednikow przerabiajacych wniosek o naturalizacje meza.
      • convince Re: obywatelstwo? 11.07.04, 23:07
        > Jesli jednak maz sam naturalizowany jest jako Polak, nie ma sensu czekac. W
        > takim razie Ty, jako zona, mozesz zostac wspolnatruralizowana w ramach tego
        > samego postepowania. W takim wypadku tym bardziej nalezaloby zwrocic sie
        > urzednikow przerabiajacych wniosek o naturalizacje meza.

On jest naturalizowany jako Polak, ktory jest tutaj wystarczajaco dlugo (12
        lat) i pracuje. Ja jestem tutaj od dokladnie roku, jak rowniez jestem rok po
        slubie, wiec nie wiem, czy moge sie podlaczyc pod jego wniosek.
        Wielkie dzieki za odpowiedz,
        pozdrawiam,
        C.
        • walterbertin lacze sie z Plesserem 14.07.04, 16:24
          kto pyta nie bladzi Plesser i ja znamy wiele zakretow rzeki ale nie wszystkie
          Logicznie rzecz biorac uzyskanie naturalizacji razem z mezem po roku pobytu i
          malozenistwa zdaje sie troche przedwczesne - ale z drugiej strony czy teraz czy
          za dwa lata - tez to nie robi Kohl fett.
          Wszystkie te zabezpieczenia z trzema latami mialy ograniczyc malzenstwa za
          pieniadze Scheinehe dla uzyskania stalego pobytu w Niemczech lub UE czy w
          formie stalej wizy czy w formie szybszej naturalizacji
          ale to w waszym przypadku nie ma zastosowania i jezeli rowniez urzednik w to
          uwierzy to mam on Ermaessensspielraum i moze was dwoje na raz naturalizowac -
          jak sadze. W UE juz i tak jestes - mnie by sie nie chcialo robic tej samej
          roboty dzis i za dwa lata dla malzonki

Walter

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka