Dodaj do ulubionych

proszę o opinię nt Monachium

02.02.06, 19:28
W niedługiej przyszłości przypuszczalnie wraz z mężem i dzieckiem przenosimy
się do Monachium. Czy za 4 tys brutto można się tam utrzymać i na jakim
poziomie (czy można wyjsć zjeść na mieście czasami, pojechać na wakacje itp)
Ile wynosi podatek przy zalożeniu że mąż utrzymuje rodzinę, Słyszalam że jest
również jakiś dodatek na dziecko. Ile kosztuje przedszkole. Gdzie najlepiej
wynająć mieszkanie? słyszałam ze koszt jest ok 10 E za m kwadratowy. Czy ceny
najmu bardzo się róznią w zależności od miejsca wynajęcia mieszkania.(chodzi
o Monachium a nie okoliczne miejscwowości) Jak wygląda opieka medyczna. Czy
jest duża różnica cenowa i jakościowa pomiędzy prywatna i publiczną kasą
chorych?
Za wszelki informację z góry dziekuję i pozdrawiam
A.
Obserwuj wątek
    • ochmis 4 000 brutto = ~ 2700 netto 03.02.06, 10:45
      będzie cieniutko, w trzy osoby, można na mieście bratwurst zjeść
    • sedo7 Re: proszę o opinię nt Monachium 04.02.06, 22:15
      4 tys brutto - masz na mysli zlotowki czy euro ?
      • ochmis pytasz serio? czym płacisz w München? 04.02.06, 22:41
        • sedo7 Serio 05.02.06, 11:04
          Czy pytam serio o to czy to kwota w złotowkach czy w euro?
          Bardzo serio.

Polacy bedac w Polsce i dostajac propozycje pracy za granica, przeliczaja pensje na zlotowki (i robia
          wielkie wow, bo wychodzi znakomicie - jak na mozliwosci zarabiania i koszty zycia w POLSCE - ale to
          juz inna sprawa; sprawa, z ktorej autorka watku na szczescie zdaje sobie sprawe, skoro pyta).

A roznica miedzy 4tys brutto w euro a 4 tys brutto w zlotowkach jest kolosalna - za pierwsze ta
          rodzina da rade przezyc w Monachium, za drugie nie.
    • alesko Re: proszę o opinię nt Monachium 05.02.06, 00:47
      no monachium to b drogie miasto, nie poszalejecie:( choc podobno wloskie
      restauracje nie sa drozsze od tch w berlinie i to na schwabingu czyli w centrum,
      za to cala reszta cenowo przyprawia o zawrot glowy, szczegolnie ceny mieszkan
      pa
      • anaka75 Re: proszę o opinię nt Monachium 06.02.06, 17:37
        alesko, co to znaczy przywracają za zawrót głowy? czy 10-13 E za m kwadratowy
        to jest jakas średnia stawka? dajmy na to nie w centrum, ale w okolicach metra?
    • misiucha1 Re: proszę o opinię nt Monachium 05.02.06, 01:04
      anaka75 napisał:

> W niedługiej przyszłości przypuszczalnie wraz z mężem i dzieckiem przenosimy
      > się do Monachium. Czy za 4 tys brutto można się tam utrzymać i na jakim
      > poziomie (czy można wyjsć zjeść na mieście czasami, pojechać na wakacje itp)
      > Ile wynosi podatek przy zalożeniu że mąż utrzymuje rodzinę, Słyszalam że jest
      > również jakiś dodatek na dziecko. Ile kosztuje przedszkole. Gdzie najlepiej
      > wynająć mieszkanie? słyszałam ze koszt jest ok 10 E za m kwadratowy. Czy ceny
      > najmu bardzo się róznią w zależności od miejsca wynajęcia mieszkania.(chodzi
      > o Monachium a nie okoliczne miejscwowości) Jak wygląda opieka medyczna. Czy
      > jest duża różnica cenowa i jakościowa pomiędzy prywatna i publiczną kasą
      > chorych?
      > Za wszelki informację z góry dziekuję i pozdrawiam
      > A.
      witaj jezeli jest to na polskie zapomnij
      • anaka75 Re: proszę o opinię nt Monachium 06.02.06, 17:33
        oczywiście że chodzi o euro. za 4 tys brutto PLN to nawet w polsce ledwo
        rodizna wyżyje, przynajmniej w wawie. Może jest na forum ktoś kto jest w stanie
        bardziej konkretnie odpowiedzieć na zadane przeze mnie pytania. Dodam ze maz ma
        prace legalną. Czy ktoś wie po jakim czasie żona może ubiegać sie o pozwolenie
        na pracę?
        a.
    • fufu_ffm Re: proszę o opinię nt Monachium 06.02.06, 19:25

Czesc -

Nie zginiecie z glodu:)

Mozesz sobie online wyliczyc ile Wam z meza zarobkow zostanie na reke czyli
      Netto: www.metier2000.de/bnl2000.htm. Pi razy drzwi, zakladajac ze Ty
      nie pracujesz i on ma klase podatkowa numer 3, to bedzie mu na reke zostawiac
      jakies 2.3 - 2.6 tysiaca euro na miesiac (po zaplaceniu ubezpieczenia
      zdrowotnego za rodzine). Dodatek na dziecko tez jest jakis ale nie wiem
      dokladnie ile wynosi - podejrzewam ze moze jakies 200 euro na miesiac.

Z tego wszystkiego pewnie kolo 1000 odejdzie Ci na mieszkanie, ogrzewanie,
      telefony, prad etc. Reszta zalezy od Twojego standaru zycia - cappucino w
      piekarni kosztuje jakies 2 Euro w Starbucks 4. Lampka wina na jakims festynie
      ludowym 3 euro, w przyjemnym barze 5-6+.

Na www.immobillienscount24.de mozesz sobie poszukac mieszkan w Monachium
      i mniej wiecej skalkulowac ile bedziesz musiala placic. Mysle ze ponizej 10
      euro za metr kwadratowy ciezko bedzie cos znalezc - ale to w sumie zalezy od
      dzielnicy i wyposazenia. W DE mieszkania sa czesto bez kuchni wiec jak chcesz z
      kuchnia to kosztuje troche drozej etc. Popatrz sama i sie zorientujesz.

Najlepiej wybierz sie na wycieczke do Monachium i posprawdzaj sobie ceny
      bezposrednio to Ci da najlespze pojecie. Kazdy inny bedzie Ci mowil ze swojej
      perpectywy w zaleznosci od wlasnego sposobu zycia - dla jednych 4000 to bardzo
      malo, dla drugich to bardzo duzo.

W kazdym razie jest to jakis poczatek. Zawsze mozecie pozniej znalezc cos
      lespzego.

Pozdrawiam i zycze powodzenia.

• anaka75 Re: proszę o opinię nt Monachium 06.02.06, 20:50
        Bardzo dziekuję za info i słowa otuchy:) Może napiszesz coś więcej nt miszkań,
        tzn ich lokalizacji. Firma ma nam pomóc coś znaleźć i chciałabym widzieć co
        nieco na temat "dzielnic" Monachium. Niestety musimy wynając na odległość.
        Zależy mi na bliskości metra oraz okolicy przyjaznej dziecku. Jakiś park w
        okolicy, place zabaw itp.
        1000 euro za mieszkanie z opłatami to wydatek z którym się liczymy.
        Będę wdzięczna za więcej informacji.
        Pozdrawiam
        Ania.
        • alesko Re: proszę o opinię nt Monachium 06.02.06, 21:26
          tak 1000 euro (i wiecej) to jak najbardziej realna suma w Mch na mieszkanie,
          dobrze ze firma wam pomoze szukac, bo samemu to mozna dostac palpitacji serca
          (w Mch sa najwieksze problemy lokalowe w calych Niemczech, miasto jest totalnie
          zapchane)
          co do okolicy to mysle ze nie bedzie problemu, w Mch jest mnostwo ogrodow i
          parkow praktycznie wszedzie, nie jest to blokowy kolos i w porownaniu z
          warszawa...co ja mowie, po prostu nie ma porownania!!!! najprosciej bedzie jak
          kupisz sobie mape, tam sa wszelkie parki i ogrody, czy kompleksy basenow,
          jeziora, do wyboru do koloru,
          wszystko tak naprawde bedzie zalezalo od ceny mieszkania,
          przy stacji metra sa dobre miejscowki wiec tam zawsze jest drozej, ale do metra
          mozna dojechac autobusem, komunikacja jest w tym miescie naprawde spoko, tez
          nie mozna porownac z wawa w zaden sposob:)wszystko jest zgrane, inaczej ta
          wielka przestrzen (miasto jest powiedzmy rozwalone) by w zaden sposob nie
          funkcjonowala
          powodzenia

• alesko Re: proszę o opinię nt Monachium 06.02.06, 21:32
            aaaa i powiem ci ze ja zawsze jak przejzdzalam do Mch to nie zastanawialam sie
            za dlugo jaka to dzielnica, najwazniejsza byla odleglosc do pracy, cena
            mieszkania i...przede wszystkim to ze cos sie znalazlo, bralam to co bylo,i
            bardzo czesto to co ktos mi zalatwil
            to jest niestety najlepsza metoda
            pa
        • sedo7 Re: proszę o opinię nt Monachium 06.02.06, 23:29
          Jesli chcesz wiedziec cos wiecej o lokalizacji, to rzeczywiscie kup sobie mape. Z reszta Monachium jest
          bardzo przyjemne do zycia, wiec malo prawdopodobne, bys zle trafila.

A jesli chcesz jeszcze bedac w Polsce miec aktualne informacje nt. komunikacji miejskiej, to zajrzyj tu:
          www.mvv-muenchen.de/web4archiv/objects/download/1/tarifplan05aprilaehintenir.pdf
          (plan czterech wewnetrznych ringow, ceny biletow ulgowych)
          oraz
          www.mvv-muenchen.de/web4archiv/objects/download/1/tarifplan05aprilaevornegn.pdf
          (na tym ostatnim masz plan wszystkich stref i ceny biletow bez znizek).
          • alesko Re: proszę o opinię nt Monachium 06.02.06, 23:55
            a przypomnialo mi sie ze jedyna dzielnica ktorej nie lubilam to byl neuperlach,
            tam sa bloki, na wschodzie Mch dominuja nowe osiedla, calkiem fajne, natomiast
            w reszcie szeregowe kamienice,calkiem przyjemne, nie mowie o willach bo te tez
            mozna spotkac:)
            ogolnie zgadzam sie z poprzednikiem, malo prawdopodobne aby dostalo ci sie
            mieszkanie w jakiejs niefajnej okolicy, miasto wyjatkowo mile do zycia i
            odpoczynku o meczacej wawy
            pa
            • arletapp Re: proszę o opinię nt Monachium 22.03.06, 10:18
              Od Neuperlach i Hasenbergel trzymalabym sie zdala - niemilo, czasami troche
              niebezpiecznie (choc w porownaniu do innych miast to pryszcz)
    • ggigus teraz ja, monachijka od lat szesciu 07.02.06, 17:10
      ceny sa rozne za m kw, jest malo Altbau, czyli starej zabudowy
      tzn. sa meiszkania znacznie drozsze i ciut tansze(wstydze sie, zeby napisac,
      ile ja place)
      a co do knajp, sklepow itepe - chetnie dam ci znac, tylko mi napisz, co lubisz,
      bo tak mi latwiej cos pasujacego wybrac
      i w czasie Wiesn czyli Oktoberfestu jest fajnie, wszyscy sa wieczirem
      narabani, jak jada metrem
      pozdr

gipsyradio.com/portal.htm
      • anaka75 Re: teraz ja, monachijka od lat szesciu 07.02.06, 19:14
        Wielkie dzieki za wasze opinie, naprawde strasznie mnie zacheciliście. "stety-
        niestety" okazuje sie ze chyba wylądujemy w Oslo. Od dwóch miesięcy zbieram
        info nt Monachium, a tu nagle zmiana planów;) strasznie żałuję bo bliskość Alp,
        możliwość wypadu do Włoch i samo miasto, strasznie mnie to kręciło,
        zdecydowanie wole południowe klimaty.
        Pozdrawiam wszystkich serdecznie, moze innym razem........
        Ania
        • karmin-cynober Jedż do Oslo. 07.02.06, 21:01
          Oczywiście sprawdż ceny mieszkań. W Monachium przepłacasz. Radzę firme przygiąc
          do ziemi obojętnie o jakie miasto chodzi. Zaoszczędzicie na maklerze. Niech
          firma płaci. 4000 brutto na 3 osobową rodzinę to nie jest duzo.
        • sedo7 Re: Oslo 09.02.06, 10:48
          W Oslo jest sporo drozej niz w Monachium, wiec mam nadzieje, ze w ramach zmiany planow jest tez
          zmiana pensji.
          Powodzenia!
          • smedron Re: Oslo 11.02.06, 17:17
            Hej,
            ja mieszkam w MOnachium juz 5 lat i mysle,ze 1000 E na mieszkanie, oplaty (prad
            i gaz sa drogie ), tel.-ew. garaz to troche malo.My placilismy za 3 pokoj,
            mieszkanie 1200 E+ oplaty. Drogie sa przedszkola ok .250-300 E i jedzenie-jesli
            chce sie kupic mieso u rzeznika a nie w supermarketach -smierdzace.Knajpy to
            juz w ogole koszt.Pamietam ,ze jeszcze w DM , placilismy w Pizza Hut (2
            dorosle od i dziecko) 50 DM-2 pizze , przystawka, 2xwino i desery-teraz trudno
            sie zmiescic w 40 E :((.Koszmarnie drogie sa uslugi:ja place za fryzjera 70 E-
            balejaz z 2 farb, sciecie, suszenie-bywa sporo drozej...Jak masz jakies inne
            pytania to pisz na priv ( gazeta).Ewa
            • ggigus czemu chodzisz na pizze do PHuta? 12.02.06, 17:20
              jest tyle dobrych pizzeri w ;M.!
              • smedron Re: czemu chodzisz na pizze do PHuta? 13.02.06, 15:04
                bo mieszkam niedaleko-i najbardziej nas zszokolwal tam zmiana cen w E- jakie
                znasz dobre pizzerie w M?
                Pozdrawiam E
                • ggigus obiecane pizzerie w Monachium (i nie t ylko!) 15.02.06, 15:16
                  (sorek, ze tak dlugo czekalas na odp., ale ostatnio rzadko bywam na forum)

polecam goraco:

restauracja wloska Panne e vino na Walhterstraße - kolo przystanku metra Goethe
                  Platz - restauracja znajduje sie n poczatku ulicy - idac od metra - i trudno ja
                  przegapic, nru ulicy nie pamietam. Niedaleko stamtad na Zenettistraße znajduje
                  sie wloska knajpa Da Wanda bodajze, cos z Wanda w nazwie, wlascicielka nazywa
                  sie Wanda, ale to tez wloskie imie. Pyszne pizze i pyszna kuchnia wloska.

Kolo Grossmartkhalle - wszystko w Glockenbachviertel - jest pizzeria, znajduje
                  sie miedzy sklepmem warzywnym i jakas inna budka. Latwo te b. znana w miescie
                  pizzerie rozpoznac, bo tam zawsze siedzi masa ludzi nad pizzami i czesc
                  klienteli czeka na ulicy jak sepy obok. Niestety, musisz poczekac az bedzie
                  cieplej, bo sam lokal jest bardzo maly i wewnatrz sa dwa albo trzy stoliki. Ale
                  wiosna musisz koniecznie(!) przejsc sie kolo Grossmartkhalle i zaraz sama
                  zobaczysz - pizze sa smaczne, z cieniutkiego ciasta. Ja polecam pizze z
                  kartoflami i rozmarynem - rewelacja.

I wrescze wg mnie pizzeria stulecia, choc pozno odkryta. Na malej zapyzialej
                  uliczce Parkstraße (Westend/Schwanthalerhöhe, niedaleko od Festwies`n) znajduje
                  sie pizzeria Taormina. Mieszkam od paru lat w Wstendzie, ale odkrylam te knapje
                  niedawno i jestem po prostu ciezko zachwycona. Wszystko co zjadlam do tej pory,
                  jadam tam czesto, jest pyszne i w rozsadnych cenach, rzadkosc w tym miescie.
                  Polecam pizze z czosnkiem, o il lubisz i zniesiesz duze dawki czosnku, a poza
                  tym sama jadlam wszystkie pizze wege i sa rewelacja.
                  Ale to jest naprawde tajemna wskazowka, bo tak chwale wszystkim Taormine, ze sie
                  boje, ze sie wlascieciel przeniesie w jakas lepsza okolice Monachium.
                  I przy okazji, o ile lubisz porzadna bawarska kuchnie, polecam Lidnwurmstüberl,
                  na roku Lindwurmstr. kolo Goethe Platz. Maja fajna oszklona werande i sie fajnie
                  patrzy na przechodzacych ludzi i mimo ze knajpa jest na trasie do Oktoberfestu,
                  nie maja (to wyjatek!) specjalnej, drozszej karty na Oktoberfest.
                  Pycha sa Käsespätzle.
                  I jeszcze knajpa grecka Lukullus przy ulicy Birkenau(Am Birkenau??) -
                  Kolumbulsplatz. Latem swietne miejsca na dworze.

i to by bylo na tyle
                  pozdrawiam
                  i daj znac, jesli skorzystalas z moihc wskazowek
                  ggigus
                  • patchwork30 Re: obiecane pizzerie w Monachium (i nie t ylko!) 02.04.06, 13:33
                    Ggigus, powinnas pisac przewodniki po gastronomii! Wlasnie tak czytam i
                    naleciala mnie okropna ochota zjesc po pizzy z kazdej restauracji. A ze z
                    Harras tez jest od nich niedaleko, to chyba polece i wyprobuje!!!
                    Jak je znalazlas? Przez przypadek, czy tez systematycznie zaliczasz wszysko w
                    promieniu 3 km od domu? ;-)))
                    Pozdrawiam
                    Ola
                    • ich11 podejrzewam, że Ania (ggigus) nie potrafi gotować 02.04.06, 13:52
                      i jada na mieście! :)))))))))))))))

Teraz mi się oberwie! ;)
                      • ggigus alez ja namietnie gotuje!!! 03.04.06, 11:59
                        i jadam na miescie
                        pa pa, koncze, bo mam yyy praktyke i mam robic recherche
                      • ggigus gotuje i jadam na meiscie, bo ja lubie jesc!!! 03.04.06, 13:31

• ich11 to dobrze, że lubisz jeść, bo nie lubię 03.04.06, 17:40
                          wychudzonych kobiet ;)))))
                          • ggigus lubie jesc, ale odchudzac tez sie lubie! 04.04.06, 17:13

• ggigus polecam taormine w Mon. i mieszanke pizzy 03.04.06, 12:01
                      czosnkowo - cebulowej
                      hardcore, ale pycha
                      a w Berlinie na Liegnitzerstr. - wreszcze jakies mile skojarzenie z mym rodz.
                      miastem - jest pizzeria z gigantycznymi, pycha pizzami, podawanymi na dwoch
                      talerzach, przekroj 50-60 cm
                      pa pa
                      bo jak mnie zlapia!
                      PS pozdrawiam wielbicielke Hofpisterei
                    • ggigus hej, patchwork, wielbicielko Hofpfisterei! 04.04.06, 17:13
                      chodze jadac ot tak, czasem
                      ale idac po miescie zawsze sie pilnie rozgladam, gdzie by tu cos kiedys zjesc,
                      hihi
                      pozdrawiam
                      Anka
                      • patchwork30 Re: hej, Ggigus, wielbicielko fresaliow! 05.04.06, 22:45
                        oj, skads to znam. Ale musi byc dobre. Kiepskie jedzenie w restauracji potrafi
                        mi dokumentnie popsuc humor. To chyba wychowanie na wytworach babcinego ogrodka.

No, dlatego Twoj post zostal wydrukowany, lezy na poleczce, Taormina zakreslona
                        i wybieram sie tam w najblizszym czasie z malzonkiem.

Do tej pory najlepsza pizze swiata jadlam w ostatnie wakacje w Sanoku.
                        Bardzo dobra, choc nieco drozsza (jesli chodzi o Mü, a nie Sanok) jest
                        Ristorante Pascoli przy Ehrwalder Str. U-Bahn Holzapfelkreut. Doskonale ryby,
                        dobre pizze (ale w Sanoku lepsze:-))))

Pozdrawiam
                        Ola
                        • ggigus dzieki za wskazowke pizzowa 06.04.06, 15:36
                          ach, ten Sanok, jak tam bylam, utylam 10 kg w dwa tygodnie, bo bylo zimno i
                          mama przyjaciolki gotowala jak aniol...!
                          ale pizzeri zadnej wtedy jeszcze nie bylo.
                          • ggigus pizzerii! ggigus, ty sie wstydz! 10.04.06, 13:03

• magswitch Re: Oslo 11.04.06, 13:16
              Koszmarnie drogie sa uslugi:ja place za fryzjera 70 E-
              > balejaz z 2 farb, sciecie, suszenie-bywa sporo drozej...
              Zaintrygowal mnie ten fryzjer, bo 70 euro to wedlug mnie niedrogo :)
              Obecnie nie mieszkam juz w Monachium, tylko w duzo mniejszym miasteczku i place
              za fryzjera 85 E

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka