Dodaj do ulubionych

ILE KOSZTUJE DZIECKO....

02.10.04, 14:38
Chodzi mi tu naturalnie o utrzymanie dziecka. Planujemy z mezem miec dziecko.
On (Niemiec) zarabia srednio, a ja studiuje i pracuje na Honorarbasis, wiec
jesli urodze nie przysluguje mi zadna kasa, poza erziehungsgeldem i
kindergeldem. No i sie zastanawiamy czy damy rade finansowo. Nie chcemy
wyladowac na socjalu. Prosze napiszcie mi z wlasnego doswiadczenia, ile
kosztuje Was utrzymanie malenstwa i tez wiekszych dzieci...
I jeszcze jedno: moj maz ma dziecko z poprzedniago zwiazku (nie byl z mama
dziecka ozeniony), ze ktore placi alimenty, czy po urodzeniu dziecka z
naszego malzenskwa bedzie placil mniej???
Z gory dziekuje za odpowiedzi!!!!
Obserwuj wątek
    • joasia1 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO.... 02.10.04, 15:19
      frankafrank napisała:

> I jeszcze jedno: moj maz ma dziecko z poprzedniago zwiazku (nie byl z mama
      > dziecka ozeniony), ze ktore placi alimenty, czy po urodzeniu dziecka z
      > naszego malzenskwa bedzie placil mniej???
      NIE
      a nawet z czasem wiecej bo wysokosc alimentow zalezy od wieku dziecka -
      Düsseldorfer Tabelle
      www.olg-duesseldorf.nrw.de/service/ddorftab/ddorftab3/intro.htm
      • frankafrank Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO.... 02.10.04, 18:16
        dzieki. te liste to ja znam, ale tam nie jest nic napisane jak ma sie sprawa,
        gdy pojawi sie kolejne dziecko...????
    • sabba kurcze 02.10.04, 20:33
      czy naprawde oczekujesz konkretnej odpowiedzi na to pytanie?
      jak mozna oszacowac ile kosztuje dziecko. To zalezy od wielu rzeczy, liczysz
      czas od momentu zajscia w ciaze, twoje odzywianie, witaminy, wizyty u lekarza,
      badania itepe, teraz nie wszytko jest "za darmo". Liczysz ze bedziesz kupowala
      wszytko nowe dla malucha czy dostaniesz od kogos po kims wozek czy inne rzeczy
      do ubrania dla malego, liczysz sie z tym ze dzieciak bedzie rozwiajl sie dobrze
      i bedzie zdrowy a jesli nie to liczysz forse na leki itepe. Bedziesz go posylac
      do ekskluzywnej prywatnej szkoly i bedziesz mu kupowac markowe ciuchy oraz
      zapewniac wkacje co roku nie wiadomo gdzie...w zyciu roznie bywa, na takie
      pytanie nie da sie odpowiedziec bo to wszytko zalezy od tego jak dziecko chcesz
      wychowac i jakie masz zasady. Sorry ale nie widze inaczej...
      • stella25b Re: kurcze 04.10.04, 10:39
        sabba napisała:

> czy naprawde oczekujesz konkretnej odpowiedzi na to pytanie?
        > jak mozna oszacowac ile kosztuje dziecko. To zalezy od wielu rzeczy, liczysz
        > czas od momentu zajscia w ciaze, twoje odzywianie, witaminy, wizyty u lekarza,
        > badania itepe, teraz nie wszytko jest "za darmo". Liczysz ze bedziesz kupowala
        > wszytko nowe dla malucha czy dostaniesz od kogos po kims wozek czy inne rzeczy
        > do ubrania dla malego, liczysz sie z tym ze dzieciak bedzie rozwiajl sie
        dobrze
        > i bedzie zdrowy a jesli nie to liczysz forse na leki itepe. Bedziesz go
        posylac
        > do ekskluzywnej prywatnej szkoly i bedziesz mu kupowac markowe ciuchy oraz
        > zapewniac wkacje co roku nie wiadomo gdzie...w zyciu roznie bywa, na takie
        > pytanie nie da sie odpowiedziec bo to wszytko zalezy od tego jak dziecko
        chcesz
        > wychowac i jakie masz zasady. Sorry ale nie widze inaczej...

Opieka zdrowotna dzieci w Niemczech jest bezplatna tak jak i lekarstwa dla
        dzieci. Ubranka i inne akcesoria mozesz kupic uzywane na bazarach dzieciecych
        lub w Ebay'u. Szkoly publiczne sa bezplatne a prywatne nie kosztuja majatku.
        Bardzo drogie sa przedszkola angielskie-czyli takie gdzie urzedowym jest
        angielski, reszta w normie. W niektorych landach podreczniki do szkoly
        finansuje szkola w innych nie- a sa drogie. Jesli Cie na nie nie bedzie stac,
        przejmie to Sozailamt.

Generalnie Saba juz odpowiedziala na Twoje pytanie. Wszystko zalezy od Twojego
        pokierowania sprawa.
        • frankafrank Re: to moze inaczej... 04.10.04, 15:17
          ile wydajecie przecietnie na dzidziusia w wieku od 0 do 12 m-cy przecietnie
          miesiecznie?????
          • kokolores Re: to moze inaczej... 04.10.04, 20:19
            To jest naprawde ciezko powiedziec.
            Powinnas siasc i sama policzyc:
            codziennie 4-6 Pampersow(rozne ceny w zaleznosci od firmy)
            jezeli nie karmisz piersia to mleko w proszku
            ubranka dla dziecka(zalezy gdzie kupujesz: second hand czy w butikach?)
            w piewszych 12 miesiacach 2 foteliki do samochodu( w zaleznosci od firmy -
            rozne ceny)
            wieksze zuzycie wody i pradu(pranie,kapiele,gotowanie itp)
            meble (lozko,przewijarka,szafa)
            zabawki
            Jeszeli mieszkasz w Niemczech to mozesz wlasciwie sama mniej wiecej policzyc!
            Moja cora ma juz 7,5 roku wiec nie bardzo pamietam ile wydawalismy na nia kasy.
            Przypuszczam ,ze nie bedziecie musieli zyc z socjalu ,ale oszczednie!
            :)
          • rafalkawecki Re: to moze inaczej... 05.10.04, 10:58
            Jak sie przeprowadzilismy do Niemiec to nasz corcia miala juz 11 miesiecy.
            Ale jestem w 100%, ze Kindergeld starczylby na jej utrzymanie - tak jak zreszta
            starcza nam teraz.
            90% rzeczy kupowalismy i kupujemy sami (nowe), mala nigdy nie byla chora (teraz
            ma prawie 3 latka i byla tylko raz chora). Rosnie szybko a co za tym idzie
            trzeba zmieniac tez ubranka. Takze jak sie rozsadnie gospodaruje pieniedzmi to
            Kindergeld starcza bez problemu powiedzmy do 3 roku zycia - dalej to jeszcze nie
            wiem ;) Ale wtedy dochodzi przedszkole (ok. 70Euro miesiecznie) i juz moze nie
            starczac.

Pozdrawiam
            • stella25b Re: to moze inaczej... 05.10.04, 11:47
              rafalkawecki napisał:

> Jak sie przeprowadzilismy do Niemiec to nasz corcia miala juz 11 miesiecy.
              > Ale jestem w 100%, ze Kindergeld starczylby na jej utrzymanie - tak jak
              zreszta
              > starcza nam teraz.
              > 90% rzeczy kupowalismy i kupujemy sami (nowe), mala nigdy nie byla chora
              (teraz
              > ma prawie 3 latka i byla tylko raz chora). Rosnie szybko a co za tym idzie
              > trzeba zmieniac tez ubranka. Takze jak sie rozsadnie gospodaruje pieniedzmi to
              > Kindergeld starcza bez problemu powiedzmy do 3 roku zycia - dalej to jeszcze
              ni
              > e
              > wiem ;) Ale wtedy dochodzi przedszkole (ok. 70Euro miesiecznie) i juz moze nie
              > starczac.
              >
              > Pozdrawiam

Pozniej to Kindergeld wystarcza wlasnie na oplacanie calodniowego przedszkola
              wraz z obiadem.
              • marchewa4 Re: to moze inaczej... 05.10.04, 15:14
                To moze jeszcze inaczej:
                to przykladowe oplaty za publiczne zlobki i przedszkola w Düsseldorfie (nie
                mieszkam tam, ale znalazlem akurat w google):
                www.verwaltung.uni-duesseldorf.de/gsb/studierenmkind/kleinkinder.html
                Kolumny po kolei:
                Jahreseinkommen in Euro (suma dla obojga rodzicow jesli wychowuja dziecko razem)
                Kindergarten
                Kindergarten über Mittag (zusätzlich!)
                Kinder unter 3
                Hort

bis 12.271 0,00 0,00 0,00 0,00
                bis 24.542 26,08 15,85 68,00 26,08
                bis 36.813 44,48 26,08 141,12 57,78
                bis 49.084 73,11 41,93 208,61 83,85
                bis 61.355 115,04 62,89 276,61 115,04
                über 61.355 151,34 83,85 312,91 151,34

Wszystko miesiecznie w Euro, z wyjatkiem oczywiscie dochodu, ktory jest rocznie.

Jak widzisz wydatki zaleza w duzej mierze od tego, ile zarabiacie, bo Niemcy to
                ogolnie bardzo socjalne panstwo i chetnie zabiera jednym, zeby dawac innym ;-)

Pozdrowienia
                M.

PS. Niektore kraje zwiazkowe placa dodatkowy Kindergeld. Musisz sie zorientowac
                jak to jest w Twoim przypadku. Z doswiadczenia wiem, ze Hesja nie placi a z
                internetu wiem, ze Bawaria placi.
                • frankafrank Re: to moze inaczej... 06.10.04, 10:28
                  BARDZO DZIEKUJE WAM ZA INFORMACJE I CZEKAM NA KOLEJNE!!!
                  TROCHE MNIE ZERMUTIGOWALISCIE.:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka