Dodaj do ulubionych

kindergeld

08.02.07, 00:19
Olalaaa czy kindergeld...to jakaś wyższa szkoła jazdy ?:D Z tego co
czytałam ,to droga dla wytrwałych .
Obserwuj wątek
    • mazur39 proste jak świński ogon :-) 08.02.07, 06:28
      Zgłaszasz się do Kindergeldkasse tam, gdzie mieszkasz, wypełniasz wniosek,
      potwierdzenie zameldowania, dzieci młode, to nawet zaświadczenie ze szkoły
      niepotrzebne. Potrzebny jest odpowiednik polskiego ror (czyli Girokonto) i
      pieniążki mogą wpływać.
      • arim28 Re: proste jak świński ogon :-) 08.02.07, 09:38
        Tak, ale zalezy w ktorym Landzie.
        Moja znajoma dala papiery, podpisala i pieniazki dostala.
        W Hessen to trwa kilka m-cy. Slyszalam, ze Frankfurt jest znany w Polsce jako
        szczegolnie "uciazliwe" i wymagajace miasto ;-)))
        • cytrusowa Re: proste jak świński ogon :-) 08.02.07, 19:32
          my wypelnilismy wniosek sciagniety z netu i wyslalismy poczta. nawet kroku do
          urzedu nie bylo...
          • mazur39 to są zaradni rodzice, XXI wiek w końcu ;-) 08.02.07, 20:08
          • mazda25 Re.nie zawsze takie proste 08.02.07, 20:09
            proste w przypadku dzieci do lat 18,potem zaczynaja sie schody.Kiedy dzieci
            dorabiaja robia ausbildung,to juz nie jest takie proste.Trzeba dolaczac cala
            dokumentacje,zaswiadczenia z miejsc pracy albo wyciagi o zarobkach etc.Potrafia
            wstrzymac kindergeld na dluzszy okres czasu do skompletowania calej
            dokumentacji.Trzeba miec czasem duzo zaparcia i wytrwalosci aby dostac zalegle
            pieniadze.
            • patrivia Re: Re.nie zawsze takie proste 08.02.07, 20:37
              Wiem,że można zrobić to netem ,ale naczytałam się sporo o problemach związanych
              z tym tematem,że olalaa.Powiedzcie proszę,czy to prawda,że akt urodzenia
              dziecka jest ważny tylko przez miesiąc ? Jeszcze nie składałam wniosku .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka