Dodaj do ulubionych

Poziom nauczania

06.03.06, 23:13
Bardzo czesto spotykam sie z opinia naszych rodakow, ze poziom nauczania w
Niemczech jest niski i np. gimnazjum niemieckie jest duzo latwiejsze od
polskiego ogolniaka. Co wiecej, slyszalam tez opinie, ze niemieckie studia sa
latwiejsze.

Spotkaliscie sie z takimi opiniami? I co wy sadzicie na ten temat, jak to jest
z tym poziomem nauczania?
Obserwuj wątek
    • sabba Re: Poziom nauczania 07.03.06, 08:28
      co do ogolniakow to nie wiem. i na dobra sparwe nie wiem tez jak jest ze
      studiami bo nie mam porownania, studiowalam jedynie w niemczech. Choc juz na
      wielu uniwerkach wprowadzaja szkolke jak w Polsce (z gory ustawiony plan lekcji,
      obowiazkowe zajecia) to mimo wszytsko kladzie sie duzy nacisk na uczenie
      samodzielne, wiec jest malo egzaminow czy kolokwii nie ma wcale, przez co moze
      sie wydawac ze jest latwiej. Ale to tez zalezy od kierunku. Nie powiedzialabym
      zeby medycna, prawo albo ekonomia byly na niemieckich uczelniach kierunkami
      "latwiejszymi" niz w PL.
      • alesko Re: Poziom nauczania 07.03.06, 09:45
        dokladnie zalezy od kierunku
        dla polaka trudnosc jest jakas zawsze, bo jednak to nie to samo co jezyk
        ojczysty, ja np nie umiem sciemniac po niem, choc po polsku nie mialam z tym
        najmniejszych problemow:)))wiec musze sie uczyc!
        w de uczy sie b tworczo (mowie o studiach), tzn trzeba cos samemu tworzyc a nie
        tylko wkuwac, na studiach spolecznych duzo sie pisze (eseje, wypracowania,
        klauzury), w polsce preferowane sa egzaminy ustne
        no jest inaczej po prostu, a poziom zalezy od konkretnej uczelni i kierunku
        co do ogolniaka to nie wiem, ale na przykladzie moich studiow moge stwierdzic,
        ze na pewno niemcy studjujacy nauki spol nie maja pojecia o historii, po prostu
        zero, a u nas to jest przedmiot nr 1 w LO na wszystkie prawa,polit, stos miedz
        czy socjol
        pa
        • caysee Re: Poziom nauczania 07.03.06, 14:20
          > co do ogolniaka to nie wiem, ale na przykladzie moich studiow moge stwierdzic,
          > ze na pewno niemcy studjujacy nauki spol nie maja pojecia o historii, po prostu
          > zero, a u nas to jest przedmiot nr 1 w LO na wszystkie prawa,polit, stos miedz

No u mnie zdecydowanie historia NIE byla przedmiotem nr 1 w LO i rowniez bylam z
          niej cienka. Tak wiec chyba nalezy jednak przyjac zasade, ze wszystko zalezy od
          szkoly, nauczycieli, uczelni, kierunku itd..
          • ggigus moje obserwacje 07.03.06, 14:58
            wiedza ogolna jest w Niemczech slaba, np. tutaj ma sie w ramach niem. tylko
            niem. literature i wszyscy uwazaja to za normalne.
            co do historii - byc moze bylas cienka, ale uczono cie o wiele wiecej niz w DE.
            poza tym mialas jakies przysposobienia do zycia w spol. albo cos - roznie to sie
            nazywlo
            za to Niemcy sa nauczeni do samodzielnej pracy - referaty itepe
            w Polsce uczy sie pamieciowo i malo samodzielnie
            na pewno wiele zalezy od szkoly, ale sa linie ogolne hehe
            ja studiowalam i w Polsce i tutajw niemczech studiuje
            i jeszcze mnie dziwi, ze w Polsce nie ma problemu, jak sie komus mowi -
            bibliografia wyglada tak i tak, a jak pan tego nie wie, to co pan robi na studiach
            a tutaj sie tlumaczy, cierpliwie, w zasadzie co roku i rzadko widze ludzi,
            ktorzy sa stanie w referacie podac prawidlowo bibliografie
            tutaj sie uczy mniej stresowo, co ma swoje wady, ale i zalety
            • annajustyna Re: moje obserwacje 08.03.06, 11:57
              Akurat ja moge pochwalic sie obserwacjami z bylego NRD, gdzie pracowalam prawie
              4 lata. Jesli chodzi o tzw. wiedze ogolna, to... katastrofa! Literatura swiatowa
              - wiedza nedzna, historia - wiedza nedzna, jezyki obce leza, a ciagle slyszalam,
              jak to system postenerdowski lepszy od systemu zachodniego... Jakos tego nie
              widze, ale moze jeszcze zbyt krotko jestem na Zachodzie...
          • alesko Re: Poziom nauczania 07.03.06, 20:53
            masz racje u nas sa profile
            dlatego zaznaczylam ze na MOIM profilu(bo tylko taki znam i moge cos o nim
            powiedziec) ukierunkowujacym na studia spoleczne historia byla kluczowa, bo z
            tego byly potem egzaminy na studia dzienne,
            absolutnie nie uwazam ze kazdy w pl musial sie jej uczyc, ale i tak mysle ze
            uczyl sie wiecej niz niemcy na jakimkolwiek profilu:)
            pa
    • noie Re: Poziom nauczania 07.03.06, 20:02
      nie wiem jak na studiach ale normalne szkoly dla dzieci zdecydowanie tak
      juz od poczatku 1 klasy np. nie maja (nie wiem jak gdzies indziej ale akurat
      tutaj) dzieci ocen by ich czasem nie "sciagac w dol" tylko mobilizowac.teraz
      widze ze ta moda przeszla tez do PL . uwazam ze to jest idiotyzm...rodzic jak i
      dziecko nie wie najakim jest poziomie z takiego sobie ogolnikowego napisania
      jak dziecko uczy sie w szkole zamiast normalnego swiadectwa z ocenami. ja w pl
      wogole nalezalama do srednich o z niemieckim pisanym mam problemy dlatego duzo
      powiedzic nie moge ale to co moje dzieci sie ucza (jedna w gimnazjum druga w
      grund) to mi sie smiac chce. juz sam fakt ze dokladnie wiedzia kiedy beda
      mieli "kartkowki" ktore tydzien lub pare dni przed pisaniem sa "cwiczone" moj
      maz natomiast stwierdzil ze to co corka uczy sie teraz bedac w 9 klasie (gym)
      on uczyl sie w 6 w liceum . no i prawda jest ze klada do glowy ile idzie,
      tlumacza nonstop....i jakos wolno im to idzie ....

pozdrawiam

noie
      • caysee Re: Poziom nauczania 07.03.06, 20:37
        Ale powiem ci, ze w Polsce widac te sama tendencje... Poziom spada. Ludzie w
        liceum czasami nie potrafia liczyc ulamkow, prosciutkich dzialan z jedna
        niewiadoma, procentow.. ogolnie rzeczy, ktore ja umialam w polowie podstawowki.
        • noie Re: Poziom nauczania 07.03.06, 20:38
          no wlasnie to mialam na mysli mowiac ze moga przechodzi z niemiec do pl nie
          tylko z brakiem ocen w 1 klasie ...ale tez z poziomem. masz racje.
        • ggigus hhee poziom spadl juz dawno, bo ja tego w LO 07.03.06, 20:45
          tez nie umialam!
          co mi nie przeszkodzilo, raz w zyciu dostac 5 z matmy. jeden jedyny raz!
          • caysee Re: hhee poziom spadl juz dawno, bo ja tego w LO 07.03.06, 20:57
            Giggus :)

Nie wierze! :) No nie wierze, ze w wieku powiedzmy 17 lat nie umialas:

- dodac 1/2 + 1/4
            - obliczyc ile wynosi 10% z 300
            - obliczyc ile wynosi x w rownaniu 2x + 1 = 7

Bo ja osttatnio dawalam korki pannie w wieku lat 17 i ona nie wiedziala! :)
            • ggigus cayse, w podst. mialam takie problemy 07.03.06, 21:14
              z dzieleniem z reszta, ze symulowalam wyrostek i poszlam do szpitala
              1/2 i 1/4 dodam, ale 1/3 i 1/4 juz nie
              i 10 % z 300 jest llatwo, ale 27% z 35???
              i szczerze przyznam - nie znam tabl. mnozenia
              mam kalkulator!!!
              • ich11 mnożysz 0,35 x 27 i masz 27%! :)))))))))) 07.03.06, 21:58
              • ich11 a to nie był wyrostek, tylko ciąża pozamaciczna;) 07.03.06, 21:59
              • caysee Re: cayse, w podst. mialam takie problemy 07.03.06, 22:48
                Hehehe :) Mam taka kuzynke w wieku lat 15, tez ostatnio do szkoly jej nie po
                drodze:P i tez ma niby jakies problemy zdrowotne przypominajace wyrostek.
                Wlasnie trafila z tym do szpitala, lekarze dluuugo nie mogli nic wykryc, w
                kazdym razie wyrostek to nie jest. W koncu zdecydowali zrobic jej serie lewatyw
                i na koniec kolonoskopię (sonda wprowadzana przez odbyt). Zobaczymy kiedy
                dziewczyna zmieknie :D
                No, gorzej jak sie okaze, ze to cos naprawde niefajnego...
    • mary_an Re: Poziom nauczania 07.03.06, 21:58
      Ja bardzo czesto spotykam sie w Polsce z opinia "A bo ty studiujesz w
      Niemczech, tam jest niski poziom i w ogole jest latwo" (oczywiscie mowia to
      osoby ktore o niemieckich studiach nie maja najmniejszego pojecia). Czasami jak
      do nas przyjezdzaja studenci z Polski na wymiane (maja porownanie w
      przeciwienstwie do mnie) tez tak twierdza. Ale co mozna latwo zauwaazyc - nie
      potrafia przygotowac sensownego referatu i fajnych pytan do dyskusji na
      seminarium, ani napisac pracy bez przepisania a jakiejs ksiazki (kilka osob nie
      zdalo roku za plagiaty), za to potrafia wyryc na pamiec ksiazke, albo i dwie. I
      moim zdaniem to jest ta roznica - ja po polskim liceum tez mialam na poczatku
      problemy z przystosowaniem sie do samodzielnej pracy i samodzielnego myslenia,
      pisania prac, udzialu w dyskusjach, teraz jestem b. zadowolona ze wybralam
      Niemcy, to nie jest kwestia niskiego poziomu tylko innego systemu nauczania
      (przynajmniej na studiach).
      • alesko Re: Poziom nauczania 08.03.06, 08:28
        hej
        caysee jak lubisz liczyc to polecam uni münster bwl!!!
        moj luby studiowal tam rok, normalnie skonczyl b dobrze sgh, do münster
        pojechal z zdanym mittelst, egzaminem z niem ekon u bezy, profem z ang...i
        wspomina rok w münster jak najciezszy w jego calej edukacji!!!!
        poziom masakra:)))pelno jest studentow bwl w bibliotekach!!!
        pozdr
        • alesko Re: Poziom nauczania 08.03.06, 08:37
          aaa wracajac do tego co kto umie
          to kiedys poznalam pewnego inteligentnego, b zdolnego architekta- niemca, ktory
          owszem byl noga z wszystkie co humanistyczne ale jednak
          jak uslyszalam ze on nie wie kim byli krzyzacy i w ogole z niczym ich powiazac
          nie umial, pamietam ze zatkalo mnie totalnie!!!
          nie wiem, moze tylko w polsce sa slynni
          co wy na to? pa
    • ich11 Wszystkim dziewczynom i kobietom w dniu 08.03.06, 08:44
      Waszego święta wszystkiego najlepszego! Nie tylko dzisiaj, ale przez cały rok!
      • noie Re: Wszystkim dziewczynom i kobietom w dniu 08.03.06, 12:18
        dzieki ...dzieki ..... :-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka