Dodaj do ulubionych

prawo jazdy

30.09.05, 09:23
wiem, ze temat byl przerabiany tutaj, ale pojawil sie taki post na epso-forum:

"Please note that your international driving licence, which gives you the
right to drive in Belgium, is no longer valid as from the moment you go to
the commune to register your stay in Belgium. In case you didn't obtain your
international driving licence before coming to Belgium, you are not allowed
to drive in Belgium at all.

When you go to the commune to request your official registration documents,
your international driving licence is no longer valid.

The moment you receive your official registration documents "CIRE -
Certificat d'Inscription au Registre des Etrangers/BIVR - Bewijs van
Inschrijving in het Vreemdelingenregister" (which will take about a month),
you need to ask for your driving licence to be converted into a Belgian
driving licence. This procedure takes another few weeks, during which you are
not allowed to drive."

Czy ktos moglby to skomentowac?...Jak sie to ma do naszego, krajowego prawa
jazdy - w Lux, w Belgii i gdzie indziej....przeciez sie przemieszczacie?...
Obserwuj wątek
    • dungoodxb12s Re: prawo jazdy 30.09.05, 09:28
      Tak było do 1.05.2004.
      Odkąd wstąpiliśmy do UE, nasze prawa jazdy nie wymagają wymiany na "unijne"
      belgijskie czy luksemburskie. Kiedy rejestrowałem się ponownie w Luxie we
      wrześniu zeszłego roku pani w administracji komunalnej zrobiła sobie jedynie
      ksero mojego polskiego dowodu (na widok mojego nowego "plasticzanego" dowodu
      osobistego wpadła w zachwyt i rozmarzyła się kiedy to Luksemburg takie wprowadzi ;))
      • dungoodxb12s Re: prawo jazdy 30.09.05, 09:29
        Tfu, miało być "...zrobiła sibie jedynie ksero mojego polskiego prawa jazdy..."
    • tomi_22 Luzik... 30.09.05, 09:43
      Nie ma problemu. Nie trzeba. Tu masz info:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=29761757&a=29762810
      • bamaza42 Re: Luzik... 30.09.05, 10:02
        ufff...dzieki wszystkim....juz pomyslalam, ze kolejne formalnosci i wydatki w
        PL mnie czekaja.... :))
        • tomi_22 Re: Luzik... 30.09.05, 10:10
          Jak na zdany egzamin z wiedzy o EU to dziwne, ze nie wiesz ;)

Czyzby czysty fart? ;P
          • bamaza42 Re: Luzik... 30.09.05, 10:43
            hehehe...odgryzasz sie?... :))
            • tomi_22 Re: Luzik... 30.09.05, 10:45
              Nie to sie nazywa "podkrecanie rozmowy". A wiec, co masz na obrone ? ;)
              • bamaza42 Re: Luzik... 30.09.05, 10:50
                acha, oczywiscie, sprawy legalnosci polskiego prawa jazdy w europie to kluczowe
                zagadnienie UE...no wiec masz racje, fart...akurat o to mnie nie
                spytali...ufff...znowu mi sie udalo... :)))
    • jespere czy to jest legalne? 30.09.05, 12:47
      ja swoje zarejestrowalem, nic nie kosztuje i nie boli
      po dwoch tygodniach dostalem list ze moge sobie jezdzic na tym co mam
      i ze gdybym je zgubil dostane duplikat
      mam tez mozliwosc zabulic 14E i poprac dokument lux, ale to nie obowiazkowe

gorzej bylo z moja zona. ona ma prawko mniej niz 2 lata i kazali jej tu jezdzic
      z niebieska L na plecach i zeszycikiem praktykanta przy sobie
      a co gorsza ustalili ze ma prawo jazdy jeszcze rok wazne (mimo ze polskie ma
      bezterminowo) i przed uplywem tego terminu ma zaliczyc obowiazkowy staz w jakims
      centrum szkoleniowym - jazda na lodzie i inne zabawy
      wszystko fajnie ale to kosztuje 155E

czy to jest legalne?
      • dungoodxb12s Re: czy to jest legalne? 30.09.05, 12:50
        Owszem, taki obowiązek dotyczy wszystkich kierowców z krótkim stażem w Luxie, to
        centrum szkoleniowe jest obok naszego (czyli Goodyearowskiego) toru testowego w
        Colmar-Berg. Zajęcia są codziennie, nawet w weekendy.
        • jespere czy to jest legalne? 30.09.05, 12:55
          chodzi mi o to ze dokument normalnie jest bezterminowy
          a tu nagle ma okres waznosci

dodam jeszcze ze strszyli mnie tu ze jak ktos nie zarejstruje prawka
          to potem bedzie musial zdawac od nowa w luxie...
          a to przeczy temu o czym tu przeczytalem, ze mozna nie rejestrowac...
          • tomi_22 Re: czy to jest legalne? 30.09.05, 13:08
            Bzdury Ci naopowiadali, nie przejmuj sie, sa ludzie w HR w Komisji, co nie
            wiedza, ze Polacy potrzebuja pozwolenia na prace tu dla wspolmalzonka...
            • dungoodxb12s Re: czy to jest legalne? 30.09.05, 13:11
              Jest to legalne:
              Article 1.3 of Directive 91/439/EEC enables Member States to apply the
              same periods of validity and the same frequency of medical examinations for
              holders of driving licences issued by another Member State and having taken up
              normal residence in their territory as are applied to holders of national
              licences. The new period of validity is to be applied with effect from taking up
              residence. For determining the applicable validity period you are adviced to
              consult the comparative view of validity periods in part I, section B.1. of the
              Commission Interpretative Communication on Community driver licensing, (which
              has been published on 28 March 2002) and the local issuing authorities in your
              country of residence.

Przepisy obowiązujące kierowców z krótkim stażem mające zastosowanie dla
              obywateli Luksemburga mają więc zastosowanie i w przypadku obywatela innego
              kraju unijnego, mieszkającego na stałe w Luxie, niestety...

• jespere Re: czy to jest legalne? 30.09.05, 13:11
              pani policjantka tez pytala czy mam zarejestrowane...

no ale tak poza tym
              teraz jak juz w to wdepnelismy to mozna olac to szkolenie????
              • dungoodxb12s Re: czy to jest legalne? 30.09.05, 13:17
                Tu jeszcze trochę biurokratycznego "sosiku" w temacie:
                europa.eu.int/eur-lex/pri/en/oj/dat/2002/c_077/c_07720020328en00050024.pdf
                • jespere sosik 30.09.05, 13:23
                  dzieki za sosik
                  sprobuje przez to przebrnac wieczorkiem uffff
                  • tomi_22 ogolnie to... 30.09.05, 13:28
                    umoczyliscie strasznie...
                    • jespere Re: ogolnie to... 30.09.05, 13:32
                      znam kobite ktorej odmowili prawa jazdy bo nie zarejestrowala na czas
                      • tomi_22 Re: ogolnie to... 30.09.05, 13:35
                        Jak moga jej cos odmowic jak juz ma? Powiem Ci tak, najstarsi rodem
                        Luksemburczyko_Polacy i nie tylko jakich znam mowia, ze rejestracja jest tylko
                        dla wygody twojej i Policji. Jak wyjdziesz z domu bez prawka, to jak ci zlapia,
                        sprawdza w Kompie i bazie danych i masz problem z glowy. Natomiast, kazdy medal
                        ma dwie strony, w przypadku mandatow, przekroczen, wykroczen i takich tam, tez
                        bedziesz w bazie danych ;)

Aha, jak juz raz cie zlapia np kontrola drogowa, to cie wpisuja do bazy
                        danych :)

Ot tyle co ja wiem na ten temat.
                        • jespere Re: ogolnie to... 30.09.05, 13:39
                          ok
        • ma_wi99 A propos toru testowego... 30.09.05, 13:52
          Czy w tym waszym Colmar-Bergowskim to jak testuja jakies odpalowe autka to mozna
          przyjsc i sobie popatrzec?

Ostatnio testowali Maybacha przy predkosci 341 km/h. Nawet nie to, ze zbieram
          akurat do skarbonki, zeby sobie takiego Maybacha kupic, bo fura mi zupelnie nie
          lezy, ale od czasu do czasu mozna by sobie popatrzec jak wyglada w realu takie
          340 km/h, nie?

No wiec jest wstep wolny, za bilecikami, dla znajomych, wylacznie dla VIPow czy
          w ogole
          • dungoodxb12s Re: A propos toru testowego... 30.09.05, 14:01
            Testy można obserwować ile dusza zapragnie, co więcej można to robić w miłej
            atmosferze przy lunchu czy wczesnej kolacji, konsumując ją na tarasie
            restauracji Traffic, z którego to tarasu rozpościera się fantastyczny widok na
            cały tor.
            Testowane auta to cała gama aut dla których
            Goodyear/Dunlop/Fulda/Sava/Dębica/Kelly robią ogumienie na tzw. pierwsze
            wyposażenie, czyli przy zjeździe z taśmy produkcyjnej, jak i szeroka gama aut
            dla których robimy opony na rynek wymiany. Poza tym są również testowane opony
            motocyklowe, jak i do ciężarówek, co również jest dosyć ciekawe, bo testowy
            truck ma czasami dwanaście różnych opon zamontowanych jednocześnie na osiach z
            indywidualnym nastawem wysokości dla utrzymania właściwego obciążenia każdej z
            testowanych opon.
            • dungoodxb12s Re: A propos toru testowego... 30.09.05, 14:05
              Zapomniałem dodać, że auta z garażu testowego są również używane do transportu
              podczas wyjazdów służbowych, co ma czasami swoje plusy. Jako że co tydzień
              pracuję również w moim drugim biurze w Hanau koło Frankfurtu, często zdażyło mi
              się już dostać na wyjazd n.p. na BMW 745 z klatką kapotażową. Trzeba było
              widzieć miny kierowców na autostradach w Niemczech - luksusowa limuzyna z klatką :-)
              • ma_wi99 Re: A propos toru testowego... 30.09.05, 14:31
                A skad sie dowiedziec co kiedy testuja? Jest jakas stronka www na ten temat? A
                moze rozsylaja wam to po intranecie? Bo jesli tak, to moze dalbys cynk kiedy
                bedzie jakas "ostra jazda"?
                • dungoodxb12s Re: A propos toru testowego... 30.09.05, 14:57
                  Nie ma czegoś takiego, rozpiska jazd jest w centrum technicznym, ale to jest
                  tablica z ręcznie nanoszonymi danymi, a nie jakiś ogólnodostepny harmonogram.
                  • ma_wi99 Re: A propos toru testowego... 30.09.05, 15:01
                    A sa chociaz jakies okreslone dni i godziny, kiedy testy sa przeprowadzane, czy
                    tak na chybil trafil?
                    • dungoodxb12s Re: A propos toru testowego... 30.09.05, 15:03
                      W godzinach pracy w dni powszednie, od 8 do 17tej - kierowcy testowi to normalni
                      pracownicy u nas. Poza tym w soboty i w niedziele są specjalne testy jeżeli
                      jakiś projekt jest szczególnie pilny.
                      • ma_wi99 dzinx 30.09.05, 15:11
                        > W godzinach pracy w dni powszednie, od 8 do 17tej - kierowcy testowi to normaln
                        > i
                        > pracownicy u nas.

czyli taka zwykla szara rzeczywistosc? Zupelnie jak u EPSow za biurkiem? :-p

To moze kiedys sie wybiore popatrzec jak "przekladaja z lewa na prawo" :)
                        • dungoodxb12s Re: dzinx 30.09.05, 15:20
                          Powiedzmy, tylko że oni nie przekładają papierów z lewej strony na prawą stronę
                          biurka, tylko kręcą kółkiem na winklach ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka