patrivia 08.02.07, 00:19 Olalaaa czy kindergeld...to jakaś wyższa szkoła jazdy ?:D Z tego co czytałam ,to droga dla wytrwałych . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazur39 proste jak świński ogon :-) 08.02.07, 06:28 Zgłaszasz się do Kindergeldkasse tam, gdzie mieszkasz, wypełniasz wniosek, potwierdzenie zameldowania, dzieci młode, to nawet zaświadczenie ze szkoły niepotrzebne. Potrzebny jest odpowiednik polskiego ror (czyli Girokonto) i pieniążki mogą wpływać. Odpowiedz Link
arim28 Re: proste jak świński ogon :-) 08.02.07, 09:38 Tak, ale zalezy w ktorym Landzie. Moja znajoma dala papiery, podpisala i pieniazki dostala. W Hessen to trwa kilka m-cy. Slyszalam, ze Frankfurt jest znany w Polsce jako szczegolnie "uciazliwe" i wymagajace miasto ;-))) Odpowiedz Link
cytrusowa Re: proste jak świński ogon :-) 08.02.07, 19:32 my wypelnilismy wniosek sciagniety z netu i wyslalismy poczta. nawet kroku do urzedu nie bylo... Odpowiedz Link
mazda25 Re.nie zawsze takie proste 08.02.07, 20:09 proste w przypadku dzieci do lat 18,potem zaczynaja sie schody.Kiedy dzieci dorabiaja robia ausbildung,to juz nie jest takie proste.Trzeba dolaczac cala dokumentacje,zaswiadczenia z miejsc pracy albo wyciagi o zarobkach etc.Potrafia wstrzymac kindergeld na dluzszy okres czasu do skompletowania calej dokumentacji.Trzeba miec czasem duzo zaparcia i wytrwalosci aby dostac zalegle pieniadze. Odpowiedz Link
patrivia Re: Re.nie zawsze takie proste 08.02.07, 20:37 Wiem,że można zrobić to netem ,ale naczytałam się sporo o problemach związanych z tym tematem,że olalaa.Powiedzcie proszę,czy to prawda,że akt urodzenia dziecka jest ważny tylko przez miesiąc ? Jeszcze nie składałam wniosku . Odpowiedz Link