Dodaj do ulubionych

Warszawa - pl. Centralny

03.09.24, 02:38
... czyli de facto pl. Defilad po przebudowie:

tomcatarchdesign.com/?portfolio=plac-centralny
Moim zdaniem bez sensu. Pałac Kultury jest ogromny i jego ogromowi odpowiada tak wielka przestrzeń.

Jej ograniczenie da niedobry efekt, choćby nawet na pozostałej części placu stworzono jezioro.

Ponieważ jednak sporą część placu się zabuduje [część już się zabudowało], efekt wizualny (i odbiór przestrzeni) będzie jeszcze gorszy.

Pomijam już stylistyczne pomieszanie z poplątaniem tamtejszej architektury (pałac kultury, ściana wschodnia po przebudowie, hotel Polonia, hotel Metropol, tzw. Manhattan, żagiel Liebeskinda, nowy pseudo-Sezam i co najgorsze - Złote Tarasy i ich absurdalny kształt).

Zupełnie poza tym nie widzę sensu w odtwarzaniu konturów dawnych kamienic i budowie "stawu o kształcie dawnego dziedzińca".

Krótko mówiąc, nasze centrum jest nieprzyjazne dla mieszkańców i takim pozostanie, nie ma siły, niezależnie od tego, czy pl. Defilad zostawić w obecnym kształcie, czy zmienić go w dowolny sposób.

Co ematka...?
Obserwuj wątek
    • pffpffpff Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 06:36
      Najgorszy to jest tam budynek muzeum. Ile razy widzę tego białego kloca, z ust mych lecą słowa niecenzuralne.
      • ichi51e Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 07:12
        Mi się podoba a jak pociągną zabudowę to będzie jeszcze lepiej
      • ga-ti Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 07:47
        Z moich też 😠
      • obrus_w_paski Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 09:00
        Zgadzam się. Byłam w szoku jak to zobaczyłam. Sam budynek na pewno będzie ładny, ale psuje otoczenie, pałac jest majestatyczny i majestatyczność potrzebuje przestrzeni Myślałam że tam będą parki a nie budynki
      • towarzyszka_leila Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 16:32
        Nie dorosłaś do awangardy wink
        Ten budynek jest świetny, ale będzie doceniony za jakieś 30 lat, zaprawdę, powiadam Wam.
        A poważnie- zwróćcie uwagę na rewelacyjny efekt po właczeniu światła wewnątrz, ta bryła rezonuje i żyje, jest świetnym nawiązaniem do Ściany Wschodniej po drugiej stronie ulicy, będzie wyglądać dużo lepiej, gdy otworzy się dla ludzi.
        • obrus_w_paski Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 17:57
          Budynek jest super, umiejscowienie niekoniecznie
        • pffpffpff Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 21:27
          Chodzi o umiejscowienie. Zasłonił pałac od strony Marszałkowskiej.
          Niech sobie rezonuje, ale nie kosztem PKiN!
          • ajr27 Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 21:56
            Ale nie można trzymać pałacu z taką ilością przestrzeni wkoło, założenia PKiN jako wisienki na torcie MDM upadło dawno temu. Poza tym od E. Plater pałac jest zabudowany syfem w postaci ZT i Intercontinentala. Zbrodnia to było wyburzenie Emilii i klubu Akwarium.
            • turzyca Re: Warszawa - pl. Centralny 04.09.24, 06:24
              Dzięki, Ajr27, za świetne podsumowanie!
            • feniks_z_popiolu Re: Warszawa - pl. Centralny 04.09.24, 10:38
              Naprawdę uważasz, że tzw. Emilka i klub Akwarium to zbrodnia?
              Przecież to były rozpadające się pawilony podpierane na siłę jakimiś prowizorycznymi konstrukcjami.
              Pod koniec to już wszystko prawie na klej.
              • ajr27 Re: Warszawa - pl. Centralny 04.09.24, 21:47
                Tia, jeszcze napisz , że Supersam też był z dykty
    • bywalec.hoteli Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 07:41
      Tyle betonu koło Pekinu? Masakra jak tam będzie gorąco latem.
      Warszawiacy, protestujcie.
      Niech tam będą drzewa, trawa, ale nie pseudo drzewka w donicach
      • turzyca Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 08:30
        >Tyle betonu koło Pekinu? Masakra jak tam będzie gorąco latem.
        Warszawiacy, protestujcie.

Idiota, jak zawsze. Tam już jest ten beton. A raczej bruk i asfalt. To się nazywa plac Defilad nie bez powodu.

Projekt mimo że daleki od ideału wprowadza znacznie więcej zieleni niż jest obecnie. Stara się pogodzić przeciwników betonozy z tradycjonalistami, dla który ten plac to jeden z ważniejszych placów Warszawy i oczekują jego eleganckiego i miejskiego charakteru, argumentując, że zieleńce są zarówno na północ jak i na południe od Pałacu, trzeciego nie trzeba.
        • bywalec.hoteli [...] 03.09.24, 08:49
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • ichi51e Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 08:55
            Ale tutaj ciężko żeby było więcej betonu bo już jest sam beton. A na nim parking
            • bywalec.hoteli Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 09:51
              Nowe kostki betonowe nagrzewają się jeszcze bardziej niż stara nawierzchnia budowana kilkadziesiąt lat temu.
              • turzyca Re: Warszawa - pl. Centralny 04.09.24, 06:44
                >Nowe kostki betonowe nagrzewają się jeszcze bardziej niż stara nawierzchnia budowana kilkadziesiąt lat temu.

A Ty naprawdę uważasz, że tam będzie kostka betonowa? A nie porządny kamień? Np. kostka granitowa, która już od lat na tym placu była, zdjęta na czas remontu i zmagazynowana?

Sam sobie wystawiasz świadectwo, sam sobie.
                • bywalec.hoteli Re: Warszawa - pl. Centralny 04.09.24, 08:27
                  turzyca napisała:

> A Ty naprawdę uważasz, że tam będzie kostka betonowa? A nie porządny kamień? Np
                  > . kostka granitowa, która już od lat na tym placu była, zdjęta na czas remontu
                  > i zmagazynowana?

Idiotka, jak zwykle. Pojedź sobie choćby do Poznania i zobacz jak wygląda nowy "porządny kamień" na Placu Kolegiackim i jak to źle wygląda i się grzeje.

Naprawdę muszę tłumaczyć przewagę zieleni nad betonem i granitem?
                  • ichi51e Re: Warszawa - pl. Centralny 04.09.24, 14:41
                    Abstrahując od przewagi zieleni nad granitem - trochę strach tam park robić. To jest pustynia w okolicy spaceru nic do tej pory nie było (teraz będzie muzeum na które już się narzeka) pałac sam w sobie jest dość niedostępny - owszem kino teatr ale to jak się specjalnie wybierzesz. Nie jest to miejsce gdzie się zachodzi. Po okolicy kręcą się menele i bezdomni - jak zrobimy im tam park to istnieje obawa że się tam okopią..:
                    • bywalec.hoteli Re: Warszawa - pl. Centralny 04.09.24, 14:59
                      Bezdomni przecież mają mnóstwo zakamarków dworca centralnego do życia.
                      • ichi51e Re: Warszawa - pl. Centralny 04.09.24, 15:53
                        I ty im chcesz tam ogrodek budować….
                  • iwles Re: Warszawa - pl. Centralny 04.09.24, 16:38

Idioto!
                    Przeciez napisała wyraźnie, że z duzym prawdopodobienstwem nie będzie nowego "porządnego kamienia", tylko ten sam, który był do tej pory, a który na czas remontu zdjęto!
          • beneficia Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 08:56
            "wprowadza znacznie więcej zieleni niż jest obecnie"
            • bywalec.hoteli Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 09:32
              guzik wprowadza. te marne kilka drzewek zapewne w donicach.
              zróbmy tam las.
              • hrasier_2 Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 11:09
                bywalec.hoteli napisał:

> guzik wprowadza. te marne kilka drzewek zapewne w donicach.
                > zróbmy tam las.
                16 miejsce wśród zielonych miast szału nie robi.
              • ichi51e Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 14:18
                Nie da tam się zrobić parku za bardzo bo nie ma tam ziemi. Pałac kultury na dziwaczne piwnice i podziemia techniczne które są pod placem przykryte do tego tam są korytarze dworca srodmiescie i centralnego posrednio
                • bywalec.hoteli Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 14:46
                  Ciekawe czy ktokolwiek kontroluje wszystkie 3000 pomieszczeń w PKiN oraz w tych piwnicach, o których mówiłaś? To usypać ziemię i chociaż trawę posadzić.
                  • ichi51e Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 15:15
                    Chyba tak - żyje tam zgrają kotów mieli nawet zainstalować kamery żeby człowiek mógł podglądać ich życie ale niestety projekt upadl
                  • turzyca Re: Warszawa - pl. Centralny 04.09.24, 06:20
                    >To usypać ziemię i chociaż trawę posadzić.

W tym klimacie? Trawniczek? Wodożerny? Nie dający cienia?
                    Ja nic nie muszę pisać, Ty sobie sam wystawiasz świadectwo.

>Ciekawe czy ktokolwiek kontroluje wszystkie 3000 pomieszczeń w PKiN oraz w tych piwnicach, o których mówiłaś?

Nie, skądże, nikt tam nie wchodzi, one wcale nie mają różnych funkcji technicznych.
                    J.w.
          • iwles Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 09:38
            bywalec.hoteli napisał:

> widziałaś idiotko jak wyglądają miejskie place i rynki po "rewitalizacjach" w P
            > olsce?

A ty byłeś kiedykolwiek pod PK, że się rzucasz, jak wesz?
            Rozmawiamy o TYM konkretnym miejscu, a nie o jakimś rynku miejskim gdzieś tam.
        • bywalec.hoteli Zarąbista moderacja !!! 03.09.24, 11:12
          turzyca napisała:

> Idiota, jak zawsze. Tam już jest ten beton. A raczej bruk i asfalt. To się nazy

Tu pozwala wyzywać od idiotów. Jak odpowiem z użyciem analogicznego słowa, to kasuje posta.
          • hrasier_2 Re: Zarąbista moderacja !!! 03.09.24, 13:20
            bywalec.hoteli napisał:

> turzyca napisała:
            >
            > > Idiota, jak zawsze. Tam już jest ten beton. A raczej bruk i asfalt. To si
            > ę nazy
            >
            > Tu pozwala wyzywać od idiotów. Jak odpowiem z użyciem analogicznego słowa, to k
            > asuje posta.
            To są takie osoby co nie lubią facetów i odreagowują to z domu. Pewnie mają z tym problem. Kiedyś były rozmowy czy rozebrać ten twór-dar Stalina. Całym sercem byłem za tym. Pewnie że to kłopot. Ale warte każdej ceny.
            • ichi51e Re: Zarąbista moderacja !!! 03.09.24, 14:19
              To może weź w niedzielę d w troki zapłać za bilet i wybierz się na zwiedzanie pałacu? Jak nie patrzeć jest już to w tym momencie ciekawy zabytek architektury co z tego że od Stalina?
      • homohominilupus Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 16:36
        bywalec.hoteli napisał:

> Tyle betonu koło Pekinu? Masakra jak tam będzie gorąco latem.
        > Warszawiacy, protestujcie.
        > Niech tam będą drzewa, trawa, ale nie pseudo drzewka w donicach

Pekin to osiedle galeriowcow na Pradze PD padalec.

Miałeś chyba na myśli PKiN.

Ale to nic. Errae humanum est.
    • lucadimontezemolo Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 07:41
      Szkoda, że tak mało zieleni na tej wizualizacji.
      • towarzyszka_leila Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 16:33
        Na dachu jednego z budynków jest coś, co wygląda jak boisko do nogi big_grin
    • chococaffe Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 08:04
      Ematka obserwuje i na razie kierunek jest lepszy od tego co jest (czyli jeden wielki parking) . Muzeum może być fajne - jeżeli będą dookoła drzewa, ławki itd. I przede wszystkim ciekawa oferta muzeum. Mam nadzieję, że duże sklepy zostaną po drugiej stronie Marszałkowskiej.

• feniks_z_popiolu Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 14:03
        Na wizualizacji tego nie widać ale wokół muzeum jest już dużo nasadzeń zieleni, zwłaszcza od strony północnej. Ponadto są / były przymiarki do zrobienia "zielonych ścian" muzeum.
        Z pewnością to co się wyłania w tej chwili jest dużo lepsze niż ta betonowa pustynia, która była do tej pory.

Zastanawiam się jeszcze nad mobilnymi ławkami; nie jestem do nich za bardzo przekonana. Są już takie na Placu Grzybowskim, były czynne może ze 2 lata. Teraz już nawet nie próbuję ich przesuwać. Nie wiem czy zaniedbane czy na stałe wyłączone
        • chococaffe Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 17:55
          Ja to bym chciała ławki z malutkimi stoliczkami/tacami na kawę
    • hrasier_2 Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 09:14
      Betonoza wszędzie. A ten bar piwny pod Pałacem jeszcze funkcjonuje? Z palet i kontenerów na wodę. To jest siara i wizytówka miasta.
      • taki-sobie-nick Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 21:21
        Ja wiem, że musisz o Trzaskowskim, ale to było jednak NIE POD PAŁACEM.
        • hrasier_2 Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 23:04
          Ja o tym nie. W maju była tam jeszcze taki bar pod pałacem. Między parkingami na autokary. Wiesz że mi zwisa Trzaskowski.
          • hrasier_2 Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 23:06
            Był. Koleś poszedł tam na piwo. Cena koło 17 złoty.
            • taki-sobie-nick Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 23:08
              Złotych. To się odmienia jak przymiotnik. 17 zielonych (nie "zielony") listeczków - 17 złotych.
          • taki-sobie-nick Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 23:07
            Wiesz że mi zwisa Trzaskowski.

Akurat.
            • hrasier_2 Re: Warszawa - pl. Centralny 04.09.24, 00:02
              Byłem tam 10 maja i ten bar tam istnieje. To nie była strefa relaksu Trzaska. Palety i kontenery do wody, tak był obudowany pod samym pałacem. Wywalili Ci wątek na osła jeden. Masz swoich psychofanów.
              • taki-sobie-nick Re: Warszawa - pl. Centralny 04.09.24, 00:05
                Widzę, widzę. I nawet zapytać nie można, za jakie straszne rzeczy ten ban, co mi dwie osoby proponują, bo pytanie też wywalają.

Zdjęcie z internetu, wychodzi w grafice google na hasło "rozpoczęcie roku".
              • taki-sobie-nick Re: Warszawa - pl. Centralny 04.09.24, 01:56
                Kiedyś mój wątek wywalono chyba ze względu na uwagę pod adresem psychofanek - żeby nie pisały - a nie wymieniałam żadnych nicków.
                Swoją drogą, wątek o telewizji wpolsce24.pl też poleciał - w kosmos.
    • abria Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 09:19
      tam powinien powstać przede wszystkim ruchomy chodnik - jak na lotniskach - pomiedzy metrem a dworcem
      • mikams75 Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 09:42
        tak, to jest "mistrzostwo", zeby wybudowac metro omijajac dworzec centralny a w metrze oglaszac, ze centrum to miejsce dogodnych przesiadek.
        • qwirkle Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 14:13
          mikams75 napisała:

> tak, to jest "mistrzostwo", zeby wybudowac metro omijajac dworzec centralny a w
          > metrze oglaszac, ze centrum to miejsce dogodnych przesiadek.

No bo przecież jest dogodnie: blisko przecież, góra przejdziesz albo podjedziesz tramwajem albo autobusem suspicious

A na serio: zdecydowanie przydałoby się przejście podziemne od metra do dworcow Śródmieście i Centralnego.
          • ichi51e Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 14:22
            Śródmieście jest połączone z Centralnym. Dlaczego Śródmieście nie zostało połączone z Centrum to wielka zagadka warszawskiej architektury.
            • mikams75 Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 16:42
              a w tym polaczeniu zrobili jakies schody ruchome czy winde wreszcie?
          • homohominilupus Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 16:38
            Onie.
            Nie lubię przejść podziemnych.
            • ichi51e Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 16:41
              Pytanie co by to przejście miało zmienić - stacji nie przybliży jak nie patrzeć dalej jest to odległość jednego przystanku autobusem.
              • qwirkle Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 17:19
                ichi51e napisała:

> Pytanie co by to przejście miało zmienić - stacji nie przybliży jak nie patrzeć
                > dalej jest to odległość jednego przystanku autobusem.
                >

W takim przejściu moznaby zbudować ruchomy chodnik na przykład....
                • ichi51e Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 17:51
                  Ciężka sprawa bo ten chodnik musiałby iść przez peron na stacji srodmiescie
                  • ichi51e Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 17:54
                    Tu masz na filmie połączenie między śródmieście a centralną. m.youtube.com/watch?v=q3rmXFN1VC4 Dobudowanie kawałka korytarza między centralną a śródmieście za wiele nie zmieni.
                    • ichi51e Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 17:55
                      Tfu między centrum a śródmieście. Dalej zaiwaniasz kawał peronem potem schody i drugi już na centralnej.
            • mikams75 Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 16:42
              ale jak leje i wieje i masz walizke to lepiej by sie przeszlo korytarzem po gladkiej powierzchni niz telepac sie po kostkach trzymajac mocno parasol bo pod palacem czasem wieje mocno.
              • ichi51e Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 18:00
                Tyle że po drodze masz schody i też nie wydaje mi się żeby połączenie między centralną a śródmieście spełniało normy bezpieczeństwa dla dużego obłożenia. Będzie to samo co na świętokrzyskiej - strzałki kłamią żeby człowieka prowadzić na około a nie połączeniem…
                • mikams75 Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 19:30
                  o wlasnie, czemu na stacji swietokszyska strzalki prowadza naokolo? Bo to szybkie przejscie jest niebezpieczne?

A co do dworca - no trzeba by to z sensem zrobic - bez schodow, zjazdy, jadace chodniki, zeby jakos te droge usprawnic.
                  • ichi51e Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 19:57
                    Chyba jest za wąskie więc jeśli tam zwali się za dużo ludzi to może być niebezpiecznie
                  • turzyca Re: Warszawa - pl. Centralny 04.09.24, 06:14
                    >wlasnie, czemu na stacji swietokszyska strzalki prowadza naokolo? Bo to szybkie przejscie jest niebezpieczne?

Jest niebezpieczne, nie tylko wąskie ale jeszcze niejednolite, do tego wypuszcza ludzi na ten mocno zwężony kawałek peronu i powoduje ustawiczne komunikaty o niebezpieczeństwie.
                    Bo cały wic polega na tym, że tego przejścia w oryginalnym planie w ogóle nie miało być, ono zostało dodane w wyniku protestów społecznych. Oryginalny plan zakładał, że tłum spieszących się ludzi leci górą i odbija bilety na bramkach, wydłużając czas przesiadki zaledwie pięciokrotnie (sprawdziłam!), o ile zna się stację. Bo droga nie jest intuicyjna.

Ja od lat zastanawiam się, co miał w głowie główny architekt drugiej linii metra, Andrzej Chołdzyński, że zaakceptował takie rozwiązanie. Facet mieszkał wcześniej w Paryżu, studiował tam, powinien był mieć wyobrażenie, jak działa metropolia.
      • ichi51e Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 14:21
        Przez ulicę? Na pomoście jak w HGK?
    • mikams75 Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 09:41
      ja tam lubie te przestrzen placu Defilad i pamietam czasy, kiedy bylo tam pusto i bez zbednej zabudowy i parkingu tez nie bylo. Zabudowanie wokolo wcale mi sie nie podoba choc fajnie, ze zrobia tam wreszcie jakis porzadek. Szkoda, ze zasypia tunel, mozna by go jakos inaczej wykorzystac.
      Natomiast nie zgadzam sie, ze centrum nie jest przyjazne. Pojawilo sie np. mnostwo przejsc dla pieszych w wygodnych miejscach.
      • towarzyszka_leila Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 16:36
        Kiedy tam nic nie było? Bo w czasach najdawniejszych, które pamiętam, jeździły stamtąd autobusy do podwarszawskich miejscowości, np. jako dziecko jeździłam stamtąd do Białobrzegów i Nieporętu.
        • mikams75 Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 16:43
          ja pamietam autobusy spod Domow Centrum, a na samym placu bylo pusto.
      • taki-sobie-nick Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 21:25

> Natomiast nie zgadzam sie, ze centrum nie jest przyjazne. Pojawilo sie np. mnos
        > two przejsc dla pieszych w wygodnych miejscach.

Mnie chodziło o to, że nie nadaje się do spotkań na luzie.
    • edycja_kopiuj_wklej Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 10:52
      W tym miejscu najbardziej brakowało mi przestrzeni dla dzieci. Z jednej strony jest Pałac Młodzieży i czekając na starsze po odprowadzeniu na zajęcia tak naprawdę nie ma co robić w tej okolicy. Drzewka i stawik nie rozwiaze problemu, a zwiekszy bałagan bo pewnie zostanie teren zawłaszczony przez bezdomnych, ktorych tam pelno sie paleta. No i w ostatnich latach doszedł nowy problem spotkań młodzieży ukraińskiej. I nawet jak wiekszosc fajnie sie bawi, piłka, pinp-pong, i bez względu na narodowość, ale duże nasycenie z jednej strony dużymi i pełnoletnimi (piwko, papieroski) robi tą okolicę dość problematyczną dla rodzin z dziećmi. Nawet już spacerujacy z pieskami sie z tych okolic wyniesli.
      • ichi51e Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 14:23
        Kiedyś jako dzieciak się zaplątałam do pałacu w poszukiwaniu wc. Wszyscy pracownicy w które wejście nie wlazłam zapierali się że „tu wc NIE MA” tyle jeśli chodzi o przyjazność dla dzieci.
        Za to obozy mieli genialne ciekawe czy ciągle Pieczarki dzialaja
        • edycja_kopiuj_wklej Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 15:47
          Pieczarki nadal działają
    • palacinka2020 Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 11:54
      Wiecej betonu sie nie zmiescilo...
    • m78wt3c Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 15:43
      Będzie tam skwer Szarego Człowieka
      Cieszy.

wyborcza.pl/7,75517,30267744,zamiast-podrecznika-do-hit-u-kto-mial-bardziej-zelazny-zoladek.html#S.TD-K.C-B.10-L.2.duzy
    • koronka2012 Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 21:53
      Nienawidzę takiej betonozy
    • aagnes Re: Warszawa - pl. Centralny 03.09.24, 22:55
      Za każde dodatkowe wiadro betonu wylanego w Warszawie powinny być wielkie kary, wystarczy w tym upale pochodzić po takich przestrzeniach żeby zrozumieć że każde drzewo w mieście jest na wagę złota.
    • taki-sobie-nick Re: Warszawa - pl. Centralny 04.09.24, 02:01
      Tak ma wyglądać nowy budynek TR:

https://trwarszawa.pl/app/uploads/2021/01/projekt-teatru-tr-warszawa-2020-widok-od-strony-placu-defilad-projekt-thomas-phifer-and-partners-net.png

Wygląda jak monumentalna zgrzewka po wodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka