Dodaj do ulubionych

biolog w Berlinie

17.08.06, 20:13
Jestem absolwentką biologii i zamierzam szukać pracy w Berlinie w tym właśnie fachu. Jakie macie dla mnie rokowania odnośnie znalezienia pracy w tej branży. Z pozwoleniem na pracę raczej nie będzie problemu (mąż jest obywatelem niemieckim), tylko moja znjomość języka jeszcze niedoskonała...Może ktoś poleci mi jakąś firmę, laboratorium?
Obserwuj wątek
    • businessangel oj naiwna, naiwna, naiwna... :-))))))))))) 18.08.06, 03:17
      5 mln ludzi ma pozwolenie na pracę i język znają bardzo dobrze (ich ojczysty).
      I nie mogą znaleźć pracy. Ale szukać trzeba, sama praca nie przyjdzie.
      Powodzenia! ;-)
      • alesko Re: oj naiwna, naiwna, naiwna... :-))))))))))) 18.08.06, 07:52
        oj bez przesady, wiekszosc z tych ktorzy nie moga znalezc pracy nie nadaje sie
        do "nowej rzeczywistosci", w samym berlinie bezrobocie osiaga ponad 17%, czyli
        wydaje sie ze jest beznadziejnie, ale jak przegladam ogloszenia to odnosze inne
        wrazenie
        jak ktos ma konkretne wyksztalcenie to moze liczyc na prace, bo praca jest, ale
        w okreslonych zawodach, dla ludzi z okreslonymi kompetencjami, a jak sie nie
        zna dobrze jezyka to trzeba sie uzbroic w cierpliwosc i tyle, moze zrob
        najpierw praktyke zeby poznac tutejsze warunki pracy i poduczyc sie jezyka, hmm
        z drugiej strony moze specyfika twojego zawodu (praca w labolatorium nie
        kojarzy mi sie z jezykiem) nawet tego nie bedzie wymagac...na pewno wiesz
        lepiej w ktorych "dzialkach" beda mniej zwracac na to uwage

nie wiem niestety co konkretnie moze robic biolog w berlinie, bo to nie moja
        branza
        moze syptaj na forum berlin (na dole spisu polonia)
        pozdr
    • fufu_ffm Re: biolog w Berlinie 18.08.06, 09:47

Czesc -

1. Nie chce Cie zniechecac bo aplikowac trzeba zawsze i a nuz cos wypali. Daje
      Ci 5%, ze bedziesz miala totalnego farta i znajdiesz prace bez problemu w swoim
      zawodzie w Berlinie.

2. 90% - ze znajdiesz prace w swoim zawodzie poza Berlinem :-)

3. 5% - nie znajdziesz pracy wogole.

Jak szukasz pracy to szukaj w calych Niemczech i po prostu wyszukuj pozycje
      ktore dla Ciebie sa najbardziej interesujace. Jezeli moge cos radzic to - nie
      trac czasu na aplikacje we Wschodnich Niemczech. W zachodnich Niemczech tez
      gospodarka nie stoi rozowo ale przynajmniej ludzie sa bardziej otwarci na to
      zeby dac obcokrajowcowi szanse. Moje personalne zdanie - so teraz wszyscy
      ktorzy na wschodzie mieszkaja zaraz sie rzuca i Ci powiedza ze tak wcale nie
      jest :-)

Jeden z bliskich przyjaciol mial dziewczyne ktora studiowala biologie w
      Potsdamie (gdzie podobno maja nawet dobry program). Ona i jej najblizsza
      przyjaciolka byly bardzo pilne i mialy dobre wyniki. Obydwie Niemki - mile
      dzwiewczyny. Poniewaz on wtedy z nia mieszkal to o jej poszukiwaniach pracy w
      Berlinie i okolicach wiem z pierwszej reki.

Skonczylo sie na tym ze ona wogole nie mogla NIC znalezc i z rozpaczy poszla
      do "przechowalni" - to znaczy robic doktorat (dalej w Biologii) a druga po
      wielkich perypetiach i wlaczeniu calego network znajomych i rodziny znalazla
      najpierw praktyke w jakims museum, a potem ja przejeli na pelen etat po czym
      byla wniebowzieta bo zarabiala 1200 euro na miesiac.

Moje oferty pracy w Berlinie wygladaly tak ze nie wiedzialam czy mam sie smiac
      czy plakac - slowo daje. Dla podanie perspektywy powiem Ci tylko tyle ze
      zarabialabym w Berlinie jakies 35%-40% mojej obecnej pensji - za TA SAMA prace
      mimo ze w Hessen zarabia sie i tak mniej niz na przyklad w Anglii.

Ok - Nie chce Cie straszyc takimi horror stories i z checia opowiedzialabym Ci
      jakas sukces story na ten temat ale niestety znam dokladnie tylko te historie o
      ktorych wspomnialam.

To nie znaczy ze Tobie sie to musi przytrafic (patrz punkt 1 :-)) ale jak sobie
      chcesz zaoszczedzic czasu i nerwow to szukaj pracy rownoczescie w Berlinie oraz
      poza Berlinem. Polecam Hessen...i od teraz nazywajcie mnie "zdarta plyta"...

• alesko Re: biolog w Berlinie 18.08.06, 10:12
        hej
        alez absolutnie nie mam zamiaru nikomu wmawiac ze w berlinie jest latwo:)
        oj ciezko mlodej polsce bez dosw zaw (domyslam sie ze jestes w takiej syt, bo
        napisalas kierunek a nie konkretny zawod) znalezc cokolwiek, a praca za 1200 to
        prawdziwe dobrodziejstwo, znajomosci sa mega wazne (Vitamin B jak to mi jednak
        niemka powiedziala) to wszystko prawda,
        nie chialam jednak od razu siac zniechecenia, na poczatku szukania tutaj job
        trzeba miec przede wszystkim niespozyte poklady optymizmu i jeszcze wieksze
        pewnosci siebie:)
        z tego co wiem sporo laboratoriow itp jest w okolicach münster i bielefeld (juz
        sie powtarzam) poznalam tam kilka polek ktore pracowaly w takich miejscach,
        firmach farm.itp, generalnie w swoim zawodzie, mysle ze to nie byl przypadek:)
        hmmm swoja droga mam pyt do fufu czy nie orientujesz sie moze jak wyglada w
        hessen praca w doradztwie IT (w berlinie moj chlopak pracuje po 12 godzin (sic)
        dziennie za wg niego smieszne pieniadze, ale ma dosw dopiero 2-letnie)???
        pozdr
        • dorothy1 Re: biolog w Berlinie 18.08.06, 10:42
          Dzieki za komentarze na temat bilogii. No faktycznie nie tryska z Waszych wypowiedzi optymizm, ale jak to mówią do odwaznych swiat nalezy. Zdaje sobie sprawe,ze nie bedzie latwo, ale szanse i tak sa chyba parokrotnie wieksze niz w Polsce. Skonczylam biologie 2 lata temu, a w internecie znalazlam chyba tylko 2 oferty odnosnie tego zawodu (na terenie PL). Osobiscie chcialabym pracowac w jakims laboratorium analiz lekarskich, bakteriologicznym, choc szczytem marzen i tak jest dla mnie laboratorium genetyczne-ktorych u nas w Polsce jest jak na lekarstwo. Dzieki za odpis, gdyby ktos chcial cos dodac-bedzie milo.
        • fufu_ffm Re: biolog w Berlinie 18.08.06, 10:51

Alesko -

Expertem nie jestem ale wiem, ze duzo zalezy od tego w jakiej firmie pracujesz
          i jakie projekty maja - duze, male, krajowe, miedzynarodowe etc.

Ogolnie w doradctwie IT pracuje sie duzo i dlugie godziny ale zarabia sie
          tez "ponad przecietna" oraz ma sie szanse nawiazac wiele kontaktow z klientami
          u ktorych mozesz potem poszukac pracy.

Wiesz, trudno mi mowic o konkretnych zarobkach. Nie wiem tez w jakich
          technologiach Twoj maz pracuje (niektore sa lepiej platne, niektore mniej) ale
          z reguly w Berlinie zarabia sie o wiele mniej niz gdzie indziej bo jest tam
          straszna konkurecja o prace wiec stawki automatycznie w dol ida.
          Z tym ze jezeli sie przenosic z Berlina do innego regionu (jak na przykald do
          Hessen) to nieraz i tak placisz swoiste "frycowe" w pierwszej pracy bo tu
          ludzie z HR tez znaja sie na rzeczy i wiedza ze w Berlinie zarabialas jeszcze
          mniej wiec dostaniesz na poczatek mniej niz ktos kto juz w Hessen czy Bayern
          pracowal. W kazdej nastepnej wyglada to juz troche lepiej.

Rok temu jeden kolega po studiach i z rokiem doswiadczenia dostal oferte (po
          wielkich poszukiwaniach) w Berlinie (bo jego dziewczyna tam studiowala i mu
          zalezalo zeby sie z Hamburga przeniesc) wlasnie w doradctwie IT ktora wynosila
          raptem jakies 45 tysiecy na rok. No to go diabli wzieli i sie przeniosl do
          Anglii gdzie koszty zycia sa co prawda wieksze ale zarabia sie tez o wiele
          wiecej a na dodatek pracy nie musisz szukac miesiacami tylko w pare tygodni.

Popatrz sobie na taka website www.efinancialcareers.com i wybierz tab IT in
          Finance i popatrz na oferty w Anglii czy w USA - tam sa nieraz zarobki podane a
          porownaj z tymi w DE (to znaczy jezeli maja jakiekolwiek pozycje w Germany...bo
          tutejszy rynek pracy jest tragiczny).

• alesko Re: biolog w Berlinie 18.08.06, 11:07
            no wlasnie 45 tysiecy:((( za projekty cognosu:( generalnie mam swiadomosc ze w
            tej branzy pracuje sie godzinami, ale w berlinie nie ida za tym zarobki niestety
            on nie bardzo ma jak nazwiac kontakty bo bardzo dlugiego czasu siedzi w jednym
            (dodajmy beznajdziejnie trudnym, ale tez dla firmy przynoszacym krociowe zyski)
            projekcie, dlatego po tym roku albo cos sie zmieni (tzn zarobki) albo stad
            wyjedziemy
            no ja jestem na etapie wstepnym poszkiwania pracy (nie mam pozwolenia jeszcze,
            pobieramy sie w pazdz) i w sumie sam fakt ze dostalam tutaj platna praktyke byl
            dla mnie sporym sukcesem:((( no ciezko jest w berlinie to fakt
            pozdr
            • alesko Re: do dorothy 18.08.06, 11:15
              hmm mysle ze najszybciej sie zorientujesz jak wygladaja twoje perspektywy po
              prostu przeszukujac portale z praca, rzeczywiscie szukaj w roznych miastach

przypomnialo mi sie, ze moja kolezanka z agrarwissenschaften wlasnie dostala (z
              mety) praktyke w jakims projekcie dot. badania zywnosci (niby cos innego niz ty
              szukasz, ale mysle ze takie projekty robia tez na biologii) i nawet powiedzieli
              jej ze gdy zaczna robic projekty z polska 8 a jest taki plan) to ja zatrudnia
              tyle ze ona zalatwila to przez uczelnie (HU), a nie na wlasna reke
              hmm a co do genetyki to znam ludzi po biotechnologii z krakowa, wszyscy
              wyladowali w amsterdamie bo w polsce nie bylo dla nich pracy:(((( nie chodzilo
              im o marketing w koncernie farm tylko prace w zawodzie:)))
              pozdr
            • fufu_ffm Re: biolog w Berlinie 18.08.06, 11:43

Alesko -

No tak - to typowe dla Berlina. Wypruwasz sobie zyly, zarabiasz malo a zmienic
              nie masz gdzie bo firm jest malo i szalejace bezrobocie. Do oficjanych
              statystyk trzeba przeciez dodac to ze w Berlinie duzo ludzi pracuje nie w swoim
              zawodzie, na pol i cwierc etatu albo za psie pieniadze. Duzo dzwieczyn ucieka w
              macierzynstwo - wiec nie figuruja w statystyce jako szukajace pracy.
              Berlin to porazka - no chyba ze jestes poslem albo ministrem.

Gratulacje z powodu znalezienia platnej praktyki. Wiem ze w Berlinie to
              graniczy z cudem. Jak dostalam pare ofert pracy w Berlinie to znajomi Niemcy
              nie mogli zrozumiec czemu nie caluje ziemi z radosci ze taki mnie zaszczyt
              kopnal tylko rozpaczam ze te oferty takie przygnebiajaco nieprofesjonalne:-)

Ja sobie myslalam tak ze nawet jak sie prace w Berlinie znajdzie to do niczego
              to nie prowadzi bo male sa szanse zeby ja potem zmienic gdybym chciala czy tez
              musiala (jakby mnie wywalili). Po co sie tam wiazac i przez cale zycie zyc w
              stresie o prace?

Dopiero zaczynacie zycie zawodowe wiec jeszcze latwo jest sie Wam przeniesc -
              potem bedzie trudniej. A jak Ty dostaniesz prace w innym regionie to Twoj maz
              moze potem na intervie wmowic ze ze wzglu na zone musi sie przeniesc.

Wykorzystaj fakt ze masz praktyke (= doswiadczenie) i szukaj pracy w trakcie
              praktyki w innym regionie Niemiec - najlepiej na poludniu gdzie ta kulejaca
              gospodarka jako tako jakos jeszcze czlapie to znaczy w Baden-Wüttenberg,
              Hessen, Bayern.

A do Berlina mozne zawsze na dlugi weekend na wycieczke sie wybrac bo okolice
              sa naprawde piekne, pelne lasow i jezior.

• lewap.a Re: biolog w Berlinie 05.09.06, 08:35
      www.bilacon.de/
      Sprobuj w tym laboratorium.

Powodzenia

• dorothy1 Re: biolog w Berlinie 05.09.06, 22:53
        A pewnie,ze sprobuje:) Bardzo dziekuje!
    • ppaulinaa1234 Re: biolog w Berlinie 06.09.22, 19:17
      Hej, czy udało Ci się coś ciekawego znaleźć? Jestem teraz w podobnej sytuacji co Ty kilka lat temu ale szukam pracy jako Biolog w okolicach Frankfurtu.
      • vermieter Re: biolog w Berlinie 06.09.22, 20:10
        www.jobworld.de/jobsuche

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka