kacha0104 15.03.06, 13:58 Prosze o przetłumaczenie słowa "pseudo-krupp" lub samego "krupp". Szukałam już w wielu słownikach ,ake nie znalazłam go niestety. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alesko Re: Pseudo-krupp 15.03.06, 14:13 der Krupp wg dudena to termin med, z ang croup mit heiserem, tonlosem Husten und Einengung des Kehlkopfes einhergehende, entzündliche Schwellung der Kehlkopfschleimhaut cokolwiek by to znaczylo:) pozdr Odpowiedz Link
wredny_menel Re: Pseudo-krupp 15.03.06, 14:17 i więcej, ale sądzę że i kontekst należy uwzglednić www.dep.pl/plde?word=krupp&lang=PL Odpowiedz Link
kokolores Re: Pseudo-krupp 15.03.06, 14:55 Pseudo-Krupp - Dławiec rzekomy ,podgłośniowe zapalenie krtani lub poprostu Pseudo-krup Krupp = dławiec www.przk.pl/przewodnik.php?id_art=8927 :o) Koko Odpowiedz Link
axamit1 Re: Pseudo-krupp 15.03.06, 21:57 3 formy: zapalenie krtani/zapalenie krtani i tchawicy/zapalenie krtani, tchawicy i oskrzeli Moze byc bardzo niebezpieczny... Wirusowy, nie ma szczepionki, zdazaja sie nawroty. lekarze najczesciej zapisuja "rectodelt100". My mamy zawsze w "zapasie" bo, nasz syn ma tendencje do podlapywania krupu ode mnie, ktory to krup u mnie objawia sie zupelnym zanikiem glosu ;-) Odpowiedz Link
ich11 mąż się przyzwyczaił i cieszy się? 15.03.06, 22:08 Pozostają jeszcze kartki i ołówek, ale tak szybko nie można mówić jak pisać!;) Odpowiedz Link
annajustyna Re: mąż się przyzwyczaił i cieszy się? 16.03.06, 11:52 Mnie okreslenie krup kojarzy sie z Ania z Zielonego Wzgorza (nomen omen to powiesc w Niemczech nieznana, dlaczego???). Jak Ania z kolezanka ratowaly malego braciszka, az odkaszlnal (byl taki sugestywny rysunek) i bylo juz po niebezpieczenstwie... Odpowiedz Link
ich11 w "moim" mieście jest znane: 16.03.06, 12:21 www.stadtbuecherei-bochum.de/opac/de/qsim_frm.html.S Odpowiedz Link
ich11 Re: w "moim" mieście jest znane: 16.03.06, 12:22 Suchbegriff: Lucy Maud Montgomery and go! Odpowiedz Link
annajustyna Re: w "moim" mieście jest znane: 16.03.06, 13:28 Niestety moja wiedza o wiedzy ogolnej Niemcow bazuje na doswiadczeniach z Niemcami wschodnimi. Oni nawet o Bulhakowie nie slyszeli!!! Dzieki, ich. Pzdr! Odpowiedz Link
annajustyna Re: Boże, koniec świata!!! ;))))))) 16.03.06, 15:32 Zebys wiedzial:))). A Anie to bym sobie jeszcze raz przeczytala:))). Pzdr! Odpowiedz Link